aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: rossz szomszédság 2. [neighbors 2: sorority rising] (2016) Takács Máté
2016. május 12. 13:21:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Nem mondom, hogy egy vígjáték folytatását megnézni annyi értelme van, mint újra meghallgatni egy múlt héten hallott közepes viccet, de nagy igyekezet kell ahhoz, hogy a hatást legalább megismételni lehessen. A 2014-es Rossz szomszédság sztorija jól működött, már amennyire manapság a komédiák vállalkoznak, és a folytatás nagyjából ugyanazt játssza le - egy csavarral. A szomszédok ezúttal lányok, egyébiránt gátlástalan módon teljesen ugyanaz a helyzet kerekedik: Mac és Kelly (Seth Rogen és Rose Byrne) nyugodt napokat szeretne, mikor az egykor fiúbuliktól hangos közvetlen szomszédságban bulis lányok vernek tanyát.

És ahogy akkor, a diákok ezúttal sem megátalkodottak, csupán érvényesülni szeretnének, úgyhogy ami jó pontot szerzett az előzmény, azt megkapja a folytatás is, igaz, ezzel csak még inkább ismétli önmagát. Esetleg a "nyuggereket", ahogy szegény Rogenéket nevezik a tinédzserek, lehetett volna szimpatikusabbá alakítani valamilyen úton-módon, de ők is megmaradtak olyannak, amilyenek voltak: szórványosan együtt lehet érezni velük, de nem jellemük, személyiségük, hanem szerencsétlen helyzetük miatt. Ezzel szemben Zac Efron Teddyjével jól lavírozik a forgatókönyv: az első rész végén talált, kétségtelenül egyszerű melóját kimerítette, s a helyét most nem igazán leli, így ide-oda csapódik a film folyamán, miközben végül is fontos szereplővé válik, pedig előzetesen nem lehetett másra gondolni, minthogy kényszeredetten hozzák vissza a színészt, kedvelői és az első résszel való szorosabb kapocs kedvéért.

Tehát a figurák java és a szituáció változatlan, de ami szerencsés, hogy futotta még poénokra, amik ugyan csak félgőzösek, de ilyen előadóktól beválnak. Érzelmességből (tesó-nővér-haver-szülő-gyerek, szóval mindenki mindenkivel elsírja a magáét), illetlen (polkorrektség-érzetünkre játszó) humorból többet nyújt, és ezek mind a helyükön is vannak. Ami azt illeti, többet lehet nevetni, mint legutóbb, viszont az ilyesmi mindig a kielégítő és koherens vonalvezetés rovására megy. Sok továbbá a kilógó testrész, és a magyar szöveg baszom-faszomjai is erőltetetté válnak egy idő után.

A színészek viszont egytől egyig jók. Chloe Grace Moretz, a lányszövetség vezéregyénisége meglepően elhivatottan adja elő ezt a semmiség figurát, ami pedig Efront illeti, a Nagyfater elszabadul kapcsán lamentáltam afelett, hogy hova-merre is viszi ő most a karrierjét. Immáron világos: gyakorlatilag ugyanazt műveli abban és ebben, csak épp a karakterei totálisan ellentétesek. Jön majd nyáron a Mike és Dave esküvőhöz csajt keres, abban is vélhetően sokszor lesz félmeztelen. A Rossz szomszédság 2. is éppen ilyen: félmeztelen. Hogy ez mit is jelent? Gőzöm sincs, de nagyon illik rá.

neighbors_2_hun_poster.png

Címkék

kritika comedy 5csillagos zac efron universal seth rogen sequel rose byrne chloe grace moretz uip duna film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr578710386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása