aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: kiskarácsony Takács Máté
2014. december 30. 10:23:00

Kategória: film 4 komment

Tavaly az év utolsó hétvégéjén gyakorlatilag mindenki mozizott, aki megtehette, hiszen négy film is félszáz ezer néző fölött képviselte magát. Ehhez képest 2014 kis lángon búcsúzik: A hobbit: Az öt sereg csatája lényegében egyeduralkodóként ültetett minket a vásznak elé immáron második hete, miközben az újdonságok küszködtek. Az Éjszaka a múzeumban: A fáraó titka lett a második, A hetedik fiú pedig a dobogó legalsó fokára hágott fel; a két film együtt is alig haladja meg az ötvenezer eladott jegyet, ami mindenképpen kiábrándító...

seventh_son.png

> új filmek
Amerikában 2006 második legnagyobb bevételű filmje volt az Éjszaka a múzeumban, nálunk pedig a következő januárban gyűjtögette nézőit, nem rossz, de nem is kiemelkedő tempóban. A 173 ezer látogatóból jelentős számú lemorzsolódott a 2009 májusára időzített második részre (ahogy a tengerentúlon is), így az Éjszaka a múzeumban: A fáraó titka félig kellemetlen, félig nagyon is előnyös helyzetből rajtolhatott el most karácsonykor. Kellemetlen, mert mégis csak egy eléggé haldokló, sőt valójában igazán sosem élt franchise-t hivatott méltón lezárni, másfelől viszont az év végi felpörgés szép reményekkel kecsegtetett a második rész rongyos 120 ezer nézőjének lefőzését célozandó. E kis sikerre még éppenséggel igényt tarthat az új rész, ám az, hogy a 49 moziban vetített fantasy csak 27.623 nézőt érdekelt e kiemelt víkenden, nem jó kezdet. Az előzmények ismeretében persze várható volt, hogy nem kattannak rá csak azért tömegével, mert a téli szünetben adják, de mégis, ez most nem tűnik egy jó finisnek a forgalmazó InterCom pazar évéhez.

Alighanem kellő meggyőzőerővel bírt a Universalnál, hogy a UIP a tavaly ilyenkor fantasztikusan kezdő 47 ronin eredményeit lobogtatta előttük, s így A hetedik fiú már karácsonykor a mozikba kerülhetett jövő február helyett. A rokoníthatóság ugyan jobbára kimerül a "látványos fantasy" megnevezésben (no meg a nem túl acélos kritikákban), de ebből határozottan többet kínáltak a könyvadaptáció előzetesei, szóval papíron nagyon is boldogulnia kell...ett volna a filmnek mifelénk. Hogy végül is csak 23.535-en választották, az talán köszönhető A hobbit nagyon intenzív jelenlétének, illetve a szembeötlő különbségeknek a 47 roninhoz képest: eggyel magasabb a korhatár, nincs Keanu Reeves-hez fogható főszereplő, ifjabb közönséghez szól. Ez utóbbi egy csúnya problematika a komplett idei év végi felhozatalon: tavaly volt legalább egy A Wall Street farkasa, amin nem csak a 25 év alattiak szórakozhattak, idén meg csak ezek vannak. A hetedik fiú csak 29 moziban fut egyébként, ami egy nagyszabású 3D-s produkció esetében meglehetősen szolid, de hogy ez igazán gátló tényező lett volna a kitörésben, az valószínűtlen. A százezres korlát megugrásában még bízhat a forgalmazó, viszont ha a 47 ronin mintáját követő az arányokat illetően, akkor bizony 70 ezerig sem jut – ez azért valószínűtlen.

Annál is pazarabb évet zárt az InterCom, hiszen módjuk nyílt európai animációs filmet is felkarolni. Az Asterix: Az istenek otthona egy jól ismert és nagyjából kedvelt figura új kalandját jelenti, ám animációs formában, és hát az elmúlt negyed évszázadban a gallok játékfilmben teljesítettek igazán jól – legutóbb már úgy se. Az Asterix és a vikingek kínálja a kézenfekvő összehasonlítást 2006 őszéről, és hát akkor még a második és a harmadik élőszereplős produkció között jártunk. Az a film több mint 75 ezer nézőt harcolt össze, ehhez képest az új, 3D-s nevezés 9.975 premierlátogatója méretes, de cseppet sem váratlan fogyatkozásról árulkodik. Ha csak önmagában az animációs kínálatot vesszük, akkor A Madagaszkár pingvinjei messze vonzóbbnak bizonyult sokadik hetében is, ám aligha tekinthető konkurenciának a két teljesen eltérő produkció, szóval Asterix megkapta a maximumot arra, hogy éljen a benne rejlő lehetőséggel. A tanulság az, hogy a felnőttekre nagy mértékben támaszkodik ő, de rajzolt formában csak a gyerekeket tudja megszólítani. 40-50 ezer néző közé várható a vég, ami amúgy azért nem egy rossz eredmény, de 58 mozit nem nagyon igazol.

Mit tehet az, aki a téli szünet alatt alkalmilag szeretne megnézni egy filmet, de a családi meg egyéb fantasyk nem hozzák lázba? Nem sokat. Gyakorlatilag az egyetlen opció a hétköznapi szórakozásra a Big Bang Media által gondozott Hogyan írjunk szerelmet, ami egy szokványos romantikus vígjáték Hugh Grant szokványos figurájával. Ebből táplálkozhatott igazán a 22 moziban futó brit darab, és 9.201 látogatója biztosan nem is panaszkodott. Grantnak ugyebár nagy múltja van az efféle filmek csúcsra járatásában, mostanában viszont a reá kíváncsi közönség egy meglehetősen szűk hányadot jelent, és ez a start ennek megfelelően alakult. Van rá esély, hogy hosszú távon a forgalmazó legnézettebb bemutatója váljon belőle a 2014-esek közül, bár nem sok, mivel ahhoz csaknem 50 ezerig kellene elkolbászolnia...

> korábbi filmek
Az összehasonlításokat kicsit megkavarja, hogy A hobbit: Az öt sereg csatája az előző két részhez képest egy héttel később került a mozikba, de eddig úgy fest, hogy élen járó lehet a trilógiából: a második hétvége 84.043 újabb nézőt termett, ami messze a legnépszerűbb választássá tette a Forum Hungary filmjét az elmúlt hétvégén. Bevételben ez az elsőség 124.3 millió forintot jelent, ami nyitánynak is jó lenne egy harmadik helyre éves szinten. A film semmi perc alatt trombitált össze 262 ezer látogatót, amivel máris negyedik az éves rangsorban, s hogy végül előretörhet-e, az egy hét múlva már jobban látható lesz.

Úgy fest, sem a Dumber és Dumber kettyó, sem az Exodus - Istenek és királyok nem sorol be az év legnagyobb sikerei közé, lévén az utolsó hétvégét mindkettő százezer néző alatt zárta. Ettől függetlenül a Freeman Film forgalmazta vígjáték jó köröket fut a húsz éves kihagyáshoz képest: az elmúlt hétvégén 19.883 jegyet adtak el rá. Ami a véget illeti, a 150 ezer látogató még biztosnak látszik. Az InterCom által istápolt bibliai eposztól nagyobb csalódás, hogy ezt a szintet sem látszik majd megütni, hiszen felénk közkedveltek az efféle filmek (elég csak a Noé majd' 160 ezer érdeklődőjére gondolni). Az Exodus 17.999 patrónust szerzett múlt csütörtök és vasárnap között.

Meghódította a 200 ezres határt A Madagaszkár pingvinjei, méghozzá tizedikként a 2014-es filmek mezőnyében. Mi sem természetesebb fejlemény ennél, az érdekes majd az lesz, meddig is kúszik fel az InterCom rajzfilmje, de a negyedmillió biztos állomásnak tekinthető.

> végszó & ami jön
Pontosan százezerrel kevesebben váltottak jegyet a top 10-re, mint egy éve, és ez óriási pofon. A probléma nagyrészt a nem megfelelő kínálat számlájára írható: míg tavaly Leonardo DiCaprio és Keanu Reeves, vagyis két elég jó név ügyködött a forgalom megdolgoztatásán, Ben Stiller pedig már akkor se nagyon érdekelt bennünket, addig idén csak ő és egy másik Ben (Barnes) jutott ki nekünk. Nem oké. Sebaj, jövő ilyenkor elég lesz egy Star Wars is...

A magyar box office-jelentés elkészültét egész évben biztosította: a UIP-Duna Film.

> a top 10 (csütörtök-vasárnap)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 1  A hobbit: Az öt sereg csatája
124.3m -32.4% 376.1m 262.078
2 ú  Éjszaka a múzeumban: A fáraó titka
35.7m - 35.7m 27.623
3 ú  A hetedik fiú
35.1m - 36.3m 24.252
4 3  Dumb és Dumber kettyó
27.4m +9.0% 125.1m 94.250
5 2  Exodus: Istenek és királyok
26.3m +4.2% 120.1m 83.103
6 4  A Madagaszkár pingvinjei
24.7m +6.6% 261.6m 200.737
7 ú  Hogyan írjunk szerelmet
13.6m - 14.3m 10.256
8 5  Paddington
13.5m +16.9% 55.5m 45.522
9 ú  Asterix: Az istenek otthona
13.5m - 13.5m 9.975
10 7  Swing
12.4m +31.2% 63.8m 48.605

 

 

 




Címkék

fantasy anniversary box office comedy animation 3d hugh grant forum hungary ben stiller intercom sequel the hobbit adaptation eurocinema children movie uip duna film box office hazai big bang media

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr757022045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misafeco 2014.12.30. 16:56:41

Idén is lesz összefoglaló cikk box office téren? Nagyon örülnék neki.

the truth I prefer 2015.01.04. 23:35:44

Swingre a január 3-4. hétvégén (tehát most) szinte alig lehetett jegyet kapni. 2 teltházas előadás mellett (ahová nem kaptunk) egy harmadik teltházasra sikerült.
Igaz, minden helyen már csak pontosan egyszer játsszák. Hol tart most össz nézettségben? 1 hete olyan 45 ezernél tartott.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása