aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: megragadott végtelen Takács Máté
2013. december 31. 11:05:00

Kategória: film 13 komment

A decemberi (sőt, az egész évi) forgalomra eddig sem lehetett igazán panasz a magyar mozikban, ám a végső hajrá ehhez képest is nyüzsgőre sikeredett: az elmúlt hétvégén még a negyedik helyezettre is több mint félszáz ezren váltottak jegyet! Az élen harmadik hete A hobbit: Smaug pusztasága áll, igaz, csak a bevételi rangsorban, lévén a legtöbben az egyik premierre voksoltak: hát persze, hogy arra, melyet a világ más nemzetei rendre elutasítanak. Tehát a 47 ronin sokak fantáziáját ragadta meg, de A Wall Street farkasa is levitte a plázák tetejét. A tumultus vesztese így a Walter Mitty titkos élete lett, aminek nézettsége még egy hétköznapi víkenden is kevéske volna. A top 10-et az ugyancsak partvonalra szorult Pulykaland és a decensen szereplő Philomena - Határtalan szeretet zárják.

> új filmek
Nem megy ritkaságszámba, hogy egy-egy, a tengerentúlon rosszul teljesítő filmet mi fokozott figyelmünkkel tüntetjük ki. Ez különösen igaz azokra, amelyek nagy-nagy látványosságot ígérnek (lehetőleg 3D-ben) és még egy jól beazonosítható színész (mondjuk úgy: filmsztár) is ott botorkál benne. A 47 ronin megfelel ezen kritériumoknak, és az amerikai premierrel egy időben érkezett meg az elmúlt hétvégén, úgyhogy az igen rossz külföldi sajtójának sem volt ideje megvetnie lábát a hazaiak tudatában. A UIP-Duna Film szegényes második félévi kínálatát (utoljára október közepén jelentkeztek) így egy nagy bombával zárhatja: 90.8 millió forintot kasszírozott a film, amivel az országos lista második helyét kaparintotta meg magának, ellenben 62.419 nézője a december 26. és 29. közötti hétvége első számú választásává teszi. Tényleg nincs mit magyarázni ezen: talán egyszerre hangzatos és fellengzős szlogenje ("Ragadd meg a végtelent!") is hallgató fülekre talált, de sokkal inkább azzal nyert, hogy kedvező korhatára révén családi mozinak is elment az egzotikus, trükkgazdag sztori, amely nem mellesleg a legtöbb moziban (48-ban) látható az új bemutatók közül. Azt már tudjuk, hogy az amerikai nézők egyáltalán nem voltak elégedetlenek a filmmel, szóval valószínűsíthető, hogy az ilyesfajta produkciókra még jóval fogékonyabb magyarok sem keltik túlzottan rossz hírét majd. 150 ezer nézőig alighanem elbandukol a 47 ronin, és ez több, mint amire alapvetően számítani lehetett az előzetes jelek alapján.

Nem sokkal maradt le a ProVideo által forgalmazott A Wall Street farkasa sem: 55.298 hazai választotta Martin Scorsese filmjét, és ez bizony nagyon sok ember. Egyfelől meglepő, hogy ebben az időszakban egy három órás, korhatáros darabra ennyien voksolnak, másrészt viszont neves rendező komikusnak reklámozott alkotásáról van szó (és hát mi imádjuk a komédiát), aminek főszereplőjénél nincs perpillanat nagyobb sztár a földgolyón. Leonardo DiCaprio két idén játszott filmje (Django elszabadul, A nagy Gatsby) együttesen több mint 350.000 látogatót vonzott, amihez most hozzácsapódhat még annyi, hogy ez a szám félmillióra bővüljön. A Wall Street farkasa jó, ámbár továbbra is csak sejthető példa lehet arra is, hogy a szinkronizáltság mennyit számít: DiCapriót máshogy már nem is szívesen nézné a magyar közönség alighanem, plusz egy ekkora játékidőnél is igencsak megkívánt a feliratolvasástól való szabadulás. A film további előnye, hogy az alsó tizenéves korosztálytól (nesze neked, korhatár!) az idős korba hajlókig könnyen megszólíthatott mindenkit, akik között nyilván sokan érezték átejtve magukat, de személyes tapasztalatom szerint nagy élvezettel ülte végig a közönség nagyja a filmet, vagyis az amerikaiakkal ellentétben mi tudjuk értékelni Marty trükkös humorát. További vélhető győzelme a filmnek a kihasználtság: ennyi néző egy mozinként napjában hatszor vetített filmnek is javára válva, ám a játékidőből és a rengeteg egyéb játszandó filmből adódóan viszonylag alacsony előadásszámmal rendelkezik a 32 moziban futó A Wall Street farkasa. A 75.7 millió forintos nyitány az esztendő 11. legnagyobbjaként vonul be az évkönyve, és ezt azért még a karácsonyi premier tudatában is kevesen láthatták előre. Végeredménynek a viszonylag langyos januári kínálat mellett itt is elvárható 150.000 látogató.

Egy ilyen zsúfolt hétvégén kell lennie egy pórul járónak is, és ez a szerep most a Walter Mitty titkos életének jutott. Az InterCom által istápolt családi fantasy-szerűség csak a 6. helyre tudott felkapaszkodni 29.4 millió forintjával, amit 21.971 néző dobott össze. Ezek a számok egy Ben Stiller fémjelezte, csak alig korhatáros produkciótól tulajdonképpen még csúcsszezonon kívül is soványak volnának, most meg pláne. A probléma talán ugyanott jelentkezik, mint a tengerentúlon (vagyis hogy a célközönség kiléte kissé bizonytalan), de a nagyobb hiányt ott szenvedte a film, hogy nem tudott akkora látványelemeket felmutatni, mint a 47 ronin, és még csak nem is térhatású. A 34 moziban vetített produkció egy januári premierrel alighanem jobban járt volna, de azért még nincs veszve semmi, hiszen a következő hónap rendre magas szinten tartja a decemberi kínálatot is, szóval a 100.000 néző még simán teljesíthető cél.

Ugyancsak nem kapott szárnyra a Pulykaland című animációs film, noha ez módfelett kevésbé meglepő, tekintve, hogy megannyi hasonszőrű filmmel traktálták már a gyerekeket az utóbbi hónapokban. A Big Bang Media ettől függetlenül második legjobb nyitányának örvendhet ezzel a 16.4 millió forinttal 2013-ban (a Képszakadás 17.9 milliója mögött), és végső soron legnézettebb bemutatójukká nőhet majd ki az időutazó pulykák sztorija. Amúgy éppen ez a sztori az, ami nem dolgozott kellőképpen: hálaadásra specializált történetnek kellett volna karácsonykor működnie, még ha nem is teljesen világos a hazai nézőknek, hogy egy másik ünnepre készült meséről van szó. Az pedig önmagában kevés a téli szünetbeli érvényesüléshez, hogy gyerekfilmről van szó, legfőképpen azért, mert akad egy irtó erős, ráadásul karácsonyosabb konkurencia a Jégvarázs képében. A 31 helyen, 2D-ben és 3D-ben is látható rajzfilm 12.227 nézője a kilencedik helyet érte.

Beférkőzött a top 10-be a Mozinet bemutatója is. A Philomena - Határtalan szeretet 5.030 nézőt szólított meg az elmúlt vasárnapig, ami derék összeg egy ilyen szerényebb, ámbár a díjszezonos felkapottság okán mégis kiemelt alkotástól. Nem vált kárára Stephen Frears filmjének, hogy a forgalmazó a szinkronizálás mellett döntött, így a 19 mozi többségében kényelmesebb alternatívaként jelentkezett a 6.2 millió forintot gyűjtő dráma, aminek 15 ezer néző fölé kerülését nagyban segítheti majd a január közepén esedékes Oscar-jelölés-bejelentés.

philomena620.jpg
A Cirko Film több filmet is időzített erre a kiemelt hétvégére, ezek közül az Ezerízű szerelem négy moziban került műsorra. A meglepően rövid indiai filmre 1.210 néző volt kíváncsi, 1.6 millió forintot pengetve ki érte.

> előző heti premierek
Az előző hétvégén startolt el az Elpuskázva Vince Vaughn főszereplésével. A ProVideo 32 moziban bemutatott vígjátéka egészen korrekt nyitányt jegyzett, hiszen 16.768 premiernézője meghaladja a főszereplő két korábbi munkájának kezdő nézőszámát is, így a Gyakornokokét (15.502) és a Kertvárosi kommandóét (12.708) is. Olybá tűnik tehát, hogy a sokgyermekes apuka sztorija fekszik a magyaroknak, ha egy ismert színész játssza el hollywoodi körülmények között – mert hát az eredeti, kanadai Starbuckra nagyon kevesen voltak kíváncsiak egy hónappal korábban. Az Elpuskázva 45%-ot növelt hétvégi bevételein a most mögöttünk hagyott hétvégén, vagyis újabb 23.682 nézővel egészítette ki első heti eredményét; ergo többen váltottak rá jegyet második nekifutásra, mint a Kertvárosi kommandó-beli társ, Ben Stiller új munkájára elsőre. A film 47.793 látogatót vonzott két hétvége után, ami még akár meg is duplázható, vagyis megint csak egy a tengerentúlon sorsára hagyott filmet "mentettünk meg", ami így a ProVideo ütős év végi eredményeibe se rondított bele.

Az InterComnak viszont nem alakul jól az utolsó hónap: nem csak a Walter Mitty titkos élete, de az egy héttel korábbi Dinoszauruszok, a Föld urai sem ütötte meg a mércét: a dinoszauruszos gyerekfilm 10.4 millió forinttal nyitott, ami 7.628 nézőt takar. Nehéz ügy ez a film: a gyermeki fantáziát elvileg megmozgató őslények 3D-ben kolbászolnak benne ide-oda kalandok közepette, mégsem képes rezonálni a közönséggel a legtöbb helyen. Mondhatnánk, hogy túlontúl kezdetleges történettel bír, de ez családi produkcióknál sosem volt probléma, és a dinóknak is egészen jó a box office-históriája (itthon is), noha mind a Disney Dinója, mind a Őslények országa fényévekkel ezelőtt volt műsoron. A több mint félszáz teátrumban nyomott Dinoszauruszok, a Föld urai a második hétvégére természetesen észbekapott egy kicsit, és 123.5%-os növekményt könyvelt el, ami messze a legnagyobb emelkedés a top 10-ben, ugyanakkor ezzel az újabb 17.154 nézővel sem tudta még archiválni a 30.000-es küszöböt. Megint elő lehet citálni a Jégvarázst, mint gátló tényezőt, de ez azért más jellegű film. És most nem ennek a jellegnek van szezonja.

Az MTVA utolsó nevezése az évre a Belle és Sébastien című családi film volt, ami bizony a francia premierrel egy időben került a honi mozik műsorára. A vállalat alaposan készült erre a bemutatóra, hiszen az eredeti, csaknem fél évszázados sorozatot is előszedte az archívumból, hogy hétvégente a mai gyerkőcök is alaposan megismerhessék a hófehér kutya és a kisfiú történetét. Ha meg is ismerték, jobbára megmaradtak a tévénél: a filmre csak 2.438-an voltak kíváncsiak az első hétvégén, ami 3.2 millió forintot és a 8. helyet jelentette. A 15 moziban pergő produkciót egy hét alatt 4.420-an látták.

A Forum Hungary brutálisan erős év végi hajrájába (november 14. óta csak ők vannak az élen!) csúnyán belerondított egy teljességgel felesleges animációs filmmel: a finn Niko 2: Kistesó nagy bajban a nálunk moziban nem vetített Niko: Repülj a csillagokig! folytatása, amiről azt gondolnánk, elég jól mehetett DVD-n/tévében, hogy az új rész a gyöngyvászonig jutott. Akárhogy is, ahhoz nem ment elég jól, hogy az új epizód kielégítő, vagy akár csak értékelhető látogatottságot hozzon: 2.113 néző ült be rá december 19. és 22. között, amivel éppen megcsípte a 10. helyet. Az ugyancsak 15 moziban látható, csak 2D-ben vetített mese 2.7 millió forinttal nyitott, első hetét pedig 4.191 nézővel zárta.

> korábbi filmek
Második és harmadik hétvégéje is első helyen érte A hobbit: Smaug pusztaságát. A Forum Hungary terjesztette fantasy egészen jól tartotta magát nyitánya után (-43%), ámbátor rosszabbul, mint a Váratlan utazás egy évvel korábban. December 19. és 22. között 58.215 fő csatlakozott Bilbóék kalandjához, amivel a top 10 nézőinek 40%-át birtokolta. Egy héttel később, vagyis az elmúlt víkenden ugyancsak #1 pozícióban találjuk, ám már csak bevételi lebontásban: 61.785 nézője (ami 10.8%-os emelkedést jelent) 634-gyel kevesebb, mint ahányan a 47 roninra váltottak jegyet. Ez a látogatószám mellesleg a Váratlan utazásétól is elmarad, hiszen azt 73.770-en tekintették meg egy éve harmadik körben. Mindez írható a szélesebb kínálat számlájára is, de azért azt is szem előtt kell tartani, hogy jobban indult, s egyelőre jobban is áll elődjénél a Smaug pusztasága: eddig, vagyis december 29-cel, vasárnappal bezárólag 274.462-en látták (a Váratlan utazást 267.370-en ugyanennyi idő alatt), s ezzel máris 2013 negyedik legnézettebb bemutatója a Gru 2., a Vasember 3. és a Családi üzelmek mögött, és már biztosra vehető, hogy végül megnyeri az évet. Hogy ez a diadal 400 ezer látogatón innen vagy túl esik meg, az majd még kiderül.

Hosszú évekig fejtegethetik majd, hogy vajon miért is tarolta le az egész világot a Disney 53. egész estés rajzfilmje, de tény és való, hogy a Jégvarázs nem csinál kisebb dolgot, minthogy tarol: Észak-Amerikában az Avatar meg a Titanic mögé zárkózott fel bizonyos összesítésekben, s nálunk is egészen elképesztő dolgokat visz véghez a Forum Hungary bemutatója: forgalmazásának negyedik hétvégéjén 54.232 új nézőt regisztrált, amire biztosan nem sűrűn volt példa a rendszerváltozás óta. Mindez egy 33.520 nézőt termő harmadik víkendet követett, és ez a rengeteg emberes szám a következőt jelenti: vasárnapig összesen 230.309 magyar fordult meg a dalolászó hercegnőktől visszhangzó nézőtereken, amivel már a 6. helyet is kiérdemli az éves nézettségi rangsorban, és ha van kihívója a Smaug pusztaságának, nos, az ez a rajzfilm lesz. A már több mint 300 millió forintot bekaszáló Jégvarázs alighanem a Tarzan (457.633) óta nem tapasztalt nézettséget szerez, amihez ugyanakkor elég az Aranyhaj és a nagy gubanc 283 ezrét lenyomnia.

frozen_elsa.jpg
A top 10-ben találjuk még a Coming outot. A Hungaricom forgalmazta hazai vígjáték szépen, de mondhatni a szokásos decemberi módon teljesít: a harmadik hétvégén (december 19-22.) 12.255-en nézték meg, legutóbb pedig 15.496-an, így összességében már csaknem 90 ezerrel zárta a vasárnapot. Tudjuk tehát, mi kell a magyarnak egy magyar filmhez, és a következő delikvens (Megdönteni Hajnal Tímeát) illik is ebbe a koncepcióba.

> végszó & ami jön
A fenti szöveg és az alanti táblázat magáért beszél, de le kell szögezni külön is: idén karácsonykor a fa alatt mindenki mozijegyet találhatott, hiszen elképesztő tömegek verődtek össze. Csak a top 10 filmjeire 329.294 látogatót fogadtak a hazai filmszínházak, ami méretes, 27%-os növekedést jelent a tavaly ilyenkorihoz képest, és most még csak nem is rendre növekedő bevételekről, hanem nézőszámokról beszélünk. A kínálat nálunk tehát kielégítőnek bizonyult a közönség számára, pedig szinte ugyanaz volt, mint a tengerentúlon. Ez jelentheti azt, hogy nyitottabbak vagyunk és kevésbé kényesek, vagy azt, hogy mindegy, mit nézünk. Hogy melyik a jobb, azt döntse el mindenki maga, a következő pár hétben úgyis kristályosodik majd, midőn megindulnak a csökkengetések, ilyen-olyan mértékben. Az új esztendőt szerényen kezdjük, így zavartalan lehet a blockbusterek gyűjtögetése. A legizgalmasabb premier kétséget kizáróan a 12 év rabszolgaság lesz, de az is elválik, a Csodabogarak: Az elveszett hangyák völgye alapjául szolgáló tévésorozat kedveltebb-e a gyerekek körében, mint a Belle és Sébastien. Jön még a Vágyak szerelmesei című drámai vígjáték is, ami vélhetően –de korántsem biztosan– a legnagyobb forgalmat bonyolítja majd az újak közül.

A TOP 10 (csütörtök-vasárnap, december 19-22.)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 1  A hobbit: Smaug pusztasága
84.8m -43.2% 272.5m 188.695
2 2  Jégvarázs
42.3m -27.6% 201.9m 154.520
3 ú  Elpuskázva
21.8m - 21.8m 16.768
4 3  Coming out
16.4m -33.7% 88.9m 68.307
5 ú  Dinoszauruszok, a Föld urai
10.4m - 10.4m 7.628
6 4  Az éhezők viadala: Futótűz
8.5m -34.3% 230.1m 172.999
7 5  Last Vegas
6.1m -29.6% 274.8m 208.400
8 ú  Belle és Sébastien
3.2m - 3.2m 2.438
9 6  Thor: Sötét világ
2.8m -54.0% 240.9m 166.670
10 ú  Niko: Kistesó nagy bajban
2.7m - 2.7m 2.113



A TOP 10 (csütörtök-vasárnap, december 26-29.)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 1  A hobbit: Smaug pusztasága
94.0m +10.8% 400.6m 274.462
2 ú  47 ronin
90.8m - 90.8m 62.419
3 ú  A Wall Street farkasa
75.7m - 75.7m 55.298
4 2  Jégvarázs
74.4m +76.0% 303.4m 230.309
5 3  Elpuskázva
31.7m +45.0% 62.7m 47.793
6 ú  Walter Mitty titkos élete
29.4m - 30.0m 22.461
7 5  Dinoszauruszok, a Föld urai
23.1m +123.5% 40.1m 29.804
8 4  Coming out
21.5m +30.6% 117.6m 89.418
9 ú  Pulykaland
16.4m - 16.4m 12.227
10 ú  Philomena - Határtalan szeretet
6.2m - 6.2m 5.030


A hazai box office-cikkek elkészültét egész évben biztosította: a UIP-Duna Film

Címkék

disney fantasy magyarfilm box office comedy animation mozinet keanu reeves forum hungary drama vince vaughn martin scorsese leonardo dicaprio ben stiller intercom sequel the hobbit cirko stephen frears dinosaur provideo eurocinema children movie 3d cinema uip duna film box office hazai big bang media french cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr335718573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.12.31. 11:14:52

Ahogy vártam. Itthon a Ronin azért nem volt rossz. Kíváncsi vagyok, hogy mennyi lesz a vége.

Dzsedáj 2013.12.31. 11:19:50

A moziüzemeltetők kedvenc hónapja a december.
2015-t meg egyenesen imádni fogják :)

csgergo 2013.12.31. 11:56:27

Én sem sűrűn láttam még olyat, mint vasárnap este a szegedi CC-ben. Összesen 4-5 szabad hely volt az egész teremben és külön alkalmazott volt bent, aki megmutatta a nézőknek a helyüket.

csgergo 2013.12.31. 11:56:56

@csgergo: (Wall Street farkasán)

szkristof92 2013.12.31. 12:11:22

@csgergo: Tegnap alig kaptam jegyet a feliratos Wall Street farkasára a Mom Parkban. Dugig tele volt a mozi előtere és a moziterem is. Avatar óta nem láttam ilyet.

Deepblue Noir (törölt) 2013.12.31. 12:23:51

@szkristof92:

mi az annyira vonzó ebben a filmben a magyar nézők számára?
(szeretném megismerni a nézőket, hátha megtudjuk, mitől lesz népszerű egy film, milyet kell majd csinálni:) )

Ficus Cucis 2013.12.31. 13:01:26

@Deepblue Noir: idézném saját magam :)

"megdöbbentő mértékű káromkodás-özön, a véget nem érő kábítószer-használat és a teljesen meztelen női testek garmadája"

-creeper- 2013.12.31. 13:06:08

Köszi a cikket! B.Ú.É.K.!

Deepblue Noir (törölt) 2013.12.31. 13:10:13

@Ficus Cucis:

értem, köszi!
(én épp ezek miatt nem nézem meg, pedig lehet hogy jó. három órában nekem ez nem kell)

harrylaci · http://sorozatfan.info 2013.12.31. 13:26:08

Jégvarázsról lesz kritika majd? :)

skaven 2013.12.31. 15:29:48

uristen mekkora forgalom. :o

lesz majd valami eves osszesito amugy? engem meg a forgalmazok szerinti lebontas is erdekelne... ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.31. 18:38:03

Arénában szombaton a lépcsőig állt a sor, még úgy is, hogy gyakorlatilag egészen a végéig be volt tördelve a kordonokkal, azt hiszem ez mindent elmond. Nagyon durva, ilyen még talán moziünnepen sincs.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása