aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a hobbit - az öt sereg csatája [the hobbit: battle of the five armies] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. december 12. 15:00:00

Kategória: film 45 komment · 2 trackback

- A könyvet nem ismerőknek SPOILERES lehet -

Miután a világ legmenőbb grafikájú platformjátékán Bilbó, Thorin és még egy tucat törp felbőszítette, Smaug Tóváros felé veszi az irányt, hogy felforrósítsa a helyzetet arrafelé, mindeközben orkok és tündék is a Magányos hegy felé vonulnak - elégtételt venni. Zajos végéhez érkezett a Hobbit-trilógia.

the_hobbit_3_620.jpg

Peter Jackson minden bizonnyal hallja a rajongók szavát, és legyenek azok bármennyire ellentmondásosak (több akciót! kevesebb parádézást! több történést! kevesebb időhúzást!), a kétrészesnek indult, de kizárólag* kreatív okokból trilógiává bővült Hobbit-filmek záró epizódjában végre megtalálta az arany középutat, és ezzel a sokak által látott, de kevesebbek által szeretett filmfolyam legélvezetesebb darabjává avanzsált.

És ezért hálát adok az égnek, mert csúnya is lett volna, ha méltatlan lezárás vezette volna elő a (másik) Szent Trilógiát, márpedig ennek a filmnek össze kellett kötnie szálakat, méltóan íves-míves hidat kellett építenie, amely a könyvben természetesen még nem létezett, de a filmváltozattól már elvárt volt, és jelentem, 25 különböző befejezés helyett Jackson ezúttal röviden és frappánsan oldotta meg a helyzetet: a vége főcím után legszívesebben már rohannál is haza megnézni a Szövetséget.

Előtte viszont a Középföldén játszódó mesefolyam legtömörebb, legkompaktabb fejezete vár, amely ugyan csöppet sem thriller-szerű, ahogy azt a rendező jósolta, inkább egy némi, Gollamot idéző egzisztenciális viaskodással kiegészített "heist movie" hangos lezárása, amelyre Ron Burgundy is azt mondaná, hogy "hát ez gyorsan elharapózott". Apropó Ron Burgundy, a cím öt sereget ígér, én ennél többet számoltam (vannak ugye a Tóvárosból jött emberek, Thranduil tündeserege, a Thorin megsegítésére érkező törpök, két ork sereg, néhány tucat goblin, valamint sasok és háborúra nevelt denevérek), ám ahogy felvonulnak, arról azonnal beugrott az Anchorman hírbemondóinak csatája, amelyben egyre abszurdabb és abszurdabb bandák tűntek fel a színen, hogy megmérkőzzenek egymással. Nem hazudok: Az öt sereg csatájában mindenféle szerzeten túl még a Dűne homokférgei is jelenésüket teszik.

Mindezzel együtt az ütközet - amely bizony jó terjedelmes - az elvártakkal, pontosabban a félelmeimmel szemben meglepően visszafogott. Természetesen vannak nagy tömegjelenetek, és Legolas is bohóckodik itt-ott, de hát Legolas az Legolas, tőle az a minimum, hogy egy tőrrel irányított troll nyakában ülve játsszon God of Wart (ezért vajon nem fognak perelni?), vagy egy leomló torony elemein ugrándozzon ide-oda. Őt leszámítva a csata többnyire a jól bevált "zúzzuk le egymás" receptet követi, és Peter Jackson még úgy is kiélheti kreativitását, hogy az emblematikus újítási vágya ne menjen az élvezetek rovására. A legjobbak - legizgalmasabbak - az egy az egy ellen csörték, melyek végre a jó oldalról sem nélkülözik a bodycountot.

Az öt sereg csatája nem az egyén filmje. Túlságosan sok szereplőt érint ahhoz. Egyeseknek biztos fájni fog, hogy mind Bilbó, mind Gandalf margóra szorul, főleg az utóbbi olyan, mint egy kommentátor, miközben a teljesen jelentéktelen Alfrid talpnyalójának igen sok játékidőt szán a rendező, ugyanakkor Tauriel és Kili szerelme szépen kiteljesedik, és itt-ott nem várt szereplők villantanak nagyokat, például - a film legjobb jelenetében - Galadriel, aki jobban megidézi A Gyűrűk Ura nagyszerűségét, mint az egész trilógia bármely jelenete. Összességében azonban ez Thorin filmje, aki az arany bűvöletében bekattanva többszöri átalakuláson is átmegy, de közben szerencsére soha nem veszíti el a kapcsolatot a nézővel.

És mindez a filmről is elmondható: akadnak benne gyenge dialógusok, néhány trükkön még dolgozni kellett volna, Beornnak egy vacak mondat sem jutott, és igen, a hírek igazak: Smauggal is gyorsan elszámol a film, a Hobbit-trilógiának mégis Az öt sereg csatája a legkiegyensúlyozottabb, legjobban működő darabja. Talán azért, mert végre nem érezhető benne a toldás-foldás, ellenben azzal a félig szomorú, félig nosztalgikus érzéssel állsz fel utána, hogy bizony, hiányozni fog Középfölde. És ez teljesítmény.

Kapcsolódó anyag:
A hobbit: Egy váratlan utazás - kritika
A hobbit: Smaug pusztasága - kritika
A Gyűrűk Ura-trilógia - kritika

Kövess minket facebookon és twitteren!

poster_the_hobbit_3_hun.jpg

Címkék

kritika **** fantasy hobbit lord of the rings cate blanchett peter jackson sequel the hobbit adventure ian mckellen hugo weaving martin freeman benedict cumberbatch lee pace luke evans

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr366977743

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felelősek a Majdan ostoba tüntetői százezrek haláláért és milliók gyászáért? 2014.12.13. 16:10:44

250 ezer főre növelik az ukrán hadsereg aktív állományának létszámát, és ugyanennyi sírhely megásására alkalmas új katonai temetőt nyitnak Ukrajnában. Minden ukrán katonának megássák a sírját? Bizarr. Jelenleg az ukrán haderő aktív állományának a léts...

Trackback: Mi lenne, ha mi is kínvallatással szednénk ki Goodfriendből a bizonyítékokat? 2014.12.13. 16:08:40

Az USA vezető politikusai szerint a kínvallatás egy legális módszer, jogilag sem támadható. A CIA vallatási technikái is teljesen legálisak, a szenátus világszerte nagy vihart kavart jelentése meg úgyse nem nyújt az amerikai állampolgároknak semmilyen ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

körúti kis vörös 2014.12.12. 15:10:36

Mi egészen biztosan két különböző filmet néztünk :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.12. 15:48:35

"végre nem érezhető benne a toldás-foldás, ellenben azzal a félig szomorú, félig nosztalgikus érzéssel állsz fel utána, hogy bizony, hiányozni fog Középfölde."
Na, ha ennek a mondatnak vesszük az ellentétét, akkor tökéletesen leírtad a filmet az én szemszögemből. :D

ShiftyGK 2014.12.12. 16:07:32

Csatlakozom, mintha teljesen más filmet néztünk volna. Nekem pont ez tűnt a leggyengébbnek.

TomPowell25 2014.12.12. 16:12:25

Én úgy voltam vele, hogy a trilógia legszórakoztatóbb (és az egész széria legsötétebb) darabja, viszont a "toldás-foldás" azért nem egyhelyen érződik és ezt a három film szempontjából Legolas teljesen feleslegesen beemelt, az akciótartam játékidejét növelő jelenléte tette nyílvánvalóvá. Ellenben a záró jelenet: maga a megtestesült tökély.

Gandalf Garaboncias 2014.12.12. 16:42:24

"és itt-ott nem várt szereplők villantanak nagyokat, például - a film legjobb jelenetében - Galadriel, aki jobban megidézi A Gyűrűk Ura nagyszerűségét, mint az egész trilógia bármely jelenete"

Ugye? Messze a legkedvencebb jelenetem a filmben! Cate Blanchett zseniálisat alakít, még ha az effektek vissza is vesznek belőle sajnos.

A konkrét öt sereg egyébként itt más volt, mint a könyvben.
- Könyv-változat öt serege: törpök, emberek, tündék, koboldok (akik a könyvben = orkok, a filmben nem), vargok.
- A film öt serege (SPOILER!): törpök, emberek, tündék, Dol Guldur serege (mindenféle gonosz lény vegyesen, Azog vezetésével), Gundabad serege (mindenféle lény vegyesen, Bolg vezetésével).
- Érdekességképpen még az 1977-es Rankin/Bass rajzfilm-változat öt serege: törpök, emberek, tündék, koboldok, sasok

Andrews 2014.12.12. 18:31:18

Viccesen hangozhat egy Peter Jackson filmnél :D de nem érződött rövidnek? Már úgy hogy sok mindent állítólag kivágtak a stúdió(filmnézők) kérésére, ezért is lesz 30 perccel hosszabb a bővített verzió jövőre. Eddigi részek uge néha túl hosszúak voltak a Hobbit 1. része pl. Lehet emiatt van keveset a filmben Beorn és Gandalf stb. A 2. rész bővítettnél is több Beorn lett és előkerült Thráin is. Jó olvasni hogy nem cseszték el akkor! Jó korán volt a sajtóvetítés! :)

48 fps 3D-ben volt vagy sima 3D? Én először idén bepróbálkozok a 48 fps 3D-vel, mert már van lehetőség erre Pécsett is.

Marci9595 2014.12.12. 19:32:02

Én az előttem szólókkal ellentétben teljesen egyetértek a kritikában elhangzottakkal.
Valaki említette a film utolsó jelenetét, nos az szerintem az egész Gyűrűk ura és Hobbit univerzum legfantasztikusabb jelenete, ahogy áll a szobában, és a nézőnek eszébe jut a rengeteg kaland, kontrasztba helyezik a megyét az öt sereg csatájával, zseniális.
A film számomra borzasztó szórakoztató volt, és amikor vége lett, olyan reakcióm volt, hogy mi van? Vége van? Ilyen hamar?
Annyit még hozzátennék hogy szerintem a koreográfiák fantasztikusak voltak, viszont borzasztóan vérszegények.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.12.12. 19:36:54

@Marci9595: PG13. :( Viszont volt halott kisgyerek is.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.12.12. 19:39:27

@Pisti, az aragorn: Nekem a LotR-ben megismert effektusok visszaköszönése miatt volt különösen hátborzongató. Galadriel ilyenkor emlékeztet Jamamura Szadakora, kinek még a gondolatától is elég erősen kiráz a hideg.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.12.12. 20:07:23

és mik a csillagozott, kizárólag kreatív okok?

Spawn85 2014.12.12. 20:59:39

Ma néztem én is délután magát a filmet. IMAX 3D-ben. (Múlt héten benéztem a premierre is) Nekem nagyon tetszett. Én nem olvastam a könyvet úgyhogy nem hasonlítottam hozzá.
Egyébként én is rövidnek éreztem. :) Talán azért mert abszolút lekötött és gyorsan elröppent a 160 perces játékidő (moziban azt mondták annyi). Egyébként hasonlóan éreztem anno "A király visszatér"-nél is, az három és fél órás volt anno (a moziváltozat) de gyorsan eröpült az is.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.12.13. 00:22:11

a rajongók marhára nem több akciót meg történést akarnak

maximum akik azt hiszik hogy rajongók

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.13. 00:30:57

@Andrews: Nem feltétlenül rövidnek, hanem inkább kapkodónak érződik ettől. Soha nem sikerül igazán rendesen elmagyarázni, hogy akkor most ki, hol, mit és miért csinál a csatatéren (arról nem is beszélve, hogy néhány szereplő egyszerűen elfelejtődik az egész közepén), úgyhogy egy idő után egyszerűbb nem is követni és csak nézni, ahogy aprítják egymást.

Sith Lord 2014.12.13. 02:21:28

Ez mindkét trilógia legrosszabb része volt a véget nem érô, vér nélküli öldökléssel, amiben a legnagyobb talpig páncélba öltöztetett ocsmányságok is belepusztulnak egy szem nyílvesszôbe, vagy egy páncélra mért kardsuhintásba. Amikor Bilbó a harmadik orkot vágta agyon kaviccsal, komolyan elgondolkoztam hogy kijövök a moziból. Tiszta Tom & Jerry, röhej.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.13. 08:35:37

"És ezért hálát adok az égnek, mert csúnya is lett volna, ha méltatlan lezárás vezette volna elő a (másik) Szent Trilógiát,... "

Csak egy trilógia létezik az pedig...

"Elias: Egy gyűrű mind felett...

Rajongó: Egy gyűrű kegyetlen...

Randal: Jééézusom...

Elias: Egy a sötétbe zár...

Rajongó: Bilincs az egyetlen...

Elias: Király! <pacsiznak> Hányszor láttad?

Rajongó: Jah, ő... a Szövetséget háromszor, a Tornyot kétszer, a Visszatértet négyszer.

Elias: Én azt ötször.

Rajongó: Király!

Randal: Nem király, mert csak egy visszatérés létezik, és az nem a királyé, hanem a Jedié...

Rajongó: Há, Star Wars buzi...

Randal: Én vagyok buzi? Mégis ki lengeti itt a drágaságát?

Elias: Nézd el neki! Nem nagyon vágja a trilógiát.

Randal: Édes faszom, mi lesz itt még? Csak egyetlen trilógia létezik, hülye faszok!

Rajongó: Figyelj már! Szerintem hívjuk mostantól Padmének! Úgyis annyira oda van Anakin Skywalkerért. De nem? Veszély! Veszély! A nevem Anakin. A fostos játékom tönkreteszi a sztorit.

Elias: Tökre tuskó vagy Jar Jar!

Randal: Én vagyok tuskó? Azok a hobbit-filmek csak arról szóltak, hogy egy rakás ember baktat. Három filmen keresztül csak mennek, mint a barmok egy kibaszott vulkánhoz. Íme az első rész: <sétál> Most pedig a második: <sétál, s közben úgy tesz, mintha kikerülne valamit, majd tovább sétál>

Rajongó: Teljesen lökött. Lúzer.

Randal: Figyelem! Jön a harmadik is: <sétál, s úgy tesz, mintha beledobná a gyűrűt a vulkánba, majd megvonja a vállát, s visszasétál> Jah, és még a hülye fák is sétáltak bennük!

Rajongó: Na, jól van! Azonnal fejezd be! A becsmérlő elemzésed és véleményed ellenére a Gyűrűk ura hatalmas kasszasiker lett. Még az Akadémia is elismerte, mikor Peter Jacksonnak ítélték a legjobb rendező díjat, amit a barátod George nagyfejű Lucas soha nem nyert, és nem is fog megnyerni. Vili?

Elias: Ez ott volt a szeren.

Randal: Csak egy dolgot mondok. Ha Peter Jackson valóban ütni akart volna ezekkel a mozikkal, a harmadik részt a logikus pontnál fejezi be, és nem az utána következő 25. befejezésnél.

Elias: Miért? Mi lett volna a logikus befejezés?

Rajongó: Jah, világosítsál már fel minket!

Randal: Mikor az a faszom Frigó felébred a kómájából, és mindenki ott ugrál az ágya körül, Samu meg csak áll az ajtóban, azzal a homokos tekintettel az arcán...

Elias: Ezt ne Randal! Jézusról mondj amit akarsz, de a Gyűrűk urát itt tényleg ne vedd a szádra!

Rajongó: Egészen a megyéig rúgdoslak kisköcsög, ha nem fejezed rögtön be!

Randal: ...az egy olyan szinten buzis nézés volt, hogy már azt vártam, mikor hajtja el Samu a többi hobbitot, és ugrik rá Frodó retkes farkára. És mondjuk ez, tényleg meg is érdemelt volna egy Oscart.

Rajongó: Hé! Faszom! Ők nem buzik! Hobbitok.

Randal: Aztán a nagy szopás után, de még persze a stáblista előtt, Samu ráránt két keményet, és beleélvez Frodó pofájába...

Rajongó: Hö, esküszöm... Bazdmeg! (elhányja magát)"

Tudjátok honnan, ugyi?? :D:D

mesterjani 2014.12.13. 15:04:28

@doggfather:
Mindig akad valaki aki ezt elsüti. Youtube, facebook, fórum, blog, valaki már biztosan le is morzézta.
Kéne csinálnom egy összeállítást róla. :D

mesterjani 2014.12.13. 16:40:28

@doggfather:
Neked igaz, nekem nem. Nem összehasonlìthatò a kettő.
Ha meg igen akkor inkább a Király térjen vissza! :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.13. 18:08:29

@valinor: maradjunk annyiban ha kevin smith megmondta akkor az meg van mondva.

Atkakukac1989 2014.12.13. 19:28:29

@doggfather: Annyira jóm hogy ezt így is elolvashattam. (Igaz most néztem a héten a filmet újra, de ez nem csökkenti az érdemeit). Amúgy legalább a GYU-ból még legalább lehet poént csinálni de a Hobbitból már nem is érdemes. Elhiszem, hogy tökre jó érzés Középfölde világában nézelődni, mint mozizó, de akkor legyen egy normálisabb sztori és egy ütős látvány a sztorihoz. Egyik sem sikerült maradéktalanul. Amíg az előző trilógiának mai napig sólya van, addig ezt olyan semmilyennek érzem. Pedig 2x vagy 3x annyiba került ez a 3 rész, mint a régiek.

Anak 2014.12.14. 10:22:01

Ez magyarországi sajtóvetítés volt? Hisz a premier idehaza dec 18-án van.
Spoiler mentesen annyit kérdeznék még, hogy ezen epizód előtt is volt egy mini prológus, mint minden eddigi Hobbit/Lotr filmben (Thorin találkozik Gandaffal Bríben, Gollam és Deagol horgásznak, Gandalf a Balroggal viaskodik)?

Gandalf Garaboncias 2014.12.14. 12:59:41

@Sith Lord:
A Tom és Jerry kapcsán sok szempontból igazad van, de azért azt ne felejtsük el, hogy A Gyűrűk Ura filmekben sokszor Pippinnek és Trufának is elég volt egy darab kő egy darab orkhoz! Ez a jelenség mér akkor is létezett Jacksonnál.

Sith Lord 2014.12.14. 22:13:52

Ja, gaz volt ott is. De a Gyuruk Uraban azert legalabb volt nemi parafaktora az ork seregnek. Itt viszont abban a tudatban kellett vegigneznem 3/4 oranyi csatat, hogy ezeket meg en is agyonvernem egy tornacipovel.

mesterjani 2014.12.14. 22:19:44

@doggfather:
Inkább Ő is megint csináljon normális filmet.

Gandalf Garaboncias 2014.12.15. 14:57:05

@Sith Lord:
Kivéve persze, ha a második film bakacsinerdei zsilipét őrző erdőtünde őr vagy, mert akkor esélyed sincsen az orkok ellen!!! :0DDD

mortullus 2014.12.15. 23:52:56

A magyar szinkron borzasztó, csak eredeti nyelven fogom megnézni. Thranduil magyar hangját mintha egy tökön rúgott eunuch adná...
Lee Pace hangjához képest nagyon gáz.

Nyílméregbéka 2014.12.18. 18:47:05

Jó kritika egy remek filmről. Szinte mindenben egyetértek a leírtakkal. Szerintem a trilógia második legjobb darabja, sikerült kiköszörülni az előző rész hibáit, és majdnem hozta az első rész szintjét. Méltó befejezése lett a trilógianak és egyben remek felvezetése a Gyűrük urának. Jackson mindent kihozott a gyengécske, vékonyka regényből, jól fűzte össze azt a későbbi történésekkel. Gandalf kiszabaditása epic jelenet volt, Galadriel és a többiek harcával a gyűrűlidércek ellen. A végső csatajelenet hozta a kötelezőt, sok drámai egyedi sorsokkal és szédületes latvánnyal, hangulattal. Igazi fantasy gyöngyszem, a műfajra jellemző pátosszal heroizmussal és látvánnyal... SPOILER!! Persze voltak apróbb hibái is a filmnek, a csata mértékéhez képest kicsit túl sok volt a túlélő a végén, a trollok hullottak mint a legyek pár nyilvesszőtől is, a legvégét egy kicsit túlhúzták, a hobbitfalva részt már feleslegesnek tartottam... Várom a bővitett kiadást remélem abban kicsit jobban kibontanak egy-két dolgot, és talán Beornak is több szerep jut, mint hogy deszantosként ledobják a sasok a csataba.
SPOILER OFF
Az első rész 10/10 és a második 8/10 után ez a rész nálam egy 9/10-et ért az iMDB-n

isvean 2014.12.19. 19:53:14

ma megnéztem (cseppnyi várakozás után), elemeztem, ittam is rá nem egyet, és... elnézést, de ez a film egy rakás szar.
akit érdekel, miért, dobjon egy dislájkot és mehet a csata.

misafeco 2014.12.19. 19:59:43

@isvean: Az eddigi kettő hogy tetszett?

isvean 2014.12.19. 20:05:33

@misafeco: meglepően jól! sőt: már a díszdobozon gondolkodtam, de ez... baszki... há ez...

misafeco 2014.12.19. 21:19:52

@isvean: Kétlem, hogy a Smaugnál lehet mélyebbre süllyedni.

isvean 2014.12.19. 21:40:10

@misafeco: de, sztem igen. mert ott még nem derült fény a titkokra. de itt igen.
kicsit bő lére eresztve: 5 dolgot láttam ebben a filmben: búcsúzkodást, sírást, feltámadásokat, tétlenül, már-már koncepció nélkül grimaszoló, bambuló karaktereket és öldöklést. ja és: sok-sok kézfej-közelit. mindenkiről. hogy miért, nem tudom.
de a dolog nem ilyen egyszerű.
ezzel a filmmel nagyjából megértettem jackson és tolkien örökségének összefüggését: azok a rohadt örökösök utálták, elzárkóztak ettől a szériától, és meg is tudom őket érteni 3 in 1.
amiért nem egyszerű:
nekem a sárkány maga a tolkien-örökség, ami egy rakás lóvé felett bábáskodik, de csak nem akarja azt más kezébe adni. erre megjön a jackson hada, és kicsinálja az egész legendát, tolkien-örökséget, beveszi a várat, majd megszédül a hatalomtól, a lóvétól (az egész film kb olyan önreflexív, hogy a fal adta a másikat), és inkább beledöglik, mintsem hogy adjon belőle másnak is. ennyire mohó lett a mi pj-k. mert neki 3 rész kellett, pdig hát ez a záródarab nem volt más, mint a második rész bővített változata. na bumm. + azt láttam, h az első három rész során megjött az étvágya, és kellett neki tolkien szíve az a bizonyos kő - vágod. aztán, ahogy meglett neki, megtette, amire évtizedek óta áhítozott: mészárszéket. hogy örüljön a plebs. semmi más értelmét nem láttam ennek az agyzsibbasztó monstre baromságnak - na meg a még több lóvé.
kár érte mert vhogy amíg nem kellett neki, olyan műveket tett le, amiben azt vettem ki, hogy saját lelkét-szívét tolta bele, és olyan fasza is lett. csak a mihez tartás végett: az előző széria nálam kisebb kilengésekkel, de 10/10

viszont figyeltem közben magamat: miközben mentek a csaták (más nem is volt benne), a szívem egyre jobban vert, szétáramlott bennem az adrenalin, és megértem azokat a (tömegpszichózisból kiugrni képtelen) kritkusokat, akik felpumpálják pontszámokkal, százalékokkal, mert a hatás bizony elsőre teljesen maga alá gyűr. de két sör után... nem értettem, mi a francot láttam.

de ahogy a corvin előterében láttam, a hülyeség, mint vírus ragályos: középföldés göncökbe öltözött féleszűek bohóckodtak, lámráztak, stb... azért Isten nagyobb és nemesebb célokra teremtette az embert, minthogy lidércnek öltözött barmok masírozzanak a corvin-közben, és rémísszék halálra a kissrácokat.

szóval kb ennyi marad ebből az összecsapott, túlírt és értelmetlen filmből... hogy a legtöbb kritikus miért isteníti, tartja mesterműnek, ha felkoncol egy ork vagy mi, akkor se jövök rá. de nem is izgat. aki elfogult és kellőképp meggyőzi magát, hogy überfasza 150 percnyi butulás és cenzúrázott húsdarálás, nézze ezerrel.

ui: ebben pj annyira lusta volt, hogy az összes szerzői jegyét sutba vágta,... sehol egy autentikus jackson-védjegy: kamera, karakterábrázolás, színek, stb. semmi. nulla. szégyen, hogy két rész után ennyit kaptam...
ha csillagoznék két csillagot dobnék rá: egyet a filmvégi pipás jelenetért, egyet pedig azért, mert 1 napig reményt adott - ami nekem nagy szó manapság - hátha látok egy jó mozit. hát nem..
azért sajnálom, hogy vége, mert mókás karácsonykor ilyenekt nézni... ja, jövőre beindul star wars. hát... WHOA!!!!

eßemfaßom meg áll 2015.02.17. 22:19:54

Én most jutottam oda, hogy megnézzem

idézném fentebbről: "... elnézést, de ez a film egy rakás szar."

AtomNyuszi 2015.04.14. 19:11:02

Egyet kell értenem a film fikázóival. Én őszintén úgy gondolom, hogy ha nem a már bejáratott univerzumban játszódna ez a valami, ez a fércmű, akkor úgy dobná mindenki a fiókba, hogy kiverné az asztal hátulját és elő sem kerülne vagy 60 évig. És eme véleményem részben tartom a 2. részre is. Az első még "fikaküszöb" alatt volt, bár az is lehet, hogy csak az újdonság varázsa fogadtatta el velem ezen trilógia kezdőrészét.
Fel kell tennem a kérdést: Ez mi volt? Mert nekem csak a gagyi CGI, a gagyi harci (meg egyéb) koreográfia, nulla fizika (helló, Legolas!), a nagyrészt érdektelen, szerethetetlen szereplők, iszonyatosan vontatott történetmesélés és egybites sztori, kreativitás nélküli akciójelenetek gyúródeszkával szétnyújtva olyan vékonyra, hogy garantáltan semmi érdemit ne tartalmazzanak. Erre van igény? Komolyan? A sárkány volt a kedvenc szereplőm!
A lényeg: Ez szerintem rossz volt, a 6 LotR rész legalja, egy valóban elcseszett előzménytrilógia (mert igen, az SW utolsó (első) 3 részét én élveztem), minden, amit nem szeretek Hollywoodban. Kár érte pedig, szerettem volna szeretni.
Majd talán a kövi 3 rész, a'la Disney.
G.

m.martin91 2015.05.02. 12:05:31

Ha valaki erre jár, akkor arra a kérdésre válaszolhatna nekem, hogy Thranduil honnan tudta a film végén, hogy ki az a "Vándor" (Legolas-nak mondta, hogy keresse meg), mikor Aragorn egy ember volt, azaz itt még nem is élhetett, hiszen el kellett telnie minimum 70-80 évnek, hogy Bilbó megöregedjen, majd Frodó találkozzon Aragorn-nal?

Nyílméregbéka 2015.05.06. 01:42:31

@m.martin91: Aragorn a Númenori királyok leszármazotta, nem egyszerű ember, a Hobbit történései idején a huszas éveiben járt.. A gyűrűk ura idején volt 87 éves, és több mint kétszáz éves korában halt meg Elassar király néven.

Kovács Erzsébet 2015.05.06. 09:40:55

@Nyílméregbéka: Ezt én is köszönöm. Így már nem is annyira furcsa, hogy egy tündével hozzák össze.

m.martin91 2015.05.08. 17:43:53

@Nyílméregbéka: Köszönöm, így akkor már érthető a dolog.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása