aeon flux

ready for the action now, danger boy?

egy maraton mind felett, 1. rész: a gyűrű szövetsége Zalaba_Ferenc
2014. december 19. 11:35:00

Kategória: film 13 komment

Két évvel ezelőtt, A hobbit-trilógia első részének bemutatója környékén a VOX néhány vállalkozó szellemű szerkesztőjével közösen leültünk egyhuzamban lezavarni a teljes Gyűrűk Ura-trilógiát, méghozzá a bővített változatokat. A bő félnapos esemény krónikája a 2012. decemberi számban jelent meg - némileg megvágott kiadásban. Akkor ígéretet tettem arra, hogy a jövőben valamikor leközlöm nektek a - nevezzük úgy, hogy - rendezői változatot, és mivel A Hobbit utolsó fejezete épp a héten futott be a mozikba, hát van is apropója. Mivel tényleg masszív írásról van szó, ezért - a trilógia-szemlélethez is igazodva - három adagban kapjátok majd, hogy meg ne feküdje a gyomrotokat.

lotr620.jpg

Ismered a történetet. Peter Jackson eredendően azért vágott bele A Gyűrűk Ura filmre adaptálásába, hogy valami nagyobb horderejű projektben is tesztelhesse azokat a trükköket, melyeket saját trükkcége, a WETA fejlesztett ki a Törjön ki a frász! című darabhoz. Nem volt ő sem Tolkien-fanatikus, sem született hobbit (bármennyire is hasonlított egyre): ő csak nagyban szeretett volna dolgozni, s ha már gyerekkori álmát, a szintén méreteiről híres King Kong új feldolgozását kénytelen volt parkoló pályára állítani, hát mi sem volt megfelelőbb étek egy ilyen nagy étvágyú filmesnek, mint az 1.000+ oldalas A Gyűrűk Ura filmre adaptálása. A Miramax egy filmre adott volna pénzt, Peter Jackson kettőt akart, a New Line akkori elnöke, Robert Shaye hármat, úgyhogy PJ gyorsan lepacsizott, és elvonult Új-Zélandra szerepjátékosdit játszani.

S mi, a vállalkozó kedvű ötös azon a nem túl szép, de annál emlékezetesebb novemberi nap végén egyszerre áldottuk és átkoztuk Robert Shaye és Peter Jackson nevét, amiért elvarázsoltak és sötétbe zártak minket, és jó fél napon át egy kanapéhoz bilincselve tartottak minket. A pisiszüneteket leszámítva. Az alábbi sorokban eme embertelen vállalkozás krónikáját olvashatjátok mindenféle statisztikákkal és okosságokkal kiegészítve, hátha Ti is kedvet kaptok a Gyűrűk Ura-trilógia bővített változatainak egy ültő helyben történő abszolválásához. Vagy épp ellenkezőleg.

lotr_vox.jpg

Résztvevők:

Arányi Zsuzsanna, Arwen-rajongó
Hányszor láttad a trilógiát?
Mindegyik részt kb. nyolcszor.
Melyik a kedvenc jeleneted?
Mindegyik, amelyikben Denethor vagy Gollam van.
Van-e kedvenc idézeted?
„Morzáckák a kabátkáján!”
Hogy véleményeznéd az orksört?
Kiderült, hogy az elnevezés nem arra utal, hogy ilyet innának az orkok, hanem hogy ilyen ízük lenne folyékony formában.

Szöllőskei Gábor, orkhang-imitátor
Hányszor láttad a trilógiát?
Szövetség: 13x, Torony: 10x, Király: 11x.
Melyik a kedvenc jeleneted?
Faramirék a vesztükbe rohannak, miközben Denethor zabál Pippin énekére.
Van-e kedvenc idézeted?
Két idézetet passzintanék össze: "Legolas, tünde szemed mit lát?" "Dúnföldi krebainok!"
Hogy véleményeznéd az orksört?
Sűrű, barna, gyanús lötty, amely nem olyan rossz, mint amilyennek kinéz, ám a legkevésbé sem addiktív.

Tóth Csaba, facebook-operátor
Hányszor láttad a trilógiát?
Szövetség: 5x, Torony: 3x, Király: 6x.
Melyik a kedvenc jeleneted?
Bemutatkozik a Balrog.
Van-e kedvenc idézeted?
„A törpök természetüknél fogva rövid távon veszélyesek.”
Hogy véleményeznéd az orksört?
Olyan, mint a megbuggyant forralt bor.

Villányi Dániel, szimbólum-szakértő
Hányszor láttad a trilógiát?
Szövetség: 6x, Torony: 4x, Király: 3x.
Melyik a kedvenc jeleneted?
A lovasroham a Helm-szurdoknál, és Gollam párbeszéde önmagával, amikor a figura hasadt személyiségét tengelyugrásokkal érzékelteti Peter Jackson.
Van-e kedvenc idézeted?
„Jöttömre öt nap múltán számítsatok. Pirkadatkor, kelet felől.”
Hogy véleményeznéd az orksört?
Barnasörrel higítva egész finom.

Zalaba Ferenc, szövegíró-statisztikus
Hányszor láttad a trilógiát?
Tudja fene, legyen hat.
Melyik a kedvenc jeleneted?
Aragorn az utolsó nagy ütközetbe indul…
Van-e kedvenc idézeted?
…és előtte azt mondja: „Frodóért!”
Hogy véleményeznéd az orksört?
Olyan szar, mint amilyennek kinéz.

Az alábbi statisztika – amely köré nyugodtan fűzhettek egy piálós játékot – a filmekben felhangzó megszólításokat, illetve előforduló momentumokat számszerűsíti. Lehetnek tévedések.

 

A Gyűrű Szövetsége

A két torony

A király visszatér

„Frodó uram”

9

17

14

„Drágaszágom”

4

18

17

Legolas megmondja a nyiilvánvalót

3

2

2

Legolas ennyi orkkal végez

23

22

37

Gimli ennyi orkkal végez

5

18

3

Éneklés

4

1

3

Hamis halál

4

2

4

Forró pillanat

4

1

5

Közeli a Gyűrűről

30

4

8

Gandalf varázsol

3

1

1

Elf duma

8

9

3

 

I. FEJEZET: BEMELEGÍTÉS, SZERVEZETBE TÖMÖRÜLÉS

9:30. Gyülekező főszerkesztő-helyettes úr kéjbarlangjában.  A konyhában nagy sürgés-forgás: készül az orksör, melynek receptjét Zsuzsa a mindmegette.hu-ról ásta elő. A részletekbe most nem mennék bele, de az ital(?) lényege az, hogy végy egy nagy lábost, töltsd meg félig barna sörrel, aztán jóformán önts bele mindent, amit a konyhában találsz – piát, kaját, fűszereket, bármit. A főzőcske közben elkészülnek a sztárfotók, lezajlanak a vérre menő csörték, hogy ki hol ül, kávét és kólát veszünk magunkhoz, masszírozzuk a saját és egymás hátsóit (de semmi buzulás), és megtöltjük a dohányzóasztalt mindenféle jóval, ami a túléléshez szükséges. Kezdődhet a kaland.

11:00. Kezdetét veszi A GYŰRŰ SZÖVETSÉGE. A New Line eredetileg két perces intrót akart, ehhez képest Galadriel közel hét percen át fekteti az alapokat, és hogy miért éppen ő, miért nem Frodó vagy Gandalf? Jackson és két író társa, Fran Walsh és Philippa Boyens úgy vélte, hogy mivel itt egy majd 3.000 évvel ezelőtti eseményt elevenítenek fel, ennek előadásához egy időtlen figura, azaz egy tünde kell. Ó, és Jackson már eme bevezetőben tesztelhette a WETA tömegmozgató trükkjeit, szóval az álam teljesült: ez után már csak robotolni kellett.

lotr_01.jpg

11:10. Már ki is pipálhatjuk az első forró pillanatot (lásd a statisztikát), melyben Sam (Sean Astin) szerelmetes pillantásokat vet egy muskátlira. Az addig rendben van, hogy valaki odaadó kertész, de azért ne vetkőztessen le a szemével egy virágot.

11:13. Az első utalás A hobbitra, melyben Gandalf a „Sárkányos incidensről” mesél, melyben épp csak megadta Bilbónak a kezdőlökést. Ezúttal többre lesz szükség.

11:19. Gandalf varázsol (lásd statisztikánkat): Bilbó füstkarikájába füstből szobort háromárbocost küld. Erre most bizonyára sokan felhördültök, de a Szövetség nézése során feltűnt, hogy Gandalf, a Szürke mennyire hasznavehetetlen. Persze, ügyesen terelgeti hátulról a népeket, de akkor se nagyon lép akcióba, mikor a szükség úgy hozza. Például mi a nyűt csinál akkor, mikor Moria bányáiban rájuk támad egy rakat ork meg barlangi troll? Varázslás tekintetében sem az a hiperaktív figura: botjával tud kevés fényt és – úristen – több fényt csinálni, nyomaték gyanánt be tudja sötétíteni a szobát, hogy utána 7.1-ben szónokoljon, ezen kívül vannak klassz tűzijátékai, úgyhogy Csaba javaslatára a következő augusztus 20-ai tűzijátékot szervezze ő! Még szerencse, hogy a Balrog elvámolásánál javít valamit a pedigréjén.

 11:26. Elhangzik az első „drágaszágom” (lásd a statisztikát), s mindjárt nem Gollam szájából, aki az első részben csupán két, gondosan kitakart jelenetben tűnik fel: a Weta vagy nem akarta azonnal ellőni minden puskaporát, vagy még javában dolgoztak a hiteles megvalósításon.

11:32. Bilbó köddé válása és az Egy Gyűrű kimenekítés között a könyvben jó néhány év telik el, de egy ilyen röpke filmfolyam nem ér rá ennek érzékeltetésére: Gandalf egy percet kap a kutatómunkára, utána már meg is ragadja Frodót, és miközben a Gyűrű holléte felöl érdeklődik, akarattal vagy akaratán kívül többször is megidézi a Maraton életre-halálra című filmet: „Is it safe?!”

11:45. Szarumán szerepében Christopher Lee, aki a szereplők közül az egyetlen, aki személyesen is találkozott Tolkiennel (egy oxfordi kocsmában, ahol az író köszöntésére Drakula gróf csak makogni tudott). Lee egyébként megjelenése óta minden évben elolvassa A Gyűrűk Urát, nincs olyan trükkös kérdés, amire ne tudna érdemben felelni, és talán ő az egyedüli, aki rendesen kiejti Mordor nevét (jól megnyomva mindkét „r”-t). Ő az én hősöm. Bevallom, egy kicsit neki  drukkoltam, mikor megküzdött Gandalffal.

lotr_02.jpg

11:55. Az ilyen varázslatos kis pillanatokért imádom ezt a trilógiát: mikor a bevezetőben felborzolja Elrond haját a kilőtt nyilak szele, vagy mikor látom, hogy Brí ajtaján két kémlelő ablak van: egy az emberekkel, egy pedig a hobbitokkal szemmagáasságban.

11:56. Az első Peter Jackson-cameo! Egy részeg Brí-lakost játszik répával a kezében. Vajh mit szimbolizál a répa? Mit szimbolizálhat?!

11:58. Feltűnik Aragorn, itt még Vándorként. Eredetileg Stuart Towsendet szerződtették a szerepre, aki  nagy Tolkien-rajongóként hiába győzködte arról Jacksont, hogy ide egy idősebb színész kell: már benne voltak a forgatásban, mikor a rendező rádöbbent, hogy igaza van. Hoci egy Viggo Mortensen, akit a saját fia beszélt rá a szerepre.

11:59. Tobzódunk az emblematikus pillanatokban: Frodó elbotlik, és a Gyűrű (erről egy gyors közeli – lásd a statisztikát) pont az ujján köt ki, mire a kis hobbit először szembesül Szauron szemével, amely úgy néz ki, mint egy női nemi szerv. El is terjedt egy olyan elmélet, hogy a szinte kizárólag hímekkel teli trilógia valójában a nemi identitás felvállalásáról, illetve annak félelmeiről szól: ebben a történetben mindenki retteg Szaurontól, aki a női nemet szimbolizálja, ugyanakkor tagadhatatlanul vonzódik hozzá a Gyűrű, a nemi kapcsolat szimbólumának köszönhetően, a Szövetség pedig egy ki nem mondott paktum – a’la Ameikai Pite – a szüzesség elveszítésére, egyes növénybarát résztvevők esetében pedig annak felismerése, hogy nem is kellenek ide nők… Eme okfejtés közben döbbenünk rá, hogy kezd beütni az orksör.

12:01. Hamis-halál (lásd a statisztikákat). A regény is, de főleg a film tele van olyan pillanatokkal, mikor azt hiszed, hogy ez meg az a főhős meghal, de aztán kiderül, hogy mégse: Frodót leböki a barlangi troll: sírás-rívás, majd kiderül, hogy megúszta; Aragornt magával rántja egy farkasszerű varg a folyóba: sírás-rívás, majd kiderül, hogy megúszta. Ezúttal azt hinnéd, hogy a Kilencek álmukban lebökik a hobbitokat, mire kiderül, hogy nem is ott alszanak. Áhá!

12:09. Frodó begyűjti életre szóló sebét, amely akár a rák, akár az AIDS szimbóluma is lehetne, de nem érünk rá ezen filózni, ugyanis berobban Aragorn, és az Árnyakat móresre tanítva most először bizonyítja, hogy mekkora király. (Hoppá, spoiler?)

12:12. Forró pillanat: Frodó sebét Samu buzgón takargatja, s később az is kiderül, hogy fel se kelt a betegágya mellől: a kis gondoskodó. Egy pillanatra bevillan a Beszélj hozzá Almodovartól, de ezt a képet gyorsan elhessegetem.

12:16. Vegyes érzelmeket kelt bennünk, mikor belibben a képbe Arwen (Liv Tyler), aki a könyvben jóformán csak a függelékben tűnik fel, de a nőnemű nézők megnyerése érdekében muszáj volt felhizlalni egy-két női szerepet, továbbá a későbbi Aragorn Vs. Arwen enyelgések alatt ki lehet menni pisilni, fel lehet frissíteni a rágcsa-készleteket, ránézni a facebookra, meg ilyenek.

12:23. Hugo Weavinget – hegyes fülek, hosszú fürtök ellenére – nehéz elválasztani Smith ügynöktől, és ezen az se sokat segít, hogy az ausztrál színész egy az egyben olyan hanglejtéssel köszönti az ébredező Frodót, mint anno Mr. Andersont.

12:27. Hármasával jönnek az ikonikus figurák: Boromir, a komplex, Gimli, a morgó és Legolas, a nyilvánvaló tények kommentálásának nagymestere (lásd a statisztikát). Eme tudását hamarosan meg is fitogtatja, mikor az „alakuló ülésen” addig-addig sorolja Aragorn jogait, amíg a kérdéses személy le nem ülteti, hogy most már elég lesz.

12:41. A tanácskozás elfajul, mindenki magának akarja a Gyűrűt, a péniszversengésnek Frodó vet véget, aki magára vállalja a feladatot, és mire az ülést vezető Elrond észbe kap, már meg is alakult a Gyűrű Szövetsége: jöhet a lemezcsere!

lotr_03.jpg

12:47. Végre felcsendül a film főtémája, miközben a Szövetség megmászik egy… dombocskát. Közben Szöllőskei úr egyre izgatottabb, ugyanis hamarosan berepülnek személyes kedvencei, a dúnföldi krebainok, melyekről máris kiderül, hogy szimpla varjak, melyek széllel szemben szállnak. A felfedezés örömére indiai kaját rendelünk, és nem törődünk a veszéllyel, melyet a fűszeres étek okozhat.

12:54. Vissza a filmhez: a feltűnően döntésképtelen Gandalf Frodóra bízza, hogy merre menjenek tovább, aki a kettes kaput: Moriát választja.

13:00. Figyelem, Gandalf varázsol: csinál egy kis fényt a botjával.

13:06. Gandalf megint varázsol: csinál még egy kis fényt…

13:08. Kezdetét veszi az első igazi csata: Frodó meghal, de aztán mégse, Sam egy palacsintasütővel több orkot hatástalanít, mint Gimli a baltájával, ó, és Gandalf nem csinál semmit.

13:21. De mindezt egy csapásra megbocsájtjuk neki, mikor megállítja a Balrogot, aki magával rántja őt a mélybe. Borzongató érzés: együtt könnyezünk a hobbitokkal.

13:38. Mivel a regényben mindkét fő gonosz – Szauron és Szarumán – egyaránt statikus, azaz gyakorlatilag nem hagyják el tornyukat, ezért Jackson úgy döntött, hogy karaktert farag a Gyűrűből: hangot, jelenlétet, már-már jellemet kölcsönöz neki, és bizony ez az „aranyos” fickó mindenkit megkísért, még Galadrielt is, aki ennek örömére megmutatja másik arcát, engem meg átjár a jeges rémület.

13:42. Később Galadriel ízelítőt ad a trilógia lezárásából is: hosszú perceken át búcsúzkodik a Szövetség tagjaitól, úgyhogy mi szépen, sorban kisomfordálunk a konyhába feltölteni orksörös korsóinkat (vagy suttyomban a mosogatóba löttyinteni annak tartalmát).

14:01. Sean Bean sok-sok filmes elhalálozásának legillusztrisabbját prezentálja: két nyílvesszővel a testében még Uruk-hai harcosokat kaszabol, úgyhogy kell egy harmadik is.

14:12. Frodó és Sam balra el, Trufa és Pippin az orkok fogságába esik, Aragorn, Legolas és Gimli a nyomukba szegődik, úgyhogy alig 91 perccel a megalakulását követően már fel is bomlik a Szövetség. Jöhet a világ leghosszabb stáblistája.

Meglátásaink: lassabb folyású történetre, és kevesebb Gyűrű-közelire emlékeztünk, ellenben Galadriel gyorsabban is kioszthatta volna ajándékait. Az első film gyorsan eltelt, szóval kezdenek kételyeink támadni, hogy ez a maraton nem is olyan nagy kihívás…

Folytatása következik...

poster_lordoftherings_fellowship.jpg

Címkék

fantasy hobbit lord of the rings viggo mortensen cate blanchett orlando bloom vox peter jackson elijah wood the hobbit adventure ian mckellen the lord of the rings liv tyler ian holm sean bean christopher lee hugo weaving andy serkis

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr106997381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mesterjani 2014.12.19. 12:05:06

Nekem ez az ìrás nyomtatásban is kellene, nem jelenteted meg a januári voxban bővìtettként?
Nagyon tetszik. :)

Mester0523 2014.12.19. 12:05:16

Mi pont egy éve nyomtuk le a maratont. Csak wc szünet és kutya levitel szakította meg. Mivel nem akartuk kaja készítéssel húzni az időt, egész nap chipset és hasonló bélromboló kajákat nyomattunk. Egyszer mindenképp érdemes végigülni, mondjuk a lányok kicsit unták már a végére.

Atkakukac1989 2014.12.19. 12:42:39

@valinor: "A bő félnapos esemény krónikája a 2012. decemberi számban jelent meg - némileg megvágott kiadásban."

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.19. 12:45:19

nagyon hangulatos egy írás lett kösz érte. :D

mesterjani 2014.12.19. 15:00:52

@Atkakukac1989:
Tudom, nekem is megvan az a vox, ez a kibővìtett iromány is kellene...

LasDen 2014.12.19. 16:13:37

Jó írás, de én nem hogy a rendezőit, de a rendeset sem tudnám végig ülni....

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.12.19. 16:42:32

@valinor: Nekem aztán semmi beleszólásom sincs a VOX szerkesztésébe, de ha lenne is, sem biztos, hogy jó ötlet lenne egy két éve már megjelent cikket újra leközölni csak azért, mert kb. egy oldallal hosszabb. De ha gondolod, ezt az oldalt kinyomtathatod. :)

mesterjani 2014.12.19. 18:24:45

@LasDen: Akkor álld végig. :D

@Zalaba_Ferenc:
Jó anyagot sosem rossz ismételni. :)
Kinyomtatom és beleteszem az akkori Voxba.
Esetleg más filmekkel nem terveztek ilyet? Mondjuk jövőre Star Wars VII előtt régi trilógia maraton. :)

Nyílméregbéka 2014.12.20. 00:59:46

Kétévente nyáron mi is LOTR maratont tarunk a haverokkal, megy a barbecue sütő, a háromméteres vászon és projektor... Alig várjuk az Öt sereg csatája kijöjjön rendezői változatban, és akkor a Hobbit trilógia is bekerül a repertoárba.

Mester0523 2014.12.20. 10:37:57

Sajnálom, hogy ez a Hobbit trilógia ennyire mű lett. Megsem közelíti a Lotr-t.

Nyílméregbéka 2014.12.20. 12:01:47

@Mester0523: Azért azt ne feledd, hogy a Gyűrűk ura film egy ezer oldalas könyvön alapul, míg a Hobbit, egy százpár oldalas rövidke gyerek regényen. Ahhoz képest szerintem Jackson kihozta a maximumot, jól összedte hozzá a Tolkien világból a maradékot, és egy epic előzményt tett el az asztalra... Nálam a LOTR trilógia együtt simán 10/10, a Hobbit trilógia meg hozta a 9/10-et...

loserock 2015.01.11. 13:03:47

Hoppp, hiba a statisztikában! :)
Gandalf a Király visszatér bővíettben legalább kétszer varázsol:
- eltöri Szarumán botját „telekinetikus” erővel (bővített)
- fénnyel elüldözi a Nazgǔlokat a lovasoktól
vagy háromszor, ha ezt is annak vesszük:
- Szarumán tüzet lőtt rá, de ő anihilálja azt maga körül (bővített)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása