aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: pikapik Takács Máté
2019. május 12. 17:23:00

Kategória: boxoffice 1 komment

Technikailag a nyári szezon első blockbustereként a Pokémon: Pikachu, a detektív emberes rajtot kanyírott a vásznon érdemben rég látott franchise-nak, ám ez csak a második helyhez volt elég a ritkás levegős magaslatokba törő Bosszúállók: Végjáték árnyékában. A Csaló csajok jobbára érdektelen nyitányt jegyez, de nem olyan jelentéktelent, mint a Poms című másik vígjáték és a Tolkien.

pokemondetective.jpg

> új filmek
1999 novemberében megőrültek az amerikai gyerekek Pikachuért és társaiért, elvégre a Pokémon: Az első film a Warner számára a legnagyobb animációs nyitányt villantotta öt nap alatt több mint 50 millió dollárral - amit aztán nem sikerült 100 millió fölé juttatni. A 2000 nyarán befutott második rész szintén tanúbizonyságot tett a rajongói üzelmek erős - és gyors -  ráhatásáról. A rajongók felnőttek, a mostani gyerekeknek pedig már valamennyire más lehet a Pokémon, ha egyáltalán valami. Egy biztos: a franchise új darabja, a Pokémon: Pikachu, a detektív (Pokémon: Detective Pikachu; hazai bemutató: már a mozikban) komoly érdeklődést generált a maga 58 millió dollárjával, és az ezt kicsengetők több mint fele 25 év fölötti jegyváltó volt. A felnőtteknek való megfelelésért Ryan Reynolds pokéhangja is felelős volt, meg hát ő a saját fanjait mindennek a megnézésére rá tudja venni. A Warner 150 millió dollárt költött a filmre, amit e nyitány után ildomos lenne megütni bevételi fronton is - ebben a nézői vélemények nem lesznek gátlóak -, már csak azért is, hogy eladott jegyeket illetően is hozza a húsz éve vetített rajzfilm szintjét.

A tengerentúlon most van anyák napja, erre pedig jó programnak szánták a Universal és az MGM kotlásából létrejött, ott a United Artists neve alatt propagált Csaló csajokat (The Hustle; hazai bemutató: már a mozikban). A vígjáték ugyanannak a sztorinak harmadik inkarnációja a Dajkamesék hölgyeknek és A riviéra vadorzói után, az eladhatóságot segítő Anne Hathawayjel és az idén az Isn't It Romantickel már bizonyított Rebel Wilsonnal. A relatíve szimpla, de vígjátékok közegében jól használható sztorival 13,5 millió dollárt sikerült kicsalni a nézőkből, ami egy 3000 moziban vetített, határozottan promózott vígjátéktól nem nevezhető soknak. Hogy mennyire kevés, az pár héten belül kiderül, de 40-45 milliónál többre nem számíthat. Ha azt vesszük, hogy az 1988-as verzió mai jegyárak mellett 94 milliót hozott volna...

Az idősebb hölgyek is kivették a részüket a komédiázásból a Poms révén, melyben idősotthonban vállalkoznak egyes lakók arra, hogy szurkolólányos álmaikat felmelegítsék és megvalósítsák. Ez Diane Keaton ötlete. Az STX-nek is lehettek ötletei, mikor e vasárnapra időzítve leptek el vele 2700-nál is több mozit, viszont a számítások aligha jöttek be, hiszen 5,1 millió dollárt szurkoltak le csupán a látogatók. A 10 milliós költségvetés mellett ez nem akkora blama, mint a Csaló csajokat értnél alig enyhébben szidalmazó kritikák.

A Tolkien família részvétele nélkül készült el a Tolkien című életrajzi film, melyben a mostanság minden második héten látható Nicholas Hoult alakítja a címszerepet. Az újságírói vélekedések szerint bizony nem alkottak akkorát a Fox Searchlight által forgalmazott film készítői, mint munkájuk alanya - és így nincs, ami megsegítené a meglepő módon egyből országosan (igaz, csak nem egészen 1500 moziban) bemutatott drámát. Lévén 2,2 millió dollár folyt be csupán, nagyon gyenge mozinkénti átlagot szülve. Ha ennyire nem jön össze valami, akkor még előfordulhat, hogy újra próbálkoznak vele - lásd Steve Jobs esetét...

 > korábbi filmek
63,1 millió dollárral harmadjára is első a Bosszúállók: Végjáték - ez a Végtelen háborút üti, de a Fekete Párducot nem. Ellenben a Fekete Párduc 700 millióját már meghaladja a Disney filmjének összbevétele: 723 millió dollár - és ezzel a harmadik helyet is átvette. A globális összeg eközben 2,49 milliárdra nőtt, vagyis már csak 300 millió szükségeltetik az Avatar trónjának elfoglalásához.

> végszó & ami jön
2016 óta nem volt ilyen mozgalmas az esztendő 19. víkendje, szóval a nyári idény egyelőre jól áll. Hogy elég extra lesz-e hozzá a John Wick: 3. felvonás: Parabellum, no meg az Egy kutya négy útja és A Nap is csillag, eldől egy hét múlva, de új első helyezettet majdnem biztosan avathatunk majd.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Bosszúállók: Végjáték $63.1m $723.5m $356m
2  Pokémon: Pikachu, a detektív $58.0m $58.0m $150m
3  Csaló csajok $13.5m $13.5m n.a.
4  The Intruder $6.6m $21.0m $8m
5  Csekély esély $6.1m $19.7m $40m
6  Poms $5.1m $5.1m $10m
7  Undipofik $3.9m $14.3m $45m
8  Breakthrough $2.5m $37.1m $14m
9  Tolkien $2.2m $2.2m $20m
10  Marvel Kapitány $1.8m $423.8m $152m

 

Címkék

remake box office comedy pokemon warner drama tolkien ryan reynolds anne hathaway united artists diane keaton biopic poms stx children movie rebel wilson fox searchlight detective pikachu avengers endgame the hustle

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr8614822254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2019.05.12. 17:38:49

Szerintem jövő héten a Pikachunak jó esélye lesz átvenni a vezetést, John Wick szerintem kicsit az előző rész alatt 24-28 millióval fog elrajtolni, de ahogy a Végjáték esik, úgy nem lepődnék meg, ha ez elég lenne, hogy elébe kerüljön. Nem is bánnám, ha az Avatar előtt kiesne a Végjáték, az a film jelképezte számomra, hogy eredeti film is lehet nagy siker, még ha ehhez a 3D térhódítása is hozzá segítette a filmet.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása