aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: csillagok között [interstellar] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. november 04. 14:55:00

Kategória: film 58 komment

- SPOILERMENTES -

Bolygónk és vele együtt az emberiség is haldoklik. A földalatti szervezetté töpörödött NASA azonban nem hajlandó elfogadni a véget, és egy olyan programon dolgozik, amellyel talán megmenthetők leszünk. Cooper (Matthew McConaughey), a tapasztalt pilótával az élen tudósokból álló csapat indul a Szaturnusz mellett talált féregjárat irányába, hogy azon átlépve új, lakható világok után kutasson. Az utazás nem csupán vakmerő, hisz nem látják, mi van előttük, de önfeláldozó is, hisz mindent és mindenkit hátrahagynak. Mindazt, ami fontos, mindazért, ami fontos.

interstellar620_2.jpg

Mint oly sokan közülünk, Christopher Nolan is Spielberg filmjein nőtt fel. Azokon, melyek amellett, hogy a szórakoztatás szolgálatában álltak, az érzékszervek és a tudat előtt is szélesre tárták a kaput. A Cápa, a Harmadik típusú találkozások vagy az E.T. olyan, egytől egyig más és más zsánert képviselő produkciók voltak, melyek a filmvászon előtt egyesítették a családot - rémületben, izgalomban, könnyben. A Csillagok között ezt az érát kívánja megidézni, vagyis inkább áthelyezni a jelenbe. És hogy a fogadtatás egyelőre vegyes, az nem feltétlenül a film botlásainak érdeme, hanem leginkább a mi cinizmusunké.

Azt vettem észre, hogy a modern világ kulturális befogadókészsége totálisan szétvált: a filmek vagy csak tisztára lúgozott, fekete-fehér élménykockák, vagy pedig savtól, gúnytól maró, girbe-gurba tükröket lóbáló, kultuszbélyeget magukon hordozó üzenetmozik, pöröly módjára lesújtó drámák lehetnek, és ugyan mindkét oldalt tudom értékelni, a kettő közötti, egyre hatalmasabb területre már csak kevesen merészkednek. Egyre ritkábbak azok a filmek, melyek üzennek ugyan, de naivan, és szórakoztatnak, de nem tompán. A Csillagok között ilyen film. Egyszerre bátor és büszke, bonyolult és... butuska. Messzemenőkig megbocsáthatóan. A feltárt titok, a kapcsolat és az összekötőkapocs túllép a kiadós tudományos körítésen, túllép a valóságon, és egyetlen egyszerű érzéssé áll össze, amely vagy kiváltja benned a katarzist, vagy nem.

Elnézést a ködgépért, de tiszteletben tartom Nolanék taktikáját, amely egyenesívű, családközpontú filmet ígér, közben pedig titkokat - figurákat, helyszíneket - rejt el, hogy a felfedezés legalább annyira legyen a tiéd, mint Cooperé.

Meg persze Nolané, a Csillagok között ugyanis - spielbergi értékek ide vagy oda - ízig-vérig az ő filmje. Az ötletadó Kip Thorne volt, az elméleti fizika elismert professzoráé (aki egyébként közreműködött a Kapcsolat című rokonfilmen is), melyből eleinte Spielberg tervezett filmet forgatni, méghozzá Jonathan Nolan forgatókönyvíró - Christopher öccse - közreműködésével. Aztán mikor az idősebbik Nolan átvette a stafétabotot, a filmet is a sajátjává tette. Ezúttal is fogott egy egyszerű képletet - a Mementóban megismert fordított narratívát, a szuperhőstörténetek "jó oldal/rossz oldal" alaptézisét vagy egy múltbéli tragédián gyötrődő elme megváltását -, és világot épített rá: izgalmasat, gazdagat, bizonyos szempontból talán rideget, más szempontból viszont túlságosan szentimentálisat, de minden tekintetben újszerűt, melyet szédítő érzés bebarangolni.

A Csillagok között alaptétele egy apa felelőssége, amivel a gyerekeinek tartozik. Ez indítja el Coopert is azon az úton, melyben az emberiség bölcsőjét - és saját utódjait - hátrahagyva megtalálja azt a helyet, ahol biztonságban lehetnek. Megtalálja a jövőt. 

Nolanék rengeteg szakértővel értekeztek, és nem csupán a tényleges fizika (és a Föld pusztulását tekintve a biológia) professzoraival beszéltek, hogy az utazás körülményei a lehető legjobban tükrözzék a közeljövő eredményeit (miből talán csak a cselekmény részét képező mélyalvás lóg ki), illetve a világmindenség kikezdhetetlen törvényeit, de mélyére merültek a teoretikus fizikának is: a relativitásnak, a tér-idő folytonosságának, olyan dolgoknak, melyeket a filmvásznon eddig kizárólag szalmakazal hajú, őrült tekintetű tudósok szajkóztak kizárólag szélsőségek formájában. Abszolút laikusként a Csillagok között esetében is nehéz megítélnem, hol végződik a tudomány, és hol kezdődik a fantasztikum, de hogy érezd a történések súlyát, elengedhetetlen, hogy papíron ne csak karikatúrák, de gondolatok, eszmék és hát képletek is legyenek.

És a történéseknek nem csupán a gravitáció szerepének folyamatos hangsúlyozása miatt van súlya. A döntések, a tettek nyomását végig ott érezheted a válladon, mert miközben Cooper és a tudósok odafent keresik a kiutat, addig láthatod, ahogy a Föld sorvad, no nem öncélú látványelemek, emmerichi katasztrófaszcénák formájában, hanem a hátrahagyottak tekintetében, olyan utalásokban, melyek alapján arra a következtetésre juthatsz, hogy az emberiség nagyja tényleg megérett a pusztulásra, hogy talán az egész jövőkép csak illúzió. De ez az illúzió, melybe Cooperrel együtt te is görcsösen kapaszkodsz majd. Ettől feszült, ettől izgalmas a kaland.

De mint mondtam, a megoldás, amely egyszerre idézi meg a nagyokat (helló, 2001: Űrodüsszeia!) meg egy-két olyan egyszólamú sci-fit, melyek emléke már rég megfakult, szóval ez a megoldás nem biztos, hogy katartikus lesz, és a film első felét kísérő borzongás nálam is elmaradt, mégis, mikor kiléptem a novemberi napfénybe, kicsit másnak éreztem mind az időt, mind pedig a teret. És minden erénye mellett ez a film egyik legnagyobb kiválósága.

Kapcsolódó anyag:
Csillagok között a földre? - Spoileres kibeszélő

Kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika **** sci-fi drama michael caine imax matthew mcconaughey christopher nolan hans zimmer anne hathaway john lithgow casey affleck interstellar jessica chastain

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr286863587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raul75 2014.11.04. 15:04:23

"...a tapasztalt pilóta élén tudósokból álló csapat indul.." - ez biztos?

CHRISporn 2014.11.04. 15:08:26

A Gravitation-t a mai napig nem néztem meg(pedig a rendezőjét bírom)
Az Interstellar-t megfogom nézni-mert a rendezőjét bírom(a szereplőket pedig inkább mint a Clooney-Bullock párost)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.04. 15:09:47

@Raul75: Aha, miért?

@ChrismovieTV: *Gravity (és érdemes megnézni).

DHOPW42 2014.11.04. 15:23:59

Nagyon tetszik, amit írtál arról, hogy kevés olyan film van, ami a két, általad felfestett filmkategória között helyezkedne el. Ezzel baromira egyetértek, és igazából nekem Nolan eddigi filmeji is ott helyezkedtek el, ilyenek, hogy Prestige, Batman-filmek, Inception. Vagy te ezt nem így gondolod?

tamsa · http://tamsa.freeblog.hu 2014.11.04. 15:31:27

@Zalaba_Ferenc: azon a mondaton én is megakadtam. így úgy hangzik mintha a pilóta élén menne a tudós csapat. inkább így írnám: "...a tapasztalt pilótával az élen tudósokból álló..."

_BaBe_ 2014.11.04. 15:31:52

@Zalaba_Ferenc: (@Raul75 kérdésére a válasz) - mert kusza a mondat, értelmezhetetlen, át kéne írni.

Egyébként meg köszi, hogy végre megfogalmazta valaki (te) helyettem a mostani filmekkel kapcsolatos egyik nyűgömet - amit DHOPW42 is írt.
Ennek megfelelően egyébként a filmekkel kapcsolatos nézői elvárások és fikázások is kiszámíthatóan alakultak, nekem ezzel ez a másik bajom.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.04. 15:47:20

@DHOPW42: Ez még a korábbi filmjeinél is olyanabb. Sőt, azok trendalakító darabok voltak, és a Batman-filmek a korra jellemző problémákat (war on terror) tükrözte, ez a film viszont csak annyit mond, hogy értékeljük, amink van, és ez sem afféle zöld üzenet, inkább emberközpontú.

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2014.11.04. 17:33:37

Áhh! Tökéletesen leírtad a mai filmekkel kapcsolatos gondolataimat! Régebbi mozibajáró barátaim ezért hanyagolják a mozit egy ideje. Vagy túl futószalag-limonádé, vagy túl "lesújtó kult-dráma". Tényleg hiányzik a köztes réteg. Kellenek azok a bátor és büszke, megbocsáthatóan butuska filmek! Hirtelen a Super 8 jut eszembe, ami legutóbb ilyen volt.

TomPowell25 2014.11.04. 18:00:43

Én kicsit sem nevezném butuskának. Csak olykor az érzelgősség győzött a racionalitás felett, de olyan nüansznyi mértékben, hogy mire nyúltam volna a felmosó rongyért, már ámultam is a látottakon.

Kovács Erzsébet 2014.11.04. 20:35:52

Azt olvasom a Guardianben, hogy a Warner a nemzetközi forgalmazás jogáért cserébe a Péntek 13-at, a South Parkot és egy még megnevezendő A-listás franchise-t, a Legendary pedig a Batman vs Superman: Dawn of Justice-t adta át a Paramountnak. Hm.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.04. 21:07:52

@Kovács Erzsébet: A Batman V. Supermanről én nem hallottam (és nem is tartom valószínűnek), viszont a többi igaz annyi kiegészítéssel, hogy ezeket közösen finanszirozzák majd. Viszont nem vagyok benne biztos, hogy a Warner jó üzletet csinált, ugyanis ez a film közel se fog akkorát szólni, mint a Batmanek vagy az Eredet. De ne legyen igazam. :)

Kovács Erzsébet 2014.11.04. 21:14:23

@Zalaba_Ferenc: Igen, az ottani cikkíró is ezen álmélkodott (bár nem közös finanszírozást emlegetett).
Nem tudok egyébre gondolni, mint hogy valamiért kifulladt franchise-nak tekinthetik ezeket a címeket (a legutóbbi Superman után biztosan).

2014.11.04. 22:57:20

Máshol azt olvastam, hogy lassú és dögletesen unalmas film. Ez a poszt megerősített ebben, úgyhogy legfeljebb akkor nézem meg, ha fent lesz torrenten, de erős a gyanúm, hogy akkor is végigtekerem.

Legutóbb az ilyen recenziók behúztak a csőbe, és megnéztem a Gravityt moziban. Életem második legrosszabb moziélménye volt. Alig tudnék filmet mondani, ami annyira untatott, mint az. És most az Interstellar is ugyanilyen rétegfilmnek néz ki. Nem, nem vagyok hülye, értékelem a jó filmeket, és a sci-fi a kedvenc műfajom.

2014.11.04. 23:34:21

@Apromon: Ezért érdemes volt regisztrálnod. Lenyűgöző a munkásságod. Most már csak a magyar ékezetet kellene megtalálni, és sztár leszel.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.04. 23:39:22

@retrovírus: Rokonfilmek a Gravitációval, de ez inkább sci-fi, az meg túlélődráma.

2014.11.04. 23:42:34

@Zalaba_Ferenc: kösz az infót, de sajnos sejtem, hogy nem én vagyok a célközönség. Pedig mindig nagyon várom az új scifiket.

2014.11.05. 00:20:03

@Zalaba_Ferenc: Megvolt a Cargo évekkel ezelőtt, élveztem is. Bár az alapsztori emlékeztetett PKD-ra, aki a kedvenc íróm. Jó volt, hogy németül beszéltek benne a változatosság kedvéért.

Van ez az iskola mostanában a sci-fiben, amit én nem tudok megemészteni. Pár film a közelmúltból, amiket gyűlölök és elpazarolt idő volt a megnézésük, mind hasonlóak:
-gravity
-europa report
-moon
-sunshine
-apollo 18
-cloverfield
-és ide jön majd az interstellar is.

Tudom, hogy ezek magasan jegyzett filmek, és jó értékelést kapnak az imdb-n, de nekem nézhetetlenül lassú, vontatott, érdektelen filmek. Bennem van a hiba, elismerem.

Mondok olyat is, amit szeretek:
-district 9
-oblivion (T.C. ellenére is)
-elysium (jóval kevésbé, mint a D9, de még mindig korrekt munka)
-inception
-event horizon
-existenz
-dark city
-twelve monkeys
-children of men

Ficus Cucis 2014.11.05. 06:56:31

@Zalaba_Ferenc: azt lehet tudni, hogy a kiszivárgott Spielberg-féle forgatókönyvből végül kb. hány % maradt meg?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.05. 07:26:23

@Ficus Cucis: Biztosan lehet, csakhogy én nem olvastam az eredeti forgatókönyvet (azt viszont igen, hogy Nolan elég erőteljesen megdolgozta az öccse szkriptjét).

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.05. 07:28:07

@retrovírus: Én mindkét listáról tudnék válogatni rosszakat és jókat egyaránt. :)

exilis 2014.11.05. 09:22:41

@retrovírus: Azt látom, hogy nálad a kicsit lassabb elmélyültebb, érzelmekkel is operáló filmek nem mennek, Megkockáztatom, hogy még max. 20 éves vagy, hímnemű, elvált szülők gyermeke, és nagyvárosban élsz.

Deepblue Noir (törölt) 2014.11.05. 12:51:58

@totorohun:

van más lehetőség is, pl. egyik, hogy a "lassabb, elmélyültebb, érzelmekkel is operáló" filmek sem mindig jók, ill. hogy az említett stílus és az űr/bizonyos sci-fi-közeg az illetőnél eleve üti egymást---nálam az űrdráma pl. értelmezhetetlen fogalom, ha űrhajó meg űr meg hold és hozzá dráma, akkor tudom hogy nem akarom látni. lehet hogy nagyjából ugyanazt a történetet más, emberibb közegben el tudnám fogadni.

(pl. egyik sem érdekel, de az eleanor rigby 1-2-t hamarabb megnézném, mint mondjuk az interstellart)

Deepblue Noir (törölt) 2014.11.05. 12:52:38

@Deepblue Noir:

(nyilván ezek nem hasonlóak történetet tekintve, nem is az alapján állítottam őket párba)

nortonp 2014.11.05. 13:10:04

@totorohun:

attól, hogy egy film muvészi értékei elévülhetetlenek, tehát klasszikus értelemben véve, mint alkotás fontos és jó termék, attól még nem kell mindenkinek tetszenie, és NEM azért, mert nem érti.

miért degradálod őt azzal, mert más az izlése? olyan, mintha azt mondanád, hogy a rockzenét kedvelők mind erőszakosak, az elektronikus zene rajongói meg 8 általánost sem végeztek, mert minimálisan van hangszerelve.

nem az ő izlése a korlátolt, hanem a te hozzáállásod, hogy ez alapján kategorizálod az embert.

LallR 2014.11.05. 13:16:26

@retrovírus: teljesen 1et értek, főleg az európa riport az egy wtf volt.. a moon-tól is többet vártam

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.05. 13:20:25

@LallR: Én mindkettőt szeretem. Főleg az utóbbit.

LallR 2014.11.05. 13:20:38

szeretitek az elvont scifidrámát?! javaslom a Másik föld c. filmet ha van elpocsékolni való 2órád az életedben

Deepblue Noir (törölt) 2014.11.05. 13:28:37

@LallR:

az tényleg nem jó, de egyrészt "felettünk a föld" másrészt ott a sci-fi elem inkább csak metaforikus értelmű, a keményebb vonalhoz semmi köze.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.05. 13:29:48

@LallR: Adott évben nálam top tízes volt. :) Egyébként én nem különösebben tartottam elvontnak, de gondolati és érzelmi skíon nagyon megérintett, és jó volt a páros új filmje, az I Origins is.

vargatom 2014.11.05. 16:29:21

@Ficus Cucis: Sztem a trailerek alapján legalább a felét, de lehet hogy a kétharmadát írták át. Holnap este többet tudok majd mondani ;)

komplikato 2014.11.06. 02:04:40

" tükrözzék a közeljövő eredményeit (miből talán csak a cselekmény részét képező mély alvás lóg ki), ..."

Talán még sem lóg ki, pár hete volt hírekben, hogy a NASA kapott engedélyt egy fajta kriogén technológia EMBEREN való tesztelésére. Persze nem fagyasztják kockává az embert, mint pl. Han Solot, hiszen a szövetek nem bírnák, csak nagyon lehűtik és lelassítják. Mondjuk a cikkből sok nem derült ki, csak annyi, hogy a tüdőt töltik fel egy speciális hűtőfolyadékkal. Ez azért elég veszélyesnek hangzik.

selkin 2014.11.07. 00:31:26

sajna azert van benne plot hole meg szerintem olyan kijatszatlan jelenetek, amire nrm figyelr elegge a Nolan. az inceptionben is vol ilyen boven.
meg van 1-2 tenyleg butus sor a szovegben.
a Sunshine ota nem lattam ilyen jo sci-fit.

Bluemotion 2014.11.07. 00:56:32

Amikor az ötödik dimenziós rész ment, az ugrott be elsőnek, hogy ha ezt valaki beszívva nézi meg tuti maga alá gyújt és kirepül a teremből, annyira durva a fényorgia. :)

Amúgy nem rossz, bár elég sok a csöpögős rész, a vége pedig már nagyon kusza, legalább is nekem.

theus 2014.11.07. 01:02:16

Nagyon gyenge kiszámítható film. Teljesen felesleges Imaxban nézni. Minimálisan látványos a forgatókönyv pedig gyenge.

vargatom 2014.11.07. 01:17:39

Sajnos ilyen tudathasadásos film lett... :(
Spoiler kibeszélős topik lesz?

vargatom 2014.11.07. 01:58:02

Spoilermentes összefoglalót írtam azért...

Sajnos csalódtam ebben a filmben.

Hatásosnak mindenképpen hatásos, de nem összességében - egyes jelenetek jól működnek, de nem áll össze az egész a végén.

A legfőbb problémám az, hogy személyiségzavaros. Mainstreamhez képest rengeteg a komoly, tudományosan megalapozott elem, ami az átlag nézőnek szerintem már magas lesz - féregjárat, fekete lyuk, idődilattáció és társai az egyik oldalon. De minden ilyen elemre jut egy olyan megoldás is a forgatókönyvben, ami viszont két lépést tesz hátrafelé, és még nyolc általánossal is egyértelmű lehet, hogy kamu az egész. Ráadásul simán lehetett volna ezekre is korrekt és látványos megoldást találni.

A tetejébe pedig néha még a szimpla logikát is elfelejti a cselekmény, és a szereplők konkrétan hülyeségeket csinálnak. Sőt, egy komplett szálat gyakorlatilag egy az egyben átvettek Nolanék egy korábbi scifi filmből, amit már akkor is mindenki csalódottan fogadott.
Plusz van egy olyan elem, aminél meg ugyanígy meríthettek volna korábbi munkából (ez esetben egy regényből) és ehelyett egy ismételten logikátlan, erőltetett megoldást választottak.

A látvány is vegyes, mert van ami szép és jó, de messze nem annyi, mint reméltem. Talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy van 10-15 percnyi Gravity a filmben - na de Cuarónnál meg 90 perc volt ebből. És van még legalább további 10-15 perc, ami csak szimpla űrbéli történés, esemény nélkül - de azok is jobbak voltak mind a Gravity-ben, mind a Prometheusban, és még érződik is hogy ezek a filmek voltak az ihletforrás, csak nem sikerült újat mutatni hozzájuk képest.

A zene, az nagyon jó, amikor van, de gyakorlatilag egyetlen téma az egész - ha meghallgatta valaki a netre kikerült tracket, akkor hallotta az egészet.

Kár érte, mert lehetett volna egy tényleg jó film - engem még az érzelmi vonal sem zökkentett ki önmagában, csak az zavart hogy a forgatókönyv logikátlanul építette néha. Olyan érzésem van, mintha a szükségesnél 1-2 átírással kevesebbre lett volna idejük.
Aki olvasta az eredeti, Spielberg-féle scriptet: az eleje majdnem tök ugyanaz, és meglepő módon a vége is - viszont bármennyire is meredek volt néha a régi, az átírástól sajnos inkább gyengébbek lettek a megváltoztatott elemek.

Kis spoilerként pár film, amire a kritikákban emlegetettekhez képest valójában emlékeztetnek egyes elemei (a már említetteken kívül)

SPOILER

sunshine, inception, solaris (a Clooney-s változat), frequency
illetve a forever war, ami ugye még csak regény, és ezek után sajnos aligha lesz film :(

/SPOILER

Nem lett új 2001. Következő versenyzőnk Riddley Scott, a Martiannal.

-creeper- 2014.11.07. 08:35:37

@vargatom: Nem kívántam idekattintani, a főoldalon láttam meg kétsoros hozzászólásod, melyet a bemutató második napjára tekintettel finomabban is megfogalmazhattál volna, nem esett jól belefutnom egy ekkora gigaspoilergyanús megjegyzésbe.

kaamir 2014.11.07. 08:47:21

SPOILEREK

Azt hiszem, Nolant most már teljesen maga alá temette a megalomániája. Ha csinált volna egy egyszerű sci-fi kalandfilmet, sokkal jobban jártunk volna. De nem, neki megint kellettek a mindfuck-ok: időutazás, időhurok, hiperkocka, szellem-apuka. A felvezetést nagyon untam, de bíztam benne, hogy időve beindul a film. Ez végülis megtörténik, egyre zavarosabb, erőltetettebb csavarok és megoldások formájában.

Családi drámaként szirupos és elnagyolt (és hát Nolan továbbra is csak dramaturgia elemként gondol az érzelmekre), míg űr-eposznak - és ez talán a legnagyobb csalódás - szegényes és fantáziatlan. Igen, fantáziátlan. A három bolygó közül az egyik víz (hűha), a másik jég (wow), a harmadik meg Arizona (anyám). Az akciók is ötlettelenek, kidolgozatlanok (űrhajóra szerelt kamera százszor, hát mi ez? Forma 1 közvetítés?!)

Hiába a nagy fogadkozások és Thorne, ez a film tudományosan kb. annyira komolyan vehető, minta az Űrgolyhók. Nincs kedvem most mindent ízekre szedni (majd ha lesz kibeszélő), de a film vége emiatt csak egy üres lufi. Hát hogy a francba függ üssze a fekete lyukban lévő szingularitás azzal, hogy tudnak-e egy állomást építeni az űrben? Borzasztó kínos, ahogy Nolan deus ex machinák tömkelegével képes csak kimászni a forgatókönyv gubancaiból.

Ráadásul annyi a lopott ötlet, hogy az már fáj. A szeretet, mint az űr egyik alapeleme Dan Simmons Endymium könyveiből van, a film végi űrbázis a Randevú a Rámából, és Nolan még magától is lop (a különböző szinteken másképp múló idő, a felcsavarodó tér).

Spielberg fénykorában lehet, hogy zseniális filmet rendezett volna ebből az anyagból, de Nolanből hiányzik az a könnyedség, humánum, báj, humor és fantázia, ami ehhez kell. Így viszont a Csillagok között egy fájóan kusza, erőltett és mindent összevetve bugyuta film.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.07. 10:17:55

@vargatom: Nekem a legnagyobb felfedezésem eme film kapcsán, hogy te vagy LY egy másik fórumon. :)

vargatom 2014.11.07. 14:34:59

@Zalaba_Ferenc: Ennyi év alatt sem esett le? :D

vargatom 2014.11.07. 14:35:52

@-creeper-: Ne haragudj, nem ez volt a célom.
Sajnos (legalábbis szerintem) lehet hogy mégis jobb így, csillapított elvárásokkal beülni a filmre...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.07. 14:58:40

@-creeper-: Szerintem nincs benne tudathasadás, illetve a tudathasadás a film központi tárgyának, jellegének kettősségéről szól (tudomány vs. szeretet, komolyság vs. szórakoztatás), amiről már előzetesen is tudni lehetett, meg a kritikában is megírtuk. Szóval nem spoiler.

vargatom 2014.11.08. 01:20:25

@Zalaba_Ferenc: A tudathasadás arról szól, hogy a film az egész drámát egy dologra építi: hogy az emberiség következő nagy kihívása, a csillagközi utazás és más világok benépesítése, az a valóság közönyös ridegségében milyen áldozatokat követel, milyen erkölcsi és érzelmi dilemmákkal szembesít. És valahol arról is szól, hogy igenis képesek vagyunk mindezekkel szembenézni és győzelmet aratni felettük, ahogy eddig is számtalanszor megtettük.

Viszont ezzel teljesen szembemegy minden olyan fordulat és megoldás, ami kihajítja az ablakon a tudományos korlátokat; hitelteleníti a drámát és a mondanivalót, gyengíti a filmet és megkérdőjelezi az alkotók céljait.

2014.11.09. 06:17:16

Év filmje?

Év filmje.

sinex321 2014.11.09. 15:55:18

@retrovírus: Ha az Inception tetszett, akkor ez is fog :) Körülbelül "izgalomfokozás" terén ugyanolyan szinten van. Csak más a téma. Évek óta nem láttam mozgalmasabb filmet. Persze a Nolan filmeken kívül. Gravity-t röhögve kenterbe veri. Sőt még egy kalap alá se venném a kettőt. Az a film egy kisbölcsis, aki most kezd el járni. Az Interstellar pedig most alapított családot és kapta meg álmai melóját. Körülbellül így képzeld el :) Unni szinte lehetetlen.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.09. 17:34:53

@sinex321: "Ha az Inception tetszett, akkor ez is fog :)"

Erre ellenpéldaként szeretnék jelentkezni. :) Az Inception ezerszer átgondoltabb és kidolgozottabb film ennél. (Meg akkor már a Gravity is.)

cozs 2014.11.10. 12:07:44

El kell érte zarándokolni IMAX-be?

K. Kálmán 2014.11.10. 13:33:39

Ez a film is bekerült az idén már számos címet magáénak tudható "nagyon vártam, nagyot csalódtam" kategóriába.

Most már biztos, hogy Nolan nem az én rendezőm. Sok kritika írta, hogy a film "nyálas", nos, szerintem pedig pont olyan hideg és érzelmileg steril, mint a rendező többi műve is. Összesen két olyan jelenet akadt benne, ami egy kicsit megmozgatott bennem valamit.

Az Eredethez hasonló tudományos, túlbonyolított szövegek és jelenetek pedig kifejezetten untattak. Nem fizikaórát hallgatni járok a moziba.

Lenny. 2014.11.11. 15:06:32

@cozs: El. Én tegnap este néztem ott.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.11.29. 13:09:59

Bullshit, lufi, végtelenül ostoba film.
De a legpontosabb jellemzése talán ez lehetne: meztelen a király.

Fodor Balázs 2015.01.04. 07:59:14

Nagyon fájdalmas volt a végén, hogy miért nem mentek el az Edmundsra az emberek, ha már egyszer volt rá űrhajójuk, amivel Cooper végül odament. Cooper ébredését várták, mert csak ő mehet bárhová is?

mosomacilany 2015.01.27. 15:58:48

Szerintem enyhén túl van hype-olva a film. Nagyon szép a látvány az tény, de ettől függetlenül eléggé untam.

Arról nem is beszélve, hogy tele van a film logikai buktatókkal.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása