aeon flux

ready for the action now, danger boy?

vélemény: toldi estéje Németh Barna
2014. június 27. 10:30:00

Kategória: film 49 komment

Legutóbb még örömmel adtuk hírül, hogy Pálfi György legújabb filmje (Szabadesés) Európa egyik legrangosabb filmfesztiválján versenyez, most viszont lesújtó híreink vannak a rendező háza tájáról. A VS-nek adott interjúban Pálfi a nagyszabású Toldi-adaptációja jövőjéről beszélt, ami jelen pillanatban sajnos nagyon is a ködbe vész.

toldi.jpg


Azt mindenki tudja, hogy a filmterv forgatókönyvét elfogadta a Filmalap, sőt, meg is ítéltek a projektnek 900 millió forintot, amelyet aztán majd koprodukciós partnerek bevonásával akart kiegészíteni a stáb. Pálfiék ennek tudatában kezdték meg az előkészületeket, hogy mostanra már készen álljon minden: kosztüm- és díszlettervek, terepszemlék, színészek, vagyis már tényleg csak el kellett volna kezdeni a forgatást.

Csakhogy kiderült, a Filmalap még egy utolsó konzultációt akar, viszont - Pálfi elmondása szerint - hiába volt készséges a testület négy tagja, pont az főfőnök ötödik, Andy Vajna nem hajlandó leülni velük. Megerősítve ugyan nincs, de erős a gyanú, hogy Vajna mégsem úgy képzeli el Toldit, ahogy azt Pálfi megálmodta, legalábbis nem bízik a rendezőben, aki még nem csinált ehhez hasonló filmet.

A helyzetet már csak fokozta, amikor a Filmalap egy próbafelvételt kért. Ez persze azt jelentené, hogy összetrombitálják a stábot egy jelenet kedvéért, legyártják a díszleteket, a kosztümöket, majd megvárják, hogy a végeredmény tetszik-e a döntőbizottságnak. De ezzel még mindig nincs vége, mert Vajna tervei szerint az akciójelenetek rendezését átadná egy másik rendezőnek (egy kaszkadőrnek, természetesen Vajna haverja), így viszont pont azokat a jeleneteket venné el Pálfitól, amelyek miatt ő szerette volna ezt a filmet.

Egyelőre így áll a helyzet, úgyhogy tegyünk fel magunknak pár kérdést: azt már látjuk, hogy a két éve még ördögnek kikiáltott Vajna egyáltalán nem az apokalipszis angyala, hiszen akárhogyan is nézzük, a helyzet egy lópikulát sem változott. Nem lett sem jobb, sem rosszabb. Az ő ideje előtt is készültek jó magyar filmek, és készültek rosszak. Voltak fesztiváldíjak, közönségsikerek (értsd: kevésbé veszteséges filmek) és voltak kevésbé sikeres próbálkozások (értsd: nagyon veszteséges filmek). A Vajna-éra eddig ugyanezt a képet mutatja, ezen nincs mit ragozni. Lyuk-lyuk, csak a keret más, azaz most valaki más trónol a pénzen.

A "keret" viszont most valami nagyon amerikanizált nonszensz akar lenni, ami egy ilyen kis piacon már önmagában is hülye gondolat - legalább olyan hülye, mint az előző pénzosztók hülye elképzelései -, de hogy még a rendező kiválasztásánál is azokat a marhákat vesszük alapul, akik azért dobnak ki egy rátermett direktort, mert önálló stílusa van (lásd Edgar Wright esetét), ez már kicsit tájidegen.

Ráadásul most Toldi Miklósról van szó, egy hatalmas magyar legendáról. Biztos, hogy hollywoodi filmet akarunk csinálni az ő történetéből (tized annyi pénzből!)? Biztos, hogy nem lenne jobb kezekben ez a film egy olyasvalaki kezében, aki már bizonyította stílusérzékét, aki megmutatta, hogy ért a film nyelvén és aki nemzetközi hírnévre tett szert, mint egy olyasvalakiében, aki tehetségesen tud karambolozni és nagyon szépen esik le a lóról? De ezt már mindenki döntse el önmaga, a részemről én csalódott vagyok.

Címkék

toldi magyarfilm velemeny andy vajna magyarvalosag palfi gyorgy

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr406429875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.06.27. 10:44:06

Isten ments, hogy védjem, de nekem eddig inkább pozitív a képem a Vajna-éráról. Én látom a változást. Mondjuk ennek a Toldis mizériának én sem örülök.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.06.27. 10:54:11

900 millió? Hogy akarják azt visszatermelni?

Azt mondja, hogy Pálfi még nem csinált ilyen filmet, szóval ne is csináljon. Ezen logika alapján csak Goda Kriszta és Antal Nimród készíthet nagyszabású magyar filmet?

Kaszkadőrre bízni a rendezést? Én itt lépnék ki az egész projectből.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.06.27. 11:05:09

@Adam Van Helsing: Hát még a 2 milliárdot, amiről szintén szó volt! Hogy lehet ezt visszatermelni? Leginkább sehogy. Teszem azt, a filmet megnézné itthon 250.000 ember, amivel gigantikus sikerről lehetne beszélni - ez mondjuk 1.000 ft-os jegyárakkal (kedvezményekkel együtt, nettóban) számolva negyedmilliárd forint bevételt jelentene, amiből úgy 60-70% jut el a készítőkhöz és a forgalmazóhoz. Aztán ha nagyon jó a film, és esetleg begyűjt egy-két fesztiválos elismertséget, akkor még el lehet adni 1-2 tucatnyi országba. Fogalmam sincs, mekkora jogdíjban kell gondolkodni, de legyen mondjuk 5.000 euró országonként, sőt, legyen 10.000! 25 országból így bejön még 75 millió forint. El lehet még adni a tévéknek néhány millió forintért, aztán ki lehet adni DVD-n, amiből bejön... nos, abból nem igazán jön be semmi, és meg is vagyunk. Persze, csak tippelgetek.

Venyercsán Dávid 2014.06.27. 11:07:09

Valamennyire meg tudom érteni Vajnát (mielőtt a fogamat is kivernétek, befejezem). Sikeres filmeket akar csinálni, és ekkora pénznél tényleg ne azon bukjon el a dolog, hogy olyan rendező készíti el a filmet akinek nincs tapasztalata. DE! Pálfi benyújtott egy filmtervet (kész forgatókönyvvel), amit a testület jóvá is hagyott, sőt, rekordmennyiségű támogatást adott rá. Pedig Pálfi akkor se volt még jártas az akciófilmekben, és a most felhozott aggályok akkor is felmerülhettek volna (lásd Káel Csaba esetét, akinek az autentikus Toldi feldolgozásából nem kértek). A történetben az a legvisszataszítóbb, hogy mindenféle nyílt tárgyalás nélkül akarják Pálfit kigolyózni a saját (már elfogadott, több ezer munkaórát beleölt szerencsétlen) tervéből. Kevésbé lennék felháborodva, ha Vajna nyílt kommunikációval, Pálfit bevonva beajánl egy valóban hozzáértő second unitot aki eltudná dirigálni az akció jeleneteket, vagy legalábbis tanácsadóként ott lenne. E helyett mindenféle tárgyalás nélkül a saját haverját akarja benyomni egy hihetetlenül fontos projektbe (mi az, ha a Toldi újraértelmezése nem?!). Nyilván Vajna is sok mindet tett már le az asztalra, és sok mindent megtapasztalt a filmiparban, de könyörgöm, ez nem Hollywood és sose lesz az! Toldi figurájából lehetetlen nemzetközileg sikeres akcióhőst csinálni, mert a Magyarokat kivéve SENKIT AZ ÉG VILÁGON NEM ÉRDEKEL. Úgy meg nem hogy sikeres, de jó film se lehet belőle, ha a történet szellemi atyját, egy olyan rendezőt akarnak kigolyózni, aki az ország egyik, ha nem a legtehetségesebb filmese, a helyére pedig egy öreg havert raknak be. Ha valóban az lenne a cél, hogy sikeres, és jó minőségű filmek készüljenek Magyarországon, akkor erre egy sajátos modellt kell kialakítani, nem egy olyat majmolni ami egy több milliárdos üzletágban működik. Ha a bizottság Pálfi munkáját/tervét megfilmesíthetőnek tartja (és így látatlanban, Pálfi korábbi munkáit figyelembe véve, én is annak tartom), akkor igenis tartsák magukat a döntésükhöz, és ha csereberélni akarnak, tegyék azt tisztességesen, szemtől szemben.

isvaen 2014.06.27. 11:21:48

grünwalskynál még a tesco portása is alkalmasabb lett volna erre a posztra (5 milliárdos sikkasztás, ja bocs, hiány után senki ne dicsérje az elmúlt érát), így azt mondom, vajnával csak nyertünk. amúgy nem kell egyből vészharangot kongatni. pálfy filmet fog csinálni, és minden rendben lesz. most folyik a magyaros gulyásos hiszti, mert nem úgy van, ahogy akarta, de ez ipar, munka, és vállalkozás. kicsit alkalmazkodjon ő is. szóval nem kell a műbalhé, véleményem szerint.

isvaen 2014.06.27. 11:27:15

@Venyercsán Dávid: kikerült egy interjú, és máris megy a sárdobálás. azért nem kéne a másik felet is meghallgatni? vagy a tények tükrében mondani a tutit a mostani filmalaposokról? mert pálfy aranyos, kedves, de azért nekem a gőg és valami fura sértettség érzése erősen kisejlik a szavaiból. amúgy meg ha megítélnek neki 900 milliót, akkor azt csak úgy nem fogja a rendező úr elhajtani csak úgy... szóval ez is csak egy jó bulvárhajtépés...

Gallion 2014.06.27. 11:27:34

@isvaen: Prekoncepció gyártás helyett érdemes magát az interjút is elolvasni.

peti40 2014.06.27. 11:54:10

Én mind a két felet megértem. Pálfi tényleg jó rendező, de azért egy szerzői kis költségvetésű filmet megcsinálni nagyon nem ugyanaz mint egy szuperprodukciót. Szóval Vajnát is meg lehet érteni, hogy védi a befektetését. 900 millió forint nem kevés pénz. Pálfi rendezze meg a jelenetet amit Vajna kér és már mehet is a film. Ilyen egyszerű. Ebben az országban a filmkészítőknek van valami "romantikus" képzelgésük a filmkészítésről, de ez akkor is üzlet mert a filmet el kell adni és ha az emberek nem mennek be a moziba akkor bukó van. Szóval hiába rendezett Tarr Béla díjnyertes filmeket ha az esztétákon kívül senkit nem érdekeltek.

Max Renn 2014.06.27. 12:01:20

Pálfi György filmjeit nagyon szerettem, de őszintén szólva ha csak az gazdasági alapokat tekintjük szerintem már maga a project is halálra van ítélve, nem hogy a film. Ha nem csinálnak belőle Honfoglalás típusú minden iskola menjen el megnézni filmet, akkor nagyon kevés érdeklődőre számít hat.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.27. 12:15:17

@peti40: Így is, úgy is bukó van, mert Mo.-n nincs akkora fizetőképes kereslet, hogy 100 milliós büdzséjű filmeket ki lehessen hozni nyereségesre. De ezt Pálfi szépen ki is fejti az interjúban, + fentebb Zalaba is leírta. A legkevésbé sem azon fog ez múlni, hogy az embereknek eléggé tetszenek-e az akciók.

Szóval az én szempontomból innentől kezdve arról szól ez a magyar filmgyártósdi, hogy kinek a feje (filmje) tetszik annyira, hogy odavágjunk rá 2-3-900 milliót, mert az 100%, hogy Vajna idehozhatja Ridley Scottot is rendezőnek, ez a film akkor sem lesz nyereséges.

Amúgy csak egy kérdés: pl. a Marvel miért nem úgy gondolkodik, hogy más egy sorozatot levezényelni, mint egy szuperprodukciót? (Alan Taylor)
Vagy más egy vígjátékot levezényelni, mint egy akció-blockbustert? (Anthony & Joe Russo)
Érdekes, ők szívbaj nélkül oda mertek vágni ennél 100-szor nagyobb összegeket hasonló szituációban, pedig a Disneyt nem lehet azzal vádolni, hogy túl romantikus elképzelései lennének a filmgyártásról.

peti40 2014.06.27. 12:40:25

Hollywood-ot ne hasonlítsuk Magyarországhoz. Alan Taylor a Thor előtt már remek sorozatokban rendezett. A Russo tesókkal kockáztattak és bejött, de például Edgar Wrightot meg szépen elüldözték mert nem nyalt be.

K. Kálmán 2014.06.27. 12:58:52

Megértem Pálfit, de azért tegyük még egyszer világossá: nem a film rendezését akarják elvenni tőle, hanem csak az akciójelenetek rendezését. Az egy dolog, hogy számára ebben a projektben pont ez lenne az érdekes feladat, de azt lássuk be, hogy Vajna ezen a téren jogosan aggódik: a magyar rendezőknek - nem csak Pálfinak - ilyen területen nem sok, vagy egyenesen semmilyen tapasztalatuk nincs. A támogatás összege nem kevés, szóval szerintem is mutassa meg Pálfi Vajnának, hogy mit tud kezdeni egy lovas-csatás-kardozós jelenettel, aztán hajrá!
Az persze mindenképp tisztességtelen dolog, hogy Vajna már egy ideje nem ül le tárgyalni Pálfiékkal. Azért én bízom benne, hogy ha már ennyire készen áll a projekt előkészítése, a pénz is megvan, akkor előbb-utóbb tisztázzák a dolgokat és zöld utat kap a film.

isvaen 2014.06.27. 13:14:17

"nem a film rendezését akarják elvenni tőle, hanem csak az akciójelenetek"
az elmondottak alapján ez kb olyan, mintha a transformers akciórészeit elvennék baytől... :o)

csak sajnos pálfi eddig kvázi-szerzői filmeket csinált, beszélőfejes-elvont monstrumokat. ez pedig inkább kardozós-b*szósnak hat... 900 millió azért sok lenne egy kísérletre. bár, ha mundruczó megpróbált nézőbarát lenni, és már 5000 embert megnézte... van remény... de felőlem befektethetnék a pénzt 9-10 általános iskola tantermébe is, amiket aztán elneveznének toldiról...

Németh Barna 2014.06.27. 13:15:52

@isvaen: Már ne haragudj, de ki dicsérte Grünvalsky-t és bandáját? Mindössze nem értek egyet azzal a mentalitással, hogy ez az ördög, az meg az isten.

@peti40: Századszor is elő lehet kapni Tarr Bélát, de nem igazán érdemes. A Viharsarok ugyanúgy leszerepelt nézőszámban (nem is verik nagy dobra a számokat), és nem ez az egyetlen film, ami harminc vagy húszezer néző alatt ragadt. Sajnos ez van. Sajnos, mert ennél mindegyik többet érdemelt volna... ahogy Tarr Béla is.

Ami a jelen heyzetet illeti: igen, akkor már mondtak volna az elején nemet, mert Pálfi akkor sem volt gyakorlottabb akció-rendező. De így, a folyamat ezen pontján már nagyon nem szép mutyizni.

Németh Barna 2014.06.27. 13:20:45

@isvaen: Nem feltétlenül kéne "kardozós-baszósnak" lennie. Ha már Vajna: akciófilmnél is látszik, hogy mikor csinálja önálló stílussal bíró rendező (Terminator 1-2) és mikor egy kókler iparos (Terminator 3). Sőt, történelmi filmből is lehet olyat csinálni, mint a Szakasz, vagy olyan fostalicskát, mint az Evita. Attól függ, kinek a kezébe adod, és mennyire dumálsz bele.

isvaen 2014.06.27. 13:45:01

@Németh Barna: pálfi szerint épp az a lényeg benne, és kvázi kasztrálják a mozit, ha nem ő csinálná azokat a részeket. szóval hogy milyen lesz, sokban múlik egy szakértő-szerető-alapos stábon. persze, engem nem izgat, mert nincs miért izgasson...

Gallion 2014.06.27. 13:50:24

@isvaen: Ha eleve rossz a koncepciója Pálfinak akkor miért is itélték meg neki a támogatást? Talán valaki a Filmalaposok fejéhez puskát szegezett, hogy ennek a filmnek zöld utat kell adni? Az lenne a dolguk hogy az érdekes, igéretes projektekkel foglalkozzanak: akkor miért kapták fel ezt?

Németh Barna 2014.06.27. 13:55:56

@isvaen: Másképp mondom: ha Pálfi csinálja, nem csak kardozós-baszós lesz. Ha egy kókler, akkor csak az lesz. Toldihoz nem lenne méltó az utóbbi, nagyon nem kéne belőle egy Tesco gazdaságos "látványfilmet" csinálni.

isvaen 2014.06.27. 13:57:21

miért kérdezel tőlem ilyet? kérdezd a bizottság tagjait. sztem ezen a blogon senki nem fog neked érdemi választ adni, csak konspirálni... szóval el lehet ezen lamentálni.... csak semmi értelme.

Deepblue Noir (törölt) 2014.06.27. 15:46:45

ha nem látványos történelmi akció lesz, akkor vígjáték. ha az sem, akkor mégis mi? mert azért toldiról komolyabb filmet csinálni jó eséllyel filmkatasztrófához vezetne.
és lám.

"de amit én akarok csinálni, az a kardozás, a lovaglás, minden, ami igazán élvezet egy ilyen filmben.
páncélos, látványos, középkori, nagy csatázós,
Nem szeretnék egy olyan filmet csinálni, amit ha majd levetítenek az iskolásoknak, akkor ennek alapján el tudják mesélni úgy a Toldit, mintha olvasták volna. Az enyém nem egy klasszikus Várkonyi-­film lesz."

hát ha az akciójeleneteket szakértőre akarják bízni, teljesen rendben van.

tjunior 2014.06.27. 15:51:00

Andy Vajna ezelőtt 30 évvel csinált bár filmet ámerikában, tisztelet neki, azóta meg abból él, hogy az endivajna, legalábbis itt nálunk, hazajött közpénzt lenyúlni

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.27. 17:41:02

@peti40: Ja értem, sorozatot rendezni tök olyan, mint filmet, de kisköltségvetésű filmet már nem olyan, mint nagyköltségvetésű filmet. Világos.

Hollywoodot meg miért ne hasonlítsuk Magyarországhoz? Mert az nem "üzlet, ahol a filmet el kell adni"? Vagy csak hirtelen nem tudtál mit írni arra, hogy a Vajnánál kicsit nagyobb és hozzáértőbb emberek 100-szor ekkora összegekkel is mernek kockázatot vállalni?

(Amúgy te melyik vagy, aki nem tudja használni a válasz gombot, vagy aki tudja, csak direkt sunnyog?)

peti40 2014.06.27. 18:20:53

Nem hasonlítottam Pálfit Taylor-hoz, csak azért írtam, mert a Trónok Harca miatt lett a Thor rendezője. Szerintem azért nem lehet Hollwood-ot Magyarországgal összehasonlítani, mert egyrészt itthon sokkal kisebb a népesség és csak a népesség töredéke fizet a filmekért. Amerikában meg pontosan tudják, hogy nagyságrendileg mennyit fog hozni egy film. Hollywood utoljára a Vasemberrel vállalt kockázatot, idén meg jön a Guardians. Nem véletlen, hogy sorra jönnek a rebootok remakek és a sokadik folytatások. Ezekben nincs kockázat mert a nép úgyis meg fogja nézni. Szerintem igenis nagyobb kockázat a jelenlegi Magyarországon egy horror drága Toldit megcsinálni üzleti szempontból. Másrészt a Disney könnyebben dob ki 300 milliót a John Carterre mint a Filmalap a Toldira. Viszont filmkészítési szempontból is megértem a dolgot, én is megnézném a filmet.

Ha nem a válasz gombbal küldöm el a hozzászólást nem tudod elolvasni?

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2014.06.27. 20:02:57

Aaz eddigi rendszer(ek) egy rakás szar volt.
Egy mozifilm támogatásának története

1998-ban kapott 15 millió forint támogatást.
2003-ban kapott 70 millió forint támogatást.
2008-ban kapott 165,5 millió forint támogatást.

10 év után premier, összesen 250 millió forint támogatásból.
Nyilván mindenki hallott a filmről. Hogyhogynem? Akkor ezek szerint nem volt a 166 néző között aki megnézte a NYITÓ HÉTVÉGÉN(!!!). És innen már csak csökken a nézőszám.

Nem mondom, hogy jó a mostani rendszer, de mindenképpen jobb mint bármelyik a korábbiak közül

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.06.27. 20:22:36

Kár, hogy a Kinizsi legendából sikerült egy jelenetet betenni a posztba illusztrációként..( Nem mindegy hogy egy malomkövet tálcaként vagy dobófegyverként használunk..:)))

Rodolfo63 2014.06.27. 21:09:31

@Adam Van Helsing:

"Kaszkadőrre bízni a rendezést? Én itt lépnék ki az egész projectből. "

mintha arról lenne szó, hogy az akció jelenetek rendezését adná egy ezen a téren nagyobb rutinnal rendelkező egyénnek

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.06.27. 21:18:10

Egy vicc.
Lackfi Nádor serege élén egy útkereszteződéshez ér. Meglát egy ifjút, petrencerúddal a vállán (Toldi).

-Hé paraszt, melyik út megyen Budára? -kérdezi a nádor.

Mire a srác csípőre tett kézzel, hetykén:

-Nem tudod merre van Buda, és én vagyok a paraszt?

Hihihiháháhá

billy reed 2014.06.27. 22:29:09

@Rodolfo63: "mintha arról lenne szó, hogy az akció jelenetek rendezését adná egy ezen a téren nagyobb rutinnal rendelkező egyénnek"

Attól, hogy valaki kaszkadőr, még nem biztos, hogy rendezni is tud. Ilyen alapon bármely itt kommentelő /magam is/ rendezhetne az akciójeleneteket, mert láttunk 100 x akciófilmet, és "Így készült a..." werkfilmet.

@tjunior: Ez pontosan így van. Valaha, a 80-as években, 90-es évek legelején még voltak hozzá köthető komoly filmek. Azóta...nézzük csak meg a produceri filmlistáját. Pl. Én, a kém, Terminátor 3, Elemi ösztön 2 stb.

Aztán inkább hazajött megmondó-, és pénzosztó embernek, és úgy csinál, mintha még mindig lenne valaki. /Még egyszer: a régi/!/ munkáival semmi gond. Csak ami azóta történt...illetve nem történt.
És igaza van Pálfinak: ha ő a rendező, akkor bízzák már rá az egészet!

wirth6 2014.06.27. 23:03:03

@billy reed: "Attól, hogy valaki kaszkadőr, még nem biztos, hogy rendezni is tud. Ilyen alapon bármely itt kommentelő /magam is/ rendezhetne az akciójeleneteket, mert láttunk 100 x akciófilmet, és "Így készült a..." werkfilmet."

Azért nem elhanyagolható különbség, hogy látott valaki pár akciójelenetet meg werkfilmet, vagy részt vett a készítésükben.

wirth6 2014.06.27. 23:05:52

@Németh Barna: Nem azt akarják, hogy más csinálja, tehát továbbra is rajta múlna, mennyi a kardozás, és melyik részeiben van a filmnek, csak más mondaná meg, hogy a kardozás alatt ki hova vág, és azt hogy kéne felvenni. Ennyi.

isvean 2014.06.27. 23:10:56

@Németh Barna: Te tudod ki az a kókler? hm?
pl piroch gábor vagy vic armstrong neked kóklerek? hüüüümmm-hüm. Goddam! :o))))))))))))
ha valamit, hát azt nem lehet elmondani vajnáról, hogy kóklerekre bízná az akciójeleneteket.. de nem értek hozzá, nem vagyok (már) kritikus - hál istennek.
ez a blogbejegyzés véleményem szerint egyelőre puszta provokáció és felesleges olaj egy nem létező tábortűzre...

Németh Barna 2014.06.27. 23:17:03

@wirth6: Akkor mond megegy szobrásznak, hogy a szobrot ugyan nem ő csinálja, de megmondhatja, hova rakják a terembe.

@A megvalósult amerikai ólom..: Ez a kép Johann Kampis festménye, a címe: Toldi Miklós mit dem Mühlstein

Több mindenki: hagyjuk ezt az elmúlt rendszert, új rendszert és mindenki próbáljon meg nem fekete-fehérben látni. Ha valaki jól csinál valamit, meg kell dicsérni, ha meg nem, akkor meg kell neki mondani, hogy ez nem jó.

Németh Barna 2014.06.27. 23:22:07

@isvean: Nem rendező, ergo ne rendezzen. Nem a saját szakmáján belül kóklereztem le, akárki is legyen az.És hogy Vajna nem bízza kóklerekre az akciójeleneteit? Szóval nem láttad a T3-at és az Én a kémet. De itt most baromira nem erről van szó.

wirth6 2014.06.27. 23:30:40

@Németh Barna: "Akkor mond megegy szobrásznak, hogy a szobrot ugyan nem ő csinálja, de megmondhatja, hova rakják a terembe."

Teljesen találó hasonlat. Ha úgy akarunk tenni, mintha nem lenne teljesen bevett dolog, hogy más rendezi az akciójeleneteket, mint a filmet.

Németh Barna 2014.06.27. 23:33:24

@wirth6: Akkor te se tegyél úgy, mintha az is bevett dolog volna, hogy a rendezőt erről az utolsó pillanatban értesítik. Illetve még azt sem, mert a producer nem hajlandó szóba állni vele.

nortonp 2014.06.28. 00:10:08

kissé félve beleszólva a nagyok dolgába egy olyan apró kérdésem lenne: az miért van tényként közölve, hogy ebből csak Pálfit tud jót csinálni, más meg "amerikanizált" szart?

ha a műfaji filmek olyan erős lábon állnának itthon, és akadna valaki, aki egy igazán "amerikanizált" produkciót le tudna tenni az asztalra, akkor nem egy Antal Nimródunk nyomulna Hollywoodban.

egy olyan országban, ahol gyakorlatilag a mai napig a romantikus blődségeket leszámítva nem sikerült megágyazni a közönségfilmeknek, ott 900 millióból miért szerzői filmet követelünk? az embereket első sorban vissza kéne szoktatni a magyar filmekre, ha viszont az "átlagember" a combos marketing láttán beül a moziba, és egy nagyköltségvetésű szerzői filmet lát majd, aminek már a narratíváját is feltehetőleg nehezen fogja benyelni, akkor - na erre ment el az adóm - felkiáltással újabb hosszú évekre fordít hátat a magyar moziknak.

nem azt mondom, hogy Pálfit tüntessék el, de egy minőségi közönségfilm ezerszer inkább kéne nekünk itthon, mint egy félreértelmezhető, baromi drága szerzői hibrid - aminek ez a kaszkadőr rendező csak az első lépése, lesz itt még nagyobb kavarás is.

kakukk123 2014.06.28. 00:18:06

Tarantino akció-jelenetei tarantinósak. Gondolom, Pálfi akció-jelenetei is mások lennének, mint amit egy "csak" akció-rendező csinál. Talán pont attól lennének többek és érdekesebbek, mint egy tizenkettő-egy-tucat akciófilmben.

Ha nem bíznak Pálfiban, ne bízzák meg a rendezéssel. Ha megbízták, hagyják dolgozni. Mivel itt anyagi nyereség amúgy sem várható, maximum annyi történhet, hogy nem tetszik majd a film. Na bumm. Hollywood-ban megtörténik az ilyesmi.

kakukk123 2014.06.28. 00:19:55

@kakukk123: Hollywood-ban IS megtörténik az ilyesmi.

mininyul 2014.06.28. 00:38:17

Szerintem elég érdekes, h odaadnak neki 900-at, aztán hirtelen jön az agyhullám, hogy tényleg, ne ő rendezze már, mert nincs tapasztalata.

Egyrészt, ha azt mondják, hogy úgy egyáltalán ne rendezzen már filmet valaki, mert még nem rendezett filmet, akkor pl nincs Hukkle, és úgy egyáltalán, fogalmunk sem lenne, ki az a Pálfi György. Valahol mindent el kell kezdeni.

Másrészt ha annyira izgulnak azon, hogy profi kezekben legyen a second unit, akkor miért adják egy kaszkadőrnek a rendezés jogát, aki - tudtommal - szintén nem akciófilm rendező?

Harmadrészt meg megcsinálni egy jelenetet úgy, hogy meggyőző legyen, ahhoz khhhurvasokmindent kellene hirtelen összehozni (díszlettől kezdve a mindenig), ami szintén nem 20 forint, plusz egy jelenet elfogadhatósága (vagy éppen bénasága) sem lenne garancia arra, hogy fasza (vagy rossz) lesz a film.

Mindenesetre én azért várom nagyon ezt a dolgot, mert bár a Toldi, mint téma, alapból nem áll túl közel hozzám, de ez a fickó olyan egyéni látásmóddal csinálja a filmjeit, hogy tuti biztos vagyok benne, hogy tök más lesz az egész, mint amit akármelyikünk is elképzel. Csak lenne már leforgatva.

nu pagagyí 2014.06.28. 04:24:59

@lisztes: Laikusként úgy látom, hogy film még nem készült Vajna alatt, ami a négy éves istenkirályi tevékenységét figyelembe véve elég sovány eredmény.

Szerintem ne is szórakozzon tovább a közpénzzel, alakítson saját tőkéből saját céget. Ez esetben még drukkolnék is neki, hogy megvalósítsa álmát: az első piacképes magyar filmet.

Közpénzből viszont készüljenek olyan filmek, amelyek kordokumentumok is lehetnek és ezeknek a filmeknek nem feltétlenül most kell népszerűnek lenniük. Vajna sikeresen tönkre tett/tesz egy tehetséges rendezői garnitúrát, akik új generációként pont Vajna atomtámadása előtt bontogatták a szárnyaikat.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2014.06.28. 09:16:40

"Laikusként úgy látom, hogy film még nem készült Vajna alatt"

Ha csak a látogatottságot nézzük igazad van.

Ez lenne az első igazi nagy dobása a Filmalapnak.
Eddig csak két film lépte túl a 100ezres nézőszámot: Coming out és a Hajnal Tímeás film.

Nem is csodálom, hogy Vajna beleszól ebbe a filmbe. Nem azt mondom, hogy ott lóg a pallos a feje felett, de ennek a filmnek a sikere őt (és az új támogatási rendszert) igazolná.
Mivel a Toldi-film nagy költségvetésű a magyar szinthez képest, biztos mennének rá a nézők, legalábbis az első héten. És ez később hatással lenne a későbbi nézőszámra is.

pamut 2014.06.28. 09:33:19

Ez is csak Magyarországon történhet meg, hogy többfilmes rutinos rendező beadja a terveit, megítélik a pénzt, megkapja a zöld lámpát, majd adminisztratív trükkökkel megakadályozzák hogy tényleg megkapja a pénzt és elkezdhesse a munkát.

A kaszkadőrök meg mióta számítanak profi akciórendezőnek? :D Akkor az énekesek egyben profi hangmérnökök is, vagy ez hogy? :D

Németh Barna 2014.06.28. 09:44:54

Az az igazság, hogy ez itt már nem igazi közpénz, szóval senki nem mondhatja, hogy az ő adóját erre ne fordítsák. És ez jó.

@nortonp: Nem szerzői filmet kérünk, hanem "nem tucatfilmet". Meg persze tisztességesebb eljárást.

wirth6 2014.06.28. 14:30:58

@pamut: Ha csak kaszkadőr lenne, igazad is lenne. De ha igaz, hogy Piroch Gáborról van szó, akkor nem csak egy kaszkadőrről van szó, hiszen egy csomó "stunt coordinator" creditje is, és amennyire olvastam, általában ez a second unit director előszobája (amire most alkalmaznák).

pamut 2014.06.28. 14:50:06

@wirth6: Piroch? Hú, ez súlyos... nekem eddig sose volt semmi bajom Pirochsal, sőt szimpi fiú, de ezt ne csinálja. Egyszerűen nem az az intellektus. Ami nem is baj, nem is filmrendezőnek adta el eddig magát, nem ezért szerettük. Ne rontsa el.

És ezek szerint még ő sem rendezett ilyet sose... az hogy "előszoba", az Pálfira is igaz, ő ugyanis nagyjátékfilmeket rendezett.

Nem csodálom hogy Pálfi teljesen ki van akadva: évekig harcol egy filmért, megírja, előkészíti, helyszíneket keres, beleöl rengeteg melót, energiát, kreativitást, mindent. Kidolgozza az akciójeleneteket is, el is fogadják. Majd amikor már azt hiszi végre célba ért, el akarják tőle venni több éves munkája gyümölcsét, oda akarják dobni a film kulcsjelenetit egy kaszkadőrnek. Na látod ez a kibaszás, nem kicsi :)

wirth6 2014.06.28. 18:37:12

@pamut: Nem tudom tényleg Piroch-e, az origo szerint ő lehet.
Igen, nagyjátékfilmet rendezett, de akciójelenetet? Piroch legalább már koreografált és felügyelt elég sokat. Szóval nekem úgy tűnik, akciójelenetekkel kapcsolatban neki van több tapasztalata.

Én is meg tudom érteni Pálfit, hiszen világos, hogy mennyire szeretné csinálni az akciójeleneteket, de azt is megértem aki a pénzt adja, hogy inkább egy akciórendezőnek adná ezeket a jeleneteket (és nem "odadobná egy kaszkadőrnek" - hiszen itt nem igazán azért a tudásáért lenne szükség rá, hogy kaszkadőrmutatványokat tud végrehajtani, hanem hogy meg tud tervezni akciójeleneteket és koordinálni tudja a kaszkadőröket)

pamut 2014.06.28. 19:45:51

@wirth6:
Bocs, de ez sehogy sem kerek, több oldalról sem:

1. A tervét elfogadták, a pénzt odaítélték, pont. Ha bajuk van a rendező személyével, vagy bármivel, akkor ne fogadják el a tervet, vagy mondják el, hogy ez és ez nem tetszik, de ha így vagy úgy változtat rajta Pálfi akkor elfogadják. Így logikus és így korrekt. És akkor Pálfi eldönti hogy belemegy vagy sem, vagy kitalál valami más megoldást, valahogy megegyeznek. De most utólag megy a kötélhúzás. Ez nekem se nem korrekt, sem nem tiszta jogilag sem.

2. Nincs magyar akciórendező. Sem Piroch, sem senki más. Ugyanis nem készülnek magyar akciófilmek. Ha valódi, kipróbált, netán tapasztalt akciórendezőt akarnak, akkor külföldit kell felkérni, magyar nem lévén. Amivel nekem nagy elvi bajom is van, mert magyar pénzből készül, egy ekkora lehetőséget nehogy már egy külföldi kapjon meg, pláne ilyen erősen magyar témájú filmben.

3. Maga a logika sem tiszta hogy csak olyan rendezhessen akciót aki már csinált. Ilyen alapon soha egy magyar nem fog ilyet rendezni, mert valahol el kéne kezdeni de e logika miatt senkinek nem lehet majd. Azaz soha nem lesz magyar akciórendező, az ország lemond erről, illetve nem ad erre lehetőséget a filmes tehetségeinek. Az akció drága műfaj, mindig sok pénzt kockáztat egy ilyen film, tehát erre is lehet majd mindig hivatkozni.
Pálfi ellenben rutinos, elismert, díjazott rendező, jogosan feltételezhető hogy neki ez menni fog, és nyilván kidolgozott terveket adott be, ha megkapta rá a 900 milliót, tehát nem csak a személyére kapta. Azaz minden összeállt. Egy élet filmes munkája áll Pálfi mögött, ennek súlya van.

4. Piroch - ne haragudj - nevetséges. Alapból alkalmatlan, egyszerűen nem az az intellektuális volumen, akire rá lehetne bízni egy ilyet, hogy a teljes rendezői tapasztalatlanságát ne is említsem. Kéne egy kis tisztelet és alázat a rendezői szakma iránt, nem gyerekjáték. Mint írtam kaszkadőrként semmi bajom, vele, de attól még hogy kaszkadőr épp úgy nem tud filmet, sem akciófilmet rendezni, ahogy operatőrnek és hangmérnöknek sem alkalmas.
Jó gyerek, kár lenne ha belemenne ebbe, mert attól kezdve rossz gyerek lenne sokak szemében. Az hogy koreografált, meg felügyelt, az jó, ezt megteheti Pálfi filmjében is, az ugyanis egy másik meló. Konkrétan kevesebb tapasztalata van mint Pálfinak. Koreografálásra és felügyelésre ebben a filmben is szükség lesz, de ezek nem rendezői melók.
Amikor táncos filmeket forgatnak profi táncosokkal, akkor sem hiszik a táncosok, hogy képesek lennének táncfilmet rendezni, csak mert tudnak táncolni. Ahogy egy profi boxoló sem tud boxfilmet rendezni csak mert már voltak boxos szerepei. Ne kelljen már ezt magyarázni... a rendezés egy külön szakma, a modellek sem hiszik hogy tudnak fényképezni csak mert állandóan kamerák előtt pózolnak.

Aki olvasta a Toldit, és Te is nyilván olvastad, az tudja hogy ez a film legalább fele részben akciójelenetekből állna. Vagy 3/4 részben, ki tudja. Ez egy klasszikus harcos kalandregény egy különleges erőemberrel, kvázi magyar szupermennel a főszerepben, aki verekedik katonákkal, farkasokkal, zsoldossal, háborúba megy, harcol, stb. Azaz most a tét nem 5 perc a filmből, hanem legalább a fele, de inkább több, ráadásul a legfontosabb részek. Jogilag és emberileg is abszurd lenne ha annyi év melója, és az elfogadott filmterv, megítélt támogatás után most egyszerűen kilöknék a rendezőt a saját filmjéből, és közölnék hogy köszi a sok év melót, most majd más learatja a babérokat, de azért fel a fejjel, felveheted az átkötőjeleneteket, meg pár vágóképet.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása