aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: kihalás előtt Takács Máté
2014. június 22. 17:35:00

Kategória: film 7 komment

A szezon egyik legforróbb hétvégéjét nem használták ki érdemben a forgalmazók: a két premier egyike sem produkált blockbusteri számokat, mégpedig azért, mert nem blockbuster-matériákról van szó. A Think Like a Man Too című vígjáték-folytatás elsőséget szerzett ugyan, de nem tudott felnőni elődje népszerűségéhez, az ideálisabbnak tűnő időszak és Kevin Hart növekvő ázsiója ellenére sem. Ezalatt Clint Eastwood a szokásost produkálta: a Jersey Boys című rendezése valamivel tízmillió fölött vágott neki a listának.

jersey_boys.jpg

> új filmek
A Gondolkozz pasiaggyal! című afrovígjáték meglepően nagy tömegeket vonzott 2012 tavaszán, midőn 33 milliós nyitány után 90 millió fölé vezetett útja. A sokszereplős nemek harca-komédia első blikkre nem kiáltott folytatásért (hozzánk amúgy csak tévés sugárzásig vitte, de ott mindjárt két különböző címmel és szinkronnal), ám a feketéket megcélzó produkciók közelmúltbeli fellángolása és az egyik főszereplő, Kevin Hart megnövekedett kedveltsége utólag mégis igazolták a Think Like a Man Too elkészültét. A dumás színészt a Pofázunk és végünkben nyomon követők közül azonban értelemszerűen nem mindenki farol át egy csajos filmre, de ettől eltekintve is kicsit kevés a 30 millió dollár, hiszen az első rész magasabban kezdett... Azért szó se róla, a Sony/Screen Gems szép summát akaszt megint, hiszen 24 millióból rakták össze a filmet, és 70 millió alatt biztosan nem fog befékezni.

Clint Eastwood felettébb változatosan alakítja rendezői profilját, de azt talán még megrögzött kedvelői sem várták volna, hogy egy Broadway-musicalt visz vászonra. A The Four Seasons nevű zenei formációt nyomon követő produkció előre borítékolt módon a kevésbé sikeres filmre ültetett színpadi dalkavalkádok sorát gyarapítja, midőn a felemás kritikai visszhang mellé csak egy 13.5 milliós start társul. Ez éppenséggel több, mint amennyit Clint legutóbb (csak színészként) hozott Az utolsó csavarral, sőt valójában az Űrcowboyok óta nem nyitott ennyivel rendezése, ám a csaknem 3000 mozis terjesztéstől a Warner vélhetően jobb eredményt remélt, ha már egy Tony-díjas és népszerű musicalről van szó. A 40 millió dolláros költségvetés még gond nélkül megjelenhet a bevétei oldalon, hiszen rendkívüli mértékben számít a film az idősebb nézőkre, akik nem loholnak egyből a legközelebbi multiplexbe, továbbá a nézői visszajelzések kellőképpen pozitívak ahhoz, hogy még bírja szusszal egy ideig a Jersey Boys. Eastwood pedig ismét keresgélni kezdheti, mi is lenne ideális a nagy visszatéréshez.

A Spring Breakers és a Lopom sztárom istápolásával nevet szerzett A24 forgalmazó mutatta be egy hete az Országúti hajszát (The Rover; hazai bemutató: július 31.) limitált keretek között, közepes eredményekkel. Most országos szinten, nevezetesen 635 filmszínházban hajszolja egymást Guy Pearce és Robert Pattinson, de az amerikai nézőket nem érdekli, mi minden történhet az ausztrál nagy semmiben: a film félmillió dollárt kuporgatott össze a hétvégén, vagyis egy mozira átlagosan ezer dollár alatti bevétel jut.

> korábbi filmek
Nem sokkal maradt le a Think Like a Man Too mögött az előző hét nagy durranása, a 22 Jump Street - A túlkoros osztag. A Sony vígjátéka sejthető módon felezett egyet (ami azt illeti, kisebbet, mint várni lehetett), ám 10 nap után már több mint 110 milliót hajtott fel a folytatás, köszönhetően a 29 milliós második körnek és az azt megelőző erős hétköznapi üzelmeknek. A 23 Jump Street már a sarkon ólálkodik.

A How to Train Your Dragon 3 feje felett ellenben sötét felhők gyülekeznek. Az Így neveld a sárkányodat 2. ugyanis a csalódást keltő start után –ami a DreamWorks Animation részvényeire is kellemetlenül hatott– most felezi a rajtot, vagyis 25 milliót szállít az animációs folytatás. Ez a szcenárió csúnyán megidézi a Kung Fu Panda 2. szerencsétlenkedéseit, lévén az a sikeres és kedvelt(nek vélt) első részt követő folytatás is hasonló szinten kezdett és vett be egy meredek kanyart a második hétvégéjén. Ha ez így folytatódik, akkor a sárkányodat 2. örülhet, ha megcsípi a 150 milliót, és hát ez gáz.

A nyári szezon eddigi legnagyobb sikertörténete alighanem a Demóna. A Disney fantasyje 13 milliós negyedik víkendet zár, ami határozottan jó eredmény, és a 200 milliót már belátható távolságra helyezi. Ez azt jelenti, hogy csak az X-Men: Az eljövendő múlt napjai gyűjt többet a jelenleg futó blockbusterek közül.

Ezúttal is kedvező változási mutatót jegyez A holnap határa. A Warner sci-fi akciófilmje tízmillió felett hoz harmadik hétvégéjén, miközben a nyitány 29 millió alatt alakult. A kedvező visszhang tehát látványosan dolgozik, hogy mentse Tom Cruise-nak, ami menthető, és ez kb. azt jelenti, hogy behúzza majd a százmilliót a film. Ez egy fokkal kedvezőbb elbírálásban részesíti majd a produkciót, de a 178 milliós költségvetés túl meredek ahhoz, hogy nagyobb diadalról beszélhessünk.

> végszó & ami jön
Az ilyentájt megszokotthoz képest rendkívül csendes víkendet zárnak a tengerentúli mozik. Egyik premier sem ment el a végsőkig, miközben egy éve a Szörny egyetem és a Z világháború járultak hozzá az egyik legbrutálisabb hétvégéhez, amit az üzemeltetők valaha láttak. Ilyen helyzetben van szükség egy Transformers: A kihalás korára, ami simán leszállíthatja az esztendő eddigi legjobb rajtját, aztán talán még az élre is vág. De hogy jó lesz-e? Ezúttal biztos!

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Transformers: A kihalás kora | 4000 | $101m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Think Like a Man Too
$30.0m $30.0m $24m
2 1  22 Jump Street - A túlkoros osztag
$29.0m $111.5m $50m
3 2  Így neveld a sárkányodat 2.
$25.3m $95.2m $145m
4 ú  Jersey Boys
$13.5m $13.5m $40m
5 3  Demóna
$13.0m $186.0m $180m
6 4  A holnap határa
$10.3m $74.5m $178m
7 5  Csillagainkban a hiba
$8.6m $98.7m $12m
8 6   X-Men: Az eljövendő múlt napjai
$6.2m $216.8m $200m
9 10  A séf
$1.8m $16.9m n.a.
10 7  Godzilla
$1.8m $194.9m $160m

 



Címkék

sony musical box office comedy warner clint eastwood sequel dreamworks adaptation biopic kevin hart

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr386400629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krigintajrun 2014.06.22. 17:44:16

nem értem az amcsikat, van egy baromira jó animációs film és küszködnie kell, ellenben ott egy "halvány" Jégvarázs az meg lapátolja befele a pénzt..... amúgy világszinten hogy áll a Dragon?
Remélem azért a 3.rész jönni fog, mégha késik több évet is ez miatt, csak ne állítsák le most a szériát.

nortonp 2014.06.22. 17:44:27

A Sárkányt egyszerűen nem értem, minden adott volt, hogy minimum egy standard Pixal bevételt összekalapoljon, erre így beég. Mojon is ha jól emlékszem az egész nyár győztesének tippelték 300M felett.

kaamir 2014.06.22. 17:47:55

@krigintajrun: A Jégvarázs mondjuk sztem megérdemelte a sikert, de a Dragon 2 még inkább (nagyon-nagyon-nagyon nem egy Kung Fu Panda 2.)

Atkakukac1989 2014.06.22. 18:35:33

Ami érdekes még, hogy ez nem is 4. vagy további rész, hanem csak a második. Ráuntak az emberek vagy csak simán mást néznek? Mindenképpen furcsa fejlemény.

TomPowell25 2014.06.22. 22:44:27

Mintha az emberek ráuntak volna a Dreamworks-re. Egy Turbo-t vagy egy Az öt legendát még megértek (habár utóbbinak anno a karácsonyi szezon ott volt), de egy minőségi folytatás Kung Fu Panda 2. vagy most a Sárkányodat előtt értetlenül állok, mikor közel s távol egy érdemi animációsfilm sincs a piacon, ráadásul még a kritikák is szeretik, a jó nevű elődről nem is szólva.

Ecco 2014.06.23. 12:07:48

@nortonp: A standard Pixar bevételhez egy standard Pixar tartalom azért nem ártott volna. ;P Sajnálom, hogy hasal, mert százszor inkább egy ilyen animáció, mint egy bugyuta gagekre épített, de engem sem nyűgözött le. Sem az "anyuka fél napra volt, de az angst miatt nem adott életjelet magáról", sem az "1 dimenziós gonosz valahogy irányít egy hegy méretű alfát" vonal nem volt hiteles számomra. És a "valójában vajszívű sárkányvadász", akinek a nevére sem emlékszem már, karaktere sem a pozitív irányba döntötte a mérleget. (Hanem leginkább semerre.) A Supersaiyajinná változó Toothless végső jelenete is távcsővel nézheti az első rész lángokba hulló katarzisát, ami a hatásosságot illeti.

Szóval ez számomra egy jó iparosmunka volt, de nem több. Cash-in, ha úgy tetszik. Csak a cash úgy látszik elmaradt.

nortonp 2014.06.23. 13:59:22

@Ecco: én egyelőre nem láttam, de a visszajelzések alapján nem úgy tunt, hogy kicsit is elmaradna az elmúlt pár év animációs standardjától (legyen szó akár a Pixarról is, akiknél a folytatások minősége miatt alacsonyabbra került a léc), ráadásul elég erős brand lett ez is az elmúlt pár évben. Gyakorlatilag a Rio2-re nem fog túl sokat ráverni és azért minden szempontból nagy a szakadék a két franchise között.

Persze egyre kevesebb a racionalitás a bevételeknél, de ez az animációsoknál nem igazán ütközött még ki ilyen formában - és nem (csak) a minőségről beszélek, hanem amikor egy bejáratott márka folytatásáról van szó.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása