aeon flux

ready for the action now, danger boy?

a 2014/15-ös szezon legígéretesebb újonc sorozatai Németh Barna
2014. május 17. 10:28:00

Kategória: tv 11 komment

Már sok mindenről esett szó a következő tévés szezon kapcsán, de most, hogy a nagy amerikai adók előálltak az őszi műsorrendjükkel, itt az ideje átnézni, mit fogunk látni a kis képernyőn, ha véget ér a nyár. Mivel mi nem kötöttük magunkat a kereskedelmi adók kínálatához, sőt, még csak Amerikához sem, így a rendelkezésre álló több tucat sorozatból kiválogattuk azt a húszat, amelyekben a legnagyobb lehetőséget látjuk.

A kérdés persze adott: Ti melyik újoncokat várjátok a legjobban? Melyikben látjátok a legnagyobb erőt, esetleg egy új klasszikus lehetőségét?

TV.jpg


Allegiance (NBC - 2015)
Alkotó: George Nolfi (A Bourne-ultimátum, Sorsügynökség)
Szereplők: Hope Davis, Alexandra Peters, Annie Ilonzeh, Gevin Stenhouse, Scott Cohen

Egy amerikai-orosz kapcsolatokra specializálódott elemző bekerül a CIA kötelékébe, ahol már az első ügy felborítja az egész életét. Megtudja, hogy szülei régebben orosz kémek voltak, akiket most újra aktivált a Kreml egy utolsó nagy, egész Amerika sorsát meghatározó akcióra, melynek része, hogy a szülők a fiukat is beszervezzék.

Az elmúlt években bőven volt alkalmunk belemerülni mindenféle kémhistóriába, idén pedig különösen nagy számban kerülnek a kis képernyőre ezek a történetek. Az nem elvárás, hogy az Allegiance felfedezze a spanyolviaszt, de a téma aktualitása talán ad neki annyi pluszt, hogy Nolfi és csapata eltávolodjék kicsit a komfortzónától. 

allegiance.jpg

American Crime (ABC - 2015)
Alkotó: John Ridley (12 év rabszolgaság)
Szereplők: Felicity Huffman, Benito Martinez, Timothy Hutton, Penelope Ann Miller

Megtámadnak egy fiatal párt, a férfi belehal a sérüléseibe, a nőt súlyos állapotban szállítják kórházba. Letartóztatnak négy gyanúsítottat, miközben az eset egyre nagyobb port kavar, és ezzel együtt a közösségben felszínre törnek faji ellentétek is.

Piszok erős 13 rész lehet ebből, a kérdés már csak az, mennyire lesz hangsúlyos a konfliktus mögött meghúzódó magánéleti szappan. John Ridley személye és a trailer megnyugtató, úgyhogy jelen pillanatban ebben a sorozatban látom a legnagyobb dráma lehetőséget.

Ascension (SyFy - 2014)
Alkotók: Philip Levens (Smallville)
Szereplők: Tricia Helfer

Az oroszokkal folytatott űrverseny hevében, 1963-ban az Amerikaiak egy űrhajót küldenek az ismeretlenbe, hogy ha eldurvul a helyzet, a rajta helyet foglalóknak esélye legyen a túlélésre. Ötven évnyi utazás után azonban valami megváltozik, amely egy gyilkossággal kezdődik...

Nem csak a Battlestar Galactica - Csillagközi romboló főszereplője tér vissza, hanem a SyFy taktikája is: Az Ascension egy hatrészes minisorozatként indul, aztán a visszajelzések alapján majd eldöntik, tovább szövik-e a történetet. 

The Brink (HBO - 2015)
Alkotók: Jerry Weintraub (Túl a csillogáson), Roberto és Kim Benabib (Nancy ül a fűben), Jay Roach (Borat, Versenyben az elnökségért)
Szereplők: Tim Robbins, Jack Black, Pablo Schreiber

Fekete komédia egy olyan geopolitikai válságról, amely a harmadik világháborúhoz vezethet. Ezt kell megakadályoznia három férfiúnak: az amerikai külügyminiszternek (Robbins), egy alacsonyabb beosztású alkalmazottjának (Black) és egy pilótának (Schreiber).

Nagyon kellene már egy jó kis politikai szatíra, valami olyasmi mint a MASH, ami nem gatyázik. Azt hiszem ez az alkotógárda képes összehozni valami hasonlót, a színészgárdáért pedig mindenképpen jár a plusz pont.

Backstrom (Fox - 2015)
Alkotó: Hart Hanson (Dr. Csont)
Szereplők: Rainn Wilson, Page Kennedy, Dennis Haysbert, Thomas Dekker

Egy skandináv könyvsorozat alapján (író: Leif Persson) krimi-vígjáték egy önpusztító életet élő nyomozóról, aki bár piszok tehetséges, sem dührohamait, sem gyilkos életmódját nem tudja kordában tartani.

A Backstrom tipikusan az az újonc, amelyik a trailerével győzött. Habár a kisördög itt duruzsol a fülembe, hogy ez tiszta House, ez egyelőre egy cseppet sem érdekel. Egy darabig azt is élveztem, Wilson pedig van annyira vicces, hogy ezzel se legyen másképp.

Ballers (HBO - 2015)
Alkotók: Steve Levinson (Törtetők, Gengszterkorzó, In Treatment), Evan Reilly (The Walking Dead, Ments meg)
Szereplők: Dwayne Johnson, Omar Benzon Miller, John David "Denzel fia" Washington, Rob Corddry

Amerikai foci és minden, ami mögötte van. Hatalmi harcok, menedzserek, szerződések, feltörekvő sztárok és kihunyt csillagok... ez is csak a showbiznisz része.

Először is, baromira nem érdekel az amerikai foci, de mivel tudom, hogy az mögött sokkal több van, mint valami stadionépítő elmebaj, egy Törtetők kaliberű produkcióra számítok... különösen, hogy ugyanazok az emberek készítik. Meg különben is, ki ne várná Dwayne Johnson HBO-fellépését, ami egyébként egy újabb kollaboráció lesz Mark Wahlberggel? Na ugye.

The Comedians (FX - 2015)
Alkotók: Larry Charles (Félig üres), Matt Nix (Minden lében négy kanál), Ben Wexler (The Michael J. Fox Show)
Szereplők: Billy Crystal, Josh Gad

Egy sokat próbált, régi motorosnak számító komikus (Crystal) maga mellé kap egy újoncot (Gad), hogy együtt készítsenek egy stand-up műsort.

(Humor)generációs ellentétek, megbolondítva egy kis "színfalak mögött" érzéssel egy Charles-Crystal duóval a háta mögött? Lehet erre nemet mondani?

The Expanse (SyFy - 2015)
Alkotók: Mark Ferguson és Hawk Ostby (Az ember gyermek, Vasember)
Szereplők: ?

A sorozat alapjául szolgáló James S.A. Corey-regény (magyarul: A Leviatán ébredése) pillanatok alatt belopta magát az olvasók szívébe, a kritika pedig úgy üdvözölte, mint a Star Wars és a Firefly méltó örökösét. Lett is belőle nagy licitháború a stúdiók részéről, amelyet csodák csodájára a SyFy nyert meg, hogy végül ők hozzák tető alá az egyelőre tíz részes első évadra megrendelt űroperát, amelyet bennfentes körökben máris úgy emlegetnek, hogy "Trónok harca az űrben".

Jim Holden a Szaturnusz és az Öv között ingázó egyik jégbányász hajó tisztje. Amikor véletlenül rábukkannak egy elhagyott űrhajóra, a Scopulira, olyan titok birtokába kerülnek, amiért egyesek gyilkolni is hajlandóak – méghozzá Jim és a legénységre számára felfoghatatlan méretekben. Olyan események láncreakciója indul el, amely az egész Naprendszert háborúval fenyegeti. Eközben Miller nyomozó egy lány után kutat. Egyetlen lány után a több milliárd lakosú rendszerben, a szülei azonban dúsgazdagok, és mindig a gazdagok diktálnak. Amikor a nyomok a Scopulihoz és a lázadókkal szövetkező Holdenhez vezetnek, a szálak összefutnak…

expanse.jpg

Gracepoint (Fox - 2014)
Alkotók: Chris Chibnall (Broadchurch)
Szereplők: David Tennant, Anna Gunn, Jack Irvine, Michael Pena

A tavalyi év egyik legjobb sorozatának (Broadchurch) amerikai remake-je, amelyben egy békés kisváros nyugalmát zavarja meg egy brutális gyerekgyilkosság.

Alapvetően a tök felesleges kategóriába kéne száműzni a filmet, de mivel az eredeti széria alkotója (és főszereplője) áll az újrázás mögött is, bízhatunk benne, hogy valami jó sül ki a dologból.

How to Get Away with a Murder (ABC - 2014)
Alkotók: Peter Nowalk és Shonda Rhimes (Grace klinika, Botrány)
Szereplők: Viola Davis, Aja Naomi King, Alfred Enoch, Billy Brown, Charlie Weber

Négy jogászhallgatónak és a nagy szaktekintélynek örvendő professzoruknak a való életben kell kamatoztatniuk azt a tudást, amelyet a "Hogy ússzunk meg egy gyilkosságot" című szemináriumon elsajátítottak.

Valószínűleg igaza van azoknak, akik nem bíznak egy ilyen alapokon nyugvó sorozat hosszú távú megélhetésében, de van benne annyi erő, amiből egy nagyon erős évadot ki lehet hozni. Az alkotók rutinja elég kell, hogy legyen, Viola Davis pedig végre megkaphatja azt a szerepet, amit már rég megérdemelt volna.

iZombie (The CW - 2015)
Alkotók: Rob Thomas és Diane Ruggiero (Veronica Mars)
Szereplők: Rose McIver, Alexndra Krosney, David Anders, Nora Dunn, Robert Buckley

A DC Comics nem csak a szuperhőseiben látja a potenciált, és az első visszajelzések szerint a közönség sem. Az iZombie főszereplője egy zombivá változott orvostanhallgató, aki a kórbonctanon vállal állást, hogy mindig hozzájusson friss agyadagjához. Hamarosan az is kiderül, hogy a megevett agyakkal a halott emlékeit is megkapja, így látnoknak kiadva magát, a főhős hozzácsapódik egy nyomozóhoz, hogy vele együtt oldjanak meg gyilkossági ügyeket.

Ha felülemelkedünk azon, hogy mekkora marhaságnak hangzik ez az egész és rápillantunk az alkotók előéletére, majdnem biztosan garantált, hogy a szokásos CW-betegségek mögött ott bujkál a szezon egyik legüdébb újonca, amiből egy humoros kis feel good sorozat ugyanúgy kisülhet, mint egy ropogós guilty pleasure.

izombie_teaser_poster-620x400.jpg

Killjoys (Space/SyFy - 2015)
Alkotók: Michelle Lovretta (Lost Girl) és az Orphan Black producerei
Szereplők: ?

Egy távoli naprendszer Qresh nevű bolygója már meghódította holdjait, a négy lakott égitest a Quad nevű egységbe tömörül. Béke persze nincs, állandóak az érdekellentétek. A rendszer egyik "rendfenntartó" testülete a Killjoys lényegében fejvadászok egyesülése, akik politikai pártatlanságot fogadva végzik a munkájukat. A sorozat két főszereplője egy sokat próbált páros, akikhez csatlakozik egyikük testvére, hogy még rázósabbá tegye az amúgy is veszélyes melót.

A SyFy nem lacafacázik, most tényleg minden igyekezetükkel próbálnak komoly tényezővé válni. Bár kézzel fogható bizonyíték még csak az Ascensionról van, mégis okunk van hinni abban, hogy a filléres vacakok mellett most minőséget is gyártanak majd a keményvonalas sci-fi rajongóknak. Itt lenne az ideje, már jó ideje letértek arról az útról, amely évekkel ezelőtt egy ígéretesebb jövőbe vezette volna a csatornát.

Kossuthkifli (M1 - 2014)
Alkotók: Rudolf Péter
Szereplők: Lengyel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kálloy Molnár Péter, Reviczky Gábor, Haumann Péter

1849 május ötödikén elindul egy postakocsi, amelyet egy halottaskocsi üldöz, miközben Magyarországon zajlik a szabadságharc.

Aki olvasta Fehér Béla regényét az tudja, hogy 51 évvel a Tenkes kapitánya után ismét készülhet egy mindenki számára élvezetes történelmi sorozat, ami ugyanannyira vicces, mint amennyire érdekes és komoly. Jó lenne.

kossuthkifli.jpg

The Last Man on Earth (Fox - 2015)
Alkotók: Will Forte
Szereplők: Will Forte

Will Forte az utolsó ember a Földön, és hát el kell ütni valamivel az időt. Ha a következő évadban van ínyencek álma, akkor ez az. Azt nem tudni még, hogy mi lesz belőle, de a trailert látva mindeni egyet fog érteni, hogy ha egy ember marad a bolygón, az mindenképpen Will Forte legyen.

The Messengers (The CW - 2015)
Alkotók: Eoghan O'Donnell
Szereplők: Craig Frank, Diogo Morgado, JD Pardo, Joel Cortney, Jon Fletcher

Egy azonosítatlan tárgy becsapódásakor öt, egymás számára idegen ember hal meg, hogy aztán újraéledjenek, mert bizony nekik kell megakadályozni a világvégét.

Mivel a CW-ről van szó, első dolgom volt ellenőrizni, hogy az öt újjászületőből hány tini. Egy, azaz egy, vagyis van remény, hogy az ígéretes alapötletből valami normális süljön ki.

the-messengers.jpg

Odyssey (NBC - 2015)
Alkotók: Adam Armus és Nora Kay Foster (The Following-Gyilkos hajsza, Hősök) és Peter Horton (Grace klinika)
Szereplők: Anna Friel, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Treat Williams

Egy katonanő rájön, hogy egy amerikai vállalat finanszíroz egy muszlim terrorista csoportot, majd hamarosan ezután, az egész csapatát lemészárolják. Közben egy politikai aktivista összeszövetkezik egy hackerrel, aki bizonyítékokat szerzett a terroristákat pénzelő vállalat ellen, a harmadik szálon pedig egy ügyvéd története bontakozik ki, aki ennek a cégnek dolgozik.

Az NBC azt ígéri, hogy a Traffichez hasonló, sokszereplős puzzle van készülőben, amely egy igazi kíméletlen politikai thriller lesz. Ha igazat mondanak, akkor ide vele!

odyssey.jpg

River (BBC - 2015)
Alkotók: Abi Morgan (The Hour, A szégyentelen, A Vaslady)
Szereplők: Stellan Skarsgard

A mentális betegségével küzdő nyomozó folyamatosan a kirúgás szélén áll, bármennyire is jól végzi a munkáját, amelyben éppen az segíti, hogy nem teljesen normális.

Az angol krimik egyébként is a szívünk csücskei, hát még egy Morgannel és Skarsgarddal a fedélzeten. Azért még korai lenne elkiabálni, de nagy esély van rá, hogy itt most valami mélyebb és tartalmasabb sorozat van készülőben.

Selfie (ABC - 2014)
Alkotók: Emily Kapnek (A kondom el van vetve)
Szereplők: Karen Gillan, Allyn Rachel, Davin Harewood, Da’Vine Joy Randolph, John Cho, Natasha Henstridge

A főszereplő lányka a saját internetes népszerűségében fürdőzik. Minden közösségi oldalon neki van a legtöbb barátja, a képeit megosztják stb stb, de a való életben már nem ilyen rózsás a helyzet. Ezt orvosolandó bérel fel egy profi marketingest, hogy az ő segítségével alakítson ki valódi kapcsolatokat.

Elnézve, merre halad a világ, azt hiszem nagy szükség van erre...

Unbreakable Kimmy Schmidt (NBC - 2015)
Alkotók: Tina Fey és Robert Carlock
Szereplők: Ellie Kemper, Lauren Adams, Sara Chase

Miután kiszabadul egy szekta fogságából, főszereplőnkből nemzetközi szenzáció lesz. Miután azonban lecseng a körülötte kialakult médiahiszti, a lány nem haza megy, hanem New York-ban próbál szerencsét. Első körben összebútorozik egy munkanélküli színésszel, aki élő szoborként keresi a kenyerét... és bevezeti új bérlőtársát a modern világ rejtelmeibe.

Aki ismeri Tina Fey és Ellie Kemper eddigi tévés pályafutását, az pontosan tudja, hogy ennyi elég is az üdvösséghez. Az már csak hab a tortán, hogy még a sztori is érdekes.

Unbreakable-Kimmy-Schmidt-ban.jpg

The Whispers (ABC - 2015)
Alkotók: Soo Hugh (A búra alatt)
Szereplők: Lily Rabe, Barry Sloane, Brianna Brown, Milo Ventimiglia

Ray Bradbury, a sci-fi egyik atyaúristenének írása alapján készült inváziósorozat, amelyben földönkívüliek szállják meg bolygónkat, és ebben a gyerekek "segítenek" nekik.

Annak ellenére, hogy Hugh még nem érdemelte ki a bizalmamat, a trailer nagyjából meggyőzött. A többit pedig talán elintézi Bradbury meg a tény, hogy szeretem az inváziós cuccokat.

A felsorolásból kimaradtak, mert már úgyis mindenki ismeri őket vagy mert már sokat foglalkoztunk velük: Better Call Saul, The Flash, Constantine, Gotham, Agent Carter, Wayward Pines. De olyan is van, amelyiknek még bizonytalan a sorsa: The Club és a Telemark.

Címkék

abc fox hbo cbs nbc bbc jack black tv show felicity huffman fx tv sorozat tim robbins billy crystal stellan skarsgard dc comics dwayne johnson rainn wilson syfy anna friel viola davis david tennant haumann peter the cw anna gunn nagy kalozy eszter rudolf peter will forte tv trailer tv hir tv kep reviczky gabor kalloy molnar peter tv 2014-2015

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr996172739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Will McAvoy 2014.05.17. 10:48:34

A Selfie-nél pont a főszereplő maradt le, Karen Gilian (Dr Who).

Lennox 2014.05.17. 10:50:49

Nekem a The Last Man on Earth a legvárósabb ezek közül, de emellett még a The Brink és a Kossuthkifli érdekel nagyon.

Tyberius06 2014.05.17. 11:57:24

Apró pontosítás: Kossuthkiflinél javítsátok légyszíves a leírásban a dátumot. 1949-ben huszár ruhában nem hiszem, hogy sokan szambásztak, főleg, hogy szabadságharc sem volt. Inkább 1849-re gondoltatok, nem?

Egyébként köszi az összegzést, a SyFy-os sorozatokról nem is tudtam, jó hogy haladnak végre valamerre...

Németh Barna 2014.05.17. 12:09:55

@Tyberius06: Juj, köszi! Ez egy kínos elírás :/

Ami a SyFy-t illeti, ezzel még nincs vége. Lesz még egy 12 majom és a Dominion is. Előbbit nem kell bemutatni, utóbbi pedig a 2010-es Légió című borzalom sorozatverziója. Talán érthető, hogy miért nem kerültek a 20 közé :)

Tyberius06 2014.05.17. 13:12:17

@Németh Barna:
A 12 majmot nem értem, nekem máig az egyik kedvenc sci-fim, illetve BW filmem. Igaz, kellett neki a második megnézés anno, hogy felfogjam mit is láttam, de azóta a kedvencek között van, mint ahogy Terry Gillian is, mint rendező.
A Légiót nem láttam (talán nem véletlen, fene se tudja, sok film van a listán, amit néztem volna, de nem volt rá idő), bár el tudom képzelni milyen magas színvonalat képvisel...

Cucuminator 2014.05.17. 13:29:24

Nyilvánvalóan a Better Call Saul.

Németh Barna 2014.05.17. 14:14:40

@Tyberius06: Pont azért. Minek háborgatni azt, ami úgy jó, ahogy van. Ennek ellenére még ez is lehet jó, de a Fargo után már szkeptikusabb vagyok.

Németh Barna 2014.05.18. 09:40:37

@érdektelen: Naná, hogy megkapja az esélyt, de az még ebben a szezonban jön, konkrétan július másodikán:)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása