aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: szabotázs [sabotage] (2014) Cseh Dániel
2014. május 10. 22:00:00

Kategória: film 40 komment

Hátborzongató. Zseniális. Fércmű. Ez a három jelző jut eszembe, ha meghallom a Sabotage szót. Alfred Hitchcock korai, 1936-ban bemutatott filmjének saját jogán sincs szégyellnivalója, de az utolsó percekben pokolgépet hóna alatt cipelő fiú buszútja a filmtörténelem egyik leghátborzongatóbb jelenetsora. Hatvan évet ugrunk előre az időben, amikor a Beastie Boys bemutatja Ill Communication című albumát, rajta az azóta slágerré vált dallal, amit, talán senki nem veszi fejem érte, teljes joggal nevezhetünk zseniálisnak. Aztán jött 2014, Arnold Schwarzenegger, Skip Woods, és ezzel el is jutottunk mai harmadik szavunkig. Érzékeny lelkű olvasóink számára javallott az olvasás ezen a ponton való abbahagyása, túl sok csillag ezen kritika végére sem került.

Sabotage 01.jpg

Hadd szögezzek le valamit rögtön az elején, egészen elfogultan ültem be a terembe. Azzal együtt, hogy a jó és rossz filmek aránya finoman szólva nem kiegyenlített az életműben, Schwarzenegger nagy tisztelője vagyok. Igaz, sokkal inkább testépítői, mint színészi karrierje okán, de az éppen második alkalommal olvasott Emlékmás című önéletrajzi könyvben bemutatott férfi méltó példakép lehetne rengeteg ember számára. A fentiek miatt az utóbbi hónapokban számos filmjét újranéztem, az egyre gyűlő negatív előjelek és az átkozott Skip Woods neve ellenére is tárt karokkal, naivan vártam, hogy majd a Szabotázs lesz az, ami a Erőnek erejével és méltatlan társai csak szerettek volna lenni.

Nem lett az, nagyon nem. A kezdetektől fogva egészen nyilvánvaló volt, hogy nem az akciófilmek sokadik forradalmáért fizetünk majd, de volt három, bizalmat kiérdemlő faktor a produkcióval kapcsolatban. Arnold Schwarzenegger, aki nem is okoz csalódást. Ismertek a színészi képességei, sokkal inkább azért szeretjük, mert betölti a vásznat, nem csak fizikailag, hiszen roppant karizmatikus emberről beszélünk. Karaktere az életút két lábon járó átlaga, egy kicsi innen, egy kicsi onnan, nem a legérdekesebb, de nem is egy Howard Langston. Múltja érdekes, de nem kellően kiaknázott, nyomokban felfedezhetőek egy méltóságteljesnek szánt figura körvonalai, amilyet Stallone dupla visszatérése óta nem láthattunk a nagy öregektől filmvásznon.

A második faktor a besorolás. Végre egy tökös, véres, korrektséget hírből sem ismerő húsdaráló. Nem az. Akadnak ugyan szimpatikusan durva jelenetek, de leginkább a Fűrész sorozat Isten tudja, hányadik részéből kivágott jelenetekre hajazó, obszcén, teljesen öncélú gyomorforgatás a jussunk. És persze a szövegkönyv, amiről ordít, hogy utólag szórták tele véletlenszerűen elhelyezett, indokolatlan káromkodásokkal, régen volt ennyire idegesítő emberek beszélgetését hallgatni. Végül David Ayer neve sem volt rossz ómen, a sokkolóan eredeti End of Watch stílusából azonban csak néhány dokumentarista beállítás erejéig kapunk, a kidolgozott karaktereket és jól megírt szövegkönyvet felejtsük el.

Marad egy döbbenetesen banális történet, ami látszólag a Who done it? örökzöld témáját járja körül, de ha már az előzetes megtekintése során leadott tipp is igaznak bizonyul, kérdés, mennyire életképes megoldásról beszélünk. Arról nem beszélve, hogy a meg nem írt forgatókönyv éppen csak azt nem veszi észre, hogy a kérdésre adott válasszal a teljes film értelmét veszti, a pillanatnyi sokk oltárán áldozza fel mindazt, amit addig, ha vacakul is, de felépített, bízva a hülye nézőben, akinek a finálé majd úgyis betömi a száját. Hát nem, mire a stáblistáig eljutunk, a Szabotázs olyan film lesz, ahol nem szorítunk senkiért, mert mindenki egy köcsög. Ez működik a House of Cards esetében, itt viszont tiszta szívből kívánjuk a legförtelmesebb halált a DEA halálosztagának.

Sabotage 02.jpg

Amit, szó sincs róla, meg is kapnak. A tíz kicsi indián után szabadon szépen elhullnak, de sajnos nem elég gyorsan. Hogy Olivia Williams mit keres ebben a filmben, arra végig nem jöttem rá, de valószínűleg az első forgatási nap után rászóltak, hogy kicsit vegyen vissza, a színészetet itt nem igazán tartják nagyra, elég lesz az őrláng. Így is tett, funkcionálatlan, és a megdöbbentően pocsék film végi fordulat idején a nagyobb jó érdekében partvonalra állított karaktere szépen elolvad a válogatott tehetségtelenek között. A Szabotázs egy olyan film, ahol Arnold Schwarzenegger alakít a legjobban. Ízlelgessük ezt a mondatot, ha ezután úgy érezzük, nekünk való a film, akkor mehet majd a DVD a polcra, a Hull a pelyhes és a Junior közé.

A látszat ellenére jobban érzem magam, ha dicsérhetek egy filmet, nem kenyerem más munkájának a földbe tiprása, aránylag alacsony élvezeti értékkel bír, és értéket nem képviselő dolgokra felhívni a figyelmet nem a legnagyobb móka, de ha büntetlenül kiolthatnék ma egy emberéletet, akkor Mireille Enos nagy szarban lenne. Hogy ennek a hülye picsának ki hazudta, hogy van helye Hollywoodban, nem tudom, de nagyon közel jártam hozzá, hogy levegyem a cipőm, és a vászon felé hajítsam. A legmélyebb gyűlöletet élvező színészek listáján a helye, valahol Brendan Fraser, Adam Sandler és Casper Van Dien között. Márpedig kitűnni egy ilyen gyűlöletes társaságból nem kis munka lehet, de elérte a célját, még tőlem is saját bekezdést kapott.

Amikor működik, nem jobb, mint az Erőnek erejével. Talán közepes, egy vagy két jól ülő poén, néhány ügyes beállítás, helyenként tűrhető zene, nagyjából ennyi. Amikor viszont nem működik, akkor a pocsék filmek skálájának minden pontját bejárja, néha a Drágább, mint az életed mélységekig is lemerészkedik, de szerencsére tartósan sosem marad ott. Azt mondom, szerencsére, és ez mindent elárul, már annak is tudok örülni, ha egy film nem taszítja le minden idők legrosszabbját a trónjáról. És nem, még csak nem is volt szórakoztató, hogy elébe menjek az „egy fárasztó munkanap után jó kis kikapcsolódás” minősíthetetlen színvonalú érveinek. Nincs olyan, hogy egy film funkcionálisan jó. Ha egy film szar, akkor szar hétfőtől vasárnapig, télen és nyáron. A Szabotázs ilyen.ae2csillag.jpg

Sabotage Poster.jpg

Címkék

** action arnold schwarzenegger terrence howard sam worthington olivia williams david ayer

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr366148358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.10. 22:51:15

"Hogy ennek a hülye picsának ki hazudta, hogy van helye Hollywoodban, nem tudom..."

Ne már! Az előzetesek alapján ő tűnik a legizgalmasabb fogurának. Amúgy a rajongók szerint killer a csaj a Gyilkosság (The Killing) című sorozatban.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2014.05.10. 23:13:11

@Zalaba_Ferenc: A rangsorolást a film helyreteszi azzal, hogy senki nem izgalmas, de ő abszolút nem. Viszont idegesítő, tenyérbe mászó, és borzalmasan alakít.

Nehezen, de elképzelhető, hogy tud elfogadhatóan is alakítani, ha jól látom, idén a negyedik évadot viszi majd a hátán, de én a magam részéről nem akarom többet látni. Ha szerepet kapna egy számomra kedves filmben, megvárnám, míg valaki kivágja a jeleneteit, és feltöltené YouTube-ra.

szkristof92 2014.05.11. 00:12:04

Francba. Ezek szerint volt alapja a sok lesújtó külföldi kritikának. Skip Woods-t pedig most már végleg tiltsák el a foglalkozásától.

Sütemény1975 2014.05.11. 00:38:38

"Azzal együtt, hogy a jó és rossz filmek aránya finoman szólva nem kiegyenlített az életműben....

Persze, hiszen szinte csak jó filmje van! :)

Deepblue Noir (törölt) 2014.05.11. 00:49:27

Hogy ennek a hülye picsának ki hazudta,"

a színészi tehetsége egy kérdés (killingből amennyit láttam, ott nem volt rossz, meg tony díjra jelölték egy színpadi alakításáért, persze azt én nem láttam), de azt nem értem, a "hülye" jelző hogy kerül ide...

Llew 2014.05.11. 00:54:11

Azért a névsort elolvasva egy közepesen tűrhető filmet elvárt volna az ember.

Mireille Enost a The Killingben tényleg nagyon jó. Kár volt ennyire felhergelni magad rajta.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2014.05.11. 01:31:42

@Sütemény1975: Neked például biztosan tetszeni fog a Sabotage.

@Deepblue Noir: Kikérni a "hülye" jelzőt legalább annyira van értelme, mint nem kikérni a "picsát".

@Llew: Örülök, ha ott jól alakít, de a kritika a Szabotázsról szól, erről tudtam nyilatkozni.

Llew 2014.05.11. 01:41:14

@Cseh Dániel: ha arról tudtál volna az jó lett volna, de te egy szerep és egy - szerinted - rossz alakítás alapján általános következtetéseket vontál le a színésznőről és az egész karrierjéről

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.11. 08:15:18

@Sütemény1975: Újranézve sajna már a khm... Szupercella (ESCAPE PLAN) sem hozta azt a nosztalgiát, amit a moziban oly nagyon magáévá tett a közönség - engem beleértve. A részemről blaszfémia, de Arnold poénjai szinkronnal (és persze egy hangosan röhögő közönséggel) nagyobbat ütöttek. Persze továbbra sem adom fel: alig várom, hogy a Szabotázsra is rátehessem a mancsomat, aztán ha jó lesz, akkor jön a pro-kritika. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.11. 08:17:29

@Cseh Dániel: Én egyelőre csak a Z világháborúban láttam, ahol egyáltalán nem volt zavaró, csak annyira, hogy az emberben akaratlanul is megszólalt a kisördög, hogy ez a Pityu vajh nem tudott volna magának összeszedni egy szebb feleséget? :)

batboy 2014.05.11. 09:22:52

@Llew: én is hajlamos vagyok messzemenő következtetéseket levonni egy általam nem szívlelt színész karrierjéről vagy pályatévesztéséről akár már egyetlen alakítás után is. azt hiszem ez az ítész-készség akkor fejlődik gyorsan ha az ember nagy mennyiségben fogyasztja a phos filmeket - és ahogy nézem ez a veretes darab is ennek a kategóriának lesz a koronaékszere. :D

no megyek is nézek egy kis Célpont Las Vegas-t VHS-ről (Magyarországon megjelent a Fourstars International kiadó gondozásában 1995-ben) :DD
www.imdb.com/title/tt0112853/

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.11. 09:40:13

Elképesztő amúgy, hogy itt van ez az angolt a mai napig durván törő, ijesztő mosolyú, lomha mozgású, mindenféle színészi képességtől mentes figura, akinek van 1-2 nagyon jó, néhány jó, rengeteg közepes és még egyszer annyi rossz filmje, és a mai napig istenítjük.

Repce Manó 2014.05.11. 10:41:07

@Zalaba_Ferenc: miért istenítjük? mert általában nem ő játssza a szerepet, hanem a szerep játssza őt. Rá írják a filmet... na speciel ezt már nem annyira, szerintem behelyettesíthető, ezért sem működik annyira, mert nagyon krimis a beütése és kevesebb az akció és nincsenek akkora szerepei a beszólásoknak, a testi adottságait már nem lehet kihasználni anélkül, hogy ne lenne ciki, itt is kilóg kicsit a lóláb egy-egy óvatosan prezentált jeleneténél, ahol erejét próbálják fitogtatni. Nagyjából egyet is értek a kritikával, meg nem is, én azon "hülye nézők" közé tartoztam, akinek a finálé azért betömte a száját, bár ritkán is nézek ilyen filmet...

Csigataposó 2014.05.11. 11:00:45

@Cseh Dániel:@Zalaba_Ferenc: En lattam a WWZ mellett a gengster squadot is. Abban sem emlekszem mar hogy hogy melyik karaktert alakitotta, de ha nem hagyott nyomot negativan akkor olyan rossz nem lehetett.
2) Casper Van Dien pedig gyakorlatilag egy filmben szerepelt tehat hollywood helyet megkerdojelezni ertelmetlen mert sosem letezett. Szoval protestalok hogy a listan Brandon Frazer melle Megan Fox es Kirsten Stewart keruljon a peldak koze CVD helyett.:)

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2014.05.11. 11:28:13

@Llew: Lassan írom le, hogy egészen egyértelmű legyen. Láttam egy filmet, amiben volt egy színésznő, aki kiverte nálam a biztosítékot, ezért úgy döntöttem, hogy nem kívánom megnézni azokat a filmeket, amelyekben jelentős szerepet kap a jövőben, és legalább ennyire nem kívánom megnézni az ő főszereplésével készült sorozat négy évadát. Ennyi. Ezen felül minden fárasztó túlreagálás, és belemagyarázás, főleg úgy, hogy a tárgyalt filmet nekem volt "szerencsém" látni.

@Zalaba_Ferenc: Az istenítés erős szó, de kimondhatatlanul tisztelem azért, hogy egy megvetetett rétegsportot a legnagyobbak közé futtatott, és az élet minden területén fáradhatatlanul dolgozik, ezt nagyon becsülöm. A filmes karrier az én szememben egy másodlagos kivetülése az életútnak, ami szült ugyan zseniális darabokat (Terminator, True Lies), de ha nem vagyunk elvakult rajongók, tudjuk, hogy ezek a filmek majdnem ugyanúgy működtek volna egy másik izomkolosszussal is, a siker kulcsa ritkán (talán soha) volt maga Arnold.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2014.05.11. 11:44:04

Szerintem már nem olyan fontos hogy bemutatják-e a filmet a moziban vagy nem. Ez egy üzleti vállalkozás, miért öljön bele a forgalmazó tízmilliókat, ha nem lesz elég néző.
Ez nem közszolgálat.
Gyönyörű BDRipben le lehet majd tölteni hamarosan, magyar felirattal. Aki nem tud torrentezni, az megveszi majd DVD-n, Blue-Ray-en.

Repce Manó 2014.05.11. 12:03:14

@Cseh Dániel: annak a csajnak szerintem az volt a szerepe, hogy utálatos legyen és ezt maradéktalanul teljesítette. Ezért kicsit meredeknek érzem negatívumként kiemelni ezt a tényezőt. Abban igazat adok, hogy a csapat szinte minden tagja hiteltelenül vagy inkább irritálóan paraszt módon viselkednek.
Magam is láttam a filmet, kevésbé lesúlytó a véleményem róla, de igen, ez nem egy kifejezetten jó film. De aki szereti Schwarzeneggert, az tegyen vele egy próbát.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2014.05.11. 12:05:59

@zero: Milyen érdekes a folyamat, ahogy az "aki nem tiszteli más munkáját, az ingyen letölti, kvázi ellopja azt" folyamatától eljutottunk odáig, hogy "aki balfasz még a torrentezéshez is, az fizethet érte kedvére".

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2014.05.11. 12:08:01

@Repce Manó: A történet egy pontján túl világos, hogy az volt a szerepe, de addigra már bőven utáltam. Mindenki irritáló volt a csapatból, ami egy ilyen filmnél a legnagyobb elkövethető hiba, de ő volt az oka, hogy szorítottam egy kínkeserves haláltusáért. Nem hiszem, hogy ez volt a rendezői instrukció.

nigara 2014.05.11. 12:43:21

"Azt mondom, szerencsére, és ez mindent elárul, már annak is tudok örülni, ha egy film nem taszítja le minden idők legrosszabbját a trónjáról."

Az melyik lenne?

nigara 2014.05.11. 12:49:03

Azért egy dolgot megjegyeznék: Arnold filmjei hát, nem túl jók nagyrészt. De ez mennyiben a színész sara? Általában nem a színészi alakítás miatt, hanem a film összerakása miatt lesz gáz.
Ezzel együtt nagyon tisztelem, a posztban megírtak miatt.

Bloodscalp 2014.05.11. 13:13:46

@Cseh Dániel: ez a feltevés hogy felcserélhető lett volna a szerepe mással is egy-egy filmben, nagyon sok színészre igaz - még sikeres filmek esetében is. Kevés igazán tehetséges és sokarcú színész van - Dicaprió, Nicholson, deNiro, Pacino és Spacey talán. Teszem azt egy Téglában Dc zseniálisat adott, és csak ő tudta így hozni a szerepet, de Damon már pótolható főszereplő szerintem.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2014.05.11. 13:14:16

@nigara: Az említett Die Hard katasztrófa, ami az akciófilmeket illeti, legalábbis.

Alick 2014.05.11. 13:18:52

@Zalaba_Ferenc: "ez az angolt a mai napig durván törő, ijesztő mosolyú"

Lugosi Béla..? :)

Atkakukac1989 2014.05.11. 13:27:32

Egyre szomorúbb vagyok, egy újabb film, aminek az előzetese megint kiváló, aztán a kész film köszönőviszonyban sincs a 2 perces élménnyel.

Jó, lehet azt mondani, hogy két külön műfaj a kettő, meg felbérelt előzetesgyártó teamek csinálják odaát ezeket, de régen mintha nem vitt volna ennyire félre ez az egész. Igazibb kedvcsinálókat akarok! :(

Llew 2014.05.11. 14:03:31

@Cseh Dániel: tehát egy színésznőt egyetlen szerep alapján nem tehetségtelennek, bénának, amatőrnek, hanem "hülye picsának" nevezni korrekt kritika, de ha én mint olvasó ezt megjegyzem az már túlreagálás? Értem, köszi a magyarázatot.

nigara 2014.05.11. 14:09:54

@Cseh Dániel: azt hittem, valamelyik Nicolas Cage film... vagy azokat nem láttad? :))

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2014.05.11. 14:52:51

@Llew: Egy ingyenesen olvasható blogon, hobbiból írt kritikát olvasol egy általad nem látott filmről, egy általad nem látott színészi alakításról, a kritika korrektségét kéred számon, szavakon rugózol, hisztizel. Szerinted mennyire érdekel?

@nigara: Az utóbbi évek termését szerencsére el tudtam kerülni, de a lista alját inkább megérdemli egy nagynevű széria méltatlan, csalódást keltő része, mint egy eredendően, borítékolhatóan szar film. Remélem, senki nem ült be 1997 óta úgy Nic Cage akciófilmre, hogy ez most jó lesz.

passerbyy 2014.05.11. 16:32:16

Ki hazudta ennek a hülye pöcsnek (Cseh Dániel), hogy jókat ír? Kritika a kritikáról.. :)

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2014.05.11. 16:53:28

@passerbyy: Kritika a kritikusról, elvárt balkáni reakció.

nortonp 2014.05.11. 16:53:29

Dániel:

intelligens módon lehet írni rossz filmekről is (ajánlom a kollegád kritikáit), és azzal elég alacsonyra raktad a lécet, hogy hülye...csázol, meg az életét vennéd egy színésznőnek egy rossz szerep miatt (még ha nyilván túlzó is).

"Egy ingyenesen olvasható blogon, hobbiból írt kritikát olvasol" - na igen, de itt nem a fentebb említett a színvonal, ezért zavaró. Nem véletlen olvassa annyi ember AE-t, ha éppen nem ócska beszámolókra vágyik, arra ott vannak a "nagy" portálok.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.11. 17:44:41

@nortonp: @passerbyy: @Llew: Back the fuck off! Tudom, a dolog kétélű, hisz Dani is egyetlen szerep alapján írta le Enos kisasszonyt (tegyétek pöcsötökre a kezeteket, és úgy mondjátok, hogy nem tettetek még hasonlót), viszont egyetlen mondat alapján leszarozni egy kritikát, mi több, egy egész életművet, igen csak barokkos túlzás. Amúgy meg az általam felvetett Schwarzeneggeres kérdés sokkal érdekesebb. :)

freddyD 2014.05.11. 18:09:58

Nem baj, akkor is meg fogom nézni. Ha megjelenne végre valahára

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.11. 18:10:55

@freddyD: Majd DVD-n, valamikor augusztus-október között. Tippem szerint.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.11. 18:14:21

Sosem érdemes egyetlen megjegyzésen rugózni, ha az egy egész részét képezi. Nyilván, vannak fokozatok egy állítás megfogalmazásakor, de hogy miként is kell feldolgozni azt, abban segít a kritika többi része. (Erről papoltam eleget a Transzcendens kapcsán, hehe.)

Nem ugyanaz az ingerküszöb mindenkinél, szóval nem biztos, hogy érdemes elmarasztalni csak emiatt egy szerzőt, ugyanakkor én személy szerint lehetőség esetén sem élnék öléssel, de ha már a gondolat, akkor nem biztos, hogy pont egy színészre kellene elpazarolni. ;)

Llew 2014.05.12. 18:59:29

@Zalaba_Ferenc: @Cseh Dániel: Tudom, hogy a legkevésbé sem fog érdekelni titeket, de eddig voltatok RSS-ben, meg könyvjelzőben. Most kár, hogy a blog ingyenes, így ezzel nem spórolom meg magamnak 1-2 sör árát.
És hogy a Schwarzenegger témához is kapcsolódjak: "Hasta la vista baby!"

Baleus 2014.05.13. 07:36:10

@Cseh Dániel: Hát öreg, te hisztizel, de nem gyengén:)!

Baleus 2014.05.13. 07:43:29

@Cseh Dániel: Meg ez a nagy "balkánozás" is elég elkoptatott. Egyébként SZERINTEM ugyanaz a baj itt is néha, mint a Geekz-en: többségében nagyon jó kritikák vannak és igényes a blog, de néha akkora az arc egyes szerzők részéről, ami nem férne be az országhatáron.

Veled az a probléma, hogy tettél egy hülye kijelentést, ami nyilvánvalóan és jogosan bicskanyitogató volt, amit páran megjegyeztek. Ezt te semmiképpen nem hagyod szó nélkül, mert tiéd kell legyen az utolsó szó.

-creeper- 2014.05.13. 08:08:40

Tényleg, a Beastie Boys-dal! :)
Hitchcocktól Szabotőrt láttam (és szerettem), Szabotázst nem, úgyhogy kösz az ajánlót!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása