aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: gonosz halott [evil dead] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. június 25. 01:00:00

Kategória: film 27 komment

- SPOILERMENTES -

Ötfős csapat érkezik egy meg nem nevezett korban egy meg nem nevezett erdő közepén álló kis házba, hogy közös erővel segítsenek egyiküknek, Miának megszabadulni a drogoktól. Hamarosan azonban rádöbbennek, hogy a kunyhót istentelen dolgokra használták, és ha ez nem lenne elég intő jel, az egyik felelőtlen fiatal felolvasást tart abból a gyanús külsejű könyvből, melyet felakasztott macskák tetemei és más rémségek között találnak a pincében. A rövid idézet életre hívja az erdő szellemét, aki szép sorban, annak rendje és módja szerint megszállja őket.

A poszter persze túloz. Nem a Gonosz halott lesz minden idők legborzongatóbb filmje, ellenben jó néhány dologban élen jár. A legvéresebb stúdiófilm? Csekk. Az egy perce jutó leszakított végtagok száma? Pipa. Az egyik legjobb horrorremake, amely a közelmúltban készült? Hála a mélységesnek, ide is behúzhatsz egy strigulát.

Foghatnám arra, hogy az eredeti - több mint 30 éves - kultusz-klasszikust összevarázsoló trió, Sam Raimi író-rendező, Robert Tapert producer és Bruce Campbell főszereplő hathatós közreműködésének köszönhető, hogy az új Gonosz halott nem fogja vissza magát, de ha hihetünk Tapert egyik nyilatkozatának, inkább ők voltak azok, akik némileg békíteni próbálták az elsőfilmes Fede Alvarezt, kinek az volt a nem lebecsülendő szándéka, hogy beteljesíti a plakátra felvitt ígéretet. A film első körben meg is kapta a maga NC-17-es billogját, amely a liberalizmusba takarózó, ám bizonyos dolgokban végtelenül konzervatív Amerikában egyenlő lett volna a financiális halálos ítélettel. Néhány nyisszantásnyival odébb a produkció végül megmutatta magát a publikum előtt, és a kezdeti rossz hírek ellenére immáron nem titok, hogy egyszeri megismételhetetlen alkalommal nálunk is megszállja majd a gyöngyvásznat.

De akárhogy is találkozol a Gonosz halottal, bátran állj ki vele szemben: nem mondom, hogy rémálmaid lesznek tőle, ugyanis ez a produktum sikolyok helyett inkább rácsodálkozást és néma döbbenetet eredményez, mi több, esetenként gyermeki izgalmat is, melyet a ritkán látott kreatív és merész brutalitás hív életre a sokat látott emberben: felőlem gondolhatod azt, hogy "te beteg vagy", de mint minden zsánerben, így a horrorban is az a leghatásosabb, amely párját ritkító, amely meglep és kizökkent, amely új határokat fedez fel. Igen, én is tudom, hogy az underground filmekhez képest a Gonosz halott vérfürdője kutyafüle, de ez a film egészen más ligában játszik, és ennek bizony megvannak a legyőzendő akadályai (cenzúra, értékrend, terjesztési para, stb.), és előnyei (költségvetés, alapanyag, támogatott tehetség) egyaránt: az előbbieket csodával határos módon sikerült venni, az utóbbiakat pedig többé-kevésbé jól kihasználni.

A film leggyengébb láncszeme a sztori: igazából vállvonással elintézhető, hisz történet-mesélés tekintetében az eredeti film sem ment túl a sakktábla felállításán, ugyanakkor derék dolog, hogy Fede Alvarez és Rodo Sayagues írók (illetve a névtelenül besegítő Diablo Cody) megpróbálták továbbgondolni a fenti alapszituációt. Izgalmas lehetőséget kínál az elvonási tünetekkel kínlódó lány figurája, akit legtámadhatóbb felületként elsőnek száll meg az ártó, és a többiek eleinte nem is tudják eldönteni, hogy csak a drogfene ütközik ki rajta vagy valami sokkal rosszabb, ám ezt a lehetőséget hamar elveti magától a film, hogy a színtiszta kaszabolásra fókuszáljon. 

Kelletlenkedhetnék egy sort a színészek és figuráik felett is, hisz nyomába sem érnek Ashnek, olyannyira nem, hogy a horrorikont többükből próbálják meg összerakni, és ha kiteszik a lelküket - isten a tanúm, megpróbálják -, sem képesek felnőni hozzá. Egyszóval hiányzik, és hiányzik a humor is, amely a közhiedelemmel ellentétben már az első Gonosz halottba is becsempészte magát: gondoljatok azokra a jelenetekre, melyben Ash egy gerendával osztogatta a maflásokat a vihogó barátnőjének, meg úgy általában a megszállottak is úgy viselkedtek, mintha egy családi sitcomba csöppentek volna - némi vérrel, béllel. De bennem a mai, rémületesen rossz horrortrendet idéző, narratív szempontból teljesen indokolatlan be-bevágott rémképek okozták a legnagyobb felindulást, de szerencsére ezekről Alvarez elég hamar lejött.

A móka az első fél órát követően kezdődik, és onnantól kezdve a film olyan, mintha egy kombájn elszabadult volna a vágóhídon. Nem, ez nem volt jó hasonlat: inkább olyan, mintha egy kombájn elszabadult volna egy Justin Bieber-koncert első sorában. Öles túlzásokba esik, ami egy Gonosz halott-filmnél természetesen erény, ugyanakkor a valóban old school-trükköknek hála minden egyes törés, szakadás és vágás érezhető és élvezhető (avagy gyomorforgató - ízlés kérdése); az emberfeletti durvulást emberfeletti túlélési ösztön kíséri, szóval a kis ház és közvetlen környezete titáni küzdelem színhelyévé válik.

Ráadásként a film utolsó harmad még némi meglepetéssel is tud szolgálni, melyet a háborgó gyomor vagy bevesz, vagy nem. Személy szerint üdvözöltem, de annyit azért megjegyeznék, hogy a feliratok után beköszönő bónuszjelenet egyszerre adott keserű szájízt és töltött el nosztalgiával, mert eszembe juttatta azt a kissrácot, aki egy hosszú tatabányai éjszakán két, szintén hátulgombolós unokatestvérével együtt először szembesült Sam Raimi (akkor még csak) kétlövetű filmremekével: persze rettegett, mint állat, ugyanakkor ő is rácsodálkozott a látottakra, esetenként még tapsikolt is, de mindenekelőtt veszettül szurkolt a kék ingesnek. Nem győzőm hangsúlyozni, hogy ugyan minden egyéb elvárásom maximálisan kielégült, ez az érzés azért hiányzott.

kövess minket facebookon és twitteren!

poster_evildead_hun.jpg

Címkék

kritika horror remake sam raimi evil dead bruce campbell jane levy 8csillagos fede alvarez

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr45376686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

entro 2013.06.25. 01:45:10

Ez bizony meglepően kibaszott jó lett. De tényleg, esély sem volt rá hogy egyáltalán érdemes lenne megcsinálni, de oda vagyon rakva tökösen. Horror, végre.

zoltanek 2013.06.25. 02:12:35

Nem nehéz észrevenni, hogy a "summa summarum" mellett a "hátulgombolós" kifejezést nagyon szereted használni kritikáidban. :)
Remélem hamarosan én is megnézhetem a filmet. Olvasva soraid, nekem egyből Alexandre Aja brutalitása jött le. Ha jogos az észrevétel, akkor nagy baj nem lehet. :)

Uzsujev és Buzsujev 2013.06.25. 07:00:23

Én is gyerekként láttam az eredetit, kb.12 évesen erősen rácsodálkoztam és meg is rettentem tőle. Ettől a feldolgozástól viszont inkább csak kínos mosolyra futotta tőlem, egyszerűen nem jött be. Azért ma már egy ilyen nulla sztorival próbálkozó filmnél, -ami kizárólag brutalitással próbál operálni- jóval több kell. Mintha a készítők elfelejtették volna, hogy a nézők inger küszöbe,de még a mai tizenéveseké is jóval magasabban van mint 30 éve. Ez egy gyenge alkotás, talán nagy jó indulattal 4/10..

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.25. 07:09:11

@Bordás István: Anno sokan vélekedtek hasonló módon az eredetiről: nulla sztori, csak brutalitás. De azért egy kis humor tényleg kellett volna - legalább a démonok részéről. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.25. 07:09:58

@zoltanek: Meg az "eme" is. :)

Ami a vágyadat illeti, majd figyeld a blogot szerda délután! :)

Bublos Zoltán 2013.06.25. 08:51:31

És pont ezt nem adták le a mozik. Ezt sajnálom a legjobban. :(

Dzsedáj 2013.06.25. 09:33:33

@Zalaba_Ferenc: Tehát akkor várod a Sam Raimi féle Poltergeist remake-t is?

Spawn85 2013.06.25. 09:37:29

Én mondjuk annyira nem voltam elájulva ettől a remake-től. Persze, lehet azért mert nem láttam az eredetit.

Szóval nem volt ez rossz,de mégis amikor kijöttem a moziból, valahogy úgy éreztem, hogy semmi extra igazából.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.25. 09:46:58

@Dzsedáj: Nagy erőkkel. :) Szinté gyermekkorom egyik meghatározó darabjáról van szó. El lehet kúrni, de lehet belőle újabb Gonosz halott vagy A Dolog, amit szintén bírok. :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.06.25. 11:00:00

Egyetértek, nálam is 8 pont a film. Kellemes felüdülés volt a mai horror felhozatal között.

Fausto(tm) 2013.06.25. 11:48:31

"a kezdeti rossz hírek ellenére immáron nem titok, hogy egyszeri megismételhetetlen alkalommal nálunk is megszállja majd a gyöngyvásznat" - ez most komoly? Erről mit lehet tudni? Most megyek jegyet foglalni! :D
Egyébként a dvd/blu-ray verzió alapján készült a kritika?

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.06.25. 14:21:43

"Egyébként a dvd/blu-ray verzió alapján készült a kritika?"

Csatlakozom Fausto-hoz... mi alapján készült a kritika?

Előrebocsátom: nem szerzői jogokat szereznék ellenőrizni, csak rohadtul nem találkoztam még normális verzióval a filmből, pedig leszedegettem már egy-két változatát. Hozzáférhető már valami, amiről nem tudok?

Üdv: egy kiéhezett rajongó

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.25. 14:29:20

@Werewolfrulez: Július 17-én megveheted DVD-n vagy BD-n, sőt... de ez majd holnap délután fog csak kiderülni. :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.06.25. 14:31:26

@Zalaba_Ferenc:

Köszi, akkor holnapig nem szólok senkinek ;)

Azt tudtam, hogy külföldön, "ángélusul" meg fog jelenni júli 16-án, de ez minden várakozásomon túlmutat :D

TommyGun77 2013.06.25. 14:57:43

Még nem láttam de nagyon várom, gyerekkorom kedvence a The Thing-el együtt, azis zseniális, mármint az eredeti. A két legjobb horror ever.

csgergo 2013.06.30. 22:48:50

Lehet ezzel egyedül leszek, de én durvábbra számítottam, kicsit nagyobb vérengzésre :D
Ettől függetlenül tetszett, csak azért na...

majsz 2013.07.03. 01:33:06

Nagyon tetszett és ezt úgy mondom, hogy az eredeti trilógia meghatározó az életemben.

"...NC-17-es billogját, amely a liberalizmusba takarózó, ám bizonyos dolgokban végtelenül konzervatív Amerikában egyenlő lett volna a financiális halálos ítélettel"

ez lehet igaz csak röhejes annak a fényében, hogy nálunk be se mutatták! kicsit a magyar honfitársakat kéne elküldeni a búsba (szégyen ez az ország, hogy ennyire nagy a cenzúra, hogy ezt a filmet még Kolumbiában is bemutatták, ég a pofám)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.03. 07:56:15

@majsz: Ha bármi szégyellnivaló van is itt, az egyes állampolgárok megnyilvánulásai, akiknek tudatlanságánál/tájékozatlanságánál csak a türelmetlensége ölt nagyobb mérteket, és ez már kezd járványszerűvé fajulni.

Bármennyire is jól esik leírogatni a szót, a cenzúra a múlt idők eszköze, ma a pénz beszél: ami nem hozna egy fillért sem, azt nem erőltetik. Ellentétben Dél-Amerikával, ahol nagyon csípik a horrorfilmeket úgy általánosságban.

majsz 2013.07.03. 08:24:43

@Takács Máté: Érdekes válasz annak tekintetében, hogy Amerikában is a pénz az úr, az NC-17-es "billog" nem tiltás, a moziláncok és a Wallmart dönt úgy, hogy ezeket nem forgalmazza. Ha pedig a magyarok nem szeretnék a horrort nem lett volna itt moziforgalmazásban, vagy 4 szenny paranormal activity is. Ez a Dél-Amerikás "szeretik a horrorfilmeket" is sántít annak tekintetében, hogy több mint 65 országban volt moziban többek között az összes környező ország, de tudom biztos ők is hatalmas horrorrajongó nemzetek.

majsz 2013.07.03. 08:38:58

Még valami: nem akarom, hogy úgy tűnjön védem az NC-17 létjogosultságát, mivel állami cenzúra. Csak konkrét tiltás helyett pénzügyileg fojt meg egy projektet. De ne jöjjünk már ezzel az agyonjáratott " liberalizmusba takarózó, ám bizonyos dolgokban végtelenül konzervatív" mert még mindig borsódzik tőle a hátam, Amerika alapevetően konzervatív nem burkolódzik semmibe, a média liberális, és csak azért mert valaki konzervatív még nem feltétlenül hisz a cenzúrában. De mindegy ez már politika ebbe nem megyek bele egy filmes blogon, de nézzünk már körbe ebben az országban mielőtt elkezdjük Amerikát szidni, szerintem visszás.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.03. 09:24:30

@majsz: Mivel se kint, se nálunk nem az NC-17-esnek megfelelő kategóriába esett a film, felesleges ezen rágódni. Egy ilyen eset volt itthon a Fűrész IV. részénél (a Cinema City nem vállalta, pedig pont ők tehették volna meg igazán...), de a széria a 3. rész után már amúgy se érdekelte a magyarokat (max. az utolsó, 3D-s).

A Paranormal Activityket a Paramount erőlteti nálunk (meg mindehol), ahogy a The Devil Inside-ot is, hiába tiltakozott (volna) a UIP-Duna Film, hogy veszett ügy. Ők minden centet akartak. A Sony (vagy a Universal, vagy a Warner) nem ilyen, vagy ők nem akarnak foglalkozni jelentéktelen bevételekkel, vagy honi képviseletük.

Az utolsó mondatról annyit, te jöttél Kolumbiával, de amúgy nem kizárt, hogy igenis a magyarok bírják legkevésbé a műfajt az egész világon. Cseppet sem sántít, hogy ott kifejezetten kedvelik őket, bár elsősorban ez a vallásos vonatkozású darabokra érvényes (a Mexikóban anno rekordot is döntött The Devil Inside-ra meg hasonlókra.)

sidek 2013.07.10. 23:48:17

Iszonyatosan brutál jó lett a remake!!!! Nem rég jöttem meg a moziból (hála az express-nek és tesómnak). :)
Hatalmas élmény volt moziban látni!

Nem csak mint remake állta meg a helyét, de ennyire jól összerakott horror filmek is ritkán születnek manapság.

Near93 2013.07.13. 19:37:33

Szerintem Beteg jó film lett. :D Én a résit is nagyon szeretem, de ez az új nekem még azt is felül múlta. Bár tény, hogy az emberii test működését, egy kicsit túlértékelték. Egy két jelenetnél nem hiszem hogy olyan könnyen túlélte volna valaki azokat a sebeket. De mivel tényleg kevés a CGI ezért rohadt jól néznek ki.

És jó látni hogy tiszteletadás is van a régi iránt.
Pl: - a gyorsan mozgó kamera
- a megszállott lány kikukucskál a pincéből
- a "You're all going to die tonight" mondat

De még az itt kirakott magyar plakát is a régit idézi meg. Én várom a folytatást!!!!

Regggie 2013.07.21. 00:56:27

Még a trash horrorok között is nagyon gyenge lett ez a film, szerintem. De legalább van egy nagy tanúlsága: a szigszalag sokmindenre instant gyógyír: szíven szúrás, levágott kar, szétcsapott kézfej... Elpocsékolt 1,5 óra!

kenubita 2013.09.15. 11:41:06

A LEGNAGYOBB BAJ EZZEL A FILMMEL, HOGY KOMOLYAN VESZ EGY KOMOLYTALAN TÖRTÉNETET. AZ EREDETI TÖBBEK KÖZÖTT PONT ATTÓL MŰKÖDIK, HOGY NEM AKAR TÖBBBNEK TŰNNI, MINT AMI. DE AMI A LÉNYEG: EZ A FILM UNALMAS. A SZTORI ERŐLTETETT,A CSELEKMÉNY IDIÓTA. A KARAKTEREK ÉRDEKTELENEK, AMI NEM LENNE BAJ, HA NEM LENNÉNEK HÍJÁN AZ INTELLIGENCIÁNAK, AMI MIATT MÉG IDEGESÍTŐ IS A FILM. FESZÜLTSÉG NULLA. EGY KEMÉNY HORROR AMIN EL LEHET ALUDNI. A NEGATÍV TELJESÍTMÉNY IS TELJESÍTMÉNY. KUKÁBA EZZEL A SZEMÉTTEL.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása