aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: szörny egyetem [monsters university] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. június 17. 13:35:00

Kategória: film 22 komment

Mike Wazowski hátulkarmolós kora óta arról álmodozik, hogy egyszer majd a Szörny Rt. réme lehet, igen ám, de a kis egyszemű csöppet sem ijesztő, így aztán ebbéli hiányát szorgalmas tanulással próbálja ellensúlyozni, s mint a legtöbb strébert, így őt is kiközösítik az egyetemen. Főleg Jimmy P. Sullivan, a nagymenő szörnypalánta néz át rajta, aki nem pazarolja az idejét tanulásra, hisz úgy véli, nála a rémisztés ösztönből jön. Mivel mindketten meglehetősen nagy egóval rendelkeznek, így útjuk előbb vagy utóbb keresztezi egymást, és összetűzésük olyan bajba sodorja őket, melyből csak közösen tudnak kimászni.

monstersuniversity620.jpg

Hangos kacajok közepette engedett fel, aztán szűnt meg végleg a nyomás: a Pixar két év botladozás után ismét nagyszerűt alkotott. Eme kijelentésre azért mindjárt ráfér némi finomhangolás, hisz sem a Verdák 2., sem a Merida, a bátor nem tragikus (habár a James Bondos mókázást leszámítva Lasseter autós pénzcsinálója meglehetősen üres), ugyanakkor a Szörny Egyetem sem mestermunka. 

Bizonyos értelemben viszont az, hisz nem mostanában volt az, hogy olyan hangosan gurultam volna egy animációs film poénjain, mint tettem azt a Mike és Sullivan egyetemi éveit feldolgozó darab csillogó szemű abszolválása során, és nem egy vagy két poénról, hanem percenként egy-kettőről van szó. A Szörny Egyetem írói igazán elemükben voltak, de hát a téma is hálás: fogj néhány bejáratott figurát, képzeld el, hogy honnan jöttek, aztán helyezd el őket egy olyan környezetbe, melyet minden amerikai, mi több, a hollywoodi filmgyártásnak hála a Földön majd mindenki ismer (meg aztán kulturális különbségek ide vagy oda, az egyetemi élet mindenhol ugyanazon dolgok körül forog).

Így aztán egy igen ferde, mondhatni szörnyen torz tükrön keresztül láthatod a főiskolai mindennapok minden velejáróját: a bulikat, a hajtást, a klikkesedést, az ellentéteket és az életre szóló barátságok csíráit: talán csak a csajozás hiányzik, habár szinte biztos vagyok abban, hogy valahol a tervezési fázisban akadt egy később elvetett szerelmi szál. Oda se neki: egy ilyen csápos-karmos turbékolás minden bizonnyal belassította volna a film központjában lévő érvényesülési versenyt, amely előre sejthető, de meglepetésektől nem mentes úton robog abba a célba, melyet mindenki ismer, aki látta a Szörny, Rt-t. Vagy legalábbis ismerni vél, ugyanis a film végül nem egészen úgy teljesedik ki, ahogy a versenyszellemről szóló darabok általában szoktak.

És ezért is szeretem a Pixart: képesek rengeteg fantáziával és újdonsággal frissé és erőssé sodorni a más kezekben fáradtnak tűnő cselekményfonatokat, és új oldalukról, de magukból mégsem kivetkőzve bemutatni jól ismert karaktereket, és ha ezúttal a Toy Storykból ismert katarzis el is marad (mert hát végső soron Sullivan ezúttal csak egy támogató karakter, ahogy az amerikai megfogalmazás mondja, Mike Wazowski útja pedig nem olyan erőteljes, hogy megbizsergesse a hátat), a film legnagyobb erénye és fegyvere: a minden korosztály számára dekódolható és élvezhető humor bőségesen kárpótol.

kövess minket facebookon és twitteren!

poster_monstersuniversity_hun02.jpg

Címkék

kritika comedy animation pixar prequel billy crystal john goodman monster movie 8csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr525365533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsedáj 2013.06.17. 13:41:07

A szinkron van olyan szenzációs,mint az első résznél?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.17. 13:43:48

@Dzsedáj: Semmi kifogásolhatót nem találtam a szinkronban.

ungverjaland 2013.06.17. 13:43:53

Bár jobban örülnék, ha a Pixar valami eredeti dolgot csinálni inkább a sequelek helyett, de mivel a Monster Inc. az egyik legjobb ötletük volt valaha, úgyhogy kíváncsi leszek erre a filmre.

ungverjaland 2013.06.17. 13:44:54

@ungverjaland: Mármint Monsters, Inc. természetesen.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.17. 13:46:45

Kísérőfilmként A KÉK ESERNYŐ című darabot játsszák, amely leginkább a PAPERMAN-hez hasonlít (egy könnyen feledhető, ártalmatlan szerelmes szösszenet), csak bámulatos a megvalósítása.

ctrlshift 2013.06.17. 13:53:36

A Verdák 2. részét konkrétan képtelen voltam végignézni (nagyon ritka dolog), a "Merida, a bátor" pedig egy igazi diznis szar volt: elvesztegetett 90 perc az életemből. Moziban még jóideig nem merek Pixar filmre befizetni, majd ha torrentboltban kapható lesz talán adok neki egy esélyt.

Dean6 2013.06.17. 14:06:40

Ez örvendetes,az egyik kedvenc animációs filmem a Szörny Rt.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.06.17. 14:27:35

Szerintem viccesebb volt, mint az első rész.

Szinkronnál Randall és a Yeti hangja most más lett, ha jól vettem ki.

A verdák 2 és a Merida után már ideje volt egy jó pixar filmnek.

szkristof92 2013.06.17. 15:48:00

A közepes Verdák 2 meg a Disney-s Merdia után már megérdemelt a világ, egy igazi, jó Pixar filmet.

Kopidnux 2013.06.17. 16:11:36

Valamennyire közreműködtem a szinkronban bár csak annyira, hogy én is énekeltem a szörny suli indulót, de nagy élmény volt! :D Én szombaton nézem és már nagyon kíváncsi vagyok! :)

Atkakukac1989 2013.06.17. 16:25:53

@doggfather: Ez meglepő számodra? A trailer nem vett meg kilóra? :D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.17. 16:28:42

@Kopidnux: Ma délelőtt szerintem ott volt néhány iskolatársad, akik hangosan éljeneztek, mikor a stáblista végén kiírták az iskolájuk nevét. :)

Ja, a filmet mindenképp érdemes végigülni, ugyanis a feliratok utánra is jut egy poén.

Kopidnux 2013.06.17. 16:46:33

Azok biztos ők voltak. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.17. 16:47:25

@Atkakukac1989: nem, féltem, hogy 1. önismétlés lesz 2. kapunk egy tipikus egyetemistás tini filmet csak szörny köntössel.

Thresher 2013.06.17. 18:24:15

@lisztes: "Szinkronnál Randall és a Yeti hangja most más lett"

Azért ettől nem kell hasra esni, Randall szinkronhangja Kaszás Attila volt, aki már jó pár éve meghalt.

marcias 2013.06.18. 22:55:39

Én vagyok itt az egyetlen, akinek bejött a Brave? Mielőtt teljesen hülyének néztek, a Verdákat nem bírtam megnézni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.30. 17:43:08

hát... A végén csak kaptunk egy tipikus amcsi egyetemi filmet. :S

Csalódtam, főleg az ilyen jó kritikák után. :S

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.30. 17:57:20

@doggfather: Tipikus amcsi film? Mondj már még egy amcsi (családi) filmet, amiben azt mondják neked: mondj le az álmodról!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.01. 08:20:17

@Takács Máté: ami egyetemről készül az az összes arról szól (majdnem), hogy két figura nagyon nem kedveli egymást, de a film végére nagyon jó barátok lesznek. Ennyiben tipikus.

De Ahogy te írtad ez pont nem arról szól, hogy mondj le az álmodról, hanem a tipikus amcsi duma, hogy bármit elérhetsz, még akkor is ha nem vagy elég tehetséges, elég ha szorgalmas vagy.

Mike végül csak ott dolgozik amit kinézett magának gyerekként, pedig az első perctől azt kapja mindenhonnan, hogy nem oda való.

Kicsit "modernebb" az amcsi álom, mert régen az volt, hogy lehetsz bármilyen bevándorló/gettólakó, ha tehetséges vagy (okos, vagy sportos) akkor is kitörsz. Nah mostanra rájöttek, hogy nincs ennyi tehetség, ezért jön a szorgalom. Jöhetsz bárhonnan (sima szörny=mike, sztárgyerek=sully) ha szorgalmas vagy akkor eléred amit akarsz.

Nem volt ebben a filmben semmi álomról való lemondás.

Annyiban volt "nem tipikus", hogy a főhős Mike tényleg felnőtt és fel tudta fogni, hogy az álma nem volt túl reális, és tudta igazítani az álmát. Ez tényleg nem szokott lenni az amcsifilmekben.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása