aeon flux

ready for the action now, danger boy?

filmek a határon: 2013. május Takács Máté
2013. március 14. 10:51:00

Kategória: film 4 komment

A "hivatalos" nyári moziszezon első hava nem szűkölködik a világpremierekben és a majdnem világpremierekben, szóval érdemes lesz sátrat verni a hazai multiplexeknél májusban, de akad jó pár izgalmas európai produkció is a forgalmazók kínálatában.

hangover_part3.jpg

Budapest Film: A forgalmazó, amely ha nem tévedek, a napokban ünnepelte első bemutatójának 25. évfordulóját (A Dunánál című hazai alkotásról van szó), két filmmel jelentkezik az ötödik hónapban. Rögvest az első héten érkezik a Dal Marionnak (Song for Marion) című brit románc, amit már megemlítettünk legutóbb. A Vanessa Redgrave és Terence Stamp játékával erősített film egy idős házaspárról szól, amelynek női tagja betegsége ellenére is nagyon aktív tagja az énekkórusnak, s férje ezt nem nézi jó szemmel. A francia-ausztrál koprodukciós Two Mothers két főszereplője (Naomi Watts és Robin Wright) gyerekkoruk óta barátnők, és most kölcsönösen beleszeretnek egymás fiába. A Nobel-díjas Doris Lessing novellájából a Coco Chanel rendezője készített filmet, a Veszedelmes viszonyokért Oscar-díjban részesített Christopher Hampton forgatókönyvéből.

InterCom: Egy héttel az amerikai premier után mi is láthatjuk Baz Luhrmann új filmjét, A nagy Gatsbyt (The Great Gatsby). F. Scott Fitzgerald regényének második adaptációjában Leonardo DiCaprio játssza a címszerepet, körülötte Tobey Maguire, Carey Mulligan, Isla Fisher, Jason Clarke és Joel Edgerton sertepertél. A szinkronizált, 143 perces dráma a 3D egy új próbája lesz. Két héttel később, de egy nappal az amerikai bemutatót megelőzően kerül a mozikba a Fox Animation és a Blue Sky legfrissebb produkciója, amely A zöld urai (Epic) címet viseli. Ugyancsak egy adaptációról van szó, ami az erdő mélyén, a jó és a rossz között dúló harcba kalauzol, miután egy tizenéves lány e rejtett világban találja magát. A rendező ezúttal első Jégkorszakot és a Robotokat jegyző Chris Wedge, a látvány pedig szokás szerint 3D-s (is) lesz. A hónap utolsó csütörtökén, azaz 30-án startol nálunk a Másnaposok 3. (The Hangover Part III). A vígjátékszenzáció legutóbbi részére csaknem 340 ezer magyar volt kíváncsi, és semmi jel nem utal arra, hogy a trilógia záródarabja a 300 ezres határnál alább adná. Ami a filmet illeti, egy kis John Goodmanre és még több Ken Jeongra számíthatunk.

Mozinet: 2-ától tekinthetjük meg Ausztrália legutóbbi Oscar-nevezését a legjobb külföldi film kategóriába (lévén jobbára németül szólnak a dialógusok). A Lore egy második világháborús történet, azon belül is egy olyan fiatalé, aki először szembesül vele, mit is jelent az, hogy szülei nácik. A számtalan fesztivált eredményesen megjárt dráma a Rotten Tomatoes-on is kiemelten jó értéken áll. A Mozinet másik premierje a hónapra a More Than Honey címet viselő európai dokumentumfilm négy földrész méhecskéiről.

MTVA: A közmédia filmforgalmazási részlege májusra a Tajtékos napokat (L'Écume des jours) tartogatja. Boris Vian 1946-ban (nálunk először 1967-ben, legutóbb 2011-ben) kiadott művének filmváltozata igazi francia sztárparádét tartogat: Audrey Tautou és Romain Duris mellett Omar Sy, Gad Elmaleh és Alain Chabat is feltűnik, ráadásul az Egy makulátlan elme örök ragyogásáért forgatókönyvírói Oscarral jutalmazott Michel Gondry rendezői kezei alatt. A forgalmazó eddigi bemutatóit ismerve minden bizonnyal szinkronizált lesz a film, s még az is igen figyelemreméltó, hogy kevesebb, mint egy hónappal a francia/belga premier után (május 16-tól) már láthatjuk.

ProVideo: A ProVideo egy vígjátékkal és egy thrillerrel nevez erre a hónapra. A nagy nap (The Big Wedding) hat nappal a tengerentúli start után nálunk is elrajtol; ebben a komédiában egy titokban régen elvált férfi és nő (Robert De Niro és Diane Keaton) játssza el a boldogan élő házaspárt fiuk (Ben Barnes alias Caspian herceg) esküvőjén. A 2006-os Mon frère se marie című francia film remake-jének további szereplői Katherine Heigl, Amanda Seyfried, Topher Grace valamint Susan Sarandon és Robin Williams. Egy héttel később, azaz 9-én debütál Steven Soderbergh utolsónak szánt mozifilmje, a Mellékhatások (Side Effects). A filmet, melyből kiderül, érdemes elolvasni a betegtájékoztatót vagy megkérdezni kezelőorvosunkat, gyógyszerészünket, a Rotten Tomatoes tanúsága szerint az idei év eddigi legjobbjaként értékelhetjük. A főszerepeket Rooney Mara, Jude Law, Catherine Zeta-Jones és Channing Tatum játsszák.

UIP-Duna Film: Egy húsz éves és egy világpremier érkezik a UIP istállójából. A Jurassic Park nézettségét 1993-as bemutatója óta mindössze négy film bírta túlszárnyalni, melyek közül kettő már megkapta azóta 3D-s kezelését (egy meg eleve olyan volt): vajon a dinoszauruszos izgalmak és a két évtizednyi új néző elegendő lesz hozzá, hogy az eddigi legsikeresebb térhatású újra váljék Spielberg 2-án elszabaduló filmjéből? Három hét áll e kérdés eldöntésére, mert utána már a Halálos iramban 6. (Fast & Furious 6) süvít be a vásznakra az amerikai bemutatóval megegyező hétvégén, elvonva a fiatalok figyelmét. Justin Lin szérián belüli negyedik rendezése kivéltel nélkül hadrendbe állítja az előző futam szereplőit, kiegészülve Luke Evansszel (a legutóbbi A három testőr Aramisza és a Halhatatlanok Zeusza) és Gina Caranóval, aki A bűn hálójában főszerepében már bizonyította akciófilmekbe illő mivoltát. Ahogy a legutóbbi, úgy ez az alighanem befejező epizód is szinkronizált lesz majd.

Vertigo Média: Május 2-án kerül terítékre az öt César-díjra, köztük a legjobb filmére jelölt Le prénom, melyben egy férfi (Patrick Bruel – A jaguár, Párizs-Manhattan) olyan nevet választ születendő fiának, ami alapos vihart kavar gyermekkori barátai körében. Bármily komolyan is hangzik, komikus drámáról van szó. Két héttel később, vagyis 16-án mutatja be végül a forgalmazó a Kapringen című kalózos drámát, amiről már volt szó áprilisi kiadásunkban. A harmadik film pedig, amire számíthatunk a hónap folyamán, az olasz A.C.A.B.: All Cops Are Bastards című bűnügyi mozi, ami a zavargások kontrollálásért felelős rendőrosztag munkájába nyújt betekintést a veteránok és az újoncok szemszögén át egyaránt. Hat David di Donatello Award-jelölés mellett a moszkvai filmfesztivál három díját is magáénak mondhatja.

A felsorolás a forgalmazók hozzájárulásával készült, de természetesen fenntartják a változtatás jogát (címek, dátumok módosulhatnak, újak kerülhetnek a képbe). A lista nem teljes körű, ezért érdemes rendszeresen nyomon követni 2013-as bemutatónaptárunkat.

Címkék

thriller anniversary comedy animation budapest film naomi watts drama action robert de niro leonardo dicaprio baz luhrmann audrey tautou spielberg intercom adventure romance steven soderbergh vin diesel jurassic park adaptation fast and furious provideo mtva eurocinema magyarvalosag 3d cinema uip duna film dwayne the rock johnson vertigo media french cinema filmek a hataron

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr865134114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csgergo 2013.03.14. 11:22:13

Az Evil Dead remakekel kapcsolatban továbbra sincs semmi infó?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.14. 11:25:19

@csgergo: A korhatárbizottság még nem látta, de van egy olyan érzésem, hogy a bemutató más változóktól is függ: jó lenne, ha óriásit kasszírozna Amerikában, amire azért elég kicsi az esély.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.14. 11:30:18

Egyébként nem rossz ez a május: még néhány forgalmazó nem véglegesítette a bemutatóit, de már így is van féltucat film, ami érdekes lehet.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2013.03.14. 16:38:11

Madjnem születésnapomkor jön életem legmeghatározóbb filmje :DD Vicces, de egész évben ezt a filmet várom a legjobban a mozikban, pedig kívülről fújom :D Igen. A Jurassic Park-ra gondolok :D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása