aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: bulletproof bodies Takács Máté
2013. február 03. 17:48:38

Kategória: film 32 komment

A hétvégén, amikor Amerika felének figyelme a tévéképernyőkre szegeződik, azért mindig akad hely egy sikersztorinak a mozikban is. Ez a szerep most a Warm Bodies című szerelmi horrornak jutott, miközben Stallone is beállt Schwarzenegger mögé a Bullet to the Headdel.

bullet_to_the_head.jpg

> új filmek
Az idei évadra tervezett, legalább féltucatnyi fantasyregény-adaptáció közül elsőként a Warm Bodies érkezett meg, de nem csak az elsőség előnye állt a Summit pártján, hanem maga a film jellege is: természetfeletti elemekkel dúsított romantikus filmről van szó (ami legalább egy közepes összeredményhez mindig elég), a természetfeletti elemeket pedig a zombimozik szertárából kölcsönzi. Zombimozikkal persze Dunát lehetne rekeszteni, de ilyen kombinációban egészen friss termék vált Jonathan Levine (Fifti-fifti) filmjéből, amit reklámozni is jól lehetett az éles ellentétek kihangsúlyozásával (hideg test, meleg szív stb.), és a forgalmazó megfelelő munkát végezett ezen a téren: 20 millió dollár gyűlt össze 3000 moziból úgy, hogy vasárnap ugyebár alaposan megcsappant az érdeklődés. A 30 millióból készült film ráadásul többnyire pozitív visszajelzést kapott, így nincs semmi oka rá, hogy 60 millió alatt megálljon. Ez egyrészt jó löket a főszereplő Nicholas Houltnak, aki egy hónap múlva már egy másik fantasyban domborít, no és persze az eredeti regény írója, Isaac Marion is abban a tudatban munkálkodhat könyve folytatásán, hogy az is a vásznon fog kikötni.

Sylvester Stallone a visszatérések mestere is lehetett volna, hiszen a The Expendables - A feláldozhatók, a Rocky Balboa és hellyel-közzel még a John Rambo is állta a sarat a kasszáknál, ám új keletű egyéni akcióira ugyanúgy nem vevő a mai közönség, mint Schwarzeneggeréire. A francia képregényalbum alapján készült Bullet to the Head márpedig nem kínál mást, csak a 66 éves színészt, s ez már legutóbb, jó egy évtizede sem működött, akár a Felpörgetvét (32,7m), akár a sokkal inkább hasonló jellegű Get Cartert (15m) hozzuk fel példának. A forgalmazó Warner Bros. bizodalma sem verhette a plafont, hiszen tavaly áprilisról száműzték arra a hétvégére a filmet, amikor a célközönség a vasárnapot biztosan otthon tölti. 2404 moziból 4,5 millió dollár folyt be, ami még az Erőnek erejévelt is alulmúlja, a Parkerről nem is beszélve, pedig azok is méretes kudarcok voltak. És itt most nem csak Stallone régi énjéről van szó: a rendezői székben az a Walter Hill ült, aki a 2002-es Vitathatatlan óta nem készített mozifilmet. Azért is kár ez a bukás, mert a kritikai visszajelzések bőven a Stallone-átlag felett vannak: a Bullet to the Head Rotten Tomatoes-értékelése veri A feláldozhatók első részét, az első kivételével az összes Rambo-filmet, de igazából bármit, amit 1983 és 1992 között csinált a fickó. Az 55 milliós költségvetésnek töredéke csordogálhat vissza a kasszákba, Észak-Amerikában legalábbis a 10 millió is kihívás lesz. Ezek után bizonyos, hogy Slynak csak A feláldozhatókat szabad erőltetnie, és azt is a nemzetközi piacra alakítva.

A Lionsgate díjat érdemelne a Született gengszterek (Stand Up Guys; hazai bemutató: március 7.) elforgalmazásáért. A decemberben tartott Oscar-vetítés csak egy Golden Globe-jelölést eredményezett a legjobb betétdal kategóriában, ami talán elvette a kedvét a forgalmazónak, de az is lehet, hogy pénzt már eleve csak Tyler Perrytől és Az éhezők viadalától várnak. Egy három Oscar-díjas színészt is a fedélzeten tudó (Al Pacino, Christopher Walken, Alan Arkin) gengszterkomédia esetében 659 mozinál azért többre számítana az ember, ráadásul ha ilyen szűkösre szabják a kereteket, akkor a marketingre se nagyon szokták pazarolni a pénzt és energiát a forgalmazók. Ennek jelei meg is mutatkoznak a bevételekben: a nyitónap alig tartogatott többet félmilliónál, a teljes hétvégén pedig másfél millió dollár gyűlt össze. Kár is firtatni, hány szempontból mélypont ez a film Pacinónak.

> korábbi filmek
A többedik hete futó filmek közül az Oscar-jelöltek mérföldkövei érdemelnek említést: a Napos oldal 80 millió, a Django elszabadul 150 millió, A nyomorultak 140 millió, a Lincoln 170 millió, Az Argo-akció pedig 120 millió dollár felett folytatja pályafutását. A Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza valószínűleg 90 millión megreked végül, és A hobbit: Váratlan utazásnak is nagyon erősen össze kell tennie a kezét, hogy hármasra váltson a bevételi mutató első számjegye.

lincoln_small.jpg
> végszó & ami jön
A Super Bowl súlyosbította víkend igen gyatra rész- és összeredményeket hozott, hiszen a top 12 egyesített bevétele 70 millió dollár körül alakult, ami szeptemberi mélységekbe rántotta a box office-t. Nem túl fényes eddig 2013 teljesítménye, s ez elsősorban a filmkínálatnak köszönhető. Ez most változni látszik: a következő hétvégén a Förtelmes főnökök rendezőjének új munkája érkezik; a Személyiségtolvaj Jason Batemannel és Melissa McCarthyval jó eséllyel pályázik az év első 100 milliós kasszasikerének címére. Ezen felül jön Steven Soderbergh visszavonulása előtti utolsó mozifilmje, a Mellékhatások.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Mellékhatások | 2500 | $12m
Személyiségtolvaj
| 3000 | $33m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 ú Warm Bodies
$20,0m $20,0m
2 1 Boszorkányvadászok
$9,2m $34,5m
3 4 Napos oldal
$8,1m $80,4m
4 2 Mama
$6,7m $58,3m
5 3 Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza $5,3m $77,8m
6 ú Bullet to the Head
$4,5m $4,5m
7 5 Parker
$3,2m $12,4m
8 6 Django elszabadul
$3,0m $151,0m
9 11 Lincoln
$2,4m $170,8m
10 9 A nyomorultak
$2,4m $141,5m

Címkék

box office comedy action stallone al pacino alan arkin christopher walken romance walter hill adaptation nicholas hoult zombiemovie crime movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr535060761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.03. 17:58:03

Amúgy nem értem ezeket a bukásokat, amiket Arnie, és Sly filmjei csinálnak. Akik rajtuk nőttek fel azoknak nem jelent már kikapcsolódást az a 90 perc szórakozás, amit nyújtanak? Én is csak azért ültem be az Erőnek erejévelre, mert Arnoldot láthattam a képernyőn, és nem azért, mert hogy húúú ez biztos világmegváltó film lesz. És amikor vége lett azt mondtam, hogy megérte. Dredd-et sem értem, hogy miért lett bukás. Simán jó filmek és élvezhetőek.

Az ilyen Twilight meg Paranormal Activityre meg özönlenek az emberek. Elképesztő.. persze lehet, hogy nekem van rossz ízlésem :S

szkristof92 2013.02.03. 17:59:18

4.5 millió

Aztabüdös....én legalább 8-9-et tippeltem neki. Ennyit az optimizmusomról. Úgy látszik a korhatáros akciófilmeknek végleg reszeltek.

szkristof92 2013.02.03. 17:59:57

@REMY: Szerintem meg nem. Mert szóról szóra egyetértek azzal, amit írsz.

Dzsedáj 2013.02.03. 18:03:32

Arnie megbukott..
Sly megbukott..

Mi lesz Bruce Willissel??? A Die Hard 5 is bukás lesz?:((

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.03. 18:13:02

@Dzsedáj: szerintem a Die Hard nem lesz bukás, mert teljesen más a körülötte lévő "levegő". 2007-ben készült utoljára, amit már a fiatalabbak is láthattak és megkedvelhettek. Míg Arnold 10 évet hagyott ki, és Sly sem mostanában csinált olyan akciófilmet filmet, amiben egymaga a főszereplő. (Rambo és Rocky megint más, azt szintén a Die Hardhoz lehetne hasonlítani)

Sok volt nekik a kihagyás, és talán ez volt a gond. Meg persze a mai ízlések. Nézem ezt a Safe nevezetű filmet, ami nem lenne rossz, Statham is király (ő az aki felérhet majd a nagyokhoz), de annyira idegesítő a modernkori akciófilmek rendezése, hogy elképesztő. Teljesen más a varázsuk és sokan már ezt szokták meg, ezért, ha visszajönnek a régi motorosok, a régi stílussal, akkor azt nem fogják tudni befogadni, persze kérdés, hogy miért nem.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.03. 18:19:09

@REMY: Nem igazán. Ha egy színész még nagypapa korában is ugyanazt csinálja, mint 30 évvel ezelőtt, arra az ember egyszer befizet, talán még jól is szórakozik, de másodszorra már kínosnak találja, sokadszorra meg egyenesen dühítőnek. Ez a Bullet to the Head ránézésre Szív TV-színvonal.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.03. 18:24:58

@Zalaba_Ferenc: Én azért majd adok neki egy esélyt :D Sly miatt mindenképp megérdemli :D
Amúgy majd a The Tomb-ra leszek kíváncsi, ahol ugye mind a két bukott, 1-1 főszereplőt fog alakítani. Engem már a story alapján megvettek, a 2 színész csak ráadás :D

abelh 2013.02.03. 19:10:28

értem én, hogy Sly és Arnie már lejárt portékák, de akkor is a műfajhoz képest tök korrekt kritikákat és marketinget kaptak, egy gyatra, béna húzónév nélküli gyengébb akciófilm/thriller is nyit 10-12M körül simán. komolyan mintha direkt kiutálta volna őket a közönség. persze bennem is inkább a nosztalgia dacol, de a Last Stand akkor is egy abszolút vállalható fasza kis popcorn mozi.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.03. 20:41:05

Az Erőnek erejével bukása felett én sem tudok napirendre térni (a 11 millió dollár már végeredménynek tekinthető), ellenben ez a Bumm a fejbe szerintem sosem tarthatott számot 5-6 milliónál többre. Látszólag semmi olyasmi nincs benne, ami a mai törzsközönséget szolgálja. Én egyébként a fél karomat odaadnám, hogy lássam, szóval remélem akad majd egy vállalkozó szellemű forgalmazó. Az meg felettébb érdekes, hogy a sok RT-n listázott kritikus a nosztalgikus oldalát találja értékelhetőnek, miközben utálták azt, amin most nosztalgiáznak, mint a szart. Oké, a Bérgyilkosok nem egy mestermű, de a 16%? 16?!

lakimaki 2013.02.03. 20:43:08

Lehet már tudni, lesz-e itthon a Warm Bodies? Van, aki lecsapott rá? (vagy én maradtam le az infókról) Jó lenne azért, ha jönne. Elvileg a könyv is jön magyarul a Libri Kiadótól.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.03. 20:45:12

@lakimaki: Elvileg jön. De hogy ki hozza, az passz.

McCl@ne 2013.02.03. 21:04:57

@Takács Máté: Na neee... :O Bérgyilkosok 16%??? Megnéztem, még az átlagos pontszámként adott 3.8/10 is nagyon kevés, egy 5-6 pontra simán jó az a film! Bár mondjuk vannak érdekes dolgok ott, Die Hard 3 52%-on rohad, az is elég fura...

lakimaki 2013.02.03. 21:10:58

@Zalaba_Ferenc: köszi az infót, gondolom hogy mikor arról még nincs infó :) de a fő, hogy jön.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.03. 21:18:36

@McCl@ne: Anno a Die Hard 3. kritikáiba elég mélyen beleástam magam, mikor a Wikipédiára írtam róla, és a '90-es évek derekán az a film bizony még mindent a látványnak alárendelőnek minősült... :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.03. 21:22:06

@Takács Máté: Akciófilmek terén változik csak igazán a kritikusi konszenzus. :) Ma már tíz ujjukat megnyalnák az ítészek egy Die Hard 3-at látva, mikor a legtöbb akcióhős gumiemberekkel harcol és papírautókkal száguldozik, közben pedig reklámszövegeket szaval. Éljen a CGI.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.03. 21:28:13

@Zalaba_Ferenc: és úgy rángatják a kamerát, hogy nem látsz semmit a jelenetből. Persze azt hiszik, hogy ezzel nagyobb feszültséget tudnak generálni, de nem !!!

McCl@ne 2013.02.03. 21:34:37

@Takács Máté: Pedig - bár sokakkal ellentétben egyáltalán nem tartom a legjobb Die Hardnak - ebben van a kedvenc jelenetem a sorozatból (a liftes vérfürdő, egyszerűen tökéletes ezredszer újranézve is, minden benne van, amiért a Die Hardot szeretem!)...
De ami érdekelne: akkor mi számított anno (pl. '95-ben) jó akciófilmnek? Egy hete néztem a Hirtelen halált, hát az biztos nem :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.03. 21:45:36

@McCl@ne: Ha 90-es évek. Tökéletes katona, Dupla dinamit, A kalandor :D

De ha 95-öst akarsz, akkor elég ütősre sikeredett a Szemtől szemben :D

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.03. 22:00:13

@McCl@ne: A Hirtelen halál egy nagyon tuti film, Van Damme legjobbja. :)

McCl@ne 2013.02.03. 22:02:18

@Takács Máté: Nézd újra! ;D Én is jó filmre emlékeztem :)
Botrányos logikai ökörségek vannak benne, pedig elég jól indul.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.03. 22:04:22

@Takács Máté: Kickboxer, Véres játék, Dupla dinamit. Ezek JCVD legjobbjai :D mai napig imádom őket, és bármikor eléjük tudok ülni, na, de ez már off :D

amúgy, ha a Szemtől szemben nem jó akció film a 90-es évekből, akkor én feladom :D

szkristof92 2013.02.03. 22:09:41

@REMY: Nekem Van Damme legjobbja mindig is a Tökéletes célpont volt, de lehet hogy ebbe keményen bejátszik a John Woo iránti rajongásom. :)

afazekas 2013.02.03. 22:20:00

Warm boddies - zombi love story: 20 misi vazz!

Nem csoda h mindent le lehet nyomni az emberi torkokon lassan...

freddyD 2013.02.04. 06:55:44

Én csak azt nem értem, hogy ezek szerint amerikaiaknak nem kellenek az olyan nemzeti "kultúrikonok" mint Arnie vagy Sly. Helyette döbbenetesen sokan beülnek egy musicalre, ami az általuk oly utált franciáknak a forradalmáról szól. Ki érti ezt?

gabest1 2013.02.04. 07:10:30

Hogy melyik volt igazán jó film, csak 20 év után szokott kiderülni. Nem lehet kiindulni az első heti jegyeladásokból.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.04. 07:12:41

@gabest1: Erra a producer azt mondja, hogy "kapja be a 2033, nekem a pénzem kell, nem az, hogy húsz év múlva elismerjenek!", és Sly és Arnie következő filmjeire már nem ad lóvét.

porthosz 2013.02.04. 08:09:36

A fő probléma az hogy Arnold és Sly nem egy huszonéves vaságyastól 30 kilós nyomigyerek, továbbá a filmben nincsenek farkasok és lisztel bekent arcú meleg vámpirok akik nagyon tudnak nézni... Ha lenne akkor máris tisztességes bevétele lenne...

dr. kek21 2013.02.04. 11:55:20

Ja, Schwarzit be kéne öltöztetni meleg vámpírnak, Slyt meg vasalt szőrű, lakkozott körmű emós vérfarkasnak, kettejük közé kéne dobni valami hülye tehetségtelen picsát, és betenni őket egy egyetemre szenvedni 2 órán át, aminek a végén a csajból vámpír lesz, de mégsem, aztán a Sly kockahasán időznénk fél órát, de a végén fájó szívű happy endet kapnánk sok-sok nyállal és olyan befejezéssel, ami ordít a folytatásért. Na ez tuti kasszasiker lenne.

Ezek az öregek már nem tudják mi kell a mai korcs fiatal generációnak, akiknek még van idejük moziba járni.

Démonmac1 2013.02.04. 16:19:04

A világ megváltozott!
Tök mindegy minek öltöztetik be őket, nem vagyok rájuk kíváncsi. Kivénhedt akciósztáros filmek nem érdekelnek.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.04. 17:01:54

@dr. kek21: "akiknek még van idejük moziba járni."

mondjuk ez egy érdekes kijelentés. Akkor zárjuk be a mozikat, mert minek... nem az a kérdés, hogy kinek mennyi ideje van, hanem az, hogy miért a szart szeretik az emberek manapság?

Near93 2013.05.14. 22:03:58

Valójában az erőnek erejével azért bukott meg, mert Arndoldot beletették egy olyan szerepbe akit bárki eljátszhatott volna... nekem nem tetszett. Azt hittem nagy visszatérés lett, de olyan íztelen szagtalan volt. Inkább megnézem a régi Arnold filmeket, de ne erőltessék a régi nagyágyúk visszatérését, mert nagyon izzdtságszagúak. Jah, és a Die Hard 5 is borzasztó....

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása