aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: gangster squander Takács Máté
2013. január 13. 17:46:49

Kategória: film 8 komment

Országos premierje alkalmával a Zero Dark Thirty annak rendje és módja szerint elsöpörte a új aspiránsokat: a Gengszterosztagból így lett az év első menő filmje helyett az év első csalódása, ellenben az A Haunted House című paródia sikerrel igyekezett egyensúlyt hozni a komoly filmekkel elárasztott díjszezonos időszakba.

gangster_squad.jpg

> új filmek
Ha van valami, ami a díjak halmozásánál is többet ér a nézők moziba csábításánál, az a botrányszag. Ezt úgy ötévente megtapasztalhatjuk, midőn egy filmet nem feltétlenül híre, hanem hírhedtsége lök a toplisták élére. A Zero Dark Thirty (hazai bemutató: február 21.) márpedig alaposan megjárta az amerikai sajtót, hiszen a kínzás eszközének ábrázolása egy dokumentáló jellegű játékfilmben igencsak magára vonja a figyelmet. Így esett, hogy képviselők élvezettel vontak felelősségre filmeseket és ellenpártistákat egyaránt, miközben a Sony a tenyerét dörzsölgetve számolta Kathryn Bigelow díjait és a széleskörű premierig hátralévő napokat. Erre most sor került, a ZD30 közel 3000 mozi műsorára került fel, és ahogy azt az előjelek megszellőztették, a közönség nagy számban tiszteletét tette. A közelmúlt közel-keleti hadviselésével foglalkozó filmjei ritkán bírtak épkézláb számokat produkálni a kasszáknál, most pedig több mint két és fél óra ilyesmire vállalkoztak az eddig hidegen hagyott amerikaiak, méghozzá 24 millió dollár értékben. Ehhez tényleg aligha lett volna elég egy szakajtónyi Golden Globe- és Oscar-jelölés, itt a megfizethetetlennek örülhetett a forgalmazó. A rendkívüli limitált kópiaszámon történt szereplést tehát nagyjából sikerült átmenteni az országos szintre, s most már jobbára a nézői visszajelzések hajthatják a ZD30 malmára a vizet, tekintve, hogy Bigelow rendezői Oscar-jelölésének hiányában a film február végén nem fog különösebb felhajtást okozni a Dolby Filmszínházban. A 100 millióhoz nagyon erős szájhagyomány szükségeltetik, de a költségvetés dupláját, vagyis a 80 milliót meg lehet célozni, és ez komoly kárpótlás a rendezőasszonynak A bombák földjén elforgalmazása után.

Marlon Wayans minimum tettestárs a Horrorra akadva-széria elkövetésében, s 2000-ben aligha gondolta volna, hogy még majdnem 13 évvel később is élni fog ez a franchise. Ő már a harmadik résszel átadta a stafétát, most azonban úgy tűnik, visszacsinálná az egészet: az A Haunted House című horrorparódia ugyanis tökéletesen illeszkedik a Scary Movie hagyományaihoz. Ez a filmszerűség elsősorban a Parajelenségek-szériából csinál viccet, s mivel a talált felvételes ijesztgetés az elmúlt néhány év –sőt minden idők egyik– legnagyobb jelensége volt a műfaj háza táján, nem is csoda, hogy a Parajelenségek 4. után megcsömörlött nézők tüntetőlegesen álltak sorba, hogy összedobjanak 18 millió dollárt az Open Road Films terjesztésére. A 2,5 milliós költségvetést elnézve ez bizony vastag sikertörténet mindenkinek, kivéve talán a közönséget, hiszen a csak 2160 moziban játszott produktum jó eséllyel pályázik az év legrosszabb filmje pozíciójára, legalábbis erről árulkodnak a Rotten Tomatoes-on listázott kritikák. 40-45 millió dolláros végeredmény várható.

Egy nyári lövöldözés és egy lövöldözős jelenete miatt szeptemberről halasztotta mostanra a Warner Bros. a Gengszterosztag (Gangster Squad; hazai bemutató: január 31.) című krimit, aminek izgalmas sztorija és megnyerő szereplőgárdája biztosítékként szolgált afelől, hogy 2013 első kedvence kerekedik belőle. Meglepő módon azonban a filmből kétfrontos kudarc vált: először jöttek a hervasztó kritikák, amik alaposan megkérdőjelezték Ruben Fleischer (Zombieland) rendező műfajrugalmasságát, majd pedig a pénteki premiernap felemás számai, melyek szerint még A Haunted House is kihívásként jelentkezett az igaz történet számára. A B+ (négyes fölé) CinemaScore ellenére szombatra a rossz hír is szárnyra kapott: csökkenés állt be a napi bevételben, ami januári időszakban igen baljós fejlemény. Mindössze a harmadik helyre állhatott a hétvégi toplistán a Gengszterosztag, kevesebb mint 17 millió dollárral, ami ilyen kétes minőségi megítélés mellett aligha lehet épkézláb kiindulópont a 75 milliós büdzsé kitermelésére. Josh Brolin, Ryan Gosling és Emma Stone szépen épülgető karrierjébe ezúttal tehát egy stílus-a-tartalom-felett darab férkőzött, amivel nemigen járnak jól, mint ahogy a stúdió sem, aminek 45 millió dollárból kell kiszámítania a moziforgalmazásból ráeső részt. És ez irtó kevés egy ilyen nívósnak tűnt film esetében.

> oscar-jelölt korábbi filmek
Az új belépők maguk mögé szorították a Django elszabadult, de a Weinstein Company forgalmazta western immáron Tarantino legsikeresebb filmje az amerikai piacon: 11 milliós harmadik hétvégéjével az összbevételt 125 millió fölé emelte. Az Oscar-jelölések nem érintik különösebben a bevételi mutatókat, a film 145-150 millió dollár környékén zárja majd kapuit. A nyomorultak ugyancsak díjazási esélyeitől függetlenül vált komoly anyagi sikerré; ezen a hétvégén az ötödik helyen áll, 119 milliós összbevétele pedig ugyancsak 145 millió körül fog megállapodni. Jótékony hatással bírt ellenben a Lincolnra a 12 nomináció: a Disney által forgalmazott történelmi dráma emelkedést mutat hétvégi bevételében, ráadásul úgy, hogy Spielberg rendezése már eddig is rendkívüli módon menetelt előre. Itt még sokat jelenthet az esetleges Oscar-eső; a mostani 152 millióhoz több tízmilliót rendelhet hozzá. A Napos oldal iránt ugyancsak nőtt a közönség figyelme, ám a Weinstein Company majd csak a következő hétvégén emeli a film moziszámát olyan szintre, ahol valódi ereje felmérhető. Eddig 41 milliót gyűjtött össze David O. Russell rendezése, s kedvező körülmények mellett ezt még akár meg is duplázhatja. A Pi élete ezalatt csendesen, nagyon erős mozinkénti átlagbevételekkel közeledik a 100 milliós határ felé, amit el is érhet, mire kihirdetik 2012 legjobb filmjét és rendezőjét. Ha netalán Ang Lee-nek és a Foxnak áll majd a zászló, akkor a költségvetéssel megegyező összeg, 120 millió dollár is elérhető távolságba kerül. Az Argo-akciónak is maradtak még tartalékai. Ben Affleck filmje mellett szépen mutat a 7-es szám mint jelölés, ezt gondolhatták a nézők, akik némileg megemelt számú moziban pótolhatták a hétvégén a Warner bemutatóját. Három hónappal a premiert követően 1 millió dollár felett jelen lenni a listán figyelemreméltó eredmény, mint ahogy 19,5 milliós nyitány után csaknem 115 millióval zárni a pályafutást.


> nem oscar-jelölt korábbi filmek
A Texas Chainsaw 3D az első helyet érő, jó kezdés után még annál is erőteljesebben esett vissza, mint amiben a Lionsgate bízhatott: az 5 milliós második hétvége már alig tartotta a top 10-ben a franchise sokadik nevezését. A végeredmény így 35 millió dollár környékén alakul majd.

> végszó & ami jön
A Gengszterosztag alulteljesítését kompenzálta az A Haunted House várakozások feletti belépője, meg persze a Zero Dark Thirty iránt mutatkozó komoly érdeklődés. A rengeteg tavalyi címmel kiegészülve ez a hétvége is hozta a 120 millió dolláros forgalmat a top 12-nek, ahogy az előző, a folytatásban pedig hatványozódnak az élvezetek, hiszen a hétfői munkaszüneti nap jótékony hatást mér a vasárnapra, miközben Arnold Schwarzenegger (Erőnek erejével) visszatér, Russell Crowe (Megtört város) és Jessica Chastain (Mama) pedig fokozza jelenlétét.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Erőnek erejével | 2800 | $15,5m
Mama
| 2400 | $16m
Megtört város
| 2700 | $18,5m

A TOP 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 16 Zero Dark Thirty
$24,0m $29,5m
2 ú A Haunted House
$18,8m $18,8m
3 ú Gengszterosztag
$16,7m $16,7m
4 2 Django elszabadul
$11,1m $125,4m
5 4 A nyomorultak
$10,1m $119,2m
6 3 A hobbit: Váratlan utazás
$9,1m $278,1m
7 8 Lincoln
$6,3m $152,6m
8 5 Szülői felügyelet nélkül $6,1m $60,7m
9 1 Texas Chainsaw 3D $5,2m $30,8m
10 12 Napos oldal
$5,0m $41,3m

Címkék

oscar box office comedy gangster drama josh brolin kathryn bigelow ryan gosling emma stone war movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr905015901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.13. 17:57:28

Ránéztem IMDB-n a Gengszterosztagra és elképedtem. Egyrészt az alacsony pontszámon (tudom, hogy kevés szavazó, de általában lejjebb megy a pontszám és nem feljebb) másrészt a metascore... hát nem tudom :S
Gosling és a többiek miatt tuti megnézem, de ez kicsit betett.

Dean6 2013.01.13. 18:29:47

A Jack Reacher lemaradt a hétvégi listáról?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.13. 19:39:17

@Dean6: A listáról nem, de az első tízből kihullott.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.13. 19:40:53

Tudnék örvendezni, ha jövő héten Arnold végezne a csúcson, de én még ezt a 15 milliós nyitányt is túl optimistának tartom. Én úgy 10-12-re tippelném a kezdést. Viszont jó lenne, ha tévednék. :)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2013.01.14. 07:11:42

A Hobbit-ról nem esett szó, és bár Amerikában nem hiszem, hogy beéri A Gyűrű Szövetségének 315 millióját, de a nemzetközi porondon igencsak jól szerepel, ezzel a hétvégével együtt immáron 608 milliót kasszírozott, és 886 millió dolláros összbevételnél tart, amivel a Szövetséget már le is előzte (tudom, tudom, van ám infláció is). Remélem a 2-3. részre ugyancsak erősödni fognak a számok, mint A Gyűrűk Ura esetében, de sajnos azt már előre látom, a díjszezonokba nem lesz nagy beleszólása egyik résznek sem. Talán sokan neheztelnek A király visszatér 11 Oscar-jára... Kellemes meglepetés lenne, ha legalább a Vizuális Effektek díját elhozná február végén, de még mindig nem tértem napirendre afelett, hogy sem a kosztüm, sem a filmzene, sem az operatőri munka egy jelölést sem kapott...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.14. 08:27:38

@Lord Picard: Nem hinném, hogy neheztelnének, inkább csak megnézték a filmet (amire ma már nem hinném, hogy nyolc csillagot adnék, de lehet, hogy hetet se - szóval gyorsan újra kell nézni, mire "baszd meg a fűnyíródat" lesz belőle :).

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.01.14. 09:59:35

@Lord Picard: zenére talán azért nem kapott, mert a Törp-témán kívül az egész csak egy best of válogatás volt a trilógia scorejából.

A Gangster Squad-ot én sem értem - kizárt volt, hogy ez a film ne legyen nyerő minden téren, erre tessék.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2013.01.14. 12:20:52

Elfogadom, hogy sokaknak talán kevésbé tetszett, mint A Gyűrűk Ura trilógia, néhányan "lenyúlást" is látnak benne. De attól még a zenéje remek, és jól megkomponált, ahogyan a jelmezek is a szokásos, magas színvonalt képviselik, az operatőri munkáról nem is beszélve, szóval ezek nem magához a történethez kapcsolódnak (s a két Hófehérke film jelmezeit is jelölték - lehet, hogy azt hitték, az egyik a másiknak az alcíme és biztosra mentek a dupla jelöléssel? :D)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása