aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: rise of pi Takács Máté
2012. november 25. 17:50:25

Kategória: film 7 komment

Az amerikaiak legkedvesebb ünnepe, a hálaadás szolgáltatott apropót az elmúlt héten elzarándokolni a mozikba, és bizony igen komoly tömegek álltak sorba a pénztáraknál (noha egymást nem verték szanaszét úgy a jegyekért, mint az ilyenkor hagyományszerűen leárazott termékekért a bevásárlóközpontokban). A nagy forgalom ugyanakkor javarészt ismétlődő címeket érintett: az Alkonyat Skyfall Lincoln trión nem bírt túltenni a friss hármas, ami elsősorban Az öt legenda című animációs filmnek kínos, s valójában csak neki. A Pi élete és a Red Dawn ugyanis erős számokat produkált.

life_of_pi_small.jpg

ÚJ FILMEK
A DreamWorks Animation nem árul zsákbamacskát azzal, hogy zsákbamacskát árul: filmjeik tartalmukban és üzletileg is könnyen beazonosíthatók, hangsúllyal inkább az utóbbin, és a fene se tudja megjósolni, mikor tudnak jól teljesíteni a kasszákon kívül is. Az öt legenda (Rise of the Guardians; hazai bemutató: november 29.) nagyon régen bejelentett produkció, nagyon számító húzásokkal, már ami a számos, gyermeki fantázia által táplált figura összetrombitálását illeti erre az időszakra – és bizony cseppet sem bizalomgerjesztő küllemmel. Könnyen lehet, hogy ezt is számításba kell venni, mikor a szint alatti bevételeket vizsgáljuk, amellett, hogy a Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak és a Rontó Ralph már alaposan megdolgoztatta a családokat az elmúlt hetekben. A 24 millió dolláros hétvégi bevétel messze a legrosszabb a hasonlítható darabok között a stúdió fennállása óta, de a szerda óta összegyűlt 32 millió is alulról szagolja a tavalyi Csizmás, a kandúr három napos debütjét is. Ez egyértelmű kudarc, amit az is jól érzékeltet, hogy a Paramount kockázatkerülően visszafogott módon 35 milliós várakozást tett közzé a teljes hétre, vagyis ennyit biztosnak éreztek a forgalmazó háza táján. A 145 milliót kóstáló 3D-s produkció szerencséje, hogy tematikája Újév napjáig elég üzemanyaggal látja el, s nincs is a látóhatáron direkt vetélytárs, úgyhogy némi karácsonyi csodával a költségvetés befogható még, de a botladozó első lépések mindenképpen intő jelként szolgálnak az animációs stílus kikupálására, mert egyébként ezzel a sztorival kaszálnia kellett volna már most.

Amilyen kedvező fogadtatásra lelt Yann Martell könyvének adaptációja a kritikusoknál, olyannyira bizonytalan esélyekkel vágott neki a mozik meghódításának. A Pi élete (Life of Pi; hazai bemutató: december 20.) első pillantásra látványos térhatású kalandfilmként hívogat, így spirituális vonzatai, amik Ang Lee rendező kezében aligha lettek száműzve a mozgóképes átültetéskor, talán meglepik a gyanútlan nézőket. Ez persze nem jelenti azt, hogy el is riasztják; a nyitóeste nézői nagyon kedvező visszajelzéssel szolgáltak, így a 20th Century Fox bátor vállalkozása kifizetődőnek bizonyulhat. Ehhez a jó kezdet is megvan: a film 22 millió dollárral lépett az ötödik helyre, ám e háromnapos összeg inkább a szerda-vasárnap időszak előrejelzéseinek felel meg, vagyis jóval érdekesebbnek találta a potenciális közönség a filmet, mint várni lehetett. 30 millióval a kalapban könnyen kerülhet 100 millió, illetve a költségvetéssel megegyező 120 millió fölé a végső szám  tehát Lee-nek sikerül az, ami Scorsesének tavaly nem jött össze.

A Red Dawn című remake több évet hevert a polcon, mire a FilmDistrict úgy döntött, kimenti az MGM csődje okozta légüres térből. Hogy mennyire van ma létjogosultsága egy kommunista invázióról szóló akciófilmnek (az 1984-es eredeti is jobbára csak azért méltó említésre, mert az első PG-13-as korhatárral mozikba került film volt), arról még a bevételi eredmények láttán is folyna a vita, de tény, hogy az ifjúságot jókor szolgálták ki némi rájuk szabott akcióval  és nem utolsósorban színészekkel, hiszen a forgatás óta eltelt időszakban Chris Hemsworth és Josh Hutcherson is népszerű(bb) arc lett az MTV Movie Awards szavazói között. A film közel 15 millió dollárral nyitott, ami simán megvalósulhatott volna végeredményként is egy nagyon rossz verzió szerint, de úgy néz ki, akkora égés azért nem lesz belőle. A 65 milliós költségvetéstől így is messze el fog maradni, de eddigi 22 millió dollárját 40-ig biztosan feltornázza. A deficitet majd a többi ország kitermeli, pláne, hogy végül Kína helyett Észak-Korea lett az agresszor, ami további 2 milliárd potenciális néző számára teheti elérhetővé Dan Bradley kaszkadőr rendezői bemutatkozását.

Néhány száz mozival megdobta a Weinstein Company a Napos oldalt (Silver Linings Playbook; hazai bemutató: január 10.) játszó mozik számát, így az előző hétvégén jó, de nem kiemelkedő számokat produkáló vígdráma beférkőzhetett a zsúfolt 10-es élmezőnybe. 4,5 milliós péntek-vasárnapi jövedelme továbbra is tízezer dollár feletti mozinkénti átlagos bevételt takar, az összbevétel pedig 6 millió fölé ugrott. Ha jól sakkozik a forgalmazó márpedig jól szokott akkor a következő, rendszerint erősen leszállóágba forduló víkenden újabb szintet lép, hiszen a célközönség jelen esetben kevésbé függ az időpontoktól.

KORÁBBI FILMEK
Szinte már szokás szerint a Twilight Saga uralja a hálaadás-hétvégét. Az Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész 43 millió dollárral vezeti a mezőnyt, ami ugyancsak megszokott, 70% körüli mélyrepülés eredménye. A sorozat záróakkordja számára ilyen vaskos mínuszok láttán sincs félnivaló: 10 nap alatt 227 millió dollárt hajtott fel, ami ugyan továbbra is paraszthajszálnyi hátrány az Újholdhoz képest, de szélesedni talán nem fog ez a rés, és végül 290 millió körül zárja kapuit a Summit bemutatója, ami globálisan jelenleg 580 milliónál jár.

Kiváló harmadik hétvégét produkált a Skyfall. A 23. James Bond-film 36 millióval második (ez bizony jócskán top 10-es minden időket tekintve), összbevétele pedig magasan 200 millió fölött jár már  elsőként a széria történetében. Eladott jegyek számában jelenleg a Holdkeltével vetekszik, s amilyen lendületben van, Sam Mendes filmje akár a harmadik legnézettebb 007-es kalanddá is válhat, ami 285 millió dollár feletti bevételt követel meg. Nem lehetetlen, tekintve, micsoda szeretet övezi a Sony bemutatóját. A Skyfall világszinten a 800 milliót ostromolja.

Megőrizte dobogós helyét Steven Spielberg filmje, a Lincoln. A Disney által forgalmazott történelmi-életrajzi alkotást 25 milliós második hétvégéhez segítette hozzá a közönség, így igen rövid idő alatt 60 millió fölé került a teljes bevétele  ez már csak egy karnyújtásnyira van a költségvetés összegétől, illetve alig több mint egy hétre attól, hogy a Tintin kalandjait és a Hadak útjánt is maga mögött hagyja az Oscar-esélyesként számon tartott produkció.

A Rontó Ralph kivédte Az öt legenda csapását, így a Disney 52. animációs filmje 17 milliós negyedik kört futott, összbevételét pedig 150 millió dollárra duzzasztotta.

A top 10 fennmaradó két helyét a 75 milliónál járó Kényszerleszállás és a 100 millió küszöbére ért Az Argo-akció tölti ki.

Flight-Denzel-Washington.jpg
VÉGSZÓ & AMI JÖN
Kitettek magukért az amerikaiak: a vásárlási rohamok és pulykafelszeletelések közepette majd' 200 millió dollár értékben költöttek a toplista első tíz helyezettjére is, így az eddigi legnagyobbal van dolgunk bevétel terén hálaadás-hétvégék terén. Az előző kör a Hajnalhasadás 2. rész masszív nyitánya és a Skyfallra mutatkozó kitartó érdeklődés miatt ennél ütősebbre sikerült, de panaszra azért semmi ok (így is top 5-ös idén): a három premierből kettő felülmúlta a várakozásokat, közülük is az esélytelenebbek, Az öt legenda pedig hosszabb távon úgyis szépít majd. A Pi élete és a Lincoln szembetűnő sikere pedig igen kedvező előjel az év végi hajrá olyan filmjeinek, mint a Django elszabadul, A nyomorultak és a Zero Dark Thirty. Egyelőre azonban egy kis vihar előtti csend következik: Brad Pitt az Ölni kíméletesen főszerepében próbál némi dohányt szerezni, és jelen állás szerint a The Collection című horror-folytatás is országosan indul.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés (péntek-vasárnap)
The Collection | ? | $2,000,000
Ölni kíméletesen | 2000 | $9,500,000

A TOP 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 1 Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész
$43,1m $227,0m
2 2 Skyfall
$36,0m $221,7m
3 3 Lincoln
$25,0m $62,2m
4 ú Az öt legenda
$24,0m $32,6m
5 ú Pi élete
$22,0m $30,2m
6 4 Rontó Ralph
$16,8m $149,5m
7 ú Red Dawn
$14,6m $22,0m
8 5 Kényszerleszállás
$8,6m $74,9m
9 17 Napos oldal
$4,6m $6,5m
10 6 Az Argo-akció
$3,9m $98,1m

Címkék

fantasy box office bond animation drama action ang lee twilight dreamworks chris hemsworth life of pi children movie 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr554924798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.25. 18:23:53

Említsük meg szépen, hogy a Lincoln nézettsége (243 hozzáadott vászonnal) majd 19%-kal NŐTT. :)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.11.25. 19:49:20

Azért szerintem a Collection többet fog hozni 2 miskánál:) Az előzetesek alapján én is várom, pedig az első rész felejthetőre sikeredett.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.25. 20:25:06

@purga: Az ilyen nevesincs forgalmazóknál, mint ezé a filmé, elég sűrűn előfordul, hogy országos bemutatót hirdetnek meg előzetesen, aztán alig bírnak 3-400 mozit összeszedni a filmjüknek. Szóval 400 moziból az a 2 millió igen jó eredmény lenne. Már az első rész is nagyon silányul futott...három és fél éve.

skaven 2012.11.25. 20:25:44

@Zalaba_Ferenc: na akkor ennek oromere kerunk egy 10-es listat arrol, hogy mely filmek hoztak eddig a legnagyobb masodik hetes novekedest. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.25. 20:49:21

@skaven: Legközelebb inkább csöndben maradok. :)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.25. 21:04:41

@skaven:

1. Azt beszélik...
2. Hadak útján
3. A legsötétebb óra
4. Egértanya
5. Tucatjával olcsóbb 2.
6. Gulliver utazásai
7. Beépített szépség
8. P.S. I love you
9. Akárki Joe
10. Az igazi kaland

Ez mind karácsonykor lett bemutatva vagy akkor lépett a második hetében, szóval könnyű dolguk volt többet hozni másodjára...

boxofficemojo.com/alltime/weekends/smallestdrops.htm?page=SMALLDROP20&p=.htm

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása