aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: építő ralph Takács Máté
2012. november 04. 17:36:41

Kategória: film 2 komment

Természeti katasztrófákat és témájából fakadó veszélyeket is legyűrve kezdett november elejéhez ideális összeggel a Walt Disney Pictures új animációs filmje, a Rontó Ralph. A második helyen a visszatérő Robert Zemeckis és a remek évet jegyző Denzel Washington közös munkája, a Kényszerleszállás ért földet, ugyancsak erőteljes érdeklődéssel övezve. RZA rendezését, a The Man with the Iron Fists-et Ben Affleck tartotta távol a dobogótól: Az Argo-akció a negyedik hetében is komoly tényező...

ÚJ FILMEK
Az utóbbi években a Disney immáron 52 filmet számláló egész estés-sorozata felemásan teljesített: csak az Aranyhaj és a nagy gubanc bizonyult kiugró sikernek, ám borsos ára (260 millió dollár!) annak is korlátokat szabott. A Volt és A hercegnő és a béka nehezen verekedte át magát a 100 milliós korláton, míg tavaly a Micimackó –ami nyilván nem is nevezett a kilenc számjegyű ligába– az elvárható szintet sem volt képes megütni. Ezek után a Rontó Ralph (Wreck-It Ralph; hazai bemutató: már a mozikban) címet viselő 165 millió dolláros vállalkozás meglehetősen nagy kockázatot vállalt: a két évvel ezelőtti lányos mozi babérjaira törve, letűnt stílusú videojátékokat és játékgépeket idézve próbál hatni a mai gyerekekre (és persze fiatal felnőttekre), miközben az idén szárnyaló animációs ipar könnyen csúszó színes/jópofa lényekkel, visszatérő állatsereglettel vagy közismert szörnycsoporttal arat nagy sikert. Azonban az aggodalom fölöslegesnek bizonyult: megfelelően időzítve (ilyenkor az évben már menetrendszerűen mutatnak be animációs filmet) és reklámozva valami egészen újszerűvel is meg lehet nyerni a közönséget, ezt most 49 millió dollár bizonyítja, ami a csöppet magasabb Aranyhaj és a nagy gubanc nyitányánál, s így a stúdió legnagyobb indítását jelenti a szóban forgó halmazon belül. A kritikusok az utóbbi pár film folyamán a Disney mellé álltak, ebben ezúttal sincs hiba, szóval minden a lehető legjobban alakult a Rontó Ralph számára, a továbbiakban pedig a költségvetéssel megegyező összeg lehet a célzóna alsó határa.

Robert Zemeckis kísérletező kedve alábbhagyott, miután három motion capture-eljárással készült rendezése sem hozta az elvárt szintet a kasszáknál, ráadásul cége, az ImageMovers végleg zárta kapuit az Anyát a Marsra! tavalyi, világraszóló fiaskója után. Ennek régi rajongói csak örülhetnek: az Oscar-díjas alkotó a Számkivetett után első ízben rendezett színészeket hagyományos módon, méghozzá Denzel Washingtont, aki az év eleji Védhetetlen váratlan sikere után ismét a csúcsra törhet. A Kényszerleszállás (Flight; hazai bemutató: január 24.) című, jellemtanulmánynak aposztrofált dráma a forgalmazó Paramount visszafogott terjesztése (1884 mozi) ellenére hozta azt a szintet, amit eleve el lehet várni a két prominens résztvevőtől; 25 millió dolláros nyitányával azonos átlagot produkált a Rontó Ralphfal a film, ami erőteljesen a felnőtt közönség figyelmét élvezi az első napi felmérések alapján, s az ő visszajelzésük nagyon kedvező a látottakról. Azt Az Argo-akció esetében már láttuk, ez pontosan mit is eredményezhet, így a Kényszerleszállás az év végéig, de talán a díjszezon végéig a radaron marad, s Washington Oscar-közeli alakítást is mellékel két blockbuster mellé 2012-es mérlegén. A stúdió boldog lehet (kiváltképp 31 milliós büdzsé mellett), de biztos ott motoszkál bennük, mi lett volna, ha plusz ezer mozival indítanak...

A hét hármas számú újdonsága RZA rendező debütálása. A The Man with the Iron Fists az a fajta produkció, ami rendhagyósága, különcsége okán sosem számíthatott túl nagy nézőtáborra. A Universal is tisztában volt ezzel, mikor kevesebb mint 1900 moziba küldték szét a filmet, s hétvégi elvárásukat 10 millió alá lőtték be. A vasöklű férfire 8 milliót költöttek az amerikai nézők, ami annak fényében kielégítő adat, hogy egy a feudális Kínában játszódó harcművészeti filmről van szó, de máskülönben édeskevés. Ráadásul az újságírók –és a nyitóeste nézői– nincsenek elragadtatva tőle, de a költségvetés ($20m) kellően alacsony ahhoz, hogy ne legyen különösebb probléma belőle a végelszámoláskor.

KORÁBBI FILMEK
A forgalmazásának harmadik hetében vezetést szerzett Az Argo-akció továbbra sem hajlandó elhagyni az élbolyt. A Warner drámája a harmadik helyen áll 10 millió dollárral, ami negyedik heti forgalomként egy 19 milliós nyitány után igencsak beszédes. Eddig 75 milliót kasszírozott Ben Affleck filmje, és remélhetőleg a Skyfall ugyanúgy háborítatlanul hagyja a jövő héten, mint most a Kényszerleszállás.

A top 5-öt az Elrabolva 2. zárja. A Fox akciófilmje felettébb jó változási arányt produkál már többedik hete, így összbevételét 125 millióra tornázta egy hónappal a bemutatót követően. Az első rész 145 milliója továbbra sem tűnik látóhatáron belülinek, de a 135 millió még megcsíphető végcél.

A Felhőatlasz csaknem felezte eleve nem túl acélos nyitányát, s ez nagyjából azt jelenti, hogy a Warner és több német befektető 100 milliós vállalkozása 25 milliót is alig lát majd viszont az észak-amerikai forgalmazásból. Ennek kétszeresére márpedig bizton számítottak.

383986_498650950145151_1019602918_n2.jpg

VÉGSZÓ & AMI JÖN
A két kiemelt premier helytállásának köszönhetően a múlt heti vánszorgás sikeresen a feledés homályába merülhet, hiszen ez a szezonkezdés valamivel jobb a tavalyiénál is, mikor a Csizmás, a kandúr vezetett második hete és a Hogyan lopjunk felhőkarcolót nyitott nem túl meggyőző összeggel. A hónap számára innen csak felfelé vezet az út: a következő állomáson James Bond várja az amerikaiakat, s a Skyfall bizonyosan folytatja a hosszú filmsorozat folyamatosan felfelé ívelő box office-karrierjét.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés
Skyfall | 3400 | $77,500,000

A TOP 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 ú Rontó Ralph
$49,1m $49,1m
2 ú Kényszerleszállás $25,0m $25,0m
3 1 Az Argo-akció
$10,2m $75,9m
4 ú The Man with the Iron Fists
$8,2m $8,2m
5 6 Elrabolva 2.
$6,0m $125,7m
6 2 Felhőatlasz
$5,3m $18,3m
7 3 Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak
$4,5m $137,6m
8 4 Parajelenségek 4.
$4,3m $49,6m
9 7 A maflás
$3,6m $35,6m
10 5 Silent Hill: Kinyilatkoztatás
$3,3m $13,9m

Címkék

disney denzel washington box office animation drama robert zemeckis children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr224888678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dipresso 2012.11.04. 19:33:51

Szépen hoz mostanában a filmek 90%-a, bár jelenleg azért bőven a Skyfall nemzetközi szereplése a legérdekesebb:

www.boxoffice.com/latest-news/2012-10-28-skyfall-opens-to-staggering-77-million-internationally-sets-uk-records

dipresso 2012.11.04. 19:36:09

Szépen hoz mostanában a filmek 90%-a, bár jelenleg azért a Skyfall nemzetközi szereplése a legérdekesebb (már 287 milliónál van két hétvége után).

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása