aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: macskanő [catwoman] (2004) Zalaba_Ferenc
2012. október 08. 10:50:55

Kategória: film 36 komment

Minden idők legdögösebb szuperhős-mozija lehetett volna - egy "vizionárius" rendezővel és egy Oscar-díjas színésznővel az élen, szuperszexi alapanyagból dolgozva, egy szuperhősökre és legálisan körberajongható szexistennőkre kiéhezett korban. Nos, nem lett az, hogy a macska rúgja meg.

catwoman620.jpg

Patience Phillips (Halle Berry) reklámtervezőként dolgozik egy kozmetikai cégnél. A kis kócosnak mindene sekélyes: a ruhatára, az élete és a barátai (1 db cserfes dagi és 1db mókás homokos). Igazából elég lenne megfésülködnie ahhoz, hogy felfigyeljenek rá, de PP inkább életveszélyes helyzetbe sodorja magát egy macska miatt (kimászik utána az ablakpárkányra), így nem csodálom, hogy Tom Lone (Benjamin Bratt), az épp arra furikázó rendőrnyomozó azonnal beleszeret. Ugyan ki ne zúgna bele egy komplett őrültbe?

Patience megbízói (a rég nem látott Sharon Stone és a Mátrix-folytatásokban franciázó Lambert Wilson) egy új kozmetikumot szeretnének piacra dobni, s mikor a nő véletlenül rájön, hogy a szépítőszer függőséget okoz, elteszik láb alól. Na, most jön a fordulat! Básztet, az egyiptomi macskaistennő (az a cicus, aki miatt Patience bevállalja a hajmeresztő légi balettet) újraéleszti a nőt, méghozzá Macskanőként! Patience azonnal levedli magáról a szende tündibündi énjét, belövi a haját, kirúzsozza a száját, továbbá emeletes házakat ugrál át, hatosával pusztítja a macskakonzervet és röhejes jelmezt gyárt magának. Valamint, ha minden igaz, a gyilkosain is bosszút áll, de ez nem annyira fontos.

A bő 70 éves múlttal rendelkező Macskanő talán nem bír akkora rajongótáborral, mint bizonyos hímnemű harcostársai, de abban a képregényfanatikusok szinte kivétel nélkül egyetértenek, hogy ő a legszexisebb mind közül. Valószínűleg ennél több nem is érdekelte a film forgatókönyvíróit (hatan is dolgoztak a matérián), ugyanis minden egyebet, amit a Macskanőről tudni érdemes - szimbolikus értékeit, személyiségének kettősségét, mindazt, aminek köszönhetően kultikus státusznak örvend -, figyelmen kívül hagytak. Csinos húzás. Vágjunk szemétre mindent, amit a rajongók szeretnek a Macskanőben, s egyedül csak arra koncentráljunk, hogy a hősnő jól nézzen ki.

catwoman2.jpgcatwoman1.jpgcatwoman3.jpg


Tudjátok, mi a vicc? Az, hogy nem is néz ki jól. Az épp ötven felé közeledő Halle Berry még mindig gyönyörű nő, ez vitathatatlan, de ez a ruhaförmedvény még rajta is nevetségesen áll. A Zöld Manó elvetett Power Rangers-jelmeze és a Schumacher féle Batman-kosztüm gumimellbimbói óta  nem láttam ekkora melléfogást a szuperhősök öltöztetése során. Apropó Batman. A köpönyeges igazságosztó jó fél évszázadon át viaskodott a Macskanővel, no meg a saját érzelmeivel: kettejük be nem teljesülõ románca a képregény mitológia egyik sarokpontja. Vajon mit tud felmutatni Tom Lone, ez a színtelen-szagtalan zsaruklisé egy ilyen románc örököseként? Nem sokat. Kettejük kapcsolatából teljességgel hiányzik a kémia; eleinte Halle Berry izgatottan forgatja szemét és idegesen vigyorog, mikor találkoznak, az átalakulást követően viszont nagyokat ugrik, elveri a pasit kosárban, egyébként meg izgatottan forgatja szemét és idegesen vigyorog: így csinálják ezt az Oscar-díjas színésznők! Mindezt Bratt rezignáltan tűri, s mikor megkapja a jelet, elszavalja a szájába adott szövegeket, s valószínűleg azon ábrándozik, hogy mit tenne Batman a helyében, és milyen szép is volt minden, mikor még Julia Robertsszel melegítette az ágyát.

Hogy mit tenne Batman? Valószínűleg inkább választaná Schumacher neonmázas Gothamét, a Macskanőnek helyt adó Komputer Generálta Névtelen Város ugyanis hideg és jellegtelen. Hűen tükrözi az alkotók hozzáállását a produkcióhoz, akik miután a rajongókat száműzték a filmszínházakból, nem ártott volna, ha keresnek maguknak egy új célcsoportot. Azt alkotógárda úgy gondolhatta, hogy a történet beteges gerincét alkotó kozmetikai skandalum majd leköti a csajokat, a fiúk gyönyörködhetnek az ostorát csattogtató csizmás cicuson, a kisgyerkőcök pedig el lesznek ragadtatva a rajzfilmbe illő akciókat látva, melyeket többnyire egy olyan, ide-odacikázó CGI-figura segítségével vettek fel, aki szemlátomást kevesebbet nyom, mint egy csomag fénymásolópapír. Nos, profit szempontjából talán jobban jártak volna, ha költségvetésből forgatnak egy csajfilmet, egy szoftpornót és egy rajzfilmet.

Megdöbbentő, de Sharon Stone szemlátomást remekül érzi magát a "rosszfiú" bőrében. Dimenziókat ugyan õ sem tud kölcsönözni a férfigyűlölő alfanősténynek, de mintha nem is akarna. Ennyire hisztérikusan utoljára talán Jon Voight játszotta túl a gonosztevő szerepét az örökbecsű Anakondában; arról pedig a mai napig vitatkoznak a kritikusok, hogy Miss Stone vajh direkt engedte-e el a gyeplőt. Mindenesetre Sharon Stone-nak a film kapcsán tett nyilatkozata talán segít választ találni a kérdésre: "Halle Berry gyönyörű ebben a szerelésben, szívesen megcsókoltam volna. Máig nem értem, miért nem engedték, hogy mi ketten csókolózzunk. Mióta George Bush az elnök, azóta nem lehet csókolózni."

S most beszéljünk Pitofról, a Vidoq rendezőjéről! Ez a (vezeték)nevesincs francia valószínűleg él-hal a belsőterekért; úgy tűnik néhány monumentális díszlet berendezésére elpuffogtatta minden puskaporát, magát a filmrendezést pedig egy robotpilotára* bízta. A direktor úr valószínűleg csak a vágószobában tért magához, ott viszont rendesen be akarta hozni a lemaradást, a filmben ugyanis nincs egy olyan beállítás, ami legalább 5 másodpercig tartana. Az így indukált hányingert tovább fokozza Klaus Badelt RNB-t majmoló zenéje, amit minden bizonnyal kedvenc Destiny's Child albuma inspirált. Nincs ám nagy baj a vonagló asszonykórussal, ha nem egy szuperhős-mozi alá játsszák el a hangulat-alávalót.

A Warner anno 100 milliót tapsolt el a Macskanőre, melynek csupán töredékét látta viszont: producerét soha többé nem engedték szuperhős-film közelébe, a rendezőt meg úgy általában kitiltották Hollywoodból. Ugyanakkor Halle Berry egy bátor és vicces magánszám keretében személyesen vette át a jól megérdemelt Arany Málnáját, s valószínűleg ennek köszönheti, hogy még ma is szóba állnak vele. Szerencsére csak egy évet kellett várni arra, hogy a DC Comics renoméján esett csúnya macskakaparás eltűnjön, de ez már egy másik történet.

catwoman4.jpg

* Itt szeretnék elnézést kérni a robotpilótától, ha ez nem így történt volna.

Címkék

kritika thriller batman 1csillagos sharon stone action halle berry superhero romance dc comics bad movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr464826192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-creeper- 2012.10.08. 10:56:56

Meg nem mondom, melyik, DVD-t is árusító üzletben bolyongtam többedmagammal, amikor egy barátunk a filmet lengetve kezében, arcán kaján vigyorral közli, ez minden idők legjobb képregényfilmje. Majd mindnyájan jóízű röhögésben törtünk ki. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.08. 10:58:38

@-creeper-: Abszolúte. Az egyik legjobb filmélmény lehet ebből a pöcegödör-szökevényből: csak fel kell húzni köré egy jó kis drinking game-et. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.08. 11:49:06

nem biztos, hogy a lgerosszabb, de, hogy dobogós az biztos.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.08. 12:03:17

@doggfather: A Schumacher-féle két Batman bűnrossz, de azokban van némi cirkuszi móka, no de a Macskanő... Ráadásul a Warner nem volt képes tanulni a fenti két film fiaskójából? A Spawn is egy trágyahalom, de legalább a zenéje ütős, és a címszereplőnek fasza a köpenye. :) Mi van még?

(Oké, a Superman 4-et még nem láttam.)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.08. 12:12:19

...ami pedig a Macskanőt illeti, ez a jelenet szerintem magáért beszél:

www.youtube.com/watch?v=rNlmRId2FVQ

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2012.10.08. 12:22:23

Nekem Sharon Stone szerepeltetésével minden filmet el lehet adni, ezt is láttam vagy ötször. :-)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.08. 12:23:30

@robertdani: Az Elemi ösztön 2. hányszor volt meg? :)

TPZ 2012.10.08. 12:44:52

Tekintve, hogy a Macskanő Selina Kyle, szerintem nyugodtan figyelmen kívül hagyhatjuk a DC univerzumot, mert ennek ahhoz semmi köze.

Gőbölös Ákos · http://filmek.kepregeny.net 2012.10.08. 12:45:40

Elektra? Az sem kutya... Kábé a Macskanőt is üti gagyiságban és nézhetetlenségben. :-)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.08. 12:54:17

@Gobiakos_01: Abban legalább volt csajok közti smacizás. :)

szkristof92 2012.10.08. 13:01:46

Top 5 legrosszabb képregényfilm listában helyet követelő nézhetetlen fosrakás.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.08. 13:21:48

@Zalaba_Ferenc: elektra, batman és robin, transformers, g i joe (mondjuk ezek játékok legalább annyira, mint képregények), ghost rider 2, pókemberek, és a macskanő, nah ezekből lehet válogatni, top 5öt. :D

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2012.10.08. 13:28:43

@Zalaba_Ferenc: "(Oké, a Superman 4-et még nem láttam.)"

Pedig nagyon jó. Legalábbis az a rész, amikor a fináléban Superman kirepít egy kedves hölgyet a világűrbe, akinek nem csak, hogy nem cuppan ki a szemgolyója, és fullad meg szörnyű görcsök között, de mindezt meg sem próbálják megmagyarázni. A többire annyira nem emlékszem, mert hangosan hánytam.

Globetrotter2014 2012.10.08. 13:50:58

Azért nézzétek meg a Supergirl-öt Helen Slaterrel, az pariban van ezzel :)

cineplex 2012.10.08. 14:29:30

Nem akartam elhinni, hogy egy kritikát áldoztatok erre a borzalomra.

SarahConnor 2012.10.08. 14:32:58

Ez egy borzalmas hulladék film. Kezdve azzal, hogy az egész konfliktusforrás egy arckrém. Egy arckrém! Hol van benne a gonoszság? Azt mondja Stone egy ponton, hogy a krémet úgy alkották meg, hogy nem lehet abbahagyni a használatát, mert tönkremegy a bőröd, de ha használod, attól se lesz jobb. És akkor mindenki állandóan veszi majd, és ő gazdag lesz. Hogyne, mert a használók csak csendben vásárolják a kenőcsöket, és véletlenül se szólnak, hogy a krém kitalálói a dutyiban élvezhessék a befolyó dollárezreket, ugye?

Eleve hibás koncepció, gyenge forgatókönyv, borzalmas jelenetek, hánytató kamerarángatás. Simán egyetértek az első hellyel.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.08. 14:54:14

@Fenimore: Biztos úgy vélték, hogy a Joker féle nevető gáz se cikibb, mégis milyen jól működött.

Globetrotter2014 2012.10.08. 14:58:06

@Zalaba_Ferenc: ááácsi, a Batman movieban nem pont ezzel jön Joker?

És mennyire kajátlák a nézők azt a filmet...

kanálwarrior 2012.10.08. 15:01:38

@Fenimore: És arra jól emlékszem hogy a szupergonosz szuperképessége az volt hogy a bőre szuperkemény volt a sok krémtől? :D És nem fájt neki amikor a Macskanő megütötte? :D

Novbert 2012.10.08. 15:14:56

Aki szerint ez a legrosszabb, az még nem látta a Zöld Darázst

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.08. 15:16:43

@Novbert: Kétszer is megvolt! Nem életem filmje, de teljesen rendben van.

Régi Péter 2012.10.08. 15:19:49

Én azt hittem maga az Aeonflux minden idők legszarabb szuperhős filmje.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.08. 15:31:05

@Régi Péter: Igazából nem tudom, hogy ebbe a kategóriába tartozik-e. Mondjuk, szarnak szar, de inkább szimpla sci-fi, mint szuperhős-film. Nem is képregény-gyökerekkel rendelkezik, ami persze nem alapfeltétel, csak egy szokvány, másrészt az alapját szolgáló rajzfilm inkább volt egy perverz antiutópia, mint egy "hősköltemény".

mariovideo.eu · www.mariovideo.eu 2012.10.08. 15:35:33

Pitof nem filmrendező, hanem vizuális effekt-szakértő, a francia filmipar egyik legnagyobb ilyen alakja éppenséggel... Valódi neve amúgy Jean-Christophe Comar, és az, hogy a cikk szerzője nem ismeri, az nem jelenti azt, hogy az Pitof kontár volna. Nézzed meg csak a filmográfiáját.
Az más dolog, hogy esetében a producerek nem megfelelő kézbe adtak egy ilyen projektet, de ha már amúgy is ki volt herélve a forgatókönyv, akkor nem értem, mi a gond azzal, hogy egy effekt-gurut kérnek fel direktornak, aki azt tesz a filmmel, amihez ért: tele teszi effektekkel. Ő is nyilván tisztában volt azzal, hogy nem az Oscarra megy, ennek megfelelően végezte a dolgát.

Minden idők legszarabb szuperhősfilmjeit amúgy nem mutatták be moziban vagy csak néhányat:
filmkockablog.blogspot.hu/2012/04/comic-trash-avagy-legrosszabb.html

Globetrotter2014 2012.10.08. 15:39:01

@mariovideo.eu: a Vidocq nézhető volt, de semmi több.

Sajnálom amikor egy tehetségesnek godolt európai rendező ennyire béna dolgokat készít odaát. Ennél csak Jeunet Aline 4ese volt nagyobb csalódás.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.08. 15:41:05

@mariovideo.eu: Megnéztem a filmográfiáját, és látom, hogy a Macskanő után jóformán semmit se csinált, s könyörgöm, az, hogy "nem az Oscarra megy", mióta mentség arra, hogy gyakorlatilag nézhetetlen filmet csinál valaki?

James Cameron is effektguruként kezdte (egészen pontosan művészeti rendezőként), és Joe Johnston is. Mindketten elég sokra vitték, pedig ők is jól telerakják a filmjeiket effektusokkal. De nem csak azzal.

Globetrotter2014 2012.10.08. 15:41:13

@mariovideo.eu: érdemes megnézni hogy mit hozott ki a Constantineből a rendező (állítülag azt is Pitofnak szánták).

Jómunkásember munka semmi eredetiség vagy kiemelkedő Lawrwencetől, de nem lehet hibát találni benne.

wlatcy 2012.10.08. 15:41:15

az indexen úgy van kinn, hogy;

"Aeonflux Minden idők legszarabb szuperhős-filmje"

...erre én rácsaptam mint gyöngytyúk a takonyra, hogy persze-persze-persze-mennyire egyetértek, de aztán megláttam, hogy a macskanőről szól a sztori...

Mindegy, nekem az Aeonflux kb. ugyanennyire fájt, ha nem jobban pedig bizisten' azért vettem meg DVDn, h majd eldobom a zagyamat.

Globetrotter2014 2012.10.08. 15:44:28

@wlatcy: az Elektra se gyenge..

Mármint a szuperhős film :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.08. 15:47:09

@wlatcy: Ez esetben az a trükk, hogy minket hívnak AEonfluxnak. (Nem, nem a fim kapcsán. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása