aeon flux

ready for the action now, danger boy?

az évtized legjobb filmjei: #30-21 Zalaba_Ferenc
2010. január 09. 15:27:26

Kategória: 40 komment

10 év, 50 film, 8 szerkesztő, 1 blog. Folytatódik az évtized legjobb filmjeinek rangsorolása. (Kapcsolódó anyag: #50-41, #40-31.)

10 év, 50 film, 8 szerkesztő, 1 blog. Folytatódik az évtized legjobb filmjeinek rangsorolása. (Kapcsolódó anyag: #50-41, #40-31.)

30. ANCHORMAN: THE LEGEND OF RON BURGUNDY (USA, 2004, Adam McKay)

Nem csak az évtized legviccesebb és legtöbbet idézhető filmje, de halálpontos korrajz is. Will Ferrel pedig uralkodik. (DA)

Will Ferrell robbantott minden idők talán legokosabb idióta vígjátékával és improvizatív stílusban felvett filmjével szélesre tárta a kaput az Apotowoknak és Coheneknek. Apropó Cohen, szívesen megnéznék egy Burgundy vs Borat filmet. (AE)

29. THE DESCENT (Anglia, 2005, Neil Marshall)

Egy jó horror tudja, hogy az igazi félelem bármilyen olcsó ijesztgetésnél többet ér. Neil Marshall filmje azért zseniális, mert nem csak irigylésreméltó türelemmel vezeti fel az expozíciót és teremt meg egy zsigeri rettegést kiváltó atmoszférát, de amikor a hatás azt kívánja, nem fél a kezét bemocskolni. A film utolsó harmada (a forgatókönyv hármas szerkezete egyébként mesteri) egyetlen hosszúra nyúlt katarzis - az után a felejthetetlen zöldes jelenet után minden egyes másodperc az idegeken zongorázik. Megtisztító élmény. (DA)

Végre egy olyan horrorfilm, amely nem hangulatában, hanem funkció szerint is horror. Tehát nem csak az atmoszférája szignifikáns, de mire véget ér, be is szarsz. (DL) (Kritika)

28. IN BRUGES (Anglia, 2008, Martin McDonagh)

Bruges szarfészek. Vagy angyali hely? Martin McDonagh első egészestés filmjében az éjfekete humor és a líraiság tökéletes elegyet alkotnak, beszívott, rasszista törpék és kényszer-városnézés sosem passzoltak még ennyire egymáshoz. Így kell forgatókönyvet írni. (BR)

Martin McDonagh első filmje a lehető legjobban sikerült gengszterkomédia az elborult fajtából. Sokan hasonlítják Guy Ritchie filmjeihez. Szerintem ő csak szeretne ilyen jó filmet csinálni. Ja, és Bruges-be akarok menni! Most. (DL)

Több szinten működő, tabuktól mentes, ugyanakkor mélyen szakrális dráma, mely az abszurd humor álcája mögé bújva, meglepően összetett szimbolikán keresztül beszél életről, beteljesülésről és elkárhozásról. Colin Farrell pedig ismét bizonyítja, miért generációjának egyik legjobbja. (DA) (Kritika)

27. THE WRESTLER (USA, 2008, Darren Aronofsky)

Egy hajdan körülrajongott sportoló élete alkonyán rádöbben, hogy mindent elrontott, de a széttördelt kapcsolatok darabokban maradnak, ő pedig inkább fejest ugrik az elmúlásba. Aronofsky lélektani drámája bravúrosan szinkronizálja a néző és a főhős szívverését. (Z) (Kritika)

26. ADAMS AEBLER (ADAM'S APPLES, Dánia, 2005, Anders Thomas Jensen)

Az évtized folyamán a dán film legmeghatározóbb alakjává emelkedő Jensen ennek a groteszk, mégis mindennapi, egyetemes problémákkal foglalkozó pszichológiai harcnak a képében készítette el eddigi főművét. Érző és ugyanakkor intelligens tanmese a hitről - és még sok másról -, nem csak hívőknek. (DA) (Kritika)

25. THERE WILL BE BLOOD (USA, 2007, Paul Thomas Anderson)

Kapitalizmus és hit, kapzsiság és megszállottság, Daniel Day-Lewis és Paul Dano. Paul Thomas Anderson párját ritkító atmoszférát teremt Jonny Greenwood dobozcsörömpölésével és a kietlen tájakkal, egy színészisten pedig felégeti a vásznat. I drink your milkshake! (BR)

Az ellentétek filmje. Daniel Day-Lewis vásznat felperzselő alakítása csak Paul Dano méltatlanul elfeledett ellenpontozása révén juthat érvényre, miközben Paul Thomas Anderson legutóbbi mesterműve évszázados ellenfeleket ütköztet az üzlet, a család, a pénz és az egyház képében. A szembenálló felekben csak a kapzsiság és a romlottság az egyetlen konstans. A There Will Be Blood letaglózó hatással dönti sárba és forgatja olajba az amerikai álmot. (DA)

Az önzés és a kapzsiság fenomenális példázata egy olyan ember tükrében, aki egész végig azon dolgozik, hogy mindent elpusztítson maga körül, mégsem lehet rá eléggé haragudni. Anderson az anyagi világ hőséből antiszociális szörnyeteget farag. Sajnos neki van igaza. (Z)

24. UP (USA, 2009, Pete Docter/Bob Peterson)

Még mindig a Pixar készíti a legmélyebb animációs filmeket. Az UP-ot azért szeretem, mert nem nézi hülyének sem a gyereket, sem a felnőttet. (DL)

Egy kisfiú és egy kislány közös álmokon osztoznak, egymásba szeretnek, összeházasodnak, de álmaikat nem tudják valóra váltani. A Pixar remekművének első negyedórája a 0-ák és 1-esek dacára annyira szívbemarkolóan rettenetes, hogy arra nincsen igazán szó. (Z) (Kritika)

23. SIDEWAYS (USA, 2004, Alexander Payne)

Bár a filmben van egy Benny Hillshowba illő jelenet, melyben egy anyaszült meztelen fickó üldözi embereinket, Alexander Payne filmje mégis olyan mélyen gyökeredzik a valóságban, amilyen mélyre csak a legjobb szőlőtőkék gyökerei érnek. Kapuzárási pánik, magány, kisebbségi félelmek és neurózis találkozik a filmben, amely abszurd módon mégis végig könnyed és csak úgy árad belőle a pozitív kisugárzás. No, ez a nem semmi. (AE)

22. THE INCREDIBLES (USA, 2004, Brad Bird)

Elég nagy a rakás, jöhet a rendrakás! A Pixar és Brad Bird első találkozása kirobbanó akciófilm, fergeteges vígjáték és remekül idéző sci-fi egyszerre, amelyből kiderül, hogy a szuperhős is (majdnem) olyan ember, mint mi. (HU)

Brad Bird átugrott a Pixarhoz, hogy elkészítse minden idők egyik legjobb szuperhős filmjét. (DL)

Felejtsd el Nolant és a bőregeret: minden idők legjobb szuperhősfilmje a Pixar kezei alól került ki. Az Incredibles nem csak akciófilmnek, szatírának és coming-of-age történetnek elsőrangú, de a családi értékekről is ritkán prédikálnak ennyire természetesen. (DA)

21. LE FABULEUX DESTIN D'AMÉLIE POULAIN (AMELIE, Franciaország, 2001, Jean-Pierre Jeunet)

Audrey Tautou bájmosolya a szívdobannásnál is sebesebben válik egyenlővé mindazzal a csodával, melyet a létezés milliárdnyi rezdülése rajzol tökéletes egésszé. Jeunet szerint a tetteink a kontúrok, de álmaink a színek a hófehér vásznon, melyet életnek hívnak. (Z)

Azt hiszem, eddigi életem során kétszer lettem szerelmes a moziba. Egyszer mikor 9 évesen láttam a THE THING-et, aztán három napig nem tudtam lehunyni a szemem, illetve mikor 9 éve láttam az Amélie-t, aztán három napig nem tudtam leszállni a földre. (AE)

(Kapcsolódó anyag: #50-41, #40-31.)

Címkék

z brumi aeonflux top film daesu dick laurent kazama samlowry the hungarian top decade

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr54537511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exileee 2010.01.09. 16:38:34

Pozitív meglepetés nekem a listán a Bruges, az incredibles meg csak simán meglepett, főleg, hogy UP elé került

Ismeretlen_14454 2010.01.09. 16:52:38

Nálam az Incredibles egyáltalán nem talált be. Nemtom, lehet hogy rossz passzban voltam, vagy már egyáltalán nem valók nekem a Pixar- és Dreamworks-filmek, de ahhoz képest hogy mindenki isteníti, egyáltalán nem keltett bennem semmi plusz érzést a film. Mondjuk például a Toy Story 2-t nemrég néztem meg, és az tényleg bejött (csak hasonlítás képpen).

VVega 2010.01.09. 17:41:49

Szerintem az Incredibles köröket ver az UP-ra. Ron Burgundy meg végig sem ment nálam, annyira fárasztott, abszolút nem jött be a stílusa.

Ismeretlen_1068 2010.01.09. 18:33:59

2: "Pixar- és Dreamworks-filmek" ne izélj már, a két stúdió filmjeit össze sem lehet mérni. a DREAMWORKS-ben annyi fantázia és merészség sincs, mint a dörmögő dömötörben.

Ismeretlen_1068 2010.01.09. 18:38:17

3: az biztos, hogy az ANCHORMAN nem a mi kultúránknak szól és stílusa is merőben újszerű (habár némi ZOOLANDER-íz kétségkívül felfedezhető benne), szóval nem mindenki eledele, de ha valakinek az, akkor nagyon az. azt hiszem, legalább hússzor láttam. :)

anita 2010.01.09. 18:49:37

AE: Amit az Amélie-ről írtál abszolút méltó a filmhez! A CSAK 21. helyezés viszont mélyen felháborít! Amikor az elején elkezdtem olvasni a listát, már akkor tudtam, hogy ezen a ponton visítani fogok, mert a 8 szerkesztő nem az én nézeteimet vallja.. Az én listámon vitán felül az Amélie lenne az évtized legjobbja. Amikor kijöttem a moziból, azt éreztem, ha az életben csak egy filmet nézhetnék, az Amélie-t szeretném..

Ismeretlen_14454 2010.01.09. 18:50:43

4: igaz, igaz, nem is minőségük miatt említettem őket egymás mellett, hanem mert ugyanabban az iparban dolgoznak:-D

henryjones 2010.01.09. 18:59:46

Az Amelie hihetetlen egy film, sokkal előkelőbb helyezést is megérdemelne. Nálam benne lenne a mindenkori top10-ben, ha tartanék olyat otthon a spájzban, és nem gondolnék cifra faszságokat az ilyenféle toplistákról. Az állatokat szokták számmal megjelölni. Mindenesetre csókot J.P. Jeunet idióta koponyájára!

henryjones 2010.01.09. 19:03:50

:) Anita megelőzött.

henryjones 2010.01.09. 19:32:20

Magamat is megelőztem, köszönet a moderátornak. Ez lett volna az eredeti kommentem: Az Amelie hihetetlen egy film, sokkal előkelőbb helyezést is megérdemelt volna. Nálam benne lenne a mindenkori top10-ben, ha tartanék olyat otthon a spájzban, és nem gondolnék cifra fszságokat az ilyenféle toplistákról. Az állatokat szokták számmal megjelölni. Mindenesetre csókot J.P. Jeunet idióta buksijára!

frmn 2010.01.09. 19:37:20

Kezd összezavarni ez a lista. Nehéz ennyi ember véleményét egy nevezőre hozni, túl sok a szubjektív elem, talán ezért lehet az, hogy a felsorolás nem tűnik éppen kiegyensúlyozottnak. Úgy érzem, van néhány film, aminek az tízesben részben kellene lennie, és van néhány aminek onnan ide, vagy jobb helyre kellene kerülnie. Na, de ez nem az én listám :)

anita 2010.01.09. 19:37:43

8, 9: :) A mozi csúcsa! Nálam is egyértelműen benne lenne a mindenkori top 10-ben.. :-)

frmn 2010.01.09. 19:39:44

helyesbítés: Az előző tízesben. Az előző szó kimaradt

Ismeretlen_84013 2010.01.09. 19:40:03

Az Anchorman nagy kedvencem, ahogy Ferrell is (a Zoolander-t viszont rühellem), az évtized két legjobb vígjátékának mégis a Boratot és a Team America-t tartom. A jelek szerint kevés támogatóm akadt. :)

henryjones 2010.01.09. 19:50:27

helyesbítés: mindenkori helyett minden idők

Ismeretlen_76970 2010.01.09. 20:27:59

Már akkor bőven érdeme van a listának, ha kiváló filmeket ajánl, sorendtől tökéletesen függetlenül. Márpedig ezek kiváló filmek!

Ismeretlen_112475 2010.01.09. 20:32:06

15: Egyetértek. Szégyenszemre már eddig is bőven találkoztam olyan filmmel, melyről sajnos még életemben nem hallottam, de a kötelezően beszerzendő listára már fel is véstem a címüket. A There Will Be Blood viszont a személyes listámon nem úszná még az öt legjobb hely egyikét.

henryjones 2010.01.09. 20:51:54

15,16: Az a bajom a listákkal, hogy alá-fölé rendel és kirekeszt értékes filmeket.

henryjones 2010.01.09. 20:58:37

Egyébként én is tájékozódom listák alapján, ezen a fórumon sem véletlenül vagyok. :)

henryjones 2010.01.09. 21:09:17

Bocs, 17-nél lemaradt a többes szám a mondat második falében. Kicsit kómás vagyok.

romok napjai 2010.01.09. 22:53:14

az incredibles feltűnését nagyon vártam a listán, mindenképp ide való, egy animációs topban simán dobogós lehetne. a főszereplő anyuka, a nagy fenekével pedig annyira szexire sikerült, hogy mozizás után hazamenve a következő szavakat voltam kénytelen beütni a google keresőjébe: elastigirl nude. mily meglepő, nem találtam semmit, így, ahogy ilyenkor kell, (tudom klinikai eset vagyok)szépen, emlékezetből rántottam rá egyet...:)

Korrektor 2010.01.09. 23:17:05

AE: az Apotow nem Apatow?

Ismeretlen_9654 2010.01.09. 23:28:32

20. ez is egy megnyilvánulás. :)

Ismeretlen_1068 2010.01.10. 00:35:31

6: megnyugtatlak, nálam előkelőbb helyet foglalt el. megnézheted az alltime toplistámat is: ott is csak kevés film előzi meg.

Ismeretlen_1068 2010.01.10. 00:36:42

10: a listázás jó dolog, pl. cifra faszságokat vált ki belőled. :)

Ismeretlen_1068 2010.01.10. 00:38:12

11: ez is csak azt bizonyítja, hogy nem csak a mi véleményünk szubjektív (soha nem is szántuk annak), hanem a tiéd is.

Ismeretlen_1068 2010.01.10. 00:39:30

18: honnan rekeszt ki filmeket? ami nem szerepel ezen a listán, az nem is számít vagy mi? ennyire nem vagyunk demagógok. :)

Ismeretlen_129422 2010.01.10. 01:53:37

The Descent! IGEN!!!! Azt se tudtam, hova bújjak a moziban a majdnem üres teremben. :D

partychoke 2010.01.10. 02:36:26

hmm, az incredibles engem sem fogott meg, pedig a biztonság kedvéért többször is megnéztem. a descentet meg németül láttam kistvn, nem igazán kerített hatalmába:) viszont a sideways meg az in bruges... na ezek igazi műremekek. you're an inanimate fuckin' object!

B. 2010.01.10. 04:23:29

Nehéz ilyen toplistákat összerakni, és mindenkié más. Ebből a 10esből 8at láttam, és több közülük szerintem nem jó film , sőt nézhetetlenek is akadnak. Anchormant és In Bruges-t nem bírtam végig, pedig nagyon akartam. A There WIll Be Blood, és az Ádám almái végig mentek de csak valami kényszerítő erő hatására nézném újra őket. Animációs filmekből nekem se pixar se dreamworks még nem csinált olyat ami annyira tetszett volna hogy megmaradjon mint kiemelkedő film, de tudom ez az én bajom,ilyen kompjuterrel csinált filmek közül egyébként eredetiben a polcon az incredibles-en(ócsóér vettem) kívül csak a FF Spirt Within van fent egyedül. Sideways és a Wrestler maradtak ki. A Descent nálam amolyan semmi extra,egyszer jó volt,de annyi a horror mint égen a csillag, és nagyon sok egész jó is van, így hirtelen pl.: a Feast első része jobban bejött(a többi rész :szégyen), vagy a Holtak hajnala remakeje. AZ Amelie pedig valóban előrébb való !

Ismeretlen_1068 2010.01.10. 08:13:04

uh, hát nálam a FEAST jó erős nulla. a humorizálás az elején teljesen elbagatellizálja a feszültséget, a lények hülyén néznek ki (próbálják is őket rejtegetni az idegbajos kameracibálással és vágással), hogy ki és miért és hogyan halt meg, szintén nem érdekelt, mivel mindnyájan élettelen csak típusfigurák voltak. anno egy október 31-ei horrornite keretében néztük meg a filmet, de a hozzácsapott, 30 fillérből készült EVIL ALIENS sokkal jobban betalált. :)

Ismeretlen_122225 2010.01.10. 08:38:13

az a bajom az ilyen listákkal, hogy ilyenkor döbbenek rá, mennyi minden kimaradt ebből az évtizedből. de legalább tudok válogatni :)

anita 2010.01.10. 09:28:29

AE: Szeretném már látni azt az alltime listát.. Fogadok, kitalálod, hogy az enyémen mi az a 2 db film ami megelőzi az Amélie-t.

Ismeretlen_1068 2010.01.10. 10:01:31

33: ott van a bal oldali sávban "150 jó film" címszó alatt.

anita 2010.01.10. 11:33:19

Van még valami amit illene tudnom? :-)

Ismeretlen_9654 2010.01.10. 11:39:26

tíz év terméséből nehéz 50-et kiválasztani, ezért hát örülök is, hogy olyan filmek is bekerültek, amikre én nem szavaztam, de mások igen. ilyen pl. a the wrestler, az eternal sunshine, de még az anchorman is.

henryjones 2010.01.10. 15:03:20

27: Nem ti vagytok demagógok, a lista sajátossága, hogy véges, zárt, hogy nem "bír" el bizonyos dolgokat, itt speciel filmeket. Ami nincs rajta, az bizony kint rekedt, és ez jelzés értékű az azt olvasó számára. Épp azt mondom, hogy igen is számít egy ilyen "elkószált" film, de mivel 51., a listán már nem jelenik meg ezért akár a 823. is lehetne, az olvasó számára meg zéró mert nem tudja, nem látja, hogy van, hogy egyáltalán létezik. Ha valamelyiket fájó szívvel ugyan, de kipöckölitek, az nekem nem a 'fájó szívvel kipöckölt' kategóriába fog tartozni, hanem a 'jelentéktelenebb a többinél' k-ba. Csak azért, mert nem látom. Mert ez a mellékes kis körülmény nincs feltüntetve sem a kicsillagozott, sem az apróbetűs részben. (Ezzel természetesen nem az ezentúli kicsillagozot,v apróbetűs részt követelem. Ez van, ezt lehet szeretni vagy utálni.)

rivera · http://diegorivera.wordpress.com 2010.01.11. 02:03:40

"Ja, és Bruges-be akarok menni! Most" pont ezt mondtam mikor először láttam a filmet. Azóta 2x is elmentem Bruges-be, imádom.

Ismeretlen_16964 2010.01.11. 11:08:01

"a lények hülyén néznek ki (próbálják is őket rejtegetni az idegbajos kameracibálással és vágással)" A Descentet nálam pont ugyanez a két tényezo nyírta ki. Annyira szépen fel van benne vezetve a feszultség, de amint elougranak a kopaszok, átvált a film emtíví módba, a fénysebességgel frocsogo vér meg pár perc után unalmas lesz. Viszont az Arnold-módjára uvoltozo fáklyás plázacicát azóta se hevertem ki. Nem értem, hogy úszta meg az a jelenet a vágószobát.

csendes őrült 2010.01.12. 00:15:41

21: Klinikai eset? Dehogy vagy! Nekem meg volt a kis hableány, a platinahajú csaj a Monsters vs. Aliensből, Neytiri, Ghost in the Shell peena...még Yoda is. De ő csak kísérletező kedvem miatt.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása