aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: derült égből fasírt Takács Máté
2009. szeptember 20. 19:01:05

Kategória: 10 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2009. szeptember 18 - 20.

Szeptemberben még a kiemelt címekkel is óvatosabbak az elemzők, így a DERÜLT ÉGBŐL FASÍRT című számítógép-animációs családi film, 3D ide vagy oda, 25 milliónál nem volt többre hivatott a hétvégét megelőző előrejelzésekben. Mondhatni tehát, hogy a 30 millió dolláros start ha nem is derült, de csak szórványosan felhős égből érkezett, s a Sony Animation eddigi legeredményesebb nevezését jelenti. A hét további három premierjére változatosan rossz idők jártak: AZ INFORMÁTOR! nem tudott kitörni a bevételi középszerből a jól csengő nevek ellenére, a LOVE HAPPENS a prognózisokkal összhangban nem okozott fennakadást a listán, míg az ÖRDÖG BÚJT BELÉD, azaz a Jennifer's Body módfelett gyenge forgalmat bonyolított...



Az amerikai mozik bevételei, 2009. szeptember 18 - 20.

Szeptemberben még a kiemelt címekkel is óvatosabbak az elemzők, így a DERÜLT ÉGBŐL FASÍRT című számítógép-animációs családi film, 3D ide vagy oda, 25 milliónál nem volt többre hivatott a hétvégét megelőző előrejelzésekben. Mondhatni tehát, hogy a 30 millió dolláros start ha nem is derült, de csak szórványosan felhős égből érkezett, s a Sony Animation eddigi legeredményesebb nevezését jelenti. A hét további három premierjére változatosan rossz idők jártak: AZ INFORMÁTOR! nem tudott kitörni a bevételi középszerből a jól csengő nevek ellenére, a LOVE HAPPENS a prognózisokkal összhangban nem okozott fennakadást a listán, míg az ÖRDÖG BÚJT BELÉD, azaz a Jennifer's Body módfelett gyenge forgalmat bonyolított...


A csúcson
A Sony Pictures Animation a 2006-os CGI-film láz óta van jelen a műfaj piacán, ám a nyári RÉM ROM, Spielberg és Zemeckis bábáskodása ellenére is, kudarcot vallott. Pár hónappal rá, vagyis éppen három éve a NAGYON VADON került a vásznakra, s bár az első hétvégén nem rengette meg az erdőt, a végösszeg már szebben alakult. A 2007-es VIGYÁZZ, KÉSZ, SZÖRF!-öt elsodorta a konkurencia, s még a pingvin-lázról is lekésett. Mindezek után a DERÜLT ÉGBŐL FASÍRT (Cloudy with a Chance of Meatballs; hazai bemutató: szeptember 24.) 30 milliós startját akár meglepően jónak is nevezhetnénk, még úgy is, ha a bevételek jelentős hányada a 3D-s nézőterekről érkezett. Az animációs műfajban nem különösebben, ellenben a szezonban ez kiemelkedő eredménynek számít, hiszen a legjobb 5 szeptemberi rajt egyikévé vált a kétség kívül elrugaszkodott ötlettel operáló könyvből merítő vígjáték. A habot a tortán a kritikusok heves bólogatása szolgáltatja: a csaknem száz ítész 86%-a alkotott pozitív véleményt a filmről, így minden adott ahhoz, hogy a DERÜLT ÉGBŐL FASÍRT a hónap nyertese legyen, több mint 100 millió dolláros bevétellel.

További új bemutatók
Steven Soderbergh Oscar-díjas rendező már az OCEAN'S ELEVEN befejezése után bejelentette, hogy filmre kívánja vinni Mark Whitacre, egy Illinois-i székhelyű konglomerátum elnökének történetét. Whitacre az FBI történetében a legmagasabb beosztású informátorként híresült el a '90-es évek közepén, mikor a nyomozóiroda árösszehangolás ügyében vizsgálódott a cégnél. Az esetet a New York Times egykori újságírója, Kurt Eichenwald feldolgozta ismeretterjesztő (non-fikciós) könyv formájában, amit Soderbergh is segítségül hívott. AZ INFORMÁTOR! (The Informant!; hazai bemutató: november 26.)  főszerepét Matt Damon kapta, a Warner Bros. pedig valamivel több mint 20 millió dollárral finanszírozta a produkciót, majd 2500 moziból várták a fejleményeket. Tekintve, hogy a sztori nem kimondottan az a "crowd-pleaser", ahogy szokás mondani, vagyis nem képes túl széles közönséget megmozgatni, a 10 millió dollár nem rossz eredmény (megegyezik a két évvel ezelőtti MICHAEL CLAYTON eredményével), de számottevően kevesebb, mint amennyit az pl. az Exhibitor Relations szánt a filmnek. Szerencsére az újságírók elégedetten szólnak a produkcióról, aminek kamatoztatásával 35-40 millió dollárig is eljuthat AZ INFORMÁTOR!.

A Universal csak nagy ritkán erőlteti meg magát, ha széles terjesztésről van szó, s idén sajnos rossz lovakra tett e tekintetben a nyári LAND OF THE LOST és KÖZELLENSÉGEK 3300-3500 filmszínházával. Új filmjük, a LOVE HAPPENS (hazai bemutató: december 24.) című romantikus dráma kevesebb mint kétezer mozi műsorára került fel, így nagy reményeket senki nem támaszthatott felé. A 8 millió dollár ennek megfelelő fejlemény, s négy és félezres átlagot takar. Jennifer Aniston és Aaron Eckhart kettőse többet is megérdemelt volna minden szempontból, de talán a gyenge visszajelzések ellenére még vannak tartalékai a filmnek ahhoz, hogy 25-30 millióig is elkússzon.

Diablo Cody nagy durral (Oscar) beindult karrierje hamar véget érhet. Új forgatókönyvéből készült az ÖRDÖG BÚJT BELÉD (Jennifer's Body; hazai bemutató: november 5.) című horrorkomédia, melyben Megan Foxot, a szintén szempillantás alatt sztárrá váló fiatal színésznőt megszállja egy démon, aki hímnemű ifjúkat vágyik falatozni. A dolog ellen a MAMMA MIA! üdvöskéje, Amanda Seyfried igyekszik valamit tenni. A nézők azonban nem igyekeztek a Fox kedvére tenni, s a nyitónapi 2,8 millió dollár még csökkent is másnapra, így végül a hétvégi összeg kevesebb mint 7 millió dollárt mutat, illetve halovány átlagot. Az átlag a Rotten Tomatoes-on sem fest túl jól, de azért a 42% még nem veszett ügy, noha a konszenzus nem ígér túl sok jót. Eszerint a horror-vonal se nem elég vicces, se nem elég ijesztő ahhoz, hogy működjön. Fox kisasszonynak tehát meglehet, kár volt becsmérelnie a Transformers gépezetét, mert végül még csak abból fog megélni. Az ÖRDÖG BÚJT BELÉD 16-18 millió dollár körül végzi be.

Korábbi filmek
A múltheti nyertes, az I CAN DO BAD ALL BY MYSELF a Tyler Perry-től megszokott 50% feletti zuhanást a harmadik helyen heverheti ki, ami ugyanakkor még majd' 10 milliót érő helyezés. Az aprópénzből forgatott film 10 nap után 37 millió dollárt tudhat a kasszában. A 9 felé az érdeklődés szintén megcsappant; a Focus animációs sci-fije a másodikról a hatodik helyre vonult vissza, összbevételét 22 millióra mozdítva.

A hét 12 legnézettebb filmje együttesen 87 millió dollárt termelt, ami több mint 10%-os erősödés tavalyhoz képest, amikor is Samuel L. Jackson volt a szemét szomszéd.

Ami jön
Szeptembert ijesztő víziókkal zárjuk: Bruce Willis a DIE HARD 4.0 óta először feszít főszerepben a HASONMÁS című sci-fiben, míg a munkamániás Dennis Quaid Ben Fosterrel együtt kerül bajba a PANDORUM nevezetű horrorban. A legtöbb helyen azonban a jókedv dominálhat, amiről a FAME-remake gondoskodik.

A Top 10
1. Cloudy with a Chance of Meatballs ($30.3m/$30.3m)
2. The Informant! ($10.5m/$10.5m)
3. I Can Do Bad All By Myself ($9.9m/37.7m)
4. Love Happens ($8.1m/$8.1m)
5. Jennifer's Body ($6.9m/$6.9m)
6. 9 ($5.6m/$22.9m)
7. Inglourious Basterds ($3.8m/$110.1m)
8. All About Steve ($3.4m/$26.7m)
9. Sorority Row ($2.5m/8.9m)
10. The Final Destination ($2.4m/62.4m)

updated: 2009. szeptember 22. 6:10

Címkék

horror box office comedy animation jennifer aniston matt damon drama aaron eckhart romance megan fox children movie 3d cinema steven sodebergh

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr294537100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2009.09.21. 10:34:00

jellemző, hogy ezekből a bemutatókból hármat kapásból megnéznék. miért van az, hogy szeptemberben sokkal több érdekes filmet mutatnak be, mint nyáron és b.o. tekintetében mégis ez az egyik leggyengébb hónap?* *költői kérdés.

Daemiaen 2009.09.21. 10:57:27

Miért tűnt el az Orphan a hazai bemutatók közül? :( Egy hónapja derült ki, hogy lesz idehaza. Ilyen jól működik az InterCom minden területen?

Ismeretlen_1068 2009.09.21. 11:03:30

hmm, én csak annyit hallottam, hogy előrehozták, aztán megint visszatették októberre. azóta megint van változás?

Daemiaen 2009.09.21. 11:20:22

A honlapjukon már nincs. Nekem ennyi tűnt fel. Meg TheHun levette a filmet a bemutatandók közül. :(

Ismeretlen_1068 2009.09.21. 11:27:13

sebaj, a PALACE CINEMAS viszont azt tervezi, hogy minden hónapban bemutatnak egy-egy filmet. már van is néhány cím a tarsolyukban.

Ismeretlen_82723 2009.09.21. 13:57:06

Astro boyos szórólapból jutott a Művész moziba is! :)

Ismeretlen_1068 2009.09.21. 14:17:44

no és hogy tetszett a THE VISITOR? :)

Ismeretlen_82723 2009.09.21. 14:40:11

Jó volt. Mi mást mondjak? Péntek óta sűrűbben dobolok az ujjaimmal az asztalomon. :) Jó volt, de könnyű dolga volt, mert az előtte látott A felolvasó meg hát...nem volt az. És ezt a filmet forgatókönyvírói oszkárra (is) jelölték?

Ismeretlen_1068 2009.09.21. 15:15:26

a THE VISITOR csak egyetlen jelölést kapott (és ez másfélszeresére emelte a film jogdíját :), de legalább felismerték, pedig egy reklám nélkül futott nyári film volt. kicsit túlértékelem, tudom, de az az élmény, ahogy és ahol láttam, felejthetetlen.

Daemiaen 2009.09.21. 16:03:05

Hogyne jelölték volna forgatókönyvre! Weinstein-film! :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása