aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: brüno (2009) Zalaba_Ferenc
2009. július 08. 13:16:06

Kategória: 12 komment

"Borat was so 2006", jelenti ki a BRÜNO plakát frappáns szlogenje (lásd lent): "Brüno is so Borat", replikázik a csalódott kritikus - jelen esetben jómagam, aki szerint Eastside iz da best, a zsidófuttatás az évtized sportja és a SWEENEY TODD-ban nem Deep a legmenőbb. Ezúttal azonban Sacha Baron Cohen nem hozzám beszélt, pontosabban beszélt és beszélt, de nem nagyon volt olyan mondandója, amit ne hangoztatott volna korábban.

Pedig oly nagy az isten állatkerjte! Miért ugyanazok hát a célpontok? Vörösnyakúak és izraeliták, fundamentalisták és bigottok kapják megint az ívet, s természetsen az amerikai álom torzultsága is újra terítékre kerül: legútobb a kegyvesztett Borat próbálkozott odaát az önmegvalósítással, most Brüno járja végig ugyanazt az utat, ám ezúttal a szituációk ismerősek, ezért kisebbet szólnak, ugyanakkor szélsőségesebbek is, ezáltal mesterkéltnek hatnak. Mi több, a szkeccsekből többnyire hiányzik az improvizáció és kandi kamera érzése, az a kegyetlenül ravasz megközelítés, amely őrült kirohanásai ellenére dokumentarista jelleget kölcsönzött a BORAT-nak. És annál a poénnál, amit - gyaníthatóan - az élet szült, aligha van viccesebb. Humorforrás azért a BRÜNO-ban is akad szép számmal, s ha a divatvilág nem is, a sztárvilág mindenképp kapja az ívet. A South Park után ez a film sem lesz Mel Gibson kedvence, annyi szent.

A megrendezettségnek és az újrahasznosított "ellenségeknek" köszönhetően viszont az offenzíva sokkal harmatosabb, megbotránkozást csupán a gyakori explicitás okozhat, habár korunk YouTube társadalmában már egy éneklő fallosz sem tűnik újdonságnak. S ha már a szexualitásnál tartunk: míg Borat öntudatlan találkozásai a homoerotikával egyszerre voltak veszettül viccesek és bájosan ártatlanok (igen, azok), addig Brüno direkt buzipoénjai nagyon hamar élüket vesztik.

Ugyanakkor továbbra is minden tiszteletem Sacha Baron Cohené, aki a megrendezett performanszok mellett nem kevés életveszélyes stuntot is bevállal, melyek közül talán a legdurvább az, amelyben egy Al-Aqsa Mártír Brigád vezető előtt azt ecseteli, hogy rossz a PR-juk és Osama Bin Laden úgy néz ki, mint egy hajléktalan Télapó.

Címkék

kritika comedy borat 5csillagos sacha baron cohen bruno

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr384536874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.07.08. 13:33:10

Valahogy éreztem, hogy ez nem lesz akkora bomba. Nekem az Ali G sem feküdt, inkább volt a fazon irritáló, mint vicces. Borat-nál viccesebb karaktert viszont még nem találtak ki.

Ismeretlen_1068 2009.07.08. 13:36:30

ali g igazi ász, tulajdonképpen ő borat origója, habár a címszereplésével készült film teljesen más kategória, de eredendően (az ali g show-ban) ő is ilyen "mockumentary" gyáros.

sas · http://www.tamassasvari.com 2009.07.08. 14:14:26

hat en nem tudtam vegignezni es inkabb kijottem rola..

r 2009.07.08. 16:11:36

Risztekp!!! Ali G 10/9 Borat 10/8

Ismeretlen_1068 2009.07.08. 16:56:48

nálam pont fordítva, de szerintem, ezen nem fogunk összeveszni. :)

Melllvar 2009.07.08. 16:59:43

Aeon, olvastad a slashfilm-es kritikát a Brüno-ról? Vicces, hogy teljesen a tied inverze: a csávó virtuális könnyekbe lábadt szemmel magyarázza, hogy ennél pengébb kritikát az amerikaiakról még soha, és hogy mindenkinek látnia kell. Ami nekem amúgy probléma ezeknél a filmeknél, hogy én feszengek az interjúalany helyett, legyen az bármekkora tahó :(

burberry 2009.07.08. 18:06:03

"...hogy ennél pengébb kritikát az amerikaiakról még soha, és hogy mindenkinek látnia kell." Miért csak Amerikát kritizálnák az adott filmek? Magyarországon is van annyi hülye legalább vagy bármelyik országban...

Melllvar 2009.07.08. 18:08:20

burberry: persze, igazad van. A cikket idéztem - elég személyes hangvételű

gaillard 2009.07.08. 18:32:10

Cohen, ki letépte láncát sosem volt vicces (imo); inkább a mértékletesebb, életszagú, és valóban fetrengve nevettettő tévés anyagait adnák már ki dvd-n.

Ismeretlen_1068 2009.07.08. 21:59:23

mellvar: nem olvastam róla egyetéen kritikát sem, csupán a aszázalékokat néztem meg a rottenen. a film kritizálja amerikát, az rendben is van, de már a BORAT is ezt tette, méghozzá ugyanebben a modorban, hangnemben, megközelítésben, s kb. ugyanazokat az embereket. gondolom, ezúttal a biztos bevételtre mentek rá, nem is fog bukni a film, viszont nem is lesz akkora siker, mint elődje, s harmadszor már tuti, nem fogják tudni eladni ugyanezt.

Ismeretlen_84013 2009.07.08. 22:48:56

Féltem egy kicsit tőle, ugyanis Brüno a legkevésbé érdekes (és vicces) alteregója Cohennek, de nagyon jól sikerült az egészestés kaland, iszonyat beteg dolgok vannak benne. Az év vígjátéka ettől függetlenül még a The Hangover marad, de Brüno is bőven hozza az elvárt szintet, sokaknak viszont kellemetlen fészkelődést fog okozni a moziszékekben. Amúgy meg Oscart Sachának, jobb meleg volt, mint Penn. :) Ali G - 9,5/10 Borat - 10/10 Brüno - 9/10

frmn 2009.07.10. 22:43:31

Szerintem nagyon jó volt, bár az is igaz, hogy sok a hasonlatosság Borat munkásságával. Némelyik poén nagyon ütősre sikerült, nekem a legdurvább a ketrecharcos jelenet (ami nem is volt olyan vices, mint inkább "drámai"), illetve a gyerekszereplő-válogatás volt. Az a kettő a humor és a dráma mesteri elegye volt :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása