aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: wanted (2008) Zalaba_Ferenc
2008. június 24. 17:14:47

Kategória: 16 komment

le kellene szokni a stúdiófilmek hájpolásáról. az is lehet, hogy én értelmezem rosszul az előzeteseket (urambocsá' tényleg a kommunikációval van gond), mindenesetre mostanság sorozatosan mást kapok, mint amit várok. példának okáért a wanted közel sem olyan nagy móka, mint amit az előérzetem sustorgott.

túl sok benne a bekmambetov. no, nem az akciójeleneteknek csúfolt cirkuszolás miatt (épp ellenkezőleg: ezek az elemek jelentették a legnagyobb vonzerőt): a rendező úr őrség-filmjeinek túlfőzött karakterei hosszasan vetítették ilyen-olyan frusztráltságukat, legyen az családi, pszichológiai vagy szexuális, és ez most sincs másként. ez a fajta kínlódás egy gilliam-filmben alapelem, de egy könnyed nyári akciófilmben túl sok. nem egyszer kívántam azt, hogy jó lenne abbahagyni a fárasztó belső monologizálást, túl kéne lépni a gyilkosok szövetségének erkölcsi elemezgetésén (hisz a magyarázkodás legalább annyira légből kapott, mint az egész brancs működési elve), s végre el kéne már hajlítani azt a kurva golyót, ha már az előzetesek másról se szólnak.

végsősoron azért a lelkizés nem aknázza alá a teljes szórakozást: a morvaföldön játszódó vonatos katasztrófa, a piros járgánnyal végrehajtott akrobatamutatványok és a végső mészárszék (minusz a patkányok, de inkább ne kérdezzétek) tehermentesítik a filmet, amely akciódús perceiben tényleg emlékeztet egy nagy nyári mozira.

nem vitás, a wanted tobzódik a jó ötletekben, de nem mindegyik sül el jól: a sors-szövőszékből kiolvasott ítéletek misztériuma szerény véleményem szerint baromság; timur és csapata érezhetően pedálozik a mátrix proféciáinak megídézésre, aztán végül jól elcsépelik. a többnyire kurvaanyázásra alapuló viccek nagyon hamar ellaposodnak, s nem értem, miért kellett újabb kisrealista szenvelgéssel agyoncsapni a finálét. lehet, hogy ezért van most rossz szájízem?

Címkék

kritika wanted angelina jolie action morgan freeman james mcavoy 6csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr884535583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_82723 2008.06.24. 19:49:13

Azt olvastam, a szövőszékes téma kifejezetten a filmesek adaléka Mark Millar képregényalbumához. Neki tetszett...

Ismeretlen_1068 2008.06.24. 20:28:32

adva van egy szövőszék, amely csak úgy sző. betölt egy egész termet, s folyamatosan jön belőle a stuff. mikor belépünk a terembe, morgan rámutat a szövet egy darabjára, a szálak bináris kódokat tartalmaznsk, ezekből betűk, a betűkből pedig egy név áll össze. ez a célpont. amúgy a filmnek szinte semmi köze nincs a képregényhez.

Ismeretlen_1068 2008.06.24. 20:33:57

a filmnek azért jár egy nagy-nagy pirospont azért, hogy újra felfedeztem ezt: http://www.youtube.com/watch?v=ZXN1PB_M3uo

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2008.06.24. 22:22:37

Azért ez a szövőszék-téma súlyos, súlyosabb, mint a faragott fagolyók vagy mik a Tom Cruise-féle egész estés Philip K. Dick megerőszakolásban (Minority Report). Tobzódhatott a fantázia, no... Ha jól értem, az volt vele a fő baj, hogy nem az egész egy "nagy könnyed nyári akciófilm"? Mert ha igen, a végén még megnézem :), golyóhajlítás ide vagy oda.

Ismeretlen_6782 2008.06.24. 22:37:07

Szerintem meg lehet azt nézni, nekem akcióstul-sztoristul-pszichoanalízisestül bejött. :) Bár a szövőszékezés nálam is kiverte a biztosítékot, de én nem bántam, hogy nem sima "nagy könnyed nyári akciófilm". (Furcsa is lett volna ebből a képregényből ilyet csinálni...)

Ismeretlen_1068 2008.06.25. 09:26:06

hát ha vki levegő-akrobatika és bullet time v2.0 mellé egzisztenciális nézőmarcangolásra vágyik, válljon egészségére. azért a helyzet nem annyira súlyos, mint a mátrix esetében. a minority report fagolyós bizniszével nekem nem volt gondom. sőt, kifejezetten tetszett a copyright-kérdés eme sajátos megoldása.

Ismeretlen_84013 2008.06.25. 12:28:37

Elég vegyes érzésekkel hagytam el a mozitermet, abszolút közepes alkotás. A színészek jól játszanak (Jolié a film legjobb jelenete), a rendezéssel nincs különösebb probléma, viszont a forgatókönyv erőteljes átírásra szorult volna. Kiherélték a remek képregényt és kaptunk az arcunkba egy moralizáló akciófilmet, aminek a mozgalmas jelenetei teljesen rendben vannak, de a többi szemétre való. Ki az az állat, akinek eszébe jutott a szövőszék? Csavart golyót kellene a fejébe ereszteni és vonat elé vetni, mert ekkora f*szsággal már rég találkoztam. Wesley "bazdmeges" szókincse is csak az elején vicces, utána viszont elképesztően irritáló. 5/10, de annyira felhúzott, hogy mindjárt levonok tőle mégegy pontot.

Ismeretlen_6782 2008.06.25. 18:17:15

Nem "bazdmeg". Baszki! :) Legalábbis szinkronosan.

Digitális Antikrisztus 2008.06.26. 18:11:06

De ugye, túl sok légy nem sérült meg a forgatás alatt? Kiírták? Valaki megvárta? Vagy most ilyen veterán kórházban készülnek valami grindhouse mozira? Kap ez amúgy még, sok 10/10-et itthon, de tutira nem tőlem.

VVega · http://halfpecssquad.blog.hu 2008.06.26. 22:44:27

Én Shoot 'em up szerű baromkodást és végig pörgést vártam (képregényről fogalmam sincs), de aztán nem az lett belőle. Sajnos. Azért így is tetszett, de a trailer tényleg becsapós egy kicsit és a baszki is gáz a vége felé már :) A finálé meg felhúzott -> SPOILER Mennyire szar már, hogy így intézik el az összes bérgyilkost??? Mikor Freeman kiadta az ukázt, már örültem is, hogy folytatódik a pörgés ezerrel, kb. mint amikor Wesley berobban az ablakon és lerámbóz mindenkit. Aztán meg...

Ismeretlen_1068 2008.06.26. 22:50:07

spoiler! nekem bejött volna a körkörös szekvencia, csak az volt a baj, hogy a film egész drámája a szövőszékre épült, amit egy pillanatig se lehetett komolyan venni, főleg a végén, amikor szinte már mindenkinek osztott lapot. azért szerencsére timur bekmambetov sokkal jobb rendező, mint az a nímand, aki a shoot'em up c. amatőrfilmet forgatta.

VVega · http://halfpecssquad.blog.hu 2008.06.26. 22:59:43

Ennyire nem tetszett? :)

n-drew 2008.06.27. 00:01:55

Ismét azonos véleményen vagyunk. A Golyózáport is beleértve. :-)

DCIJB 2008.06.27. 17:39:41

5/10 és máglyára kéne dobni azt, aki a szinkront csinálta. "Baszki"

Ismeretlen_43782 2008.06.28. 10:11:29

Nekem bejött a Wanted akcióstól-lelkizőstől. Az eredeti képregényt nem ismerem, ezért nem izgat mennyire tértek el tőle. Én már az első lövöldözésnél úgy voltam vele, hogy nem szabad komolyan venni, szerencsére a film nem is veszi túl komolyan magát. A szövőszékre csak okéztam egyet, ebben a világban, ahol kanyarodnak a golyók és kilométerekről le lehet lőni egy embert, ez is belefér. Azt meg nem gondoltam volna, hogy ennyire tele lesz humorral (- vizuálisan és szövegek terén egyaránt). A forgatókönyvet szídták több helyen, de szerintem jól fel volt építve, meg tudott lepni néhány húzásával. A színészek is sokkal többet nyújtottak, mint vártam. James McAvoy remekül adta mind az irodai lúzert, mind a szupergyilkost. Leginkább az agyonhasznált bullet time effektus miatt tartottam a filmtől, de ügyesen beépítették a sztoriba. Szóval nekem a Wanted abszolút kellemes csalódás volt az előzetesek után, amik egy gyér Mátrix utóérzést ígértek számomra. A maga bőven lenyelhető marhaságaival együtt egy élvezetes, mitöbb eredeti hangvételű akciófilm. 8/10

Ümit 2008.06.28. 21:02:30

"az is lehet, hogy én értelmezem rosszul az előzeteseket (urambocsá' tényleg a kommunikációval van gond), mindenesetre mostanság sorozatosan mást kapok, mint amit várok" Aki előzetesnek hisz, és aki előzetessel rontja el a későbbi filmélményt, az sikeres ember nem lehet. :D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása