aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: a király visszatér Takács Máté
2015. január 05. 20:35:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Mivel az év első, egyben egyik legjövedelmezőbb hétvégéjén a premiereknek nem osztottak lapot (értsd: egy sem jutott a top 10-be), A hobbit: Az öt sereg csatájának esélye nyílt arra, hogy emlékeztessen minket: kevés szeretettebb filmes franchise akad a középföldei történeteknél. A fantasytrilógia záróakkordja úgy vezetett megint, hogy napok kérdésévé tette az első két rész lefőzését...

hobbit_3.png

> új filmek
A rend kedvéért kezdjük az újdonságokkal. Amilyen nagy szám a tengerentúlon a Vadregény, olyannyira porba fingó számokat produkált nálunk. A Forum Hungary egyszerűen nem tehette meg, hogy kihagy a moziból egy Disney-blockbustert, amiben Meryl Streep dalol (ezt egyszer már csíptük) és Johnny Depp is ott sertepertél, ráadásul mindez tündérmese-kutyulmányba oltva teszi sajátosabbá magát. Hát ez az. Sajátosság még a feliratosság, de tényleg kár lett volna a gőzért a rengeteg ének közé vetett néhány szó verbális tolmácsolása, hiszen a Vadregény nem is az a tipikus családi film, így jobbára a musical-kedvelőkre számíthatott, akik között még szűkebb réteget tesz ki a mesemusicalre fogékonyak tábora. Kemény a dió, olyannyira kemény, hogy ezen a mindent mozgósító hétvégén is csak 6.746 nézőre futotta. Tragikusnak is nevezhetnénk, hiszen a produkció presztízse maga alapjáraton megkövetelt volna azért 10 ezer látogatót, de hát a forgalmazó biztosan fel volt készülve erre is – a visszafogott, 25 mozis terjesztés is erre enged következtetni. A 9.5 millió forintos nyitány a top 10-re sem volt elegendő. Sebaj, A nyomorultak (ugyancsak az év végén/elején futott feliratos musical, 92 ezer nézővel) kapott egy ellenpontozást.

Barbie nem egy Csingiling, vagy pedig megint az van, hogy a Cinema Cityk nélkül nem érdemes mesefilmet forgalmazni. Miután megannyi egész estés kalandja jelent meg DVD-n, a több mint félszáz éves múltra visszatekintő játékbaba ezúttal a mozivásznainkon is bepróbálkozott (méghozzá 16 teátrumban), viszont úgy tűnik, követői nem tesznek ki akkora számot, hogy a UIP merész vállalkozása igazán gyümölcsözővé váljon. A Szuperhős hercegnő csak 3.3 millió forintot mosolygott össze magának, méghozzá 2.912 látogató heves perkálása közepette. Egy "videofilmtől" ez is valami, egyébiránt új negatív példa is válhat még belőle.

Ugyancsak 16 moziban került műsorra az Apropó szerelem. Clive Owen és Juliette Binoche tanári torzsalkodása arról, hogy a szavak vagy a képek a kifejezőbbek, 2.768 embert sodort magával, akik a szinkronizáltságnak hála a képekre erőteljesebben koncentrálhattak. A Cinetel terjesztésétől ez a 4 millió forint egy semmilyen irányban nem meglepő eredmény, ezzel együtt nem különösebben jó, pláne ezen a hosszú hétvégén.

A Golden Globe-jelölt Büszkeség és bányászélet nem sokkal maradt le a maga 2.680 tüntetőjével. A Mozinet ezúttal is a kettős forgalmazás mellett döntött, vagyis a 16 mozira jutott eredeti és magyar nyelvű vetítés is. Hogy ez mennyire hasznos erőfeszítés, az kérdéses, de kétségtelenül példás. Maga a 3.8 millió forint és a nézőszám viszont nem mondható konkrétan annak, de ráérünk még ezt megítélni, mert a kedvező visszhangból kifolyólag bőven mehet még feljebb.

> korábbi filmek
A hobbit: Az öt sereg csatája látványos előnyt szerzett magának a korábbi két résszel szemben már a bemutató hétvégéjén, az azonban nem volt kivehető még akkor sem, hogy gyakorlatilag három hétvége után be is fogja azoknak végeredményét (372-374 ezer). Valami ilyesmiről van most szó ugyanis: a Forum Hungary gondozta fantasy a harmadik víkenden 50.366 új nézőt fogadott, a mozgalmas hétköznapokkal egyetemben pedig az elmúlt egy hét 97 ezer jeggyel növelte az egyenleget. A remekül alakuló naptár és a nem túl acélos alternatívák is közrejátszottak abban, hogy a film harmadik vasárnapjára már 359 ezer nézőig tornázta magát, de azért legyünk őszinték: bármi ezt nem tudta volna megcsinálni, Tolkien világa egyszerűen vonzza a magyarokat. Most már teljes biztonsággal nevezhetjük ki a 2014-es év legnézettebb filmjének Az öt sereg csatáját, és érdemes lesz figyelni, mennyivel is jut 400 ezer fölé...

A nézettségi rangsorban az Éjszaka a múzeumban: A fáraó titka következik (27.514), ám A hetedik fiú (26.160) nagyobb összeget tudott kinyerni látogatóiból. Mindkét film rákapcsolt kicsit a gyengélkedő nyitány után, így az InterCom családi vígjátéka jó úton halad, hogy legalább a második részt lefőzze, miközben a UIP fantasyje simán megcélozhatja a 100 ezres határt, ami kielégítő eredmény lesz ettől az Amerikában várhatóan eltaknyoló darabtól.

Jelen ábra szerint A Madagaszkár pingvinjei közel férkőzhet a 300 ezer látogatóhoz pályafutása végeztével, az Exodus: Istenek és királyok és a Dumb és Dumber kettyó átlépett a százezres korláton, a Paddington pedig az A Company forgalmazó legnézettebb bemutatójává vált.

> végszó & ami jön
Ahhoz képest, hogy a premiereket elsodorta az ár, nem rossz a top 10-re összegyűlt 191 ezer fő, ugyanakkor egy éve messze többen zsúfolódtunk a nézőtereken, köszönhetően a tomboló A Wall Street farkasának, illetve a Jégvarázs - Smaug pusztasága - 47 ronin triónak. Nos, legalább annál nagyobbat szólhatnak az e hetiek: az Elrabolva 3. kényelmesen pécézheti ki magának a vezető pozíciót, hiszen az előző rész nagyon népszerű volt mifelénk. És ezúttal még olvasni sem kell majd – 40 ezer néző alatt csalódás volna bármi. Teljes gázra kapcsol a Hős6os, ami azért többet szeretne, mint elkerülni a Rontó Ralph 26 ezer nézős tragédiáját – és itt most végeredményről beszélünk. Baymax, a mókás mellékszereplő majd tesz róla, hogy premierhétvégi látogatószám ne ragadjon 30 ezer alatt.

A magyar box office-jelentés elkészültét biztosította: a UIP-Duna Film.

> a top 10 (csütörtök-vasárnap)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 1  A hobbit: Az öt sereg csatája
77.6m -37.5% 520.5m 358.934
2 3  A hetedik fiú
37.5m +6.7% 91.4m 62.719
3 2  Éjszaka a múzeumban: A fáraó titka
35.6m -0.2% 93.7m 73.300
4 6  A Madagaszkár pingvinjei
26.3m +6.4% 307.3m 234.778
5 5  Exodus: Istenek és királyok
23.0m -12.5% 156.1m 107.316
6 4  Dumb és Dumber kettyó
21.2m -22.8% 159.1m 119.368
7 9  Asterix: Az istenek otthona
15.3m +13.5% 39.0m 29.157
8 8  Paddington
12.8m -6.6% 79.7m 65.632
9 7  Hogyan írjunk szerelmet
12.5m -7.5% 35.3m 24.563
10 10  Swing
10.8m -14.4% 82.1m 62.028





Címkék

disney barbie musical anniversary box office comedy animation mozinet forum hungary the hobbit cinetel children movie uip duna film brit flick box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr167045255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása