aeon flux

ready for the action now, danger boy?

remake: áldás vagy átok? Cseh Dániel
2014. január 19. 21:00:00

Kategória: film 43 komment

Remake. Főnév, köznév. Általában egy korábban készült film, televíziós filmsorozat vagy egyéb művészi alkotás felújított, újragondolt változata.

Alfred Hitchcock rendezői pályafutásának első, angliai szakaszában vitte vászonra a A férfi, aki túl sokat tudott című filmet Peter Lorre és Leslie Banks főszereplésével. Az egy óránál alig hosszabb, feszült, intenzív, ugyanakkor kissé összecsapott és kidolgozatlan mű több, mint 20 évvel később már színekkel, James Stewart és Doris Day főszereplésével, két órás, nagyszabású thrillerként hallatott ismét magáról. Hogy ki ült a rendezői székben? Alfred Hitchock. Ez azonban azon kevés kivételek egyike, amikor a remake kifejezés áldásos, pozitív előjellel ellátható, jobbára Hollywood ötlettelenségének egyik ismertetőjele, megannyi csalódást keltő alkotás szülője.

120801052051-alfred-hitchcock-london-man-who-knew-too-much-horizontal-gallery.jpgAlfred Hitchcock az A férfi, aki túl sokat tudott forgatásán.

Majd’ minden héten szembejön velünk egy cikk, ami azt taglalja, hogy az adott év tíz, a kasszáknál legjobban teljesítő filmjéből jó, ha egy eredeti alkotás, a többi mind folytatás, adaptáció vagy remake. Nincs nap anélkül, hogy valamelyik régi vagy akár kevésbé régi film újragondolásáról ne szólnának a hírek, az új Robotzsaru heteken belül szitává lövi a vásznat, Andrew Garfield hamarosan másodszorra ölti magára Pókember jelmezét, noha az első filmes bemutatkozás is alig 12 évvel ezelőttre datálható, Godzilla pedig pár hónap múlva második ízben próbál meg amerikai földre lépni, ezúttal talán több sikerrel. Kijelenthetjük-e ugyanakkor, hogy a remake létjogosultsága átkos?

Nem. Tény, hogy az eredetit mélyen alulmúló feldolgozások sora közel végtelen, Tim Burton maga kétszer is rossz végéről fogta meg a dolgokat (A majmok bolygója, Charlie és a csokigyár), az európai remekművek rendszeresen gyalázatos, de legjobb esetben is közepes iparos munkaként születnek újjá a tengerentúlon (Engedj be!/Engedj be!, Solaris, Anthony Zimmer/Az utazó). Ázsiát is csak mérsékelt sikerrel képesek amerikai barátaink másolni (Godzilla/Godzilla, Oldboy/Oldboy, Szigorúan piszkos ügyek/A tégla), de néha az újragondolásból születnek zseniális filmek is, amik akár az eredetit is képesek felülmúlni, legyen ez a megítélés bármennyire is szubjektív.

83185986_640.jpgKépkockáról képkockára, éppen csak a lelke maradt a vágószoba padlóján.

Elaludtál A kör eredeti, japán változatán (Ringu)? Keress fel egy orvost, mert annyira nem volt unalmas, de hogy a Verbinski féle amerikai változattól nem fognak leragadni a szemeid, az egészen biztos. Michael Mann még Hitchcocknál is ügyesebben adaptálta saját, L.A. Takedown című filmjét, aminek a Szemtől szemben lett a végeredménye. Talán a Fincher rendezésében készült A tetovált lány csak nálam múlta felül a svéd változatot (Män som hatar kvinnor), de A dolog, A légy vagy a 12 majom, talán leírhatom, vita nélkül porolja el az eredetit. Nem beszélve arról, hogy A hét mesterlövész sem készült volna el, ha nincs A hét szamuráj.

Bár a sorok írójának leggyűlöltebb filmje történetesen egy remake, Gus van Sant megmagyarázhatatlan Psycho ismétlése, mégis úgy vélem, a műfaj létezése nem feltétlenül és egyértelműen rossz dolog. Mielőtt azonban új rovatunkat útjára indítjuk, szeretnénk tudni, hogy te, Olvasó, mit gondolsz a fentiekről. Inkább jó vagy inkább rossz dolognak tartod, hogy ennyi újragondolás folyik le a vászonról, és miért? Melyik az a remake, amit bármikor leemelsz a polcról, és melyik az, amelyiknek szerinted soha nem lett volna szabad megtörténnie? Melyik régi kedvenced néznéd meg, miután átesett egy vérátömlesztésen? Ne fogd vissza magad, ha egy hollywoodi producer olvas minket, talán a te ötletedre harap rá...

Címkék

remake psycho michael mann david fincher alfred hitchcock the thing the fly the girl with the dragon tattoo akira kurosawa

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr515771103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freddyD 2014.01.19. 21:36:56

Egyetértek a mondandóval, nem kell minden remakenél egyből szentségelni.

Kedvenc példáim, a Holtak Hajnala illetve a Texas Chainsaw Massacre. A Holtak Hajnala eredetije szerintem egy rém gyenge valami, és nem az effektek miatt mondom, hanem egyszerűen egy rossz film. A zombik komolytalanok (félre lehet lökni őket), kész csodának tartom, hogy ott valaki is meg tudott halni. A színészek nevetségesek, a film vontatott és a vége egyszerűen snassz. Tudom, hogy sok ember szemében szentségtörés, de a remake MINDEN tekintetben jobb. Izgalmas, pörgős, bevállalós,vicces és a vége odabasz.

A TCM eredetije elég hangulatos, a vacsorás jelenet a beteg módján nagyon emlékezetes. De ennek ellenére vannak gyengébb tényezői, gondolok itt csak arra a dagi tolókocsis gyerekre, aki ritka idegesítő volt és csak hátráltatta a flmet.
A remake konkrétan a kedvend horrorfilmes, mert nagyon eltaláltak a karakterek, egyszerre horror és thriller, jó a vége és felépített egy nagyon fasza kis univerzumot, amit a Beginning folytatással/előzménnyel egész jól össze is kapcsoltak.

Persze erre mondom, hogy módjával, mert ennyi év után újra remakelni a TCM-et teljesen szükségtelen,hiszen az előző még mindig ott volt a köztudatban és jól fogadták az emberek (az újjal ellentétben).

Ennél már csak a Pókember égetőbb, ahol a harmadik rész után pár évvel már be is jelentették a teljes rebootot, ami jelképes Hollywood ötlettelenségére. Az meg a másik, hogy miért akarja valaki (azaz a néző) szinte ugyanazt bekajálni újra ennyi idő alatt

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.01.19. 21:38:56

Én szeretem megkülönböztetni a remake-et az újbóli adaptációktól. A Tetovált lányos példáról jutott eszembe: Fincher azt a filmet nem remakelte, csak ugyanabból az alapanyagból dolgozott. A remake (nálam legalábbis) azt jelenti, hogy az eredeti film forgatókönyvét is felhasználják valamilyen módon.

Így például remake az Emlékmás (hiába állítják a készítők, hogy nem), mivel olyan elemeket tartalmaz, ami az Arnies verzióban benne van, de az eredeti műben nincs.

A Félszemű Coenéktől viszont nem remakeje a Félszemű seriffnek, csupán mindkét forgatókönyv ugyanabból a könyvből készült.

remake: régi forgatókönyv + (esetleg) eredeti mű => új forgatókönyv

újraadaptáció: eredet mű => régi forgatókönyv ; eredeti mű => új forgatókönyv.

Jó lesz ez a sorozat, én is tervezek egy (tágabb értelemben véve) skandináv filmek vs amerikai remakejeik összeállítást, már össze is gyűjtöttem 20 címet hozzá, most már "csak" meg kellene nézni őket :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.19. 21:39:21

Nagyon jó téma, és én úgy gondolom, hogy nem gond a remake, ha a megfelelő filmhez nyúlnak. Vannak olyan filmek, amik a korukban sem voltak kiemelkedően jók (vagy már túlzottan is régiek), DE volt bennük fantázia, csak egyéb tényezők miatt mint például a pénz, színészek, technika stb miatt nem lehetett jól megalkotni. Ebben az esetben teljesen jó ötlet a remake.

Nagyon jó példa erre a cikkben is megemlített Godzilla, aminek az 54-es verziója a korában is nagyon jó volt, de valljuk be őszintén elkélne már egy ütős Godzilla film, ami gondosan van elkészítve.

De példának ott lehetne a 30-as évek rengeteg klasszikus horrorja is, amik akkoriban nagyon jók voltak, sőt most is nagyon jók, ha a helyén tudjuk őket kezelni, de már nem hatnak bántóan, ha valaki újra leforgatja az adott filmet. Boris Karloff például zseniális volt Frankenstein szörnyeként, de én már igenis szeretnék látni egy olyan Frankenstein filmet, amit manapság forgatnak le, és minőségi! Del Torora várok...

De akkor nézzük a másik oldalt is. Ha van egy film, ami az elmúlt 20 évben készült, és ráadásul a mai napig nagy népszerűségnek örvend, és minőségileg is a plafon, akkor teljesen felesleges a remake, és ezt én nem is nagyon szeretem. pl. Oldboy, Emlékmás, Robotzsaru,

A képregényhősök újragondolása meg szerintem teljes mértékben jó dolog. Ahogy fejlődik a technika, úgy lehet egyre grandiózusabb filmeket csinálni, és ebben a szuperhősök lubickolni tudnak. Náluk sose gond, ha valaki újra előveszi. De azért ha valaki előveszi, akkor azt csinálja jól...

Napokig lehetne erről beszélni, hogy jó-e a remake vagy sem, de szerintem nem lehet teljes mértékben kijelenteni, hogy JÓ vagy ROSSZ.

szkristof92 2014.01.19. 21:40:03

A remake-ek 90-95%-val az a nagy baj, hogy legjobb esetben középszerűen, de általában inkább rosszul mondják vissza ugyanazt, ezzel csak azt érve el, hogy az eredeti fénye még patinásabb lesz, az újragondolást pedig gyorsan elfelejtik. És pontosan ezért is utálom a mostani remake-prequel-reboot-faszomizé lázat, mert az elkészült művek a legtöbb esetben nemcsak feleslegesnek hatnak, de az emlékezetesség szikráját se tartalmazzák.
Egy újragondolás persze nálam működik. Például amikor a mögötte álló alkotó egyszerre tarja meg azt, amiért az eredeti változatot dicsérték, de visz bele valami önállót és kreatívat, de a sikerre akkor van a legnagyobb lehetőség, amikor egy olyan filmet gondolnak újra, ami nem képvisel nehezen elérhető mércét, na akkor van lehetőség a minőségbeli boostra. De ez csak az én véleményem.
Ahogy az is, hogy a japán Ring annyira félelmetes mint egy zseblámpacsere, az amcsi Tetovált lány erősebb mint a svéd, és Téglát is jobban szeretem mint az Internal Affairs-t. :)

Fata Richárd · http://riczike.tumblr.com/ 2014.01.19. 21:44:03

"Talán a Fincher rendezésében készült The Girl with the Dragon Tattoo csak nálam múlta felül a svéd változatot..."
Nem csak nálad. :-)

mgyuri · http://monophonics.tumblr.com/ 2014.01.19. 21:46:40

@Fata Richárd:
főleg, hogy nem remake, hanem egy másik feldolgozása a könyvnek.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.19. 21:50:03

Gyorsan néhány film, aminél szerintem működött az újrázás...

Azt nem mondom, hogy mindegyiknél tökéletesen, de voltak vállalhatóak is.

Péntek 13, Texasi láncfűrészes, Kör, Átok, Tégla, Evil dead, Pókember, Félszemű, Halloween (csak az első), Sziklák szeme, Köpök a sírodra.

A horroroknál általában jól működik az újrázás, de azért ott is vannak oltári nagy hibák --> Rémálom az Elm utcában, Texasi láncfűrészes (2013), Halloween 2,

most így hirtelen...

ungverjaland 2014.01.19. 21:53:07

Most így elsőre azt tudom mondani, hogy a remake mint ötlet alapvetően nem elvetendő, ha ott tényleg az eredeti mű újragondolása történik. Erre jó példa Hitchcock-tól a Man Who Knew Too Much. Persze van olyan, amikor ez eleve nem is cél, lásd Haneke Funny Games shot-by-shot remake-je, de a Gus van Sant féle Psycho remake is inkább egy ilyen kísérlet vagy poén, mint komoly film akart lenne. Persze lehet vitatkozni, hogy ezeknek van-e értelme.

Tehát ha valaki tényleg úgy tud remakeelni valamit, hogy azzal valami egyértelműen más, új dolgot hoz létre, azzal nincs probléma. Manapság az a baj, hogy új feldolgozás néven valójában sima remake-eket hozna ki, lásd a Let Me In, a Ficher féle GWTDT, vagy a kritikák alapján a Spike Lee féle Oldboy. Ami nem azt jelenti, hogy ezek a filmek kifejezetten rosszak lennének, csak teljesen feleslegesek.

Fata Richárd · http://riczike.tumblr.com/ 2014.01.19. 22:03:26

@mgyuri: Igen, és ez már egy fentebbi hozzászólásban is ki lett vesézve, ahogy azt magad is láthatod. De a bejegyzés szerzője ezt a filmet is megemlítette az írásában, én meg reagáltam erre valamit, és ennyi. De ha rugóznál még egy kicsit ezen a témán, akkor nyugodtan... :-)

Mate11 2014.01.19. 22:05:59

Számomra a remake, csak akkor működik, ha az hű marad az alapműhöz, csak jobban kivan dolgozva. Nem vagyok egy remake ellenes (szeretem a: The thing 2011), de nem látom annak az értelmét, hogy "kiszínesítsék" a Psycho-t és leadják most nekünk.
Amiket nem kellett volna remaka-elni: Emlékmás, Moon, Rope.
Amire ráférne remake: Kis Cézár, The Killing

Sütemény1975 2014.01.19. 22:09:11

@freddyD: több mint szentségtörés!

XFTN1 2014.01.19. 22:12:42

Nekem jobban tetszett az eredeti Tetovált lány. Amit az amerikaiak a Lisbeth karakterével csináltak, az fájt, főleg az utolsó jelentet.

Sütemény1975 2014.01.19. 22:14:54

@REMY: Halloween remake jobb mint az eredeti? Ennyire megöregedtem? ;)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.19. 22:16:00

@Sütemény1975: Ezt nem mondtam.

"Azt nem mondom, hogy mindegyiknél tökéletesen, de voltak vállalhatóak is."

Vállalható volt. Tény, hogy nem ér fel az eredetihez, de nem is volt bántóan rossz szerintem. Legalábbis az első rész. a 2. rész már semmit nem ér...

freddyD 2014.01.19. 22:20:05

@Sütemény1975: Jó, de akkor mondd meg légyszi, hogy miért. És kérlek ne azzal gyere mint ilyenkor mindig mindenki, hogy mert ez meghatározó film volt a zombizsánernek, mert attól még nem lesz feltétlenül jó valami. Meg hogy olyan nagy mondanivalója van...

Roulez 2014.01.19. 22:22:16

Nincs baj a remake-el, ha nem felesleges. Más kérdés, hogy elég kevés ilyen van, mivel sokszor a régebben már sikeres , minimum jó filmhez szoktak hozzá nyúlni, így meg azért elég gyakran sikerül alulmúlni az eredetit.

Fincher-féle Tetovált lánnyal például nincs gondom egyáltalán. Pár hete néztem meg az eredetit, szerintem elegendő tisztelettel nyúlt hozzá Finchy, a legjobb erényét (hűvös, szikár, morbid hangvétel) megtartva a svéd változatnak. Kb. egy szinten van a két film minősége, nem korszakalkotó thrillerek, de mindkettő elég erős film. Újabbak közül még elég jó volt szerintem a The Great Gatsby: nem szeretem a giccset, de ennek nagy atmoszférája volt, amit egy hatalmas színészóriás töltött meg a jelenlétével.
Dredd: kurva kemény film + az eredetivel ellentétben komolyan is lehet venni.
True Grit: Ha Coenék és Jeff Bridges összedugják a fejüket, az miért ne sikerülne jóra? Ráadásul az eredetiben valami John Wayne "játszott". A 10 Oscar-jelölés persze egy nagy poén volt, de jó film. Férfias, szikár hangvételű, de mégis családias, szép mondanivalója van.

Az általad felsorolt remake gyűjteményből amúgy egyértelműen a 12 majmot és A téglát tartom a legjobbnak, még ha utóbbit savazzák is rendesen. Az egyik leggyengébb remake, amit láttam: kemény 3 nappal ezelőtt a 2008-as The Day the Earth Stood Still, bár már az eredetitől sem voltam elragadtatva. :D Jó szar filmnek tartom még a 2007-es 3:10 to Yumat is.

Amikhez még nem nyúltak, de szívesen megnéznék hozzájuk egy újrafeldolgozást, mert baromi érdekesnek tartanám mai szájízzel egy jó rendező kezében: 1984, Duel, The Crow, Mad Max.
Illetve aminek úgy kellene egy minőségi újragondolás, mint egy falat kenyér az éhezőnek: Dűne. :D :D

Amihez finoman szólva örülnék, ha soha nem készülne el: Alien, The Terminator, LOTR és értelemszerűen a Star Wars IV.-VI. + Fincher összes filmje.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.01.19. 22:25:24

@Neumark: A Mad Maxhez és a Hollóhoz is hozzányúltak már, csak még nem jöttek ki, mert az utómunkálatoknál tartanak :)

Deepblue Noir (törölt) 2014.01.19. 22:27:44

így hirtelenjében annyi jut eszembe, hogy akár az eredeti mű adaptálása, akár egy régebbi film többé-kevésbé újraforgatása elfogadható lehet, sok esetben még összevetni sem érdemes őket, pl. új psycho-régi pyscho, nem lett volna jobb akkor sem, ha kicsit másképp forgatja le és úgy tesz, mintha eredeti film lenne, nem remake.
az más kérdés, hogy egy adott közegben kiemelkedő filmek esetleg szóról-szóra újraforgatva már nem lesznek, nem is lehetnek olyan jelentősek mint akkor voltak, de attól még leforgathatók.
a történetek java része úgyis hasonlít egymásra, a remake legalább elismeri, hogy másol:)

FaKe.beL1eVe 2014.01.19. 22:40:40

Nyilván a remake-ekkel szemben az elsődleges szempont, hogy hogyan, miként nyúl az alapanyaghoz. Legtöbbször szerintem feleslegesek ezek az újragondolások, de én mégis azért bizakodva várom nagy részét.
Például a legutóbbi remake, ami hatalmas kedvencem lett az a Dredd. Bár igaz, hogy a Stallone-sat is nagyon szeretem, de ez sokkal nagyobbat ütött nálam. Sőt igazából én reboot-nak mondanám mintsem remake-nek, mert igencsak az alapképregényből táplálkozik.
Vagy a tavalyi évből ott volt még az Evil Dead, ami szerintem szintén egy színvonalas, mocskos, véres szórakozás volt és az is hű volt az alapanyaghoz, még ha Ash nem is szerepelt benne.
Nagy pozitív példaként még ott van nálam a Halloween-nak a remake-je, ami szerintem hozza a Texas-i Láncfűrészes újragondolásának szintjét. De persze csak az első rész, mert ahogy hallom a 2. Halloween az borzasztó lett..etc..

u.i.:
Amit nagyon várok, az a Fekete lyuk-nak a remake-je, amit az Oblivion rendezője Joseph Kosinski fog nagyvászonra hozni. Az eredeti is már bitang látványos és hangulatos volt és nagyon örülök, hogy újra előveszik ezt a kis gyöngyszemet, mert nagyon eltűnt már a süllyesztőben. A rendező úrról meg tudjuk, hogy a látvány- és hangulatteremtéshez rendkívül profi eszközöket használ, ennél jobb kezekben nem is kerülhetne ez a projekt.

Roulez 2014.01.19. 22:46:11

Hallottam én is, de a Fury Road legjobb tudomásom szerint folytatás lesz. (Nem mintha baj lenne, inkább egy folytatás, mint egy remake.)

Az új Hollóról viszont utoljára kb. 2 éve látott napvilágot értelmes hír, akkor még úgy volt, hogy Marky Mark lesz Eric Draven. :D Gondolom, hogy akkor ez azóta kuka.

mgyuri · http://monophonics.tumblr.com/ 2014.01.19. 22:54:00

@Fata Richárd:
mi ezen a rágózás?!
az írtad, hogy jobb, mint a svéd, én meg azt, hogy főleg azért, mert ez egy másik könyvfeldolgozás.
netes fórumok, omg....

Kovács Erzsébet 2014.01.19. 23:12:19

Tényleg, miért utálja mindenki ennyire a svéd Tetovált lányt? Volt ugyanolyan jó, mint Fincheré, csak más. Idáig úgy vettem észre, hogy a skandináv filmek amerikai remake-jei működni szoktak, mégpedig azért, mert stílust váltanak. A svéd eredeti emberközeli, realisztikus, pszichologizáló, könnyen átélhető, az amerikai verzió pedig stilizált, atmoszferikus, hangulatos, "eltúlzott", jól néz ki (maga a legújabb Bond mint szakadt újságíró!)... Így volt ez a Brodre/Brothers párossal is. Viszont amikor eleve angolszász anyagot remake-elnek (mármint amerikaiak), abban az esetben borítékolva a kudarc, hiszen túl közel van egymáshoz a kettő.
@Neumark: Kívánságod máris teljesül, mert a pletykák szerint szerelmesfilm (!) készül az 1984-ből Kristen Stewart (!) főszereplésével. Viszont a Dűnéhez szerencsére nincs épeszű rendező, aki hozzá merjen nyúlni. Lucas már anno megjósolta Lynchnek, hogy az a könyvmonstrum feldolgozhatatlan, csak hát ugye a jó David túl keményfejű volt ahhoz, hogy inkább a Star Wars következő részét rendezze meg.

pizsama 2014.01.19. 23:14:47

Nekem egyik kedvenc remake-em a 3 férfi es egy bébi. Az eredeti is remek, az amerikai feldolgozás viszont máshogy jó.

Ugyanígy az Ocean's Eleven is jó remake lett.

A 13. Rendőrörs Ostroma feldolgozásra viszont semmi szükség nem volt!

Deepblue Noir (törölt) 2014.01.19. 23:22:52

@Kovács Erzsébet:

miért utálja mindenki ennyire a svéd Tetovált lányt?"

mert sem krimiként, sem drámaként nem állja meg a helyét, csak egy szimpla skandináv sokkolás, tipikus példája az általam visszataszítónak tartott filmeknek:)
akkor már írtak volna rendes krimit, okos nyomozással, vagy valamilyen normális, intelligens drámát ahol a háttérben nyomozás is van, na de ez
"You watch this slick, headache-inducing piece of trash in constant awe of how much lower it could possibly go"

csak azért idézem ed gonzalezt, mert pont ez éreztem mikor láttam (szüleimmel együtt, akik ugyanígy látták): jézusom, ennél már nincs lejjebb. de igen, volt.
ez egyfajta új, skandináv giccs, a rosszabb fajtából.

Deepblue Noir (törölt) 2014.01.19. 23:26:51

@pizsama:

ha már "tömegfilm", akkor ezerszer inkább három férfi és..meg ocean's eleven, mint a tetovált lány-féle olcsó,krimiként soványka sokkoló műdráma:)

ungverjaland 2014.01.19. 23:34:34

@Kovács Erzsébet: "Tényleg, miért utálja mindenki ennyire a svéd Tetovált lányt?"

Miért, mindenki utálja? Én azt hittem, azért a legtöbben jobban szeretik mint a remake-et. Nekem az eredeti jobban bejött, de tényleg mindkettő működik. Noomi Rapace szerintem sokkal jobb választás volt Lisbeth karakterére.

Nyílméregbéka 2014.01.20. 00:02:58

Az eredeti svéd tetovált lány szerintem minden tekintetben jobb film mint a remake, pedig nekem az amerikai verzió is tetszik.

Jó remake-ek: True Lies, Holtak hajnala, Oscar, Ben Hur, Ocean's Eleven, Heat...
Amiért kár volt: Totall Recalll, Thing, The Fog...

Deepblue Noir (törölt) 2014.01.20. 00:05:03

legjobb remake idén: gyilkos vágyak (passion)

Németh Barna 2014.01.20. 08:32:45

Úgy látom sokszor előjön, hogy remake és adaptáció fogalma keveredik, és mondjuk ez nem is csoda. Persze a valóságban nem így van, de én általában azt szoktam lerimékezni, ahol semmi mást nem érzek a háttérben, mint az újra felmelegítés igényét, amivel újra lehet pénzt keresni. Sajnos ebből van több, és ezek között van a kevesebb jobban sikerült. Aztán ott van a másik helyzet, amikor a rendezőnek új ötletei vannak, máshogy szeretné elmondani ugyanazt, amit már valaki elmondott. A lényeg a mondandón van. Ez a ritkább eset, és persze ezt is el lehet rontani; ennek ellenére ezt a fajta módszert mégis nagyobb becsben, és inkább adaptációnak tartom.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.20. 08:51:16

Az a rossz, mikor a remake-re amolyan csodafegyverként tekintenek.

Mikor a Pókember 3 nem sikerült(finoman szólva) és már a legelvetemültebb rajongók is belátták, hogy Tobey naaaaaaaagyon gyenge a szerepben akkor kitalálták, hogy nah majd most REMAKE, ez a csodafegyver-varázsszó megengedte nekik, hogy megcsinálják a pókember 1et, csodapók címmel más szereplőkkel és mindenki újjong, hogy jajdejó, de jó, hogy remake-elték, holott nem, ugyanolyan gyenge, mint a régi pókember volt, sőt nem is régi volt, mert alig 10 éves.

De a remake akkora varázslat, hogy mindenkinek elég is lett, hogy elhiggye, hogy az eredettörténet, meg a zöld ellenség másodszor (illetve sokadszor, mert ugye a zöld manó nem csak az elsőben, de még a 3ikban is benne volt)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.20. 09:10:55

@doggfather: Supermanre se kellett sokat várni, sőt ha azt nézzük Batmant is elég hamar elővette Nolan. A szuperhősöknél szerintem ezzel nincs nagy gond... változik a világ, változik a technika, és egyre nagyobb filmeket lehet készíteni. Akkor meg pláne nincs baj, ha olyan eset áll fent, mint a Supermannel, azaz egy rakás szar lett XY-odik feldolgozás... de ezt a Pókemberre is rá lehet sütni, mert bár jó volt anno az első 2 rész, de hát nem is tudtuk mihez viszonyítani, mert kétlem, hogy sokan látták volna a 70-es évekbelit. Most, hogy kijött az IGAZI Pókember, mert hát igen, ez már vére PÓKEMBER volt, így már más a Raimi féle verzió is...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.20. 09:17:01

@REMY: Ugyan ezt leírhattam volna a Burtion-majmok bolygójával, vagy az újjal kapcsolatban is. A pókember csak egy példa volt. ;)

De látod amit írtam működik, mert te is azt HISZED, hogy ez az új ez IGAZI Pókember, holott legalább olyan messze van tőle, mint a raimi féle volt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.20. 12:05:25

@doggfather: Sok esetben szerintem nem is lehet mást csinálni, a stúdió részéről nyilván ott a nyomás, hogy a franchise-t fenn kell tartani, és ez sokszor értelmesebb megoldás, mint a 4.-5.-6. rész. Nem tudhatod, a Pókember 4. milyen rossz lett volna. De ez végképp jó döntés volt, ha pl. nem a Pókembert nézzük, hanem mondjuk a Batmant.
Bár amit írsz, az igazából a reboot-okra vonatkozik, pl. a Total Recall vagy a Carrie remake-je senkit nem érdekelt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.20. 15:53:31

@danialves: a reboot vagy remake az esetek többségében a készítők se tudják, használják ezt is azt is.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.20. 18:40:59

@doggfather: Szerintem elég élesen elválik, nálam a remake az, amikor egy adott filmet készítesz el újra, a reboot pedig, amikor egy több filmből álló sorozatot / egy teljes univerzumot gondolsz újra, fenntartva a jogot arra, hogy esetleg teljesen más irányba megy el az egész.
Ld. Star Trek, a képregényfilmek stb., ezek mind rebootok. De mondjuk a Majmok bolygója csak remake, mert ott nem akarták az egész világot újragondolni.

Atkakukac1989 2014.01.20. 19:35:47

És persze, hogy kimaradt az egyik legfontosabb: A sebhelyesarcú. Oké, hogy van a 2 film közt vagy 50 év, de a 83-as verzió minden tekintetben jobb, és ami a legfontosabb, érdemes volt elkészíteni. Mert ugye régen még a kreatív koncepció vagy az egyéni rendezői megoldások felülírták azt az opciót, hogy csak azért hívjuk életre az új filmet (azonos címkével), hogy pénzt keressünk vele.

Nyílméregbéka 2014.01.20. 19:51:53

@danialves: Attól függ melyik Majmok bolygójára gondolsz. Mert a 2001-es Tim Burton féle film az remake volt, míg a 2011-es Rise of the Planet of the Apes már reboot, hiszen ott nem a 68-as eredeti koncepció alapján nyúltak a sorozathoz, hanem újragondolva a karaktereket és az időrendet, egy új sorozatot indítottak az eredeti történetből merítve.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.20. 20:08:54

@Nyílméregbéka: Természetesen a 2001-esre gondoltam, ha visszaolvasol, korábban is az került szóba.
A 2011-es meg szerintem nem reboot, hanem egy szimpla előzményfilm, ha jól emlékszem, nem igazán gondoltak újra abban semmit (bár már nem emlékszem, hogy az eredetiben volt-e magyarázat a majmok öntudatra ébredésére és az emberek majdnem kipusztulására), eleve még 1000 évre vagyunk az eredeti történet idejétől.

Nyílméregbéka 2014.01.20. 21:13:04

@danialves: De reboot, nemsokára jön a második rész, amiben már a majmok vannak többségben a földön. Maradtak az "eredeti" alapsztorinál, csak normál időrendben kezdték, és haladnak a "végkifejlet" felé, az új koncepció alapján. Aztán majd meglátjuk mi lesz belőle...
Az eredetiben is mindez meg volt magyarázva. Összesen öt film készült 68-71 között, csak ott egy folytatás-film után, Zira és Cornelius visszamentek az időben (időutazás) a kezdetekhez, majd azután az utolsó részben mintegy visszaemlékezés szerűen a majmok törvényhozói mesélik Ceasar történetét, és lázadását. Vagy valami ilyesmi, ha jól emlékszem... :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.20. 21:23:53

@Nyílméregbéka: Akkor nem szóltam, szerintem azokat a részeket már nem is láttam.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.21. 09:34:57

@danialves: @Nyílméregbéka: már hogyne vesztett volna. A majmok bolygója mindegyik része jó, és érdekes kérdéseket boncolgat.

Se burton, se a legfrissebbnek ez nem sikerült. Mind a kettő gyengébb, mint az eredeti folytatásai közül bármelyik.

Nyílméregbéka 2014.01.21. 16:04:00

@doggfather: Hát lehet, hogy igazad van, én ezeket még a VHS+ hangalámondásos időkben láttam, lehet meg kéne néznem újból :)

Burton remake-e pocsék volt, de az új Rise of The Planet of the Apes szerintem nagyon jól sikerült. Ha minimum tartani tudják a szinvonalat a folytatással, akkor egy sokkal jobb sorozatot kapunk az eredetimél, és végre az újabb generáció is kap egy remek majmok bolygója filmet...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása