aeon flux

ready for the action now, danger boy?

a magányos lovas: a magyar szinkron Takács Máté
2013. július 10. 10:03:00

Kategória: film 17 komment

Holnap feltámad a vadnyugat a magyar mozikban is: bezakatol a Disney monstruma, mert lejárt az egy hetes büntetés, amit egeresék róttak ki ránk kalózkodási szokásaink miatt. Mondjuk Johnny Depp se más ezúttal sem, mint egy szárazföldi haramia, aki ugyanúgy hangzik magyarul, mint mikor a tengereket járja. Nem csak a további szereplők hangjai derülnek ki, hanem az is, hol látható feliratosan A magányos lovas.

ranger_03.jpg


Johnny Depp – Király Attila. Depp minden szerepe meglehetősen különc, ha meg még annál is különcebb (értsd: tele van aggatva mindenfélével), akkor Király Attilára van szüksége a magyar szinkronnak. A Karib-tenger kalózai-sorozat után ezúttal is ő kapott lehetőséget, míg olyan figurák, mint Barnabas Collins, Sweeney Todd, Willy Wonka vagy a Bolond Kalapos, mind inkább Nagy Ervinért kiáltottak.

Armie Hammer – Zöld Csaba. Mind Hammer, mind Zöld Csaba megérdemelte már, hogy teljes értékű hősszerepben bizonyítson (bár a plakáton Depp lenyúlja az első helyet). A feltörekvő színészt szinkronizálta már Makranczi Zalán (Tükröm, tükröm), home videós megjelenések alkalmával pedig Széles Tamás (J. Edgar - Az FBI embere) és Géczi Zoltán (Social Network - A közösségi háló), de kétséget kizáróan Zöld az eddigi legnyerőbb tipp; itt a Crank 2: Magasfeszültségben hallható.

Helena Bonham Carter – Pikali Gerda. Ez most valami új: Pikali Gerda ezt megelőzően aligha jutott eszébe szinkronrendezőnek, ha a nála amúgy tizenkét esztendővel idősebb Helena Bonham Carterről volt szó, de úgy tűnik, a westernes közeg sok mindent megenged. A színésznőt legtöbbször Balázs Ági tolmácsolta a magyar nézőknek, a Harry Potter-sorozaton túl például a Terminátor: Megváltásban is, hogy csak a mozis afférokat említsük.

William Fichtner – Epres Attila. Fichtner mindig jó figurákat játszik, még olyan zöldségekben is mentette a menthetőt, mint a Féktelen harag. Hazai képviselete talán pont a változatos figurái miatt nem egységes; az említett filmben Forgács Péter szinkronizálta, amivel ki is merül a már mozipremierhez magyarított munkáinak listája. Meglepő módon Epres Attila eddig még nem került képbe, pedig ő már végigment fél Hollywoodon az elmúlt fél évtizedben (nem csoda: piszok jó a fickó). Azért nem lett volna rossz, ha A szökés című sorozathoz hasonlóan Laklóth Aladárra esik a rendező választása, a változatosság kedvéért.

Tom Wilkinson – Szilágyi Tibor. Szilágyi Tiborra mostanság nagyon ráharapott a szinkronszakma (Vasember 3., A nagy Gatsby), és ez így van jól. Persze Wilkinson esetében távolról sincs szó újításról, ám moziban most először szól ő az Oscar-jelölt színész szájából.

Barry Pepper – Stohl András. Pepperre hatványozottan érvényes az, ami Fichtnerre: ahány filmje, annyi arca. Ő is pusztán másodjára kerül szinkronba a moziban, ráadásul elsőként is egy idei munkájában tolmácsolták nekünk, mégpedig Szakács Tibor. Stohl András, aki szokásos színészein (Damon, Harrelson, Grant, Craig, Renner, Pitt, Law) túl egyre többekre terjeszti ki magát, nem maradhat ki idén egyetlen filmből sem, ennek elfogadása után pedig még akár örülni is lehet, hogy nem mondjuk Wilkinsont osztották rá.

James Badge Dale – Kaszás Gergő. Badge Dale pedig kis túlzással egyetlen nyári szuperprodukcióból sem maradhat ki, hiszen a Vasember 3.-ban (Zámbori Soma) és a Z világháborúban (Barabás Kiss Zoltán) is felbukkant.

valamint:
Robert Barker – Fekete Ernő
W. Earl Brown – Bácskai János
Chad Brummett – Rajkai Zoltán
Damon Carney – Barabás Kiss Zoltán
Mason Elston Cook – Császár András
Joaquín Cosio – Schneider Zoltán
Grover Coulson – Végh Ferenc
Freda Foh Shen – Erdélyi Mária
James Frain – Welker Gábor
Saginaw Grant – Szokolay Ottó
Christopher Hagen – Pálfai Péter
Damon Herriman – Kapácsy Miklós
Leonard Earl Howze – Faragó András
Tad Jones – Cs. Németh Lajos
Laina Loucks – Joanna Szumial
Luz P. Mendez – Csonka Anikó
Timothy V. Murphy – Bolla Róbert
Matt O’Leary – Kossuth Gábor
Tina Parker – Zsurzs Kati
Bryant Prince – Straub Martin
Leon Rippy – Varga Tamás
Stephen Root – Szélyes Imre
Bob Rumnock – Imre István
Lew Temple – Horányi László
Harry Treadaway – Szatory Dávid
Ruth Wilson – Varga Gabriella

a magyar változat munkatársai:
magyar szöveg: Boros Karina
szinkronrendező: Faragó József

A filmet július 11-én mutatja be a Forum Hungary. Feliratos változatban a következő mozik játsszák: Budapesten a Cinema City Allee, Aréna, Mammut, MOM Park és Westend, valamint a Puskin mozi, vidéken a Cinema City Alba, Debrecen, Győr és Pécs. A pápai Petőfi mozi ezúttal is bevállalós: eredeti nyelvű vetítést is tart a szinkronizált mellett.

Címkék

szinkron disney johnny depp stohl andras forum hungary helena bonham carter pikali gerda william fichtner tom wilkinson barry pepper the lone ranger epres attila zöld csaba zsurzs kati armie hammer kaszas gergo fekete erno kiraly attila welker gabor rajkai zoltan boros karina cs nemeth lajos szatory david barabas kiss zoltan schneider zoltan szelyes imre farago andras farago jozsef szilagyi tibor bacskai janos kapacsy miklos straub martin varga tamas csaszar andras kossuth gabor bolla robert horanyi laszlo szokolay otto imre istvan

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr85398644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csgergo 2013.07.10. 10:16:13

A szegedi Cinema City is játsza feliratosan a filmet.

MasterTom 2013.07.10. 10:36:44

Teljesen egyetértek Depp szinkronválasztásaival, az ő különböző szerepei tényleg megkívánják a váltogatást. Mindkét szinkronszínész fantasztikus egyébként Depp hangjának.

m.martin91 2013.07.10. 11:16:52

Én is egyetértek. Király Attila és Nagy Ervin is nagyon jó, csak el kell találni, hogy az adott filmben melyikükre van szükség. Most Királyra volt, ez egyértelmű.

Egyébként teljesen rendben van a szinkron, szép munka. Talán Fichtner-nél nem teljesen stimmel Epres Attila, itt valóban jobb lett volna Laklóth Aladár vagy éppen Jakab Csaba. De összességében rendben van a dolog.

Torres 2013.07.10. 11:21:55

botranyos. ezeket remelem te se gondolod komolyan amiket depphez irtal. egyszeruen az tortent, hogy bejott hozzank a karib tenger kalozai es valami idiota azthitte, hogy megbukott ezert moziba alap feliratos volt de meg dvdn is csak ugy jelent meg. es godnolom felkarolta valami kisebb studio es csinaltak egy ultra gagyi szinkront hozza a kiraly attilaval vagy mer nem tudtak megfizetni a stohlt vagy mer leszartak. erre jottek az uj reszek meg a hatalmas siker es mar nem lehetett valtoztatni. (mondjuk nem ertem miert nem, miert pont ehhez ne lehett volna uj szinkront csinalni) erre mar itt tartunk hogy ha valami fassag van depp fejen akkor kiraly attila a megfelelo hang? pofam leszakad komolyan. nagy ervin meg megrosszabb. alapbol semmi bajom vele csak keressenek neki 5 masik szineszt azt szinkronizalja oket ne vegyuk mar el az alapszineszeket az alapszinkronhangoktol. (es a sitt most kurvara nem szamit matt damon is max 1 filmet bukott) de amit deppel muvelnek az tenyleg vicc.

armie hammertol en csak a social networkot lattam de annal jobb hangot kotve hiszem, hogy lehetne talalni neki. a sample se gyozott meg.

ez a minden filmbe ha van noi foszereplo akkor az pikali gerda meg mar tenyleg a veg. ennek a csajnak nincsenek szinhazi szerepei es nem tud mibol megelni vagy mi? nem hiszem el hogy minden szinkronrendezo kis noteszebe elso helyen van ha valami not kell leszinkronizalni. mer a sajat bejaratott szineszei oke, ha valaki uj jon akinek meg nincs hangja oke, de hogy helena bonham cartert????? neee ezt mar tenyleg ne

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.07.10. 12:07:04

@Torres: de ugye azt te so gondolod komolyan, hogy a Karib dvd-n nem volt szinkron.
egyébként a Disney tudtommal fokozottan figyel a szinkronokra, a pénzhiányt és a kisebb stúdiót nehezen tudom elképzelni.
Sokaknak nem tetszik Király Depp hangjaként, de szerintem jó választás.

Oblath Ádám 2013.07.10. 12:15:10

Casting volt rá a Karibnál is, itt is...

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.10. 12:53:32

@Torres: Teljesen komolyan gondolom, amit Depphez írtam, miszerint ebben és a Karibokban Király Attila a hangja, más egyebekben meg Nagy Ervint választották. Nem is gondolhattam másképp, hiszen ezek tények. Amúgy sincs mindennek értelme, amit írsz.

A Karib-filmeket én amúgy nem bírom szinkronizáltan nézni, alighanem azért, mert a legelső feliratos volt, és utána már nem fűlött hozzá a fogam másképp, mint eredeti nyelven, pláne a rengeteg szinkronhang-változtatás miatt a másodiktől: Gibbs, Norrington, Barbossa...

Kamen 2013.07.10. 13:34:30

A Karib 1. szinkronja szerintem teljesen rendben van, egyedül Depp magyar orgánuma sántít egy kicsit. A 2. és 3. részben Bill Nighy magyar hangját sikerült még nagyon jól eltalálni, de a folyamatos változtatások valóban tönkre vágták a hangulatot.
Az első részt még én és moziban, feliratosan láttam egy borongós délután, édesapámmal. Kellemes emlék marad. :)

IvánBélaCsubakka · http://ivanbelacsubakka.blog.hu 2013.07.10. 16:45:30

Emlékszem, annak idején A Karib-tenger kalózai DVD-s szinkronja volt az első, amin felháborodtam, főleg Király Attila és Csőre Gábor miatt. Utána pár nappal olvastam a régi DVDExtrán, hogy ennek kapcsán felvetődött, hogy milyen szar helyzetben van a magyar szinkronizálás. Nem akarom Király Attilát hallani Depp hangjaként, mert nagyon nem illik hozzá, úgyhogy ha előbb-utóbb megnézem ezt a filmet, eredeti hanggal teszem.

ezsolty 2013.07.10. 17:58:16

@IvánBélaCsubakka: Ezt most mindenféle leugatás nélkül kérdezem, hogy akkor ki lett volna a megfelelő az általad említett két hang helyett? :)

m.martin91 2013.07.10. 19:15:17

Rékasi Károly valóban jobb választás lett volna Bloom-hoz, ez nem is kérdés. Ettől függetlenül Csőre Gábor is lazán megoldotta a feladatot. Az én véleményem az, hogy Király Attila tökéletes Johnny Depp szinkronhangjaként, persze leginkább akkor, amikor olyan szerepben van, mint a Karib-tengerben vagy mint itt, A magányos lovas-ban. Ha a saját arcát adja az adott filmben, akkor Nagy Ervin a jobb választás.
Stohl András bár az egyik legjobb a szakmában, szerintem nem igazán illett Depp-hez. Nem véletlen, hogy egy ilyen nagyszerű színészt, mint őt, elfelejtették Depp-el kapcsolatban, s inkább másokat favorizálnak. Király Attila és Nagy Ervin magas szinten űzik az ipart Depp szinkronhangjaiként, s mint korábban is írtam, a szinkronrendezőknek csak azt kell mérlegelniük, hogy melyikükre van szükség az adott filmben. Erre a filmre remek választás volt Király Attila.

Torres 2013.07.10. 20:37:25

@Takács Máté: "Teljesen komolyan gondolom, amit Depphez írtam, miszerint ebben és a Karibokban Király Attila a hangja, más egyebekben meg Nagy Ervint választották. Nem is gondolhattam másképp, hiszen ezek tények."

ezek tenyleg tenyek nehez lenne veluk vitazni csak te nem ezt irtad. en esku birom a munkassagodat de szted a magyar szinkronnak tenyleg kiraly attilara meg nagy ervinre van szuksege? en ezeket a kijelenteseket nem ertem foleg azok utan hogy nem is lattad/nezed szinkronosan ezeket a filmeket. szal stohl ennyire gyenge szinesz lenne hogy nem tudja megoldani depp szinkronizalasat mer kalozkalap van rajta es reszeg vegig? :)))))))

szal jo ez a vegvari az al pacinohoz de ha vigjatekot jatszik akkor legyen mar a reviczky mer az jobban hozza a vicces figurat, ha meg romantikusba akkor legyen a forgacs gabor. nem az van inkabb hogy annyiszor nezte meg mindenki ezt a szar, hogy teljesen hozzaszokott mar?
most a matt damonnak is lesz egy scifije lehet el kene gondolkozni a cseren. mondjuk csore gaboron. sokan feliratosan neznek sokan meg nem. de 10 ev mulva mar ugyis mindenki azt modnana, hogy jo volt ez a stohl de a csore jobban hozzaillik. akik szerint stohl szar deppnek azok lattak egyebkent a betepvet, az asztronauta feleseget, a titkos ablakot, a csokoladet vagy a pokolbolt?

@Adam Van Helsing: "de ugye azt te so gondolod komolyan, hogy a Karib dvd-n nem volt szinkron."

de pontosan ezt gondolom. feliratosan ment moziban es annyira leszarta a disney 2003ban a magyar terjesztest hogy tobb evig nem lehetett szinkorosan megkapni dvdn, azaz nem is volt hozza. nem ugy mint most hogy kijon juniusba a trance feliratosan moziban es juliusban mar jon a szinkronos dvd. teljesen mas vilag volt.

egyebkent depp stohl, bloom rekasi, knightley barki csak ne szinetar dora. es akkor rendbe is lettunk volna. de igy maradt az egyetlen blockbuster amit kenytelen vagyok feliratosan nezni. mondjuk szerencsere a folytatasok mar annyira gyengek hogy a szinkron hiaba ront rajta. a problemam azzal van egyebkent, hogy elidnult egy uj szeria kitudja hany resszel es mar az elejen elkurjak ezt is.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.10. 21:24:53

@Torres: Én aztán nem mondom, hogy Királyra és Nagyra van szüksége, csak az ábra azt mutatja, hogy így van. Mindig gyanakodj arra, hogy cinikus vagyok kicsit (pláne ha olyanokat írok, hogy Depp fejének terheltsége összefügg a magyar hangjának kilétével). Amúgy a negyedik Karibot és az ervines szerepeit láttam szinkronizáltan, és Deppel nem volt problémám egyikkel sem - a további szereplők ezekben a filmekben már más kérdés.

A Damon - Stohl cserejavaslatoddal pedig már elkéstél volna, mert természetesen ő lett abban a filmben is. :)

A Karib 1.-et pedig nem sokkal a megjelenés után megvettem DVD-n és akkor nyomban el is döntöttem, hogy magyar szinkronnal nem fogom nézni - merthogy volt rajta.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.10. 21:31:42

@Torres: Egyébként nem példátlan, hogy egy színésznek külön emberre bízzák a könnyed és komoly szerepeit. Lehet, hogy tévedek, mert nem láttam minden filmjét, de elvileg Robin Williams-t drámáiban Tordy Géza szinkronizálta, Mikó Istvánra csak az Álmatlanság magasságában "merték" rábízni humormentesen.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.07.11. 09:47:49

@Torres: hát akkor az én példányommal (amit a megjelenés első napján vettem 2004 február valamikor) lehet a baj, ugyanis beszél magyarul :-))

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása