aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top film: minden idők legjobb sci-fijei #30-21 Zalaba_Ferenc
2013. március 22. 15:10:00

Kategória: film 26 komment

Képzeld el az elképzelhetetlent! Kelj fel, nézz le, nézz előre, nézz magadba, és indulj el olyan irányokba - gondolatban és képzeletben -, melyeket a valóságban nem járhatsz be! Még nem. Az alábbiakban mi is tovább vándorlunk a lehetséges jövőben, az alternatív jelenben és a titkos múltban, hogy egyszerre vágyott és félt talányokat fedezzünk fel. Magyarul folytatódik minden idők legjobb sci-fijeinek litániája.

scifitop50_03.jpg

Back in time
Minden idők legjobb sci-fijei #50-41
Minden idők legjobb sci-fijei #40-31

Forward in time
Minden idők legjobb sci-fijei #20-11
Minden idők legjobb sci-fijei #10-1

30. A forrás [The Fountain] (2006) <Találat: 60 pont>

Rendező: Darren Aronofsky
Szereplők: Hugh Jackman, Rachel Weisz, Ellen Burstyn

A film: Egy férfi az élet forrását kutatja három korban - mondjuk 1500-ban, 2000-ben és 2500-ban. Önfeláldozó keresése önzetlen, ugyanakkor önző is: a szerelméért teszi. A szerelemért, ami nélkül nem tud létezni. Küldetése mindhárom korban más és más eredménnyel zárul, de egy biztos: az utazás masszív és spirituális, a lelet pedig katartikus.

Science: A betegségek visszaszorításával, és az úgynevezett civilizáció térhódításával az emberek átlagéletkora jelentősen megnövekedett, de mi természetesen többre vágyunk. A kérdés már csak az, hogy hajlandók lennénk-e meghalni előbb, hogy éljünk. Mi több, képesek lennénk-e elviselni azt, hogy mindenkit túlélünk, akit szeretünk, és idővel egy olyan világban találjuk magunkat, amit nem ismerünk, nem értünk és igazából nem is szeretünk.
Fiction: Jó néhány kocsmázással töltött estét meg lehetne tölteni a film értelmezésével, feltéve ha képesek vagyunk levakarni róla a vaskos vizuális tálalást.
Trivia: 2002-ben már elkezdődtek a film előkészületi munkálatai, akkoriban még Brad Pitt és Cate Blanchett játszotta volna a főszerepet, ám Pitt és Aronofsky nem találták meg a közös hangot, és a filmet lelőtték. Később Pitt Terence Malickkal közösen megvalósított egy hasonló témájú filmet, melyben még a trükkök is hasonló módszerrel készültek. A történelem nem csak A forrásban ismétli önmagát.
Feledhetetlen: Ez.
Kimondás: Death is the road to awe.

topscifi50_30_thefountain.jpg

29. Gattaca (1997) <Találat: 61 pont>

Rendező: Andrew Niccol
Szereplők: Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law, Alan Arkin

A film: Soha semmi nem jó. A tökéletlen ember tökéletességre törekszik, a tökéletes pedig a tökéletlenség izgalmaival kokettál. Miközben a genetikailag finomhangolható világ  tervezettség tekintetében rasszokra esik szét, egy lázadó (álmodozó?) be akarja bizonyítani, hogy az elszántság felül tud kerekedni a természet szabta korlátokon.

Science: A természet szabta korlátok, ezek azok, melyek legyűrésén dolgozunk. S nem csak a sportolók. A tudomány állása szerint nagy biztonsággal elintézhető, hogy a születendő gyereked fiú legyen vagy lány. A tervezhető egyén soha nem kerül le a napirendről. És még talán azoknak a Bourne-filmeknek is van némi alapjuk.
Fiction: Már Hitler is a tökéletes faj kidolgozásáról álmodozott, csupán módszerei voltak némileg ortodoxok, de az tény, hogy a jelenlegi liberális életszemlélet kizárja a tökéletes ember létezését - kivéve, ha mindenki az lehet, és ha már mindenki az lesz, akkor már senki sem lesz az.
Trivia: A marketing kampány részeként hamis hirdetéseket adtak fel, melyek azt reklámozták, hogy az emberek genetikailag szabályozhatják születendő gyerekeiket. Ezrek telefonáltak.
Feledhetetlen: Az utolsó vizsgálat.
Megmondás: They used to say that a child conceived in love has a greater chance of happiness. They don't say that anymore.

topscifi50_29_gattaca.jpg

28. Serenity (2005) <Találat: 64 pont>

Rendező: Joss Whedon
Szereplők: Nathan Fillion, Morena Baccarin, Adam Baldwin, Adam Tudyk, Summer Glau, Chiwetel Eijofor

A film: Egy alternatív világban a Firefly akkora nézettséggel rendelkezne, mint a Star Trek, a Serenity pedig olyan sikeres lenne, mint a Star Wars. A két univerzum mezsgyéjén létrejött történetben egy csapat szerethető típusfigura fedez fel kalandokat, és még a nyilvánvaló westernes tálaláson (törvényenkívüli cowboyok! aranyszívű kurvák!) is átsüt egyfajta klasszikus meseérzés hős lovaggal, talpraesett hercegnővel és egy rakat lemészárolni való sárkánnyal. A filmváltozat önmagában is átütő élmény, de a sorozattal együtt igazi flash.

Science: Végre egy film, ahol az űrben nincs hang. Szintén érdekes a tévéadásokba rejtett üzenetek témaköre (mellyel "bekapcsolják" Killer Rivert), hisz a tudatalatti stimulálása régóta bevett fogás marketingországban. 
Fiction: A film igazából a vadnyugati kirajzás allegóriája hadurakkal, vadakkal és persze a pionírokkal. Itt, a Földön már nincs felfedezni való terület, úgyhogy már csak ezért is érdemes lenne feltalálni a csillagközi utazást. Lécci!
Trivia: A tomboló Rivert bátyja egy orosz mondattal inaktiválja, amely laza fordításban kb. annyit tesz, hogy "Ez egyszerűen röhejes."
Feledhetetlen: Ahogy vágás nélkül járjuk be a Serenity-t, és ismerkedünk meg/találkozunk újra a legénységgel. Kurvára él az egész.
Megmondás: I know. We're going for a ride.

topscifi50_28_serenity.jpg

27. Terminátor 2. - Az ítélet napja [Terminator 2: Judgment Day] (1991) <Találat: 70 pont>

Rendező: James Cameron
Szereplők: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong, Robert Patrick

A film: A Terminátor home videós sikerének és a Carolco "nem spórolunk semmin" hozzáállásának köszönhetően a már csodagyereknek számító James Cameron leforgathatta minden idők (akkori) legdrágább filmjét, amely minden idők egyik legjobb popcornfilmjévé lett. Mondjuk, az Aliens után igazán nem kellett volna meglepődni azon, hogy Cameron képes egy komplex, de befejezett univerzumot sikeresen továbbgondolni. 

Science: Az okostelefonok korában a mesterséges intelligencia léte és fontossága nem is kérdéses, és miközben a hadászat azon dolgozik, hogy kiiktassa a hadviselésből az emberi tényezőt, komolyan elkezdhetünk aggódni amiatt, hogy valahol a Skynet épp erőt gyűjt. Csak remélni merjük, hogy nem fog hasonlítani Helena Bonham Carterre.
Fiction: A film sikerének titka az előjelek megcserélése. A pesszimista világképet egy új lehetőség ígérete váltja fel, a terminátorban pedig több emberségesség szorult, mint például abba a rohadékba, aki nem köszöni meg, mikor magad elé engeded. Van remény.
Trivia: A film ötlete (hogy az összeszerelő üzemben kiiktatott Terminátor lesz a Skynet írmagja) már az első rész forgatásakor megfogant, mi több, le is forgattak néhány kulcsjelenetet, melyeket végül kivágtak a filmből.
Feledhetetlen: Mikor a mit sem sejtő néző (mert az internet előtt még ilyen is volt) rájön, hogy a szerepek megcserélődtek, és később szokatlan torokból hangzik el a kulcsmondat...
Kimondás: Come with me if you want to live!

topscifi50_27_terminator2.jpg

26. Robotzsaru [RoboCop] (1987) <Találat: 75 pont>

Rendező: Paul Verhoeven
Szereplők: Peter Weller, Nancy Allen, Kurtwood Smith, Miguel Ferrer, Ronny Cox

A film: Három évvel a Terminátor után... Jézusom, valaki azonnal csináljon egy RoboCop Vs. Terminator-filmet! Szóval három évvel a Terminátor után a jó oldal is megkapta a maga gépesített segéderejét, habár a Robotzsaru titka az, hogy igazából ő is ember. Bosszúszomjas és gyarló.

Science: Remélhetőleg mi már nem érjük meg azt, hogy gépek döntenek a sorsunkról, habár a jelenlegi jogalkotás is kezd ebbe az irányba tolódni. Mondjuk, úgy tűnik, előbb lesz robotzsarunk, mint videobírónk.
Fiction: Bárhogy is lesz, ha az ítélet-végrehajtásból tejesen kizárjuk az emberi tényezőt, azzal végleg a gépek rabszolgájává tesszük magunkat. Mondjuk, az sem véletlen, hogy a film szélsőséges reklámbetétjeivel az elkommercializálódást is kritizálja, hisz az ember már akkoriban is a közösségi népmegvezetés - a tévé - rabja volt.
Trivia: Peter Weller az állának köszönhetően kapta meg a szerepet, és mikor "behisztizett", és távozott a forgatásról, a producerek kénytelenek voltak visszaédesgetni, ugyanis egyszerűen nem találhattak volna olyan színészt, akire felment volna a címszereplő speciálisan testre szabott öltözéke.
Feledhetetlen: ED 209 meghibásodik.
Megmondás: "Nice shooting, son. What's your name?" "Murphy."

topscifi50_26_robocop.jpg

24. Különvélemény [Minority Report] (2002) <Találat: 76 pont>

Rendező: Steven Spielberg
Szereplők: Tom Cruise, Colin Farrell, Max von Sydow, Peter Stormare, Samantha Morton

A film: Phillip K. Dick a jövőben játszódó novellaadaptációjában a gyilkosokat még a tett elkövetése előtt kapják el. A rendszer tökéletes... vagy mégsem? A Precrime kommandót vezető Tom Cruise saját nevét húzza ki a kalapból, ezáltal spirális helyzet áll elő: elindul, hogy bebizonyítsa, hogy ő nem gyilkos, minek köszönhetően egyre közelebb kerül ahhoz, hogy azzá váljon.

Science: A különböző profilereknek és figyelőrendszereknek köszönhetően bizonyos terrorszervezetek akciói előre megjósolhatók, és ezáltal megelőzhetők. A változók szűrésével individuumok is kiemelhetők, de konkrét tetteik megelőzése még odébb van. Amúgy az se kutya, ahogy a dizájnerek megvalósították a Kinect béta változatát. 
Fiction: M
ikor kiderül, hogy kijátszható, Spielberg végül leállítja a rendszert, pedig igazából csak tanulni kéne az esetből, de kár is lenne tagadni, hogy a rendezőnek a karakterei mindig is fontosabbak voltak, mint a környezet, melyben elhelyezi őket: a kedvükért még ezek komplett átalakítására is hajlandó.
Trivia: A három PreCog híres írók - Dashiell Hammett, Arthur Conan Doyle és Agatha Christie - keresztneveit vették kölcsön. Átírták a történelmet.
Feledhetetlen: Cruise karakterét elmeszelik, és berakják a mesterséges kómában őrzött elítéltek közé - akik közül sokat ő maga kapott el. Milyen durva jó, durva merész befejezése lett volna ez a filmnek!
Megmondás: There hasn't been a murder in six years. The system, it is perfect.

topscifi50_25_minorityreport.jpg

24. Tiltott bolygó [Forbidden Planet] (1956) <Találat: 76 pont>

Rendező: Fred M. Wilcox
Szereplők: Leslie Nielsen, Anne Francis, Walter Pidgeon

A film: Űrhajó száll le egy távoli bolygón. Legénysége azért jött, hogy kiderítse, mi történt az ottani kolóniával, amely régóta nem adott életjelet magáról. A felfedezés egyszerre rémületes és izgalmas, és ami még fontosabb: nem hagyhatja el a bolygót. Innentől spoiler: a Leslie Nielsen(!) által vezetett kommandó idegen lények nyomaira bukkan, akik értelemben messze fölöttünk állnak, ám fejlettségük mellé egyéb túldimenzionált tulajdonságok is járultak, melyek a végüket jelentették.

Science: Lehet, hogy a Tiltott bolygó egy olyan korban született, melyben Leslie Nielsen még komoly karakterszínész volt, és Robby, a Robotot feltüntették a szereplők között, méghozzá kiemelt helyen, a film mégis rendkívül modern - ha tetszik, transzcendes - gondolatokat feszeget...
Fiction: ...melyek messze megelőzik A félelem galaxisa és Halálhajó sztoriját, melyekben szintén saját, testet öltött félelmeink támadnak ránk...
Trivia: ...az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Wilcox filmje Shakespeare A vihar című darabjából merített ihletet.
Feledhetetlen: Először ölt testet a láthatatlan ellenfél. Ez a trükk akkoriban state-of-the-art volt.
Megmondás: In times long past, this planet was the home of a mighty, noble race of beings who called themselves the Krell. Ethically and technologically they were a million years ahead of humankind, for in unlocking the meaning of nature they had conquered even their baser selves, and when in the course of eons they had abolished sickness and insanity, crime and all injustice, they turned, still in high benevolence, upwards towards space. Then, having reached the heights, this all-but-divine race disappeared in a single night, and nothing was preserved above ground.

topscifi50_24_forbiddenplanet.jpg

23. A bolygó neve: Halál [Aliens] (1986) <Találat: 77 pont>

Rendező: James Cameron
Szereplők: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Carrie Henn, Lance Henricksen, Paul Reiser

A film: Könnyű lenne azt mondani, hogy James Cameron az Alienhez képest zsánert váltott, de valójában ugyanazokkal az elemekkel játszik, mint Ridley Scott klasszikusa, csupán nagyobb vásznat és ecsetet használ. És több puskaport. A bolygó neve: Halálnak igazából csak egyetlen hibája van: A végső megoldás: Halál. 

Science: Cameron a logisztikai iparból (értsd: kamionsofőr volt) lendült át a filmek világába, és a teherjárművek mindig is visszatérő szereplői voltak filmjeinek, nem csupán a kamionok, de a powerloader is, amely vizsgafilmjében és az Avatarban egyaránt szerepet kap. Azt nem értem, hol marad a megvalósítás: végre a raktározás is lehetne egy kicsit cool, egy kicsit szexi.
Fiction: Alig van példa arra a filmtörténelemben, hogy valakit Oscarra jelöljenek egy olyan szerepért, melyet már korábban is eljátszott, ám az Alien szabályokhoz ragaszkodó másodtisztje az Aliensre annyi árnyalattal, érzelemmel és motivációval gazdagodott, hogy Sigourney Weaver nominációját kevesen vitatják.
Trivia: Eredetileg James Remar játszotta volna Hicks tizedest, néhány jelenetet még fel is vettek vele (amit aztán a filmben is felhasználtak!), végül Cameron kirúgta őt.
Feledhetetlen: Tudja fene, hogy került oda, de mikor az anyakirálynő belép a végső helyszínre, és úgy tépi el Bishopot, mintha egy papírlap lenne, nos, attól a jelenttől sok millió ember ánusza merevedik görcsbe.
Megmondás: Get away from her, you bitch!

Kritika <<<

topscifi50_23_aliens.jpg

22. Az ötödik elem [The Fifth Element] (1997) <Találat: 80 pont>

Rendező: Luc Besson
Szereplők: Bruce Willis, Gary Oldman, Ian Holm, Milla Jovovich

A film: Mint a legtöbb film, így ez is egy képpel kezdődött. Luc Besson előtt az a kép jelent meg, hogy egy lány beesik egy lebegő taxiba. Később ebből a lányból lett az ötödik elem, egy intergalaktikus fegyver, amely nem csupán az egyetlen olyan eszköz, amely meg tudja állítani a Föld felé tartó gonoszt, de még Bruce Willis szívébe is képes lyukat égetni.

Science: Luc Besson a reklámokon és azok idealizált értékein csüngő fogyasztói társadalmat figurázza karaktereknek épp hogy nevezhető karikatúráival, és ebben az a legrémületesebb, hogy néhány külsősége már meg is valósult. 
Fiction: Ki tudja, ha az emók után a hipster-divat is lecseng, akkor az excentrikus metroszexualitás lesz a következő hóbort a fiatalok körében. Melegnek lenni ebben a korosztályban amúgy is szupertrendi dolog, miért ne lehetne tovább bonyolítani?
Trivia: A Leeloo által beszélt nyelvet Luc Besson és Milla Jovovich közösen hozta létre, méghozzá olyan aprólékossággal, hogy a forgatás végére képesek voltak ezen a nyelven kommunikálni egymással. Meg a kínai piacon: mert ott mindent megértenek.
Feledhetetlen: A Leeloo-t rekonstruáló gép, amely az istennek se akar kifogyni a fehér szalagból, akárhányszor nézzük újra a filmet.
Megmondás: "Everything you create, you use to destroy." "Yeah, we call it human nature."

topscifi50_22_thefifthelement.jpg

21. Sztalker [Stalker] (1979) <Találat: 84 pont>

Rendező: Andrej Tarkovszkij
Szereplők: Alekszandr Kajdanovszkij, Nyikolaj Grinko, Anatolij Szolonyicin, Alisza Frejndlih

A film: Egy meg nem nevezett városba meteor csapódik, vagy idegenek szállják meg, vagy tudja fene, mi történik vele, mindenesetre létrejön a Zóna, ahol furcsa dolgok történnek, és ahonnan senki nem tér meg élve, ezért a kormány lezárja. Persze, a kíváncsiskodó, hívő, vágyó szemek elől így sem lehet elzárni. Mi lehet a Zóna titka?

Science: Nem kétséges, hogy egy időgépet rejt, különben Tarkovszkij hogy másképp jósolhatta volna meg a csernobili katasztrófát, és az ennek nyomán keletkező zónát, ahonnan se ki, se be? Oké, igazából az 1957-es cseljabinszki nukleáris katasztrófa ihlette, DE AKKOR IS!
Fiction: A Zónába tartó utazás egyszerre fizikális és spirituális - érdemes párban nézni a szintén ugyanebben az évben bemutatott Apokalipszis, most!-tal, mert szerencsére a filmművészetben nem létezett hidegháború. 
Trivia: A filmet kétszer kellett leforgatni, ugyanis az eredeti negatívok még a bemutató előtt megsemmisültek.
Feledhetetlen: Nagy utazás...
Megmondás: We are home!

topscifi50_21_stalker.jpg

Most pedig rajtad a sor, kedves olvasó! Hogy vélekedsz az aktuális etapról? Nem garantálom, hogy egy hét múlva ilyenkor jelentkezem a következővel (lévén hogy eddig se sikerült betartani), de igyekszem.

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

joss whedon horror sci fi ethan hawke uma thurman bruce willis terminator tom cruise jude law milla jovovich colin farrell hugh jackman james cameron luc besson arnold schwarzenegger rachel weisz spielberg paul verhoeven aliens robocop andrej tarkovszkij gary oldman sigourney weaver andrew niccol darren aronofsky monster movie nathan fillion eurocinema top film post apocalyptic

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr865161425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melllvar 2013.03.22. 15:26:50

kukacoskodni fogok a rend kedveert: ebbena korosztalyban egy valosnak velt-velelmezett melegkultura kulsosegei szamitanak trendinek. ettol eltekintve a lista javulo tendenciat mutat ;)

szkristof92 2013.03.22. 15:58:02

Továbbra is remek lista, remek helyezettekkel, bár én szívem szerint az Aliens-t meg a T2-t is magasabb pozícióba raktam volna. Így viszont még jobban érdekel mi lesz a top 20-ban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.22. 16:07:02

mivel tegnap nem volt, így már azt hittem nem is lesz a héten.

kaamir 2013.03.22. 16:07:11

@szkristof92: Azt hiszem, sokunk szíve rakta volna sokkal magasabbra :D

A Gattaca-t nem szeretem, a Forrást pedig kifejezetten borzasztó filmnek tartom (de jó, hogy Aronofsky kinőtte ezt az üres nagyotmondást).

Az Ötödik elem nagy kedvenc, piszok sokrétű és szórakoztató.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.22. 16:11:47

Már előre látom, mit fogsz kapni megint, h A forrás sci-fi lett :D Nekem az egyik kedvenc filmem, és Clint Mansell meg az egyik legzseniálisabb filmzenét rakta össze, nálam is ez lett volna a feledhetetlen.
Mint ahogy a Serenityből is az a vágás nélküli fényképezés tényleg a legemlékezetesebb, valami ilyesmi hiányzott nekem a Firefly-ból.
És én is egyre jobban várom a top20-at

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.22. 16:20:49

@danialves: @kaamir: Nekem történetesen nem kedvencem A forrás (kutassátok fel, mit írtam róla ezen a blogon :), de elismerem, hogy vannak értékei. Mindenesetre A pankrátort látva nagyon örültem, hogy Aronofsky végre történetet is talált a vizuális ejakulációi mellé. :)

frmn 2013.03.22. 16:26:19

@Zalaba_Ferenc: A Forrás nem is sci-fi! :)

vargatom 2013.03.22. 16:29:42

Firefly/Serenity: nem is csak a western ihlette meg Whedont, hanem konkrétan az amerikai polgárháború után a vesztes oldalon harcoló, az új társadalomba nehezen beilleszkedő déliek.
Persze kicsit megkavarta a dolgokat, hogy ők legyenek a "jók", és közben az Alliance felső tízezre hasonlít az USA déli arisztokráciájára, de az ötlet azért innen jött.
Egyébként a sorozatban használt Serenity díszleteket lebontották, így a mozifilmhez a komplett hajót újra kellett építeni.

Robocop: Weller asszem maratonfutó (volt?) és soványsága miatt lehetett nehéz mást találni a helyére.

Különvélemény: minden érdeme ellenére nekem nagy fájdalmam az, hogy Cruise jófiú akart lenni, így nem az lett a vége, mint a novellának. Spoiler: a főhős ott a végén tényleg elköveti a megjósolt gyilkosságot... mert lesz oka rá.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.22. 16:37:58

@vargatom:

"Egyébként a sorozatban használt Serenity díszleteket lebontották, így a mozifilmhez a komplett hajót újra kellett építeni."

Volt is egy olyan geg, hogy a raktérben látható dobozokra azt a feliratot nyomtatták, hogy "újrahasznosítandó göngyöleg: tilos kidobni!". :)

Fata Richárd · http://riczike.tumblr.com/ 2013.03.22. 17:05:55

@Melllvar: Köszönet ezért a "kukacoskodásért". :-)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.22. 17:13:31

@Melllvar: Tudom, hogy a megjegyzés szélsőségesen volt, de nehogy azt hidd, hogy szerintem csupán trend melegnek lenni, és ezért bármilyen pejoratív értelemben gondolok rá, de sajna (szerencsére főleg Amerikában) egyesek átesnek a "coming out" túloldalára, és látványpékséget csinálnak nemi identitásukból, legyen az valós vagy csak megjátszott.

Llew 2013.03.22. 17:16:33

Meglep, hogy a Serenity ennyire elől van. Nem gondoltam volna. A Fireflyt imádom, de a film azon kívül, hogy visszavisz abba a világba annyira nem jó.

nikodémus 2013.03.22. 18:34:28

Engem meg a Sztalker jelenléte és helyezése lep meg, mégpedig pozitívan. Ugyanis Tarkovszkij remekműve - bármennyire tágan is értelmezzük a sci-fi műfaját - egészen különleges, tulajdonképpen merőleges az összes szóbajöhető versenyzőre. Számomra a Sztalker nemhogy a sci-fik, nemhogy a filmművészet, hanem egyáltalán az ember alkotta, művészet tárgykörébe tartozó alkotások között is kiemelkedő csúcs. Nálam abszolút első helyezett lenne, de konzekvensnek tartanám azt is, ha egyedisége miatt fel se kerül. Ezért érdekes ez a 21. hely (a lista kb. közepe): fenn is van meg nincs is. Azt viszont csalódottan veszem tudomásul, hogy a Solarist ezek szerint jobbnak tartjátok nála. Ez van, ízlések és pofonok. :-)

Amúgy döbbenetes, hogy Tarkovszkij mennyit küzdött a filmért. A film első felét leforgatják, és az előhívóban derül ki, hogy használhatatlan az anyag. Egy német filmforgalmazó megtudja ezt, és kitűnő alapanyagot küld ingyen (!) a rendezőnek. Ő viszont nem kapja meg, mert a Moszfilm azt szándékosan visszatartja. A kinézett eredeti helyszínt természeti katasztrófa dúlja fel. Az újraforgatás elején Tarkovszkij botrányos körülmények között válik meg több munkatársától, aztán szívinfarktust kap a forgatás közepén. Hónapokra leáll a munka, a lábadozás alatt jelentősen átírja a forgatókönyvet. Végül a filmet az eredetileg tervezett (és eleve szűkös) büdzsé feléből, "egy rész" árából forgatják le. Tarkovszkij ezt a filmjét tartotta a legtökéletesebbnek. Joggal.

Wintermoots (törölt) 2013.03.22. 19:24:06

@nikodémus:

ugyanakkor vannak olyanok, akik szerint tarkovszkij téved:)
szerintem a rubljov és a tükör jobbak, a nosztalgia és a solaris pedig számomra kedvesebbek, mint ez.
ugyanakkor nem igazán sci-fi,nem a jövőben játszódik, a zóna eredetéről is csak legendákat hallunk, szeretik sci-finek tartani, pedig nem az.
sci-fi történet ihlette, de tarkovszkij nem tartotta jónak a művet és ragaszkodott ahhoz hogy szinte semmi közös nincs a filmben és a könyvben.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.22. 20:16:48

@nikodémus: A Solarist én is közelebb érzem magamhoz, habár ez nem jelenti azt, hogy fel is került a listára. Majd kiderül. :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.03.22. 20:59:28

T2 nincs a top 3-ben? :D kiégtem xD

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.22. 23:33:57

@Llew: Érdekes, mert nekem meg sokkal jobban bejött, mint a sorozat. Szerintem történet, látvány szempontjából sokkal jobban össze volt rakva, mint a Firefly bármelyik epizódja. (Meg nekem ez sokkal sci-fibb volt, mint hogy milyen primitív vadnyugati közösségbe futnak bele az aktuális bolygón)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.03.23. 02:41:20

ide került sok top 10-es sci-fi, Serenity ennyire jó lenne? egy top 100-ban talán elmenne, Forrás fantasy (egyértelműen) de amúgy korrekt

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.03.23. 04:29:14

@danialves: Szerintem meg utálatos volt, hatalmas csalódás...

Fehér Folt 2013.03.23. 05:56:19

forrás egy kalap szar, nyálas, álintellektuális weepie.

pamut 2013.03.23. 09:53:35

A Serenity - és ezt nagyon szomorú szívvel mondom - sajnos egy rossz film. Egyszerűen rossz.

Azért szomorú, mert a Firefly minden idők legjobb sci-fi sorozata. Szinte megismételhetetlen egyedi darab. Sőt úgy általában is, a sorozatok között minden idők egyik legjobb sorozata volt. Sikerült olyan hangulatot filmben felépíteni, amit nagyon ritkán sikerül, engem kicsit Rejtőre emlékezetet. A színészek és megformált karaktereke is egyik jobb mint a másik, és remekül passzoltak össze. Kár volt a nagyfilmes befejezésért.

szekőcei 2013.03.23. 17:31:28

csak szólok, hogy a Robocop vs Terminator létezik képregényben - és nem is rossz. :)

cszn · http://cszn83.blogspot.com/ 2013.03.27. 13:15:14

Nem is vagytok olyan elveszettek. Egész jó kezd lenni ez a lista. Csak el ne rontsátok a végén. /fingers crossed/
A nagy kérdés az, hogy az én titkos kedvencem, a Children of men meddig jut.

Blazious 2013.03.30. 20:44:54

T2 ilyen lent? Nálam top 3, minimum.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása