aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top film: minden idők legjobb képregényfilmjei #15-11 Cseh Dániel
2012. december 15. 14:00:00

Kategória: film 50 komment

Megállíthatatlanul robogunk a dobogó felé, sorozatunk harmadik ötösfogatában ismételten nagyot merítünk; dühbe gurulunk, rímekben beszélünk, lezárunk egy epikus trilógiát, elképesztően férfiasan harcolunk és még a posztapokaliptikus Japánban is tiszteletünket tesszük. Egy dolgot azonban már most kijelenthetünk; ezúttal sem fog velünk mindenki egyetérteni. 

Aeon Flux - Top 25_1.jpg

15. 300 [300] (2006)

Kiadó: Dark Horse Comics
Rendező: Zack Snyder
Szereplők: Gerard Butler, Michael Fassbender, Lana Headey

A film: Talán nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom, néhány olvasónk magasra emelte szemöldökét látván, hogy a 300, ha csak egy hajszállal is, de megelőzte Snyder másik dobását a képregényfilm műfajában. De ha számot vetünk azzal, hogy miből mi lett, máris indokolatlan dolog volna blaszfémiát kiáltani. Míg a Watchmen egy elképesztően összetett, szerteágazó munka, a 300 már képregényként is "csak" egy látványos, de teljesen együgyű alkotás volt, így ebben a tekintetben a film az egyik leghűségesebb adaptációnak számít. Ez a kijelentés technikailag is megállja a helyét, hiszen gyakorlatilag kockáról kockára, mondatról mondatra sikerült vászonra vinni Frank Miller kétségtelenül hangulatos, de tagadhatatlanul egyszerű képregényét. A 300 egy két órás Old Spice reklám, aminek minden mondata punch line, és minden jelenete money shot.

A jó: A földkerekség legkeményebb férfiúi, akiket csecsemőkoruktól arra neveltek, hogy meghalni csak csatában, a hazáért vért ontva van értelme, minden más kiút szégyen. Nem lehet nem imádni ezeket az őrülteket.
A rossz: A metroszexualitás első hírhozója, karikatúraszerű figura, akit épp olyan egyszerű megfejteni, mint a film többi szereplőjét, de kellő gyűlöletet ébreszt a nézőben ahhoz, hogy együtt ordibáljunk a képernyő előtt Leónidásszal. 
Trivia: A filmet alig 60 nap alatt leforgatták, egyetlen rövid snittet leszámítva teljes egészében stúdióban, kék és zöld háttér előtt, de az ezt követő utómunka majdnem egy évig tartott.
Feledhetetlen: Tekintve, hogy az egész film egyetlen óriási csatajelenet, nehéz kiemelni bármit, de az utolsó összecsapás tobzódik a nagy pillanatokban.
Buborék: "We've been sharing our culture with you all morning."
Különvélemény: "Zack Snyder mozgóképes felolvasást tartott minden idők egyik legszebben megrajzolt, amúgy legjelentéktelenebb képregényéből." (Zalaba Ferenc)
"E látványos, fiúi fantáziákat életre hívó ókori akciófilmmel Zack Snyder megcselekedte, amit megkövetelt a víziónárus jelző kiérdemlése, Gerard Butler pedig egy csapásra menő lett, és e kőkemény darab után sorra gyártotta a... Romantikus komédiákat. Oda se neki, hisz nem eszelős, csak spártai!" (Takács Máté)
"Lásd Watchmen: ha lehántod a látványt, csak a ronda kaptafa marad." (Németh Barna)
"A maga korában újdonságnak számító vizuális stílusban elkészített hamisítatlan, sallangmentes hőseposz. Ütős, kemény, hatásos." (Kofrán Gergely)

Kritika

300.jpg

14. A sötét lovag - Felemelkedés [The Dark Knight Rises] (2012)

Kiadó: DC Comics
Rendező: Christopher Nolan
Szereplők: Christian Bale, Tom Hardy, Anne Hathaway

A film: Legutóbbi találkozásunkkor úgy nyilatkoztam róla, hogy ezer ponton bele lehet kötni, de felesleges, mert egy tehervonat. (Volt ott még egy obszcén, nyomatékosító jelző is, mi tagadás...) Ebben pedig nagyjából minden benne van, amit Nolan trilógiájának záró darabjáról érdemes elmondani. Ez a film kicsit olyan, mint amikor a futóversenyen valaki négykézláb érkezik elsőként a célba, de nem számít, mert a hossz nagy részén röhögve hagyta le társait. A túl sok karakter, a bosszantó forgatókönyvi hibák, a nyakatekert megoldások mind azt bizonyítják, hogy a második résszel addig elképzelhetetlen magasságokba repített sorozat megpróbált még nagyobbra nőni, de ez csak mennyiségi szempontból sikerült. Ezzel együtt a film még így is lesöpri számos riválisát egy elegáns, laza mozdulattal, hiszen ne feledjük, a vele szemben támasztott elvárásokat egy majdnem hibátlan film diktálta belénk.

A jó: Eleinte megtört, bujdosó, reményt vesztett, később erőre kapó, de beképzelt, végül önmaga határait felismerő, és tiszteletben tartó figura, klasszikus mesehős egy nem klasszikus kilépővel.
A rossz: Megállíthatatlan, elpusztíthatatlan őrült egy zseniális színész alakításában. Ha az utolsó jelenetében nem csinálnak belőle komplett hülyét, felülhetett volna Joker mellé a trónra.
Trivia: Tom Hardy maximálisan beleélte magát a szerepbe, bár elmondása szerint rossz érzés volt "kiporolni gyerekkori hősét", elég kemény ütéseket vitt be a forgatáson, a karakternek meglehetősen abszurd, sötét tónust adó "That's a lovely, lovely voice..." sorát pedig improvizálta a jelenet felvételekor.
Feledhetetlen: Batman és Bane első találkozása a csatornában, zene nélkül, IMAX kamerával felvéve, súlyos ütések, súlyos mondatok, a trilógia egyik, ha nem a legzseniálisabb jelenete.
Buborék: "A hero can be anyone. Even a man doing as simple and reassuring as putting a coat around a little boy's shoulder to let him know that the world hadn't ended."
Különvélemény: "Sok-sok sebből vérző, de magasztos befejezése egy trilógiának, amely akkora árnyékot növesztett, melyben sok más rendező elveszett volna." (Zalaba Ferenc)
"A denevérember a végére hagyta leginkább embert próbáló küldetését, mind magára, mind a közönségre nézve, de Christopher Nolan trilógiája túl masszív ahhoz, hogy kikezdjünk vele, így jobb híján meghajolunk nagysága előtt." (Takács Máté)
"A Batman-trilógia befejező darabja sokkal inkább hajaz az első részre, mint a másodikra. Bruce Wayne karakterének szép ívet ad, és méltó módon zárja le a monumentális történetet, de sem a Batman Begins frissessége, sem a The Dark Knight komplexitása nincs meg benne." (Kofrán Gergely)

Kritika

Kritika (Cseh Dániel)

The Dark Knight Rises.jpg

13. Hulk [Hulk] (2003)

Kiadó: Marvel Comics
Rendező: Ang Lee
Szereplők: Eric Bana, Jennifer Connelly, Nick Nolte

A film: Van a filmvilágban néhány olyan pont, ami előtt értetlenül állok. A Hulk esetében szerencsére nem voltam egyedül a szerkesztőségben a véleményemmel, miszerint Ang Lee filmje bizony a legnagyobb közé sorolandó. Az emberi drámákhoz mesterien nyúló direktor ugyan akciót nem tud rendezni, de megragadta a képregényfigura azon oldalát, amivel sem előtte, sem azóta nem mert foglalkozni senki a szakmában. Mindehhez igazi színészeket is talált magának, egyedi látványvilágot, fülbemászó zenét és igazi, képregényes technikai megoldásokat is csatasorba állított, Bruce Banner életét pedig klasszikus, görög tragédiaként mesélte el, amire a közönség, talán mondhatjuk, hogy természetesen, rosszul reagált. Erről a filmről ettől függetlenül a művészet szó mégis előbb jut eszembe, mint az ipari termék. Különleges hibrid, amin érződik, hogy szívesebben játszódott volna egy asztal körül, de háromból egyszer még a blockbuster követelményeknek is maradéktalanul eleget tesz.

A jó: Ő az a fazon, akiről az esti hírekben azt mondják a szomszédok, sosem gondolták volna, hogy mire készül, csendes, rendes, tisztességes embernek tűnt. Ráadásul az egyetlen olyan film, amiben mélységet is kapott, nem csak nagy, zöld muszklikat.
A rossz: Van egyszer az apa, aki látványosan nem tud mit kezdeni fia helyzetével, aztán van a mogorva após, aki történetesen az Egyesült Államok hadseregét küldi a vejére, ha problémája van. És akkor a belső démonokról még nem beszéltünk.
Trivia: Ang Lee, miután elutasította a Terminator 3: Rise of the Machines rendezését, komolyan vette a dolgát; pusztakezes ökölharcra vitte Eric Banát, hogy felkészítse a szerep durvaságára, saját mozdulatai alapján leheltek életet Hulk mozgásába, ráadásul a fiával terveztette meg a filmben szereplő mutáns kutyákat is. Mondjuk, utóbbit elég lett volna kitenni a hűtőajtóra.
Feledhetetlen: A három nagy akciójelenetből kettő felejthetőre sikerült, de a sivatagból San Francisco utcáiig tartó üldözés a mai napig egy óriási adrenalinbomba.
Buborék: "My son is unique. And because he is unique, the world will not tolerate his existence."
Különvélemény: "Ang Lee filmje stilisztikailag bravúros, de narratíváját tekintve bukta: a másfél órás, helyenként igen unalmas intrót követően a címszereplő mutáns pudlikkal és egy speciális effektussal verekszik. Fail." (Zalaba Ferenc)
"Ang Lee értelmes és érzelmes adaptációja túl lassúnak bizonyult a nyári moziközönségnek, ám a zöld szörnyeteg kálváriája mégis tartalmasabb, mint bármely másik bosszúállós kaland. Talán pont ez a baj vele." (Takács Máté)
"Sokan utálják, én szeretem. Kevés képregényfilmben van igazi dráma, de ez olyan." (Németh Barna)

Kritika

Hulk.jpg

12. V, mint vérbosszú [V for Vendetta] (2005)

Kiadó: Vertigo / DC Comics
Rendező: James McTeigue
Szereplők: Hugo Weaving, Natalie Portman, John Hurt

A film: Alan Moore hírhedten nehéz ember, a tárgyalt film és a Watchmen mellett hozzá köthető többek között a From Hell és az LXG is, de eddig egyetlen alkalommal sem járult hozzá, hogy neve feltűnjön a stáblistán, méltatlannak találta ugyanis a végeredményt. Ha a forrásoknak csak fele is igaz, a V for Vendetta esetében teljesen érthető a felháborodása, meglehetősen sokat finomítottak ugyanis az eredeti anyagon, ami ennek ellenére vagy talán éppen ezért nagyszerűen működik a film műfajában. Bár Orwell után nehéz újat mondani a témában, V figurája és a film precíz, patikamérlegen adagolt, mégis lélekkel teli felépítése okán joggal foglalhatta el helyét a listán. A jó öreg anarchia és bosszúvágy gyönyörűen fonódik egybe a műveltségét rendre fitogtató főhős személyiségével, miközben Evey figurája is van olyan érdekes, hogy tulajdonképpen két fejlődéstörténetet kapunk egy áráért.

A jó: Sokszor rímekben, de legalábbis választékosan beszélő anarchista, akinek sötét múltja és határozott elképzelései vannak, és kész ezeket bármi áron megvalósítani.
A rossz: A nagy testvér. Klasszikus diktátor fazon, akit kisebbrendűségi komplexusai vezetnek arra, hogy minden szőnyeg alá benézzen. Mára egészen elterjedt állatfaj, már Észak-Koreáig sem feltétlenül kell elmenni érte.
Trivia: Hugo Weaving különleges hanghordozását és akcentusát Harold Wilson volt brit miniszterelnöktől kölcsönözte. A szövegeket mellesleg újra kellett venni a forgatás után, mert a maszk alá helyezett mikrofonok nem tudták biztosítani az elvárt minőséget.
Feledhetetlen: Sablonos válasz, de ennek a filmnek tényleg nagyon erős fináléja van, a tőrpárbajtól az elinduló metrókocsin át egészen a felvonuló tömegig. Éljen az anarchia!
Buborék: "Beneath this mask there is an idea, and ideas are bulletproof."
Különvélemény: "Szerencsére a film hamar levedli magáról a kényszeredett nyelvtörőit, és közel hihető antiutópiává nemesedik." (Zalaba Ferenc)
"Fél a nép, fél a kormány, egész az élmény: a Wachowski testvérek és James McTeigue mindent megtett, de Alan Moore helyett "csak" filmkedvelők millióit sikerült lenyűgözni." (Takács Máté)
"Talán az rá a legjobb szó, hogy elegáns. De a lényeg, nem csak kívül, belül is." (Németh Barna)
"Örökérvényű tanmese az elnyomás elleni lázadásról, amelyet a Guy Fawkes-maszk hirtelen támadt népszerűségét elnézve sokan aktuálisnak éreznek." (Kofrán Gergely)

Kritika

V for Vendetta.jpg

11. Akira [Akira] (1988)

Kiadó: Kodansha
Rendező: Katsuhiro Otomo
Hangok: Mitsuo Iwata, Nozomu Sasaki, Mami Koyama

A film: Nem vagyok rá büszke, hogy egy bejegyzésben kétszer is magamtól idézek, de attól még tény, hogy a film mellé ajándékba kellene adni egy levél Advilt. Bármilyen hihetetlen, ez dicséret, mert bár a nyugati megoldásokhoz szokott agyat a koponya falához préseli ez a két óra, nem csak az anime, nem csak a képregényfilm, de a komplett hetedik művészet egyik legzseniálisabb darabjáról van szó. A pusztulás után újraépülni próbáló Tokió egyet előre, kettőt hátra tempóban fejlődik, az utcákon fékezhetetlen a káosz, a nép csak a lehetőséget keresi, hogy fél térdre ereszkedjen bárki előtt, és ehhez az Akira mítosz tökéletes táptalaj. Tetsuo hegymenete, és Kaneda kétségbeesett próbálkozásai egy embert próbáló, talán túlságosan is meredek fináléhoz vezetnek, de erre a filmre nyugodt szívvel merem mondani, hogy mindenkinek látnia kell.

A jó: Kaneda, a várost éjjelente is ébren tartó egyik motorosbanda vezetője. Egyszerű ember, de helyén van a szíve, meg sem fordul a fejében, hogy bárki más állja útját barátja rombolásának.
A rossz: Itt leginkább a Tetsuón kísérletező félőrülteket lehetne megemlíteni, hiszen ő maga csak táptalajként funkcionál, sodródik az árral.
Trivia: A film alapjául egy 2000 oldalas manga szolgált, ami szintén Katsuhiro Otomo munkája.
Feledhetetlen: A hangulatfestő felvezetés az éjszakai motorozással, a semmiből felbukkanó furcsa szerzettel az önmagát felzabáló Tokió szívében. Gyönyörű.
Buborék: "Now you're king of the mountain, but it's all garbage!"
Különvélemény: "Egyedülálló megaprodukció, amely egy vaskos képregényfolyamból csinált szépen ívelő, elképesztően epikus befejezésbe torkolló mesterművet." (Zalaba Ferenc)
"Rajzaival ma is megragadó jövővízió." (Takács Máté)
"Az egyik legjobb posztapokaliptikus film, ami valaha készült." (Németh Barna)
"Alapból eléggé fázom az anime műfajától, de az Akira esetében a tartalom túlragyogja a formát. Ráadásul maga a forma is a legjobb formáját hozza, minden idők egyik legigényesebb animált filmjéről van szó. Az izgalmas, ám a végére kicsit túlburjánzó sci-fi fősztorin kívül bepillantást enged a japán néplélek rákfenéibe, egy negyedszázada készült filmhez képest meglepően aktuális módon." (Kofrán Gergely)

Akira.jpg

Kimentél a 300 vetítéséről? Szerinted semmi keresnivalója bármilyen Nolan filmnek egy ilyen listán? Úgy gondolod, hogy az Akira az első helyen kéne, szerepeljen? És a másodikon is? Ne fogd vissza magad, mi már elmondtuk, mit gondolunk, most rajtad a sor!

Kapcsolódó anyag:
Minden idők legjobb képregényfilmjei #25-21
Minden idők legjobb képregényfilmjei #20-16

Címkék

kritika anime comics marvel frank miller akira hulk natalie portman zack snyder christian bale ang lee gerard butler morgan freeman michael caine nick nolte eric bana john hurt christopher nolan superhero gary oldman anne hathaway jennifer connelly dc comics hugo weaving danny elfman joseph gordon lewitt tom hardy michael fassbender the dark knight rises top film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr754963310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2012.12.15. 14:04:00

Mielőtt kattintottam volna, szurkoltam, hogy a TDKR ne legyen köztük :(
(se a következő cikkekben)
Jó, biztos nincs olyan sok képregényfilm.

TommyGun77 2012.12.15. 14:52:37

Engem a V for Vendetta lep meg...

Jó film, nekem is tetszett, elegáns a cucc, jó színészek jó mondanivaló...
Viszont orbitális hiba az egész megvalósítás. Mármint az alapkoncepció. A diktatúra. Egy igazi diktatúra köszönő viszonbyban sincs azzal amit a film felvázol. Azon a részen hangosan felnevettem amikor az elnyomott átlagpolgár az LCD TV-n nézi a TV-t hogy felemelik asszem a víznek az árát és kinyit egy üveg dobozos sört oszt hátradől a bőrkanapén :-)

Ha mi már nem is de apáink tudnának mesélni milyen is volt nálunk a szocializmus, attól nem áll messze a diktatúra sem...

Oké az 1984 után jobban nem lehet ezt bemutatni nagyon, de azért ez elég nevetséges lett, új köntösben legalább egy picit az új nemzedéknek (a sok elkényeztetett nyugatninak) is be lehetett vólna mutatni mi is az a diktatúra, mert az 1984-et nem sokan nézik meg ma már főleg a fiatalok közül...

szkristof92 2012.12.15. 15:20:27

A lista írásbeli színvonala továbbra is megvan, a helyezések viszont érzem egyre keményebb flamewar-t fognak szülni (Kezdve a TDKR-el) :))
Amúgy nekem ezek közül csak az Ang Lee féle Hulk nem fekszik, ami azt az egy akciót leszámítva dögunalom volt, ellenben a 300 stilizált akciógyönyör, a V for Vendetta szintúgy kiváló, az Akira meg egyenesen mestermű és mai napig az egyik legjobb anime (szerintem lazán becsúszhatott volna a top 10-be).

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.15. 15:36:06

@szkristof92: A GitS-rajongók már úgy is lemorzsolódtak a legutóbbi körben.... hacsak nem térnek vissza nagy erőkkel betámadni a TDKR-t és kritizálni az Akira 11. helyezését. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.15. 15:40:09

@TommyGun77: Hallod, ez a film egy antiutópiát képzel el diktatúraként. Ugyan ez a fajta kormányberendezkedés kéz a kézben jár a szegénységgel, de lassan, de biztosan eljön a modern diktatúra ideje is. Erre például hazánk kitűnően alkalmas: ránk lehet sózni a legdurvább megszorításokat, adókat, terheket, le se szarjuk, csak a tévénkhez ne nyúljanak. Ha bármilyen szinten korlátozni mernék a kereskedelmi adókat, amiken emberek milliói csüngenek egész álló nap - sokan közülük LCD-tévén -, akkor azonnal kivonulnának az utcára, meglásd.

Sok csatornánál az a gond, nem tisztítják rendesen 2012.12.15. 15:40:24

Szerintem a V, mint vérbosszút ebbe a listába belerakni Epic Fail !
Azt a filmet nem lehet komolyan venni ! A film készítői nem értették se a szocializmus, se a diktatúra lényegét.
Így maga a film/végeredmény kelet-európai szemmel elég vicces lett.

Vegyétek ki a listából ! Tegyetek be mást helyette !

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.15. 15:41:41

a hulk jobb, mint a rises?!

a hulk nem biztos, hogy beférne a 25be...

jah, és még el nem felejtem, hogy hogy a Penge csak a 25ik?!

:D:D

VVega · https://debugme.eu/ 2012.12.15. 15:42:26

A Hulknak nagyon örülök, a TDKR viszont olyan szinten középszer, hogy nálam még egy top 50-be sem férne be. A többiek szerepeltetésével egyetértek, a helyezésükkel már nem teljesen, de ez utóbbi nem is annyira fontos ezeknél a listáknál.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.15. 15:46:09

@Sok csatornánál az a gond, nem tisztítják rendesen: a képregényt vették alapul a film készítői, nem a szocializmust vagy a diktatúrát. ;)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.15. 15:46:15

@Sok csatornánál az a gond, nem tisztítják rendesen: Az a képregény a 80-as években született, Angliában, Margaret Thatcher "rémuralma" idején, amikor Anglia elég közel került ahhoz, hogy egyfajta fasiszta diktatúra alakuljon ki az országban. Azt hiszem, elég sokat elmond róla, hogy regnálása alatt 50%-kal megnőttek a rendfenntartásra fordított kiadások.

Atkakukac1989 2012.12.15. 16:08:54

A Hulk nem érdemli meg a helyezést. Semmilyet. Vizuális megoldásain túl semmi extra. De annyi film, ahány lista. Viszont a TDKR méltó módon kapott helyet.

Gallion 2012.12.15. 16:38:18

@TommyGun77: Igy van. A V for Vendetta a legröhejesebb diktatúra-ábrázolással bír. Akinek ez jó, az egyszerüen nem érti a témát.

Zalaba_Ferenc: Ja Margater Thatcher rémuralma... jóisten. Azért nem ártana ismerni a történelmet mielőtt megnyilatkozik az ember. Alatta lett Nagy-Britannia újra komoly játékos a világgazdaságban. Igen rálépett egy pár tyúkszemre: letörte a szakszervezetek korábbi uralmát és azt a félrecsúszott elképzelést is, hogy egy ország csak a nehéziparon keresztül lehet tényező. De csak azért mert nem mindenkinek ért fülig alatta a szája nem kéne még bevenni az ellenfelei propaganda-szlogenjeit. Az meg egy másik történet, hogy a V for Vendetta képregénynek meg a filmnek hangulatilag elég kevés köze van egymáshoz.
Ja és a mai állampolgárok hozzáállásába se sikerült beletalálni: a mostani kormány épp hogy direkt kerüli a közvetlen sarcokat és ezért áttételesen sanyargatja az országot, a gonosz multik, bankok és a többi démonizált hazai szereplőn keresztül mert veled ellentétben pontosan tudják, hogy ha közvetlenül rálépnek az állampolgárok tyúkszemére, akkor azok kifognak menni az utcára. Lásd a tandijat, ahol azt hitték hogy ez még belefér és még ez se.

(OFF-nak ez OFF, de te hoztad fel ezeket a témákat)

u zlateho tygra 2012.12.15. 16:40:04

@TommyGun77: "Azon a részen hangosan felnevettem amikor az elnyomott átlagpolgár az LCD TV-n nézi a TV-t hogy felemelik asszem a víznek az árát és kinyit egy üveg dobozos sört oszt hátradől a bőrkanapén :-)"

Ugye? Ugyehogy?! :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.15. 17:01:07

@Gallion: még 1x.

a képregényben ilyennek ábrázolták abból lett film.

semmi köze ahhoz, hogy ki mennyire ismeri a történelmet, vagy a világot.

batboy 2012.12.15. 17:17:11

@doggfather: ez alól egy kivételt máris tudok.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.15. 17:28:15

@Gallion: Isten ments, hogy politikai nézetekkel vitába szálljak, ennek nem is itt van a helye, mondandóm lényege az, hogy mi hatott Alan Moore-ra, mikor megírta a V for Vendettát, és ahogy te is írtad, egyesek szerint Thatcher korszaka olyan volt, amilyen.

Ami pedig a közvetlen sarcokat illeti, a nyugdíj azért elég in-your-face volt, szerintem.

No, de ez tényleg OFF.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.15. 17:29:46

@batboy: Van olyan össznépi lista, ahol nem? :) De ki tudja, lehet, hogy bele se fért a legjobb 25-be. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.15. 17:35:32

@Zalaba_Ferenc: annyira nem lehet a listátok khm... szóval egyedi. :D

Sőt annak kéne az elsőnek lennie. :D

batboy 2012.12.15. 17:48:18

@doggfather: itt már csak az a kérdés hogy a BB vagy a TDK kerül-e előbbre, mert nálam:

cdn.memegenerator.net/instances/400x/19944152.jpg

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.15. 17:55:14

@batboy: Nálam egyértelmű.

aeonflux.blog.hu/2012/07/31/kibeszelo_felemelkedett_aztan_leszallt_avagy_a_denever_befejezte_roptet

(Azóta is várom, hogy érdemben reagálj rá, mert ha valaki, akkor te meg tudnál győzni egy-két elképzelésem hamisságáról. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.15. 18:07:40

akartam már kérdezni a poszt miért pont top 25 lett?!

kaamir 2012.12.15. 18:13:38

Úgy tűnik, nem lészen 25 jó képregényfilm, ha már nézhetetlen Hulkkal meg TDKR-rel kell dúsítani a listát :)

Módfelett Kényelmetlen 2012.12.15. 18:15:31

Micsoda dilettáns gyökér írta ezt a listát aki a v for vendettát meg a hulkot a batman rises elé teszi?

Öreg menjél inkább taknyot szüretelni észak nyugat afganisztánba.

kaamir 2012.12.15. 18:22:01

@doggfather: index-címlap van? Ez esetben nem szóltam. A TDKR természetesen minden idők legnagyobb mozija, korunk legnagyobb mágusától, maga a filmes mennyország :D

batboy 2012.12.15. 18:23:23

@Zalaba_Ferenc: hoho! akkor ez most listaszpojler? :D

majd egyszer megnézzük együtt és heves pause-ok beiktatásával végigmegyünk a pontokon. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.15. 18:36:23

@kaamir: @Módfelett Kényelmetlen: Vicces az eme két, egymásután következő posztban rejlő(?) ellentmondásosság. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.15. 18:37:52

@batboy: Itt most csak a magam nevében beszéltem.

(Laserpointert feltétlenül hozz! :)

VVega · https://debugme.eu/ 2012.12.15. 18:40:26

@batboy: a Beginsnek szerintem egyik sem ér a nyomába, a TDK viszont butaságai ellenére is egy baromi hatásos, magával ragadó film, míg a Rises egy lassan hömpölygő, majd sehova sem jutó erőlködés. Szerintem sokkal jobban jártunk volna, hogy ha a Knightfall történetet követve zárul a trilógia.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.15. 18:41:48

@VVega: nanana, a tdknak nincsen semmi butasága!

batboy 2012.12.15. 19:26:31

@VVega: persze! én is bírtam volna a Knightfallt, és nyilván máshogy alakul a történet ha Bane Jokert is kiszabadítja a börtönből, de Ledger meghalt és a rendező nem volt hajlandó más színésszel helyettesíteni. ezért máig neheztelek. a karakter nagyobb, mint az őt alakító színész.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.15. 19:39:33

@batboy: én nem neheztelek érte.
nem azt mondom, hogy ne legyen több Joker, de Nolan jokere ledger.

batboy 2012.12.15. 19:41:02

@doggfather: Nolan Rachel Dawes-a pedig Katie Holmes.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.15. 19:43:04

@batboy: hji, igaz. :D

De érte nem kár, őt se bírtam, mondjuk az utódját se...

NorthopViggo 2012.12.15. 20:55:49

dogg@doggfather: Azért vannak a TKD-nak is hibái, pl. Miért kellett Dent gyilkosságait Batman-re kenni? Miért nem okolták értük Jokert?

De még ezeken túllépve is iszonyat nagy film, ebben egyetértünk.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2012.12.16. 12:36:12

Napsugár óvoda, Katica csoport, első délelőtt.

Ez egy szerkesztőségi lista, ami nem kevesebb, mint hét ember véleményét tükrözi, méghozzá hét, nagyon eltérő álláspontú emberét. Akad köztünk olyan, aki álmából felébresztve is tudna idézni a listán szereplő filmekből, míg mások magasról tesznek a képregényadaptációkra, és teljesen más irányból közelítették meg a témát.

Hogy más nevében ne beszéljek, nálam a Hulk előbbre való volna, és eszemben sem lett volna a listára tenni a Pengét, vagy a Ghost in the Shellt, de itt vannak, mert mások máshogy gondolták. Így működnek a szerkesztőségi listák, így működnek a suliújságban, az Empire magazinban, és, láss csodát, az Aeon Flux blogon is.

A fentieket azok miatt szeretném így a lista felénél leszögezni, akik a blog helyét is sóval hintenék be, mert szerintük a V for Vendetta egy szar, és aki máshogy gondolja, az egy dilettáns gyökér. Nyilván nincs ellenszer az Index címlapról beszivárgó trollok ellen, az én életem meg nem olyan üres, hogy ennél több időt rájuk szánjak, de egy próbát megért.

Hogy a felmerült kérdésekre is válaszoljak;

A lista azért 25 filmből áll, mert sokkal több minőségi képregényfilm valóban nem létezik, de nem akartuk 10 filmmel sem elrendezni a dolgot, mert annál viszont több az érdekesség. Ha minden olvasó írna egy saját kedvencekből álló listát, valószínűleg azt bizonyítaná, hogy még így is kihagytunk néhány olyan darabot, ami indokolt volna egy vastagabb sorozatot.

A politika témáját semmi esetre sem keverném bele a mondandómba, de a V for Vendetta nem korrajz, és nem politológusok készítették konkrét események alapján. A különböző behatások nyilván visszavezethetőek, és van ez az irónia nevű dolog, amit vastag ecsettel kentek fel az egész filmre, és igen, a fent kritizált jelenetben is.

A Batman filmek kapcsán pedig érdemes követni a listát, mert könnyen elképzelhető, hogy két adag takony szüretelése között beválogattuk a Batman & Robint a másik két Nolan film helyére. Lesznek itt még meglepetések!

kaamir 2012.12.16. 17:06:57

@Cseh Dániel: Egy ilyen listának az a lényege, hogy vitákat generáljon. Az Empire-nél is tudják ezt, a Total Filmnél meg pl. pláne.
És a vitának az is része, hogy szerintem nem létezik 25 minőségi képregényfilm. Ahogy nem létezik 25 kiváló Michael Bay-dráma, vagy 25 fergeteges Adam Sandler-vígjáték sem - ezért listázni is felesleges.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.16. 20:22:56

@Cseh Dániel: köszi a választ a 25re azt én követtem el (mármint a kérdést), de sztem 25 sincs...

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2012.12.16. 22:00:39

@kaamir: Ahogy ezt a lista minden részénél hetvenháromszor leírni is az.

Az ötletekért külön köszönet, szeretünk felesleges dolgokat csinálni, lehet, hogy ezeket is megcsináljuk jövőre.

cszn · http://cszn83.blogspot.com/ 2012.12.18. 10:52:30

GitS 20. Akira 11. Katasztrófa. :D Nincs több mondandóm.

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2012.12.19. 21:52:57

Egy dologba belekötnék (listáknál nem háborgok , mert nincs értelme, mert mindenki más szempontok alapján értékel, és különben is elmondtam már, nálam mi van az első helyen), hogy Orwell (és Huxley) óta disztópiában nehéz újat mondani. Volt egy Ray Bradbury nevű egyén is a 'Fahrenheit 451'-el vagy modern érából Itó Projekt </Harmónia> cm regényével.

És +1 ahhoz amit ifjabbik Cseh jóuram írt az óvodáról.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása