aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: életrevalók Takács Máté
2019. január 13. 17:24:00

Kategória: boxoffice 1 komment

A (kényszerűen) sokáig húzott-halasztott The Upside végre elérte a mozikat, és meglepő sikert aratott első helyes nyitányával. Eközben az Egy kutya hazatér bottal üthette az Egy kutya négy élete nyomát, Keanu Reeves pedig a Replicas című sci-fi-balfogás élén blamálta magát.

upside.jpg

> új filmek
A Weinstein Company tervezte bemutatni az Életravalók amerikai változatát, ám ismert okokból a film joga elvándorolt a cégtől. Az STX Entertainment szerezte meg, és senkinek nem tűnt úgy, hogy különösebben jó bizniszt csináltak volna. A 37 millióból készült drámai komédia azonban, méltó módon tartalmához, életképesnek bizonyult, sőt. Jócskán rálicitálva a várakozásokra 19,6 millió dollárral nyitott, ráadásul első helyen, véget vetve az Aquaman uralmának. A sztori igazából könnyen rezonál a közönséggel, és Kevin Hart is változatlanul közkedvelt (mint tudjuk, a vásznon kívüli ügyek nem különösebben befolyásolják vagy érdeklik a közönséget), úgyhogy itt csak az a pláne, hogy egy ilyen döcögősen boldoguló forgalmazó kezei között valósult meg ez a siker. A The Upside kiváló értékelést kapott a közönségtől, úgyhogy 60 millió dollár fölé váltotta meg jegyét ezzel.

Az Egy kutya négy élete két éve korrekt kört futott több mint 60 millió dollárt számláló bevételével, és az alapjául szolgáló regény szerzőjének további művei előtt is utat nyitott a mozikba. A soron következő, az Egy kutya hazatér (A Dog's Way Home; hazai bemutató: már a mozikban) azonban alább adta a szintet a kasszáknál: 11,3 millió dollárral nyitott. Sokkal jobban áraszt magából gyerekfilm-érzést, mint az Egy kutya négy élete, ami általánosabb drámaként a (kutyabarát) felnőtteket jobban összeterelte magának, ebből is fakadhat az elmaradozás amellett, hogy hát ugye, másolatnak is tűnik. A véleményt mondók azért ezt is határozottan szerették, így kitartó magatartást fog tanúsítani, kiváltképp a kevés újdonságot hozó további januári hetekben. 40 millió dollárig is elkolbászolhat a Sony bemutatója. A következő adaptáció, az A Dog's Journey újfent a Universal égisze alatt készül, s nyáron mutatják be.

Az Entertainment Studios betalált már (a 47 méter mélyen folytatása is befut valamikor), de többnyire vaktában lövöldöznek olyan filmekkel, amik a '90-es években még mentek volna minden további nélkül, vagy esetleg a nagy stúdiók kezei között tudnának mostanság életjelet mutatni. Azoknak viszont több eszük van annál, hogy a Replicashoz hasonló projektekre költsenek. Keanu Reeves ebben a tucatjellegűnek ható sci-fiben inkább a Johnny Mnemonic - A jövő szökevényét idézte meg minden szempontból, mint a Mátrixot, miközben több mint 2300 moziból csupán 2,5 millió dolláros nyitányt jegyez. Roppant gyenge, roppant gyenge, a 30 milliós költségvetésének egyhatodát látja majd viszont a kasszákban Amerikában (koprodukciós országok: Nagy Britannia, Kína, Puerto Rico).

Két héten át kellően jól pergett limitált környezetben az On the Basis of Sex című életrajzi film, melyben Felicity Jones játszik egy egyenjogúságért küzdő hölgyet. Ideális időzítés, elfogadható kritikák és a várhatónál hangyányival jobb országos terjeszkedés jellemzi a Focus Features propagáltját: 6,2 millió dollárt gyűjtött kevesebb mint 2000 moziból. Ebben a sűrűn rakott mezőnyben ez csak a top 10 alsó hányadában kölcsönöz helyet neki, de a nagyon jó nézői vélekedés talán mégis arra sarkallja a forgalmazót, hogy bővítse még a kört, és akkor a 10 milliós jelenlegi állás 25 millió fölé is nyúlhat majd.

Barry Jenkins a Holdfény után ismét a díjszezon egyik leginkább méltatott filmjét hozta össze. Az If Beale Street Could Talk azonban mégsem tudott akkora reflektorfényt magára irányítani eddig, mint szellemi elődje - az Annapurna nem várta meg az Oscar-jelöléseket, már most 1000 mozi fölé lökte a vetítőhelyek számát. 2,3 milliót költöttek rá a nézők, ami nem sok, átlagosan kevesebb 2500 dollár mindenhonnan, úgyhogy jelenlegi 7,6 millióját már tényleg csak az Akadémia rásegítésével bővíti 15 millió fölé, de talán még úgy sem.

> korábbi filmek
Az Aquaman ugyan hátrahagyta trónját, a Warner fantasyfilmje jelentős mérföldkövet ért, sőt a legjelentősebbet eddig: globális bevétele átlépte az egymilliárd dollárt, s DCEU filmnek ez most jött össze először. Hazájában egyelőre még 290 millió alatt tartózkodik, így aztán még figyelemreméltóbb a helyzete.

Az ŰrDongónak is összejött, ahogy megannyi decemberi premiernek: 100 millió dollár felett gyűjtöget már a Paramount sci-fije. Transformers-mozitól nagyon lassú tempó ez, de ha azt vesszük, honnan kellett a nézői bizalmat visszatornáznia, a 21 milliós start után a 120 millió dollár körül végződés elismerésre méltó.

190 millió dollárt halmozott fel a Ralph lezúzza a netet, s hajszállal megelőzi immáron az első részt. Azonos számú lelket kitevő közönséghez azonban még csaknem 20 millióra lenne szüksége a hat évnyi jegyárnövekedés okán.

> végszó & ami jön
100 millió dollár körül költöttek a nézők a top 12 filmjeire, s ez még éppen jó a nem túl érdekes premierek mellett. A következő, hosszú hétvégén egyetlen új film lesz, ám az Üveg nagyon magasra tör, annak ellenére, hogy kritikái igencsak vegyesek.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  The Upside $19.6m $19.6m $37m
2  Aquaman $17.3m $287.9m $200m
3  Egy kutya hazatér $11.3m $11.3m $18m
4  Pókember: Irány a Pókverzum! $9.0m $147.8m $90m
5  Végtelen útvesztő $8.9m $32.4m $9m
6  Mary Poppins visszatér $7.2m $150.7m $130m
7  ŰrDongó $6.8m $108.5m $137m
8  On the Basis of Sex $6.2m $10.6m $20m
9  A csempész $5.5m $90.6m $50m
10  Alelnök $3.3m $35.9m $60m

Címkék

sony box office comedy sci fi keanu reeves drama adaptation biopic annapurna replicas stx kevin hart focus features barry jenkins entertainment studios the upside a dogs way home on the basis of sex if beale street could talk

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr2214560206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Turbucz 2019.01.13. 20:28:21

Meglepő volt a Venom kaszálása de ez?? :D A Man of Steel holnapra és talán a Suicide Squad USA eredménye is meglesz neki! Hihetettlen!!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása