aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/31.) Takács Máté
2018. augusztus 05. 10:18:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Mission: Impossible: Utóhatás őrizni látszik amerikai vezető pozícióját, miközben nálunk most először tör az élre - mindenhol parkolópályára kényszerítve a Barátom, Róbert Gidát. 5, 10, 15 és 20 éve pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_31.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát

Denzel Washington és Mark Wahlberg lazasága csúcsra járt a 2 kaliberben ($27.1m/$75.6m), ami könnyen az élre tört, de nem maradt benne annyi szufla, hogy százmillióig jusson és folytatást szüljön. Hasonlóan járt, ám sokkal tragikusabb módon a Hupikék törpikék 2. ($17.5m/$71m). Az igen sikeres első részt kifulladó második követte, ami után átkalibrált harmadik tette sírba - talán csak egy időre - a franchise-t.

errefelé
Aprajafalva lakóira nálunk mindig lehet számítani: a Hupikék törpikék 2. ugyan jóval kevesebb nézővel kezdett, mint az első rész (36.000 nézővel), de a vezetést magához ragadta és hosszú távon lepipálta a két évvel korábbi kiadást - egészen pontosan 220.000-en nézték meg. Mark Wahlberg nálunk Dwayne Johnsonnal társult erre a hétvégére, és bár a Pain & Gain nem villantott 13.700 nézőjével az első négy napon, azért végül több mint 50.000-en látták, ami egy ilyen sajátos produktumtól nem rossz - persze, manapság többre ment volna.

10 éve...
odaát
A sötét lovag harmadik hétvégéjét is a dobogó legfelső fokán töltötte, nem engedve szóhoz egy hét év mumifikáció után visszatérő franchise-t; A múmia: A Sárkánycsászár sírja ($40.5m/$102.5m) jóval a második rész alatt nyitott, és úgy kellett átszenvednie magát a százmilliós korláton. Brendan Fraser át is adta a stafétát kilenc évvel később Tom Cruise-nak, aki rögtön el is hagyta. Nemzetközi bevételek tekintetében amúgy természetesen a harmadik rész lett a legsikeresebb.

errefelé
A Mamma Mia! ugyan visszalépett az élről két hét után, de az ABBA-dallamok továbbra is alaposan körülzengték a top tizet. Az első helyre A múmia: A Sárkánycsászár sírja került, ami itt szintén távol maradt a korábbi részektől, de 70.000 premiernézője a franchise nagy kedveltségéről árulkodott ennyi évvel később is. Végül 284.000-en ültek be rá, ami háromszázezerrel marad el a második és négyszázezerrel az első résztől...

15 éve...
odaát
Minthogy a második rész alaposan felülmúlta az eleve rém sikeres elsőt, megszületett az Amerikai pite: Az esküvő ($33.4m/$104.6m) is, s simán a toplista élére pottyant. A tempóból viszont visszavett, ám még így is százmillió dollár felett mondta ki a boldogító igent. A negyedik rész, kilenc évvel később, már keveseket érdekelt. Máig felemlegetett bukás is bemutatkozott ezen a hétvégén: Ben Affleck és Jennifer Lopez közös vállalkozása, a Gengszterrománc ($3.8m/$6.1m) nem csak a kritikusokat hagyta megrökönyödve, de a közönség sem tudott mit kezdeni a filmmel. A 75 millió dollárból készült mű a nyolcadik helyen kezdett, globálisan is csak 7,2 millióig jutott, Martin Brest rendezőt pedig végleg kivonta a forgalomból.

errefelé
A tavaszi adósságok törlesztése folytatódott a tizenöt évvel ezelőtti nyári szezonban, és most A fülkén volt a sor, hogy kihasználja az alkalmat. Colin Farrell szorult helyzete az élen tárcsázott, s alig félezer eladott jegy híján százezernél tette le a kagylót. Az SPI közben két régóta várakozót prezentált; az Adaptáció. és a Vitathatatlan ötvenezer nézőn osztozkodott, jóformán azonos arányban.

20 éve...
odaát
Folytatódott Ryan közlegény megmentése; a háborús kalandfilm két hétvége után mai jegyárakkal számolva már 145 millió dollár értékű nézőtábort toborzott. Második helyen lépett be a legnépszerűbb újdonság: az Apád-anyád idejöjjön! ($11.1m/$66.3m) mit sem sejtve ismertette meg a közönséggel Lindsay Lohant. Negyedikként nyitott a Nincs alku ($10.2m/$44.5m), F. Gary Gray első nem fekafilmje, amit a Warner égisze alatt csinálhatott ként szolid New Line-siker után. Spacey és Jackson párosa jó szájízt hagyott a közönségben, erről árulkodik az akkori "A" CinemaScore és a mai IMDb-átlag. Még egy családi film került a körforgásba; az Örökkön-örökké ($8.5m/$65.7m) a Fox revizionista meséje volt Drew Barrymore-ral, ami szerényebben kezdett, ám sokáig tartotta magát a nézők célkeresztjében - világszerte csaknem százmillió dollárt termelt.

errefelé
Július vége kicsit rázott a dolgokon, hiszen a mindig megbízható Bruce Willis jelentkezett szolgálatra A kód neve: Merkúr élén. Az izgalommentes thriller annak rendje és módja szerint megszólított 230.000 magyart, s ezzel a hónap legeredményesebb filmje lett. Közben A bűvös kard - Camelot nyomában szerencsésebben járt, mint hazájában a maga 103.000 nézőjével, miközben Belmondo és Delon csak ímmel-ámmal idézte régi önmagát a 2 apának mennyi a fele? élén; a Best Hollywood nagy dobása 70.000 nézőt mozgatott meg.

hu_2018_31.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

denzel washington box office jennifer lopez bruce willis ben affleck lindsay lohan brendan fraser the dark knight colin farrell mark wahlberg belmondo sequel alain delon dwayne johnson saving private ryan box office hazai the mummy french cinema the negotiator regebbi hetvege mercury rising quest for camelot the parent trap ever after 2 apanak mennyi a fele

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1014162655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása