aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/30.) Takács Máté
2018. július 28. 16:52:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Mission: Impossible: Utóhatás könnyű küldetésre indul az amerikai mozikban a vezető helyért, ami nem mondható el A Hangya és a Darázs magyarországi helyzetéről, hiszen a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba vidáman kapaszkodhat a #1 pozícióba. 5, 10, 15 és 20 éve pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_30.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát

Hugh Jackman farkasozása mélypontjához érkezett a Farkas ($53.1m/$132.6m) bemutatójával. A nem túl acélos nyitányt ezúttal még munkakópia-kiszivárgás sem befolyásolta, úgy mint a kezdetek: Farkas esetében, ami több mint 30 millióval magasabban kezdett, és a japán setting sem tette meg a kellő hatást. De ez kellett ahhoz, hogy egy kiadós fújás és erős determináció után megszülethessen a Logan - Farkas...

errefelé
Egy fokkal jobban alakult a Farkas sorsa a magyar mozikban, de csak azért, mert már az X-Men kezdetek: Farkas sem villantott különösebben. Pontosan annyian nézték meg ezt is, mint azt, azaz 110.000-en, miután 31.000 látogatóval az élre lépett július utolsó hétvégéjén. Az X-Men-széria számára innen még hátra volt a csúcs, amit Az eljövendő múlt napjai és persze a Logan - Farkas hozott el.

10 éve...
odaát
A sötét lovag masszív jelenléte nem hagyott helyet a premiereknek. Miközben Batman 75 millió dolláros második hétvégével átzakatolt a 300 millión, a Tesó tusa ($30.9m/$100.5m) lépett szerény nyomába. Will Ferrell és John C. Reilly ökörködése Adam Sandler pár héttel korábbi zohanos ökörködéséhez hasonlóan végül behúzta a Sonynak a századik milliót, ami Ferrellnek is jól jött a Félprofi bukása után - és Az elveszettek földje bukása előtt, egy évvel. Hiába szolid költségvetése, az X-akták: Hinni akarokat ($10m/$21m) sem lehet jobb jelzőkkel illetni, mint hogy: bukás. Mulder és Scully tíz éves mozis hiátusuk alatt alaposan leépültek a nézők szemében, s így a két figura frekventált mozis felbukkanásának tervei is kútba dőltek - inkább mégis maradtak a tévénél. De hogy tényleg alig több mint 20 milliót szedett össze a film a nagy nyárban, az tényleg para.

errefelé
Vélhetően ezúttal se lesz másként, mint tíz éve: a Mamma Mia! nem hagyott helyett a premiereknek, és 13%-os ereszkedéssel toronymagasan vezetett újfent. A második helyen a WALL-E lépett be, a Pixar-filmeknél bevetthez képest egész jó, 41.000 fős nyitánnyal. A világot megváltoztató takarítórobot története elég tetszetős volt ahhoz, hogy végül átsöpörje magát a 200.000-es korláton is. Harmadikként nyitott az X-akták: Hinni akarok, ami pár fokkal melegebb fogadtatásra lelt a magyarok körében, mint hazájában. Ezzel együtt 22.000 premiernézője kevesebb mint fele az első rész nyitányának, és a végül jelentkező 63.000 látogató is csaknem százezerrel kevesebb a tíz évvel korábbinál.

15 éve...
odaát
Az a ritka eset alakult ki másfél évtizede július végén, hogy öt film is húszmillió dollár felett bankolt. Első az újdonságként érkező Kémkölykök 3-D: Game Over ($33.4m/$111.8m) lett, ami még a kék-piros szemüveges háromdét hasznosítva lehelt új életet a franchise-ba, plusz gyarapította Sylvester Stallone málna-jelöléseit. A széria eztán már más szereplőkkel jelentkezett, a nézők meg alig. S ha már nézők és alig: a Lara Croft Tomb Raider: Az élet bölcsője ($21.8m/$65.7m) alaposan elárvulva érezhette magát a negyedik helyen, hiszen hiába vette kalandosabbra és valamivel filmszerűbbre a figurát, drasztikusan alábbhagyott az érdeklődés - konkrétan feleannyi dollárt termelt végül, mint a máig legsikeresebb videojáték-adaptációként jegyzett elődje (de tegyük hozzá, hogy ma éppen százmilliót érne bevétele). A bukás után Jolie kiszállt, a szerep pedig idén éledt újjá, hasonló (nem)sikerrel. Ötödikként vágtatott be a Vágta ($20.9m/$120.3m), ami nem csak meglepő nagypályás lett a blockbusterek versenyében egy inspiráló igaz történet feldolgozójaként, de a díjszezonban is jó lóra tett vele a forgalmazó, legalábbis ha a jelöléseket nézzük.

errefelé
Tavaszra-őszre való filmek jutottak 2003 júliusára, melyek közül az Azonosságon volt a sor, hogy arasson a maga szintjén. A thriller első helyet szerzett, és mivel kevés alternatíva bukkant fel a nyárban ezt követően, egészen 90.000 eladott jegyig tornázta fel magát.

20 éve...
odaát
Az első hétvége után még nem látszott, de a Ryan közlegény megmentése képében az év legsikeresebb filmje indult útjára. Spielberg sokat méltatott háborús mozija egyfelől jól illett a nyári blockbusterek sorába, másfelől jóformán az egyetlen komolyabb hangvételű volt, a nagy kedvenc Tom Hanks főszereplésével. Első menete során 190 millióig jutott, majd a következő év elején, az Oscar-időszakban újra műsorra került, s végül bevette a 200 milliós határt, át is lépve az Armageddon fölött, ami így 1999 februárjában veszítette el biztosnak hitt 1998-as bajnoki címét. A Ryan közlegény megmentése az önálló stúdiós időkből a DreamWorks legsikeresebb játékfilmje maradt, 2018-as jegyárszínvonal melett pedig több mint 420 milliót érne végösszege.

errefelé
A nyári szünet családi film nélküli folyásának vége szakadt a Mr. Magoo premierjével, ami kielégítő, de nem maximális módon hasznosította kényelmes helyzetét. Leslie Nielsen így ezzel a Disney-semmiséggel még csak nem is legsikeresebb filmjét prezentálta 1998-ban, hiába a 154.000 néző.

hu_2018_30.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

box office tomb raider the dark knight hugh jackman will ferrell pixar spielberg tom hanks wolverine sequel x men step brothers wall e mamma mia x files leslie nielsen spy kids saving private ryan box office hazai regebbi hetvege

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr7314147243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása