aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/28.) Takács Máté
2018. július 15. 10:19:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Hotel Transylvania 3: Szörnyen rémes vakáció és a Felhőkarcoló egyszerre ostromolja az amerikai és a magyar mozikat, s előbbi bizonyosan győztesként emelkedik ki mindenhol. 5, 10, 15 és 20 éve pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_28.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát

A Gru 2., ha nem is minden izzadság nélkül, de megtartotta első helyét, miközben csaknem kétszer akkora bevételt könyvelhetett már el, mint az első rész ugyanazon a ponton. Az Illumination nyomába Adam Sandlerék vetődtek; a Nagyfiúk 2. ($41.5m/$133.7m) meglepő módon - mert a vígjáték-folytatások nem sűrűn ütnek ugyanúgy, mint az elődjük - közel olyan jól muzsikált, mint a három évvel korábbi kiadás, pedig még kevésbé festett filmszerű képet. Sander ezt követően már bukást bukásra halmozott. S ha már bukás, hát a Tűzgyűrű ($37.3m/$101.8m) nem rengette meg a kasszákat illő módon, hiszen 40 milliót se hozott első három napján a 190 milliós költségvetést enyhítendő. A robotos-szörnyes akció a százmilliót éppen behúzta még, nemzetközileg pedig bizonyult akkorának az érdeklődést, hogy folytatás is készüljön. Nem sietősen, más stúdió forgalmazásában, kiadós perecelésnek kitéve.

errefelé
A magyar nézők is a Gru 2.-nek szavaztak leginkább bizalmat, így az animációs kasszasiker újabb félszázezer nézővel trónolt az élen. Nem voltunk különösebben elragadtatva a Tűzgyűrűtől mi sem, noha a két premier közül ezt hoztuk ki győztesnek. A győzelem 33.000 nézőt jelentett, amiből 100.000 nem lett kapu- és dimenziózáráskor. A folytatás jobban nyitott, de hamarabb tűnt el a süllyesztőben öt évvel később. S ha ez a film volt a győztes, el lehet képzelni a vesztest: A magányos lovas arányokat tekintve még érdektelenebbnek bizonyult mifelénk, mint odaát, ahol világraszóló bukássá lépett elő csakhamar. Johnny Depp ide vagy oda, a westernfilmek átkozottak a magyar ugaron, ezen semmi nem képes változtatni. A filmre 18.000-en ültek be az első négy napon, összesen pedig 55.000-en se látták.

10 éve...
odaát
A Hellboy II: Az aranyhadsereg ($34.5m/$76m) első hétvégéjét látva még simán látszott esély arra, hogy a Pokolfajzat trilógiává válik, hiszen volt annyira jól fogadott a folytatás, hogy százmillió dolláros pályára álljon. Aztán jött A sötét lovag - meg hát tény, hogy a képregényes akciók nem enduranszról híresek -, és minden kútba esett. A Universal a Tűzgyűrűvel is megtapasztalta azt, amit itt a Hellboyjal: nem érdemes átvenni olyan franchise-okat, amiknek nyögött a legutóbbi része. Ellentétes történet az Utazás a föld középpontja felé ($21m/$101.7m): a nem kiemelkedő nyitány után folytonos érdeklődés övezte az egyik legelső 3D-s attrakciót, így a családi kalandfilm átverekedte magát a százmillión, s aztán jött a folytatás is; szegény Brendan Frasert azért leváltották Dwayne Johnsonra, és ez manapság már tényleg bárkivel előfordulhatna. Végezetül, Eddie Murphy elkezdte az utolsókat rúgni: Az üresfejű ($5.3m/$11.3m) kriminális bukta lett, amit később még a Seholország és az Ezer szó tetézett - ezek nálunk már moziba sem kerültek.

errefelé
A Kung Fu Panda zavartalnul harcolta magának a forintmilliókat és nézőket az élen, lévén szerény képességű premiereket eresztettek rá a nagypályásokkal megrakott dobogóra. Azok közül is a kevésbé mainstream Banki meló lépett be magasabban; Jason Statham szokatlanul jó filmje 5.000 nézőt se szólított meg elsőre, de príma darab volt ahhoz, hogy kellőképpen feltornássza ezt 27.000-re. Eközben a St. Trinian's - Nem apácazárda próbálta azt, amit minden nem hollywoodi blőd vígjáték megpróbál manapság is, de nem jött össze a jó szél kifogása és a nézői fantázia megfogása, így 20.000 néző alatt zárta pályafutását.

15 éve...
odaát
A Terminátor 3: A gépek lázadása nagy kárára egy vadiúj franchise ütötte fel a fejét: szerdán indulva meglepően nagyot szólt már a premier napjaiban A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka ($46.6m/$305.4m), ami Johnny Deppet a lehető legnagyobb sztárrá tette, revideálta a kalózos filmeket és merszet adott a Walt Disney Picturesnek a PG-13-as filmekhez. Költséges blockbustereknél ritkán látott módon tartotta magát az élmezőnyben, még októberi hétvégéken is egymillió dollár felett hozva, mai jegyár-színvonal mellett pedig teljes bevétele meghaladná a 460 millió dollárt. És még tavaly is ment egy nem túl sikeres, de életképes kört... S ha már életképes, egy másik franchise-lehetőséget hamar temetni kellett, pedig akár nagyobb durranásnak is hathatott a nyári szezon elején: A szövetség ($23.1m/$66.5m) azonban nem rezonált kellőképpen a közönséggel, a kritikusokról nem is beszélve, meg hát tényleg elorozták a figyelemet tőle a kalózok, így gyorsan lerendezett akciófilmmé lett, nem a legjobb búcsút intézve Sean Connerynek a vászontól. Szó se róla, mai viszonyokban mégis százmilliót ért volna az azonos szintű érdeklődés...

errefelé
A Charlie angyalai: Teljes gázzal úgy pattant be a kies nyárba, mint egy normális blockbuster, és nálunk messze-messze könnyebben szegődött az első rész nyomába, mint hazájában. Egészen konkrétan 209.000-en ültek be rá futama végeztével, 1,3%-kal kevesebben csupán, mint a 2000-es eresztésre. End of story.

20 éve...
odaát
A soron következő kasszarobbantó az Armageddon után a Halálos fegyver 4. ($34m/$130.4m) volt. Gibson és Glover a leghosszabb pihenőt hagyta a kultikus figuráknak a sorozat történetében, de ez arra legalább jó volt, hogy némi jegyár-növekedéssel biztosítsa a záróakkord a széria legjobb nyitányát, és ne maradjon le túl sokkal a második-harmadik részektől. Borsos ára (140 millió) azért visszafogta a továbbiakat, mostanában pedig már a késő bánat (vagyis az öreg a szarhoz bánat) lengi körbe az ötödik rész tervezetét... A DreamWorksnek kezdetben sajátos elképzelései voltak a családi filmekről, ezt a Z, a hangya után a Chipkatonákkal ($14m/$54.7m) bizonyították. A morbidabb toy story azért korrekt módon fejte meg a kasszákat, és biztosan sok figurát is értékesítettek a játékboltokban mindeközben.

errefelé
A hajrájához érkező labdarúgó-vébével már felvette a harcot két jelentősebb érdeklődést bonyolító film is. A Vízözön tudott első körben előnyre szert tenni; a tengerentúlon igencsak elázó krimi végül hamarabb lekerült a műsorról, így 64.000 látogatónál megtörülközhetett. Ezalatt a Vad vágyak kellőbb teret kapott hosszabb távon, így az erotikus thriller 75.000 főt szórakoztatott el.

hu_2018_28.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

box office animation pacific rim johnny depp sean connery hellboy jason statham adam sandler sequel kung fu panda pirates of the caribbean the lone ranger despicable me wild things charlies angels lethal weapon box office hazai the league of extraordinary gentlemen lethal weapon 4 regebbi hetvege hard rain small soldiers

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr9514113801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása