aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/26.) Takács Máté
2018. június 30. 14:50:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

Miközben a Sicaro 2: A zsoldos próbál villantani itt is, ott is, a Jurassic World: Bukott birodalom újabb hétvégét tölt majd mind az amerikai, s alighanem a magyar toplista élén is, így nálunk ezzel uralva egész júniust. 5, 10, 15 és 20 éve pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_26.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát

A Szörny Egyetem derekasan, több mint 45 millió dollárral vezetett másodjára is, miközben most A hihetetlen család 2. esetében a harmadik hétvégén várható hasonló összeg. Tíz nap alatt akkár 170 millió gyűlt össze, a mostani folytatás pedig ezt alig három nap alatt letudta. Nagy siker és nagy siker között is van különbség, ugye. A premiereket illetően a Női szervek ($39.1m/$159.6m) nyitott meggyőzően; Sandra Bullock pályafutása legsikeresebb filmjeit 2009-től mostanáig jegyzi, ez az akcióvígjáték egész pontosan a harmadik helyig vitte akkor A szív bajnokai és a Nász-ajánlat mögött, persze Melissa McCarthy gyökeret eresztő népszerűsége révén. Ezalatt a pár hónappal korábbi Támadás a Fehér Ház ellen sikere által gyengítve Az elnök végveszélyben ($24.9m/$73.1m) Roland Emmerich első lényeges bukása lett; Tatum és Foxx párosát a szelíd korhatár sem tudta legalább a költségvetés feléhez hozzásegíteni.

errefelé
A Vasember 3. Magyarországról való netre szivárgása okozta Disney-büntetés első áldozataként a Szörny Egyetem egy hetes csúszással futott be hozzánk, de egyébként igen szép eredménnyel: 55.000-en nézték meg az első négy napon, ami ugyanakkor elmaradt a Szörny Rt. 67.000-étől. A nyári szünetben ennyi behozható lett volna, ám egy héttel később a Gru 2. teljesen taccsra vágta az ilyetén reményeket, így végül be kellett érnie Sullyéknak 179.000 eladott jeggyel, ami a Merida, a bátorhoz képest így is előrelépés volt. Ugyancsak egy héttel később futott be a Z világháború, amiről a hazai közönség már jó korán hallhatott eleget, például mikor elkobozták a produkció kellékfegyvereit a magyar határon. A nálunk forgó filmek átkát megtörve kint siker volt, amihez nálunk nem ért fel, de azért nem szégyenkezett: 37.000 kezdőnézőjén eleget tudott növelni a zombis sztori ellenére is, így végül 146.000-en izgulták végig Brad Pitt famíliájának sorsát.

10 éve...
odaát
Pixar megint: a cég egyik legelismertebb filmjeként a WALL-E ($63.1m/$223.8m) igazán nagy tettet hajtott végre, hogy egy nem beszélő robotfőszereplővel komoly magasságokat hódított meg a kasszáknál, ráadásul még hat Oscar-jelölést is magáénak tudhatott (egy évvel később már a kibővített legjobb film kategóriába is jó eséllyel bekerült volna). Az év legnépszerűbb gyerekfilmje lett belőle, és ahogy mostanság áll a Pixar biznisze, lehetséges, hogy találkozunk még vele a jövőben. Egy ideig erre kellő sansszal rendelkezett a Wanted ($50.9m/$134.8m) is, hiszen a stílusos akciófilm a várakozásokat igencsak felülmúlva dobbantott, James McAvoyt új oldalról mutatva be, s Angelina Jolie-t az egyik legdögösebb szerepéhez juttatva. Bekmambetov ezután eltékozolta hollywoodi lehetőségeit, de a film se lett akkora kult, de a Universal felemás évének fényes pontja volt.

errefelé
Az amerikai premierrel egy időben kanyarodtak a golyók nálunk is, mikor a Wanted vezetést szerzett egy a csendes második félidejű júniusban. Az akciófilm a UIP egyik legprímább évéhez első körben 27.500 nézővel járult hozzá, amit 115.000 fölé röppentett a jóval mozgalmasabb július és megint kissé leülő augusztus folyamán.

15 éve...
odaát
Miközben a Hulk csaknem példátlanul szaltózott lefelé (70%-ot!), a Charlie angyalai: Teljes gázzal ($37.6m/$100.8m) ragadta magához a vezető helyet. A teljesen gáz folytatás az első rész számait nem tudta hozni; vélhetően a Sonyt is kizökkentette a nyögvenyelősen megvalósult kilenc számjegyű eredmény, így több rész nem született. Bill Murray járt a legjobban. Lentebb a 28 nappal később ($10.1m/$45.1m) mutatkozott be az amerikai mozikban, a premierkor is figyelemreméltó, ha nem is kirobbanó összeggel, amit aztán megnégyésfélszerezett, horrorfilmnél igen ritka módon.

errefelé
A Halálosabb iramban az élen krúzolt tovább második hétvégéjén is, hiszen hasonló blockbuster-aspiránsnak se híre, se hamva nem volt messze földön. A Mátrix: Újratöltve pöfeszkedett a második helyen, és csak ezután jutott szóhoz a premier: a négy hónapot várató Londoni csapás. Jackie Chan és Owen Wilson duója nem rúgott akkorát, mint az Új csapással három évvel korábban, sőt lassan indult be a szekér, és nem is gyorsult fel. 42.000-en nézték meg, kevesebb mint feleannyian, mint az elsőt.

20 éve...
odaát
A Mulanra eresztette rá a családoknak és a főszereplő személyéből erősen következően a felnőtteknek is a Fox a Dr. Dolittle-t ($29m/$144.2m). Eddie Murphy állati dumái olyan jól mentek, hogy élőszereplős munkái közül csak az első két Beverly Hills-i zsaruval termelt több pénzt az amerikai kasszáknál - a stúdió gyatra esztendejének második legsikeresebbjeként. A folytatás pár évvel rá még tűrhetően muzsikált, ami direkt folytatást már csak DVD-re szült, ellenben egy új változat már készülőben... Negyedik helyen nyitott George Clooney és Jennifer Lopez játszmája, a Mint a kámfor ($12m/$37.6m). Az Oscar-jelölt krimi az elvárható rajt után nem maradt túl sokáig a felszínen, lévén a nézők nem osztották annyira a kritikusok lelkesedését. Lopez A sejttel, Clooney a Sivatagi cápákkal folytatta, módfelett nagyobb bevétellel.

errefelé
Az ugyancsak focivébével terhelt nyárban a mozik nem kényeztették el a nagyérdeműt, éppen ezért egy jó Bill Murray-vígjátékra, bár csak módjával, de tudtak reagálni a nézők. Az ember, aki túl keveset tudott egész nyáron a felszínen maradt, s végül 127.000-en élték magukat a szerepbe. Eközben az első részt csak hírből (vagy max. videóról) ismerő nézők a Blues Brothers 2000-re is benevezhettek, de a zenés mozi igen gyengén muzsikált a maga 30.000 eladott jegyével.

hu_2018_26.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

jackie chan box office jennifer lopez wanted angelina jolie brad pitt owen wilson george clooney eddie murphy sandra bullock timur bekmambetov bill murray pixar sequel wall e emmerich james mcavoy world war z fast and furious melissa mccarthy monsters university blues brothers 2000 charlies angels box office hazai regebbi hetvege out of sight dr dolittle

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr7114084389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása