aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/12.) Takács Máté
2018. március 24. 11:50:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Tűzgyűrű: Lázadás próbálja végre a Fekete Párduc uralmát megszakítani a tengerentúlon, míg nálunk a Nyúl Péter őrizheti pozícióját a kevésbé érdekes premierek ellenében. 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_12.pngAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
Két hét után az Óz, a hatalmas visszavonulót fújt az élről, hogy a tavasz további két nagy slágerének engedjen utat. Ahhoz képest, hogy a Croodék ($43.6M/$187.2M) milyen szép gyűjtögetővé vált, a folytatás megszülése igen viszontagságos; a DreamWorks-mese öt hétvégén át dobogós maradt, és a cég 35 eddigi animációs produkciójából a 10. helyet csípte meg az amerikai bevétel alapján. Ezalatt Gerard Butler alighanem karrier-definiáló (ilyen filmek, de már csak alacsonyabb színvonalon) fordulót jegyzett a Támadás a Fehér Ház ellen ($30.4M/$98.9M) főszerepében. A nem szarozó (se korrektséggel, se eredetiséggel) akciófilm ütős nyitány után nagyon sokáig tartotta magát, ami folytatást is eredményezett. És még az is eredményez folytatást.

errefelé
A Croodék nálunk is vitte a pálmát, noha jóval diszkrétebb számokkal, ami úgy általánosságban is jellemezte ezt a 2013-as évet. 31.000 néző ült be az első hétvégén, ám ezt követően jó sokáig célpont maradt és végül 178.000-en kirándultak a kőkorba.

10 éve...
odaát
Egy halom premier indult hiábavalóan a Horton ellen, az animációs produkció, bár nagyon esett, maradt az élen. Tyler Perry egyik filmje, a Meet the Browns ($20.1M/$42M) lépett be másodikként, de amúgy olyan hitvány banda sorakozott fel, hogy hozzánk egyik se érkezett meg moziba. Az Árnykép ($10.4M/$25.9M) és a Fúrófej Taylor ($10.3M/$32.9M) is máshogy járnak manapság, meglehet.

errefelé
A Horton egy hét késéssel betrappolt hozzánk, első helyet szerezvén, ám még hervatagabb nézettséggel, mint a Croodék öt évvel rá. A Blue Sky-mese nem egészen 25.000 premiernézőt fogadott, amit nem egészen 125.000-re tudott feltornázni. Nyitott még a 27 idegen igen, ami romantikus vígjátékként az akkoriban kötelezőként elvárhatót hozta a maga circa 85.000 eladott jegyével - Katherine Heigl ennél még tudott jobbat a későbbiekben. Végezetül A Spiderwick-krónikák gyarapította az újdonságok számát. A családi fantasy eléggé korhatárosra sikeredett, úgyhogy még ez is gátolta abban, hogy méltó számokat generáljon. 10.000 fő alatt indult neki, végül aztán 43.000-ig küzdötte fel magát.

15 éve...
Harmadjára nyert a Több a sokknál, ezúttal 16,2 millió dollárral - a Disney talán már elfeledte, hogy ilyen filmekkel is tudott gazdálkodni, Steve Martin viszont azóta is bizonyára sokat emlegeti ezt az évet (a Tucatjával olcsóbb karácsonykor járt hasonlóan). A második helyen az Álomcsapda ($15M/$33.7M) nyitott, ami költséges Stephen King-mű adaptációjaként minden téren csalódást okozott; Lawrence Kasdan író-rendező azóta sem dirigált a fősodorban.

errefelé
A Chicago tovább táncoltatott minket, miközben a top 5-be alig-alig került premier. A zongorista hosszú távon nyert, több mint 80.000-en kísérték figyelemmel a több Oscar-díjas drámát, miközben mi is végleg leszámoltunk Steven Seagallel a Félholt révén, amit kevesebb mint 22.000-en választottak.

20 éve...
odaát
Titanic tizennegyedik győzelmét aratta, és már tisztes távolságban vezette az amerikai öröklistát a Csillagok háborújától. Mögött A nemzet színe-java ($12M/$39M) rajtolt el, egész korrekt, de elszállt költségvetésének ($65M) fényében nem elég jó összeggel. Két Oscar-jelölés boldogított, de a magyar mozik bevételének hiánya súlyos kudarcként könyvelendő el. A később komplett franchise-zá terebélyesedő Vad vágyak ($9.6M/$30.1M) is ekkor indult neki, átlagos, ámbátor mai áron számítva decens számokat produkálva.

errefelé
Nálunk a Lesz ez még így se és a Titanic kitartó hódítása módfelett kevesebb #1 pozíciót foglalt magában. Ezúttal a Copland került az élre. A sztárparádés krimi Stallone utolsó régi sikere volt a maga 138.000 nézőjével, ezután csak A feláldozhatók 2. érdekelt már többeket. Közben, ahogy két hónappal korábban otthonában sem, a Letaszítva nem zavart sok vizet a maga 53.000 látogatójával.

hu_2018_12.pngA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

stephen king box office animation titanic steve martin chicago stallone gerard butler steven seagal katherine heigl fallen dreamworks lawrence kasdan tyler perry wild things box office hazai regebbi hetvege

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr6513775922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása