aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/5.) Takács Máté
2018. február 04. 10:15:00

Kategória: boxoffice 3 komment

Ahhoz képest, hogy nálunk nincs Super Bowlhoz fogható esemény, még szerényebb az újdonságfront e hétvégén a mozikban, mint Amerikában. A #1 pozíciók háborítatlanok maradnak, de mennyire volt ritkás a mezőny akár itt, akár ott 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt?

usa_2018_05.pngAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
A fiatal lányokat egy jó kis fantasy-románccal megcélozni: ez való a kupadöntős hétvégére, és az Eleven testek ($20.4M/$66.4M) meg is cselekedte, ami tőle tellett. A zombis horror műfaja raadásul még nem is járt úgy, mint a vámpíros horror az Alkonyattal - azaz megőrizte méltóságát. A férfiakat megcélozni viszont nem való erre a hétvégére, akkor pedig, ha letűnt idők sztárja idézi letűnt idők módiját, eleve kudarcra ítéltetett az ügy. Ezt tanulhatta meg Sylvester Stallone, miután a Fejlövés ($4.5M/$9.5M) bizonyította, hogy csak csapattagként és régi figuráiban kíváncsi rá az amerikai közönség.

errefelé
Kaphatók voltunk egy vígjátékra, még ha nem is a szokásosat kaptuk a pénzünkért: a 40 és annyi nyitott az élen közel 25.000 nézővel, és jó sokáig ott is ténfergett a közelében, míg végül pusztán 180 fővel (!) csúszott le a 100.000-es mérföldkőről - az alapként szolgáló Felkoppintvát azért lefőzve. Még dobogós helyen debütált a Gengszterosztag is, 17 és félezer nézővel, majd 53.000-rel szüntette meg a nyomozást - ezzel a sztárparádéval és szinkronizáltan ma akár a kétszeresét is produkálhatná...Mint ahogy a Lincoln is, ami hiába volt irtó nagy kasszasiker hazájában s vezette az akkori Oscar-jelölések listáját, nem tudott a magyar nézőkkel kapcsolatot teremteni, s így 25.000 néző alatt ragadt.

10 éve...
odaát
A lányoké lett a mozi ekkor is: a Hannah Montana és Miley Cyrus: Mindenből a legjobbat - koncert ($31.1M/$65.3M) felhelyezte a mozis térképre címszereplőjét, megdobbantotta a 3D-t és átrendezte a mozinkénti átlagos bevételek listáját. Máig rekordokat őriz: a legjobb Super Bowl-hétvégés nyitányét és a legkevesebb mozival #1 helyen nyitó filmek listáját is vezeti (683-mal). Hozzánk mégse nyert bebocsátást; a későn ébredést a Jonas Brothers és Violetta dobásaival igyekeztek később pótolni.

errefelé
Asterix és Obelix kalandjai két játékfilm erejéig verhetetlen kasszarobbantók voltak, az Asterix az olimpián azonban nem csak Christian Clavier-t hagyta hátra, hanem a 200.000-es határmezsgyét is a nézettségi versenyben. Igaz, így is 190.000-en vettek még részt a játékokon, szóval igazi törés majd csak a következő epizóddal következett be. Szorosan a gallok nyomában szabadultak rá vásznainkra a vetererán sci-fi szörnyek. Az Aliens vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen fogadtatásából ítélve a pár évvel korábbi első rész nem tudta a magyarok kedvét szegni oly mértékben, mint a tengerentúlon: kis híján 40.000-en ültek be rá az első négy napon. Viszont a viadal ezúttal nem tartott sokáig: csak a 90.000-es fordulót sikerüt bevenni, hat számjegyet igénylő tömeg nem gyűlt össze.

15 éve...
Ölre ment egymással a Beavatás ($16.3M/$52.8M) és a Végső állomás 2. ($16M/$47M): csupán 285 ezer dolláron múlott, hogy nem a horror-folytatás futott be első helyen. A film nem érte utol az első részt, így az újabb epizód csak lassacskán csorgott be, de később a térhatással alaposan felfutott még a széria. Eközben Colin Farrell és Al Pacino játszadozása ideig-óráig elszórakoztatta a nagyérdeműt, de manapság nem az az emlegetett fajta - Roger Donaldson több mint egy tucat rendezése közül viszont a negyedik legsikeresebbnek számít.

errefelé
A gyűrűk ura: A két torony búcsút intett a vezető helynek három hét után, hogy átengedje azt egy akcióvígjátéknak. Az Én, a kém első hírmondója volt a nálunk forgatott és itt is játszódó filmeknek, és ezt mi tudtuk is értékelni, míg Amerikában Eddie Murphy triplabuktájának oszlopos tagja lett a 2002-es évben. A filmre 125.000 néző volt kíváncsi.

20 éve...
odaát
A Titanic mellé még egy románc csatlakozott be a második helyre. A Szép remények ($9.6M/$26.4M) Alfonso Cuarón legkevesebbre tartott amerikai filmje, és bevételei sem gyarapodtak úgy, ahogy illendő lett volna. Még így is jobban járt mint premiertársai: a Gyilkos donor ($5.8M/$13.6M) és a Kísértethajó ($4.7M/$11.2M) együtt sem tudott szert tenni akkora összegre - miközben együtt csaknem 100 millió dollárt emésztettek fel. 

errefelé
A Titanic szelte a mozis vizeket, miközben tengernyi film sorakozott fel mögé újdonságként. Leginkább a Zimmer Ferire haraptunk rá; A miniszter félrelép lendületével még egy vígjátékot könnyen fogyasztva 177.000 nézőig zengett az ááábendesszen. A Szigorúan bizalmas hosszabb távon nálunk is nyerő tudott lenni 56.000 eladott jegyével, de többeket kötött le a Flamex nyomulása a Spawnnal: a mozifilm mellett zenei CD-k és játékfigurák nyomatása is próbálta építeni a film momentumát, ami 78 és félezer nézőnél fulladt ki.

hu_2018_05.pngA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

magyarfilm lincoln box office titanic alien vs predator eddie murphy colin farrell stallone al pacino spawn hannah montana asterix miley cyrus roger donaldson christian clavier final destination alfonso cuaron deep rising zimmer feri desperate measures box office hazai great expectations flamex regebbi hetvege l a confidential

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr8213629726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoker1976 2018.02.04. 10:42:34

Micsoda nézettségek a régi szép időkben.
A Gyilkos donort és a Kísértethajót is sajnálom,rosszul lettek időzítve Amerikában.
Viszont a Zimmer Feri nézettsége ma biztos jóval több lenne 177ezernél.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2018.02.04. 17:19:26

@dzsoker1976: Kétlem, hogy több lenne. A humora már elavultnak számít manapság. De a Zimmer Feri 2.-ét simán túlszárnyalná most egy harmadik rész. :)

Jester. 2018.02.06. 19:14:33

@Takács Máté: Te jó ég, volt második része? Úgy látszik a spamek közé tette az agyam az információt.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása