aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2017/51.) Takács Máté
2017. december 23. 17:30:00

Kategória: boxoffice 2 komment

A Star Wars: Az utolsó Jedik őrizgeti vezető pozícióját, miközben Amerikában és Magyarországon is a Jumanji: Vár a dzsungel készül betámadni, odaát rengeteg egyéb, itthon a Ferdinánd mellett. Mik őrizték vagy ragadták meg az első helyet 5, 10, 15, 20 éve a tengerentúlon és nálunk? Ezek.

usa_2017_51.pngAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
A hobbit: Váratlan utazás cseppet sem váratlan módon két hetesre terjesztette ki uralmát, noha a szentestét megelőző víkend nem épp az erős nézőmegtartásokról híres. Így a középföldei kaland 56%-kal kevesebb lovettát markolt, de maradt jó úton a 300 millióig. Eközben Jack Reacher ($15.2M/$80,1M) lépett színre a második helyen gyengélkedő kezdőösszeggel, de végül elég szívósnak bizonyult ahhoz, hogy egy folytatást is fialjon.

errefelé
A hobbit: Váratlan utazás jobban tartotta egyensúlyát mifelénk, második hétvégéjén is több mint 50.000 nézőt utaztatva a legközelebbi moziig. 31.000 látogatóval szállt vízre a Pi élete, és a 3D formátum egyik nagy kedvence eztán még nagyon sokáig kedvelt célpont volt a magyar nézők körében: 297.000 jegy kelt el rá végül, bevételben pedig a Bosszúállókat is megelőzte. Ekkor nyitott a Fluor film is, melyre 178-an váltottak jegyet az első négy napon.

10 éve...
odaát
Nicolas Cage utolsó sikeres filmje (na jó, a Képlet se ment rosszul), A nemzet aranya: Titkok könyve ($44.8M/$220M) toppant be az élen, a szezon slágereként. Minden flottul ment a Disney-folytatás számára, éppen ezért érthetetlen, hogy miért is nem készült harmadik rész - nem mintha ez a második ne az első másolata lett volna. A további újdonságok java a középmezőnyben ragadt. A Charlie Wilson háborúja ($9.7M/$66.7M) sztárjai ellenére jócskán 100 millió alatt végezte be, de a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya ($9.3M/$52.9M) sem vágta zsebre a kasszákat - végül még a P.S. I love you ($6.5M/$53.7M) is megelőzte, pedig lényegesen alacsonyabban kezdett.

errefelé
A nemzet aranya: Titkok könyve ugyan nálunk is lényegesen rálicitált elődjére, midőn 217.000 jeggyel zárta kapuit, mégsem a nagy amerikai bajnokra özönlöttünk legtöbben. A Macskafogó II: A sátán macskája volt a figyelem elrablója; a kultikus rajzfilm folytatása elég nagy lendülettel indult (56.000 néző), de akkora siker végül nem lett, amit az első rész népszerűsége lehetővé tett volna; 290.000-en nézték meg. Csendesebben kérődzött, igen jámbor fajta volt az Alvin és a mókusok, de azért majdnem 100.000 látogatónak húzták el a nótáját, és elsőre a P.S. I love you sem tűnt elinalónak, mégis több mint 80.000-en választották végül Hilary és Butler andalgását.

15 éve...
A Gyűrűk Ura: A két torony ($62M/$339.8M) az első rész nagy-nagy népszerűségére való tekintettel megugrotta az első fejezet nyitányát, és végig előtte is maradt - távolról sem egyértelmű forgatókönyv ez az ilyen nagyszabású trilógiák körében, de Jackson filmjei rendre növelték a tétet, éppen ahogy A hobbitok később redukálták. A két torony árnyékában az élről leköszönő Álmomban már láttalak kapott egy vetélytársat a Két hét múlva örökké ($14.3M/$93.4M) képében, de végül jól megfértek egymás mellett, még ha a százmillióról le is csúsztak épp. Ugyancsak nem tudta kilenc számjegyű összeghez juttatni a díjszezonos érdekeltség a New York bandáit ($9.5M/$77.8M), pedig Scorsese eposza költséges móka volt.

errefelé
Bond kissé inadekvát módon kívánta Jézus születésének ünneplésekor, hogy Halj meg máskor!, de gond nem volt, betódultunk a jubileumi bevetésre, és a GoldenEye - Aranyszem óta a legnézettebb 007-est prezentáltuk 265.000 eladott jeggyel. Ezalatt A kincses bolygó csak kicsit járt jobban, mint hazájában - a méltatlanul mellőzött Disney-klasszikusra nem egészen 90.000 ezer fő volt kíváncsi végül.

20 éve...
odaát
Hosszas odázások után hajózott ki a mozikba végül a Titanic ($28.6M/$600.8M), és az első helyen kezdett, a maga korában elég decens, ám a költségvetés fényében aggasztóan csekély összeggel. A többit még azok is tudják, akiket nem különösebben izgatnak a számok: akkoriban minden idők legsikeresebb filmjévé duzzadt James Cameron nagyszabású vállalkozása, midőn április elejéig vezette a listát, csökkenni alig akaró hétvégi összegekkel. A modern világ James Bondja is visszatért, s A Holnap markában ($25.1M/$125.3M) első körben veszélyes vetélytársnak tűnt a luxushajó számára. Végül Brosnan második 007-es kalandja az előzőt meghaladó összeggel zárt, ahogy ez elmondható lesz a további bevetéseiről is. A családos mozizók mindeközben az Egértanyát ($6.1M/$61.9M) pécézhették ki, ha a múlt heti Reszkessetek, betörők! 3. nem volt ínyükre, és a DreamWorks egyik első munkája hosszú távon nem is vallott szégyent.

errefelé
A miniszter félrelép kirobbanthatatlannak bizonyult az élről, a legnagyobb magyar siker csak a fővárosban 110.000 nézőnél járt második hétvégéjét zárva. Bond tehát itt is másodhegedűsségre kényszerült: A Holnap markában ugyan nálunk visszalépést jelentett az Aranyszemtől, így is a 200.000 nézősök táborát erősítette. Ugyancsak ilyen magaslatokba szökött a Reszkessetek, betörők! 3., szóval voltak idők, mikor Kevin nélkül is bírtuk...

hu_2017_51.pngA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

box office bond titanic hobbit james cameron national treasure peter jackson macskafogo alvin and the chipmunks scorsese the lord of the rings home alone tomorrow never dies life of pi box office hazai jack reacher regebbi hetvege treasure planet a miniszter felrelep

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr9613520479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoker1976 2017.12.23. 18:02:40

Hihetetlen! Ilyen jól ment nálunk a Reszkessetek 3.? Nem gondoltam volna.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása