aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: haverok fegyverben [war dogs] (2016) Richter Géza
2016. augusztus 20. 00:52:04

Kategória: film 1 komment

 - SPOILERMENTES -

David Packouz (Miles Teller) és Efraim Diveroli (Jonah Hill), a fegyverpiac láthatatlan ügyeskedői hirtelen az olyan nagykutyák közé pottyannak, mint Henry Girard (Bradley Cooper), a hírhedt nemzetközi csempész. A Bush-kormányzattal kötött szerződések teljesítése érdekében a duó eszement kalandokba keveredik, és ahogy az lenni szokott, az események minden kanyarnál egyre hajmeresztőbb fordulatot vesznek.

Kezdjük máris itt, a látott eseményeknél. Már a film első beharangozói azt nyomatékosították, hogy a forgatókönyv megtörtént esetet dolgoz fel. Az utóbbi időszak trendjei azt igazolják, mintha az álomgyár tényleg kifogyott volna az összes saját, eredeti ötletből. Ha egy bemutató nem folytatás vagy a remake-reboot-spinoff szentháromságában fogant, akkor szinte biztosan vagy más művészeti ág darabjának, vagy valós történéseknek az adaptációja. A Haverok fegyverbenre mindkettő igaz, ám az alkotók azért hozzáadtak némi extrát a sztorihoz – lásd például a Beretták szállításának szekvenciáját –, hiszen a piti szélhámosok lebukása önmagában nem töltené ki a játékidőt, és végül is nem egy száraz dokumentumfilm forgatása volt a cél. A sztorit egyes szám első személyben elregélő Teller mellett egyébként az igazi Packouz is feltűnik az egyik első jelenetben, mint kopasz énekes-gitáros az idősek otthonában.

Ha a tartalomról áttértünk egy formai részletre, az elbeszélés módjára, szintén ejtsünk szót a további, idevágó jellemzőkről. A nepperek, elsősorban Diveroli Sebhelysarcú-fétise, az egyik filmplakát eredője ellenére Todd "Másnaposok" Phillips a rendezői kézikönyv fejezetei közül még véletlenül sem a Brian De Palmáról szólókat tanulmányozta tüzetesen. Helyette az Új-Hollywood másik fenegyereke, véleményem szerint a koronázatlan királya, Martin Scorsese munkásságát elemző passzusokból szemezgetett több-kevesebb sikerrel. A narratíván kívül a markáns és eklektikus zenehasználat, a szöveges inzertekkel való tagolás és ritmizálás (máshonnan nézve folyamatos spoilerezés) egyaránt ezt példázza. Ennél azonban sokkal lényegesebb motívumot idéz Scorsese kézjegyeiből a főszereplők párosának jelleme.

Az alapvetően jó szándékú, a családja érdekeit mindenek elé helyező, a körülmények áldozataként bemocskolódó antihős és az őt korábban lekötelező, emiatt örökké kihasználó, és minden rosszba belerángató, régi barátként tetszelgő, önző gennyzsák kettőse mára a filmművészet állandó ikonjává nemesült. David és Efraim kétségtelenül Charlie és Johnnie Boy (Aljas utcák - Mean Streets, 1973) egyenesági leszármazottja a XXI. századi viszonyok között. Rokonaik megtalálhatók tengeren túl és innen, legyenek szerencsejátékfüggő lúzerek, mint Mike és Féreg (Pókerarcok - Rounders, 1998), vagy lecsúszott heroinisták dupla kiadásban, elnagyolt, karikatúraszerű másolattal, mint Renton és Spud, illetve Sick Boy és Begbie (Trainspotting, 1996). Miles Teller megbízhatóan és minimális eszköztárral hozza a Whiplash-ben megkedvelt, szerény és elismerésre vágyó srácot. A show-t persze Jonah Hill lopja el, aki majdnem dirigálta a produkciót, és pár éve magával a Mesterrel dolgozhatott A Wall Street farkasában. A retardáltságában is kifinomultan rafinált másodhegedűs után ezúttal a Joe Pesci által tökélyre fejlesztett, szimplán szociopata figurát alakítja meggyőzően, amit kihangsúlyoz a kiváló magyar szinkron: kifejezetten jó húzás volt a jófiús Szvetlov Balázst a megfelelő helyeken kellően hisztérikus Elek Ferencre cserélni.

Phillips tehát felmondja a lecke fontosabb pontjait, ám rizikót nem vállal, amikor mondjuk a történetvezetési csavarok elkerülésével a linearitás mellett dönt. A poénok ülnek, néha akár ütnek is, viszont valódi erkölcsi dilemmát vagy súlyt sem a család, sem a biznisz, sem a háború frontján ne várjunk – a dráma elmarad. Sebaj, hátha Teller a következő, önéletrajzi ihletésű mozijában, a Vinnie Paz bokszolóról (bizony, ő is ringbe száll) szóló Bleed for This-ben több esélyt kap a kibontakozásra ilyen téren. Addig is bátran nézzétek meg a Haverok fegyverbent, mert szerfelett szórakoztató kikapcsolódást nyújt.

Kövess minket facebookon és twitteren!

war_dogs_magyar_poszter_01_b.jpg

Címkék

kritika comedy warner poszter tv spot werk intercom poster kevin pollak todd phillips biopic bradley cooper jonah hill filmklip magyar poszter film kep war movie crime movie 7csillagos poszter magyar filmkep miles teller

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr5810426212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZebWolf · http://vietnamihetkoznapok.blog.hu/ 2016.08.21. 21:44:28

Csalodas volt 5/10

A csaj gyonyoru kesz.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása