aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kis magyar mozitörténet: goldeneye - aranyszem (1995) Takács Máté
2015. november 07. 11:08:00

Kategória: film 1 komment

James Bond nagyobb játékos sosem volt a világ mozikasszáinál, mint mostanság, de azért tudunk mondani egy helyet, ahol a régebbi üzelmek felérnek a maiakhoz: íme néhány dolog, amit biztosan nem tudtál a GoldenEye - Aranyszem magyarországi pályafutásáról.

> Az 1989 előtti, finoman érzékelhető szovjet befolyás ismeretében aligha csoda, hogy a Bond-filmektől megkímélték a magyarok érzékeny lelkét. Ám ha azt gondolnád, Brosnan volt az első 007-es vásznainkon, duplán tévedsz: a GoldenEye - Aranyszem már a második menetrendszerűen érkező darab volt, hiszen '89 augusztusában a James Bond, a magányos ügynök (igen, ezen a címen) is felpiszkálta a kasszákat, sőt a MOKÉP galádul beelőzte a (UIP-)Duna Filmet azzal, hogy két hónappal korábban bemutatta A kém, aki szeretett engemet.

> A Bond-filmek már a GoldenEye - Aranyszem idején igen spéci elbánásban részesültek a magyarországi bemutatót illetően. Kevesebb mint egy hónappal az amerikai premiert követően, 1995. december 14-én már mi is láthattuk (ami akkoriban fénysebességnek számított) a hamvából feltámadó ügynököt, s így volt ez a későbbiekben is: A Holnap markában már az amerikai premierrel egy időben, sőt egy nappal korábban érkezett (1997-ben!), s A világ nem elégre is kevesebb mint egy hetet kellett várnunk csupán.

> A GoldenEye - Aranyszem szinkronizáltan került a mozikba, ami ugye ritka dolog volt a '90-es évek derekán (37 film a több mint 140-ből). Ennek ellenére A Holnap markában és A világ nem elég is feliratos elbánásban részesült, így csak a már az InterCom által bemutatott Halj meg máskor!-tól szakadatlan a szinkronizáltság a Bond-filmeknél.

> A fővárosi Kossuth mozi feliratosan vetítette a filmet, a premierhéten napi 7 előadással, ami igen bravúros teljesítmény egy több mint két órás film esetében.

> Ugyancsak a Kossuth mozi jeleskedett technikai úttörésben, ugyanis ebben a moziban és ennél a filmnél esett, hogy "Magyarországon először digitális hangleadó rendszer" segítségével részesülhettek szuper moziélményben a nézők. Pár héttel később már a Mortal Kombat pergett DTS "hangleadással."

> Az első héten nyolc fővárosi mozi tűzte műsorra a GoldenEye - Aranyszemet, ezek: Alkotmány, Apollo, Bartók, Broadway, Flórián, Kossuth, Horizont, Hunyadi. A legkorábbi eladás 9.30-kor kezdődött a Kossuthban, legkésőbb pedig éjfélkor lehetett rá beülni pénteken és szombaton a Horizontban. Ez a mozi, továbbá a Flórián és a Hunyadi csak e hétvégi, éjszakai vetítésekkel szolgált, ami egytermes teátrumoknál nem volt ritka dolog. A második héten már kilenc mozi játszotta Budapesten, a harmadikon pedig négy. Még 1996 márciusában is műsoron volt, s ilyen hosszú prolongálás akkoriban nem volt magától értetődő még a legnagyobb sikereknél sem.

> Ha már siker: a GoldenEye - Aranyszem a legnézettebb volt a négy Brosnan-opus közül, hiszen 277.246 látogatót vonzott; többen csak a Skyfallra, a James Bond, a magányos ügynökre és A kém, aki szeretett engemre ültek be az eddig bemutatott Bond-kalandok közül (várhatóan a Spectre - A Fantom visszatér is csatlakozik ehhez a listához).

> A film bevétele 53 millió forint volt, vagyis átlagosan 191 forintért lehetett jegyet váltani rá. Most, húsz évvel később, a Spectre - A Fantom visszatérre nagyjából ennek hétszereséért.

> Mint minden brosnanes Bond-film, a GoldenEye - Aranyszem is "14 éven aluliaknak nem ajánlott" korhatárral futott. Manapság a 16-os karikába esik az összes (alternatíva a 12-es lenne...).

> Az MGM/United Artists filmjeinek magyarországi forgalmazási gyakorlata a '90-es években úgy zajlott, hogy a UIP-Duna Film moziban gondozta őket, a home videós propagálás pedig az InterCom reszortja volt. Ennek értelmében a GoldenEye - Aranyszemet (már csak Aranyszem címmel) az InterCom adta ki videokazettán, 1996. június 20-án. Ez az akkoriban szokásos, fél éves különbség volt. (A Noé bárkája kiadó ugyanerre a hónapra időzítette a Climax! című televíziós sorozat 1954-es, Casino Royale című epizódjának megjelenését, melyet úgy reklámozott, mint a legeslegelső James Bond-filmet).

goldeneye_poster.jpg

Címkék

bond pierce brosnan intercom spy movie uip duna film kis magyar mozitörtenet

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr778057118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2015.11.08. 10:33:50

Az első Bond film, amit láttam, méghozzá moziban. Emlékszem, hogy volt egy tévéműsor, amiben elemezték, hogy Orooszországban nem volt sikeres a film, mert az oroszok a rosszak benne.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása