aeon flux

ready for the action now, danger boy?

egy maraton mind felett, 3. rész: a király visszatér Zalaba_Ferenc
2015. január 01. 20:35:00

Kategória: film 12 komment

Két évvel ezelőtt, A hobbit-trilógia első részének bemutatója környékén a VOX néhány vállalkozó szellemű szerkesztőjével közösen leültünk egyhuzamban lezavarni a teljes Gyűrűk Ura-trilógiát, méghozzá a bővített változatokat. A bő félnapos esemény krónikája a 2012. decemberi számban jelent meg - némileg megvágott kiadásban. Akkor ígéretet tettem arra, hogy a jövőben valamikor leközlöm nektek a - nevezzük úgy, hogy - rendezői változatot, és mivel A Hobbit utolsó fejezete épp a héten futott be a mozikba, hát van is apropója. Mivel tényleg masszív írásról van szó, ezért - a trilógia-szemlélethez is igazodva - három adagban kapjátok majd, hogy meg ne feküdje a gyomrotokat. Az első részt itt, a másodikat pedig itt találjátok, ez pedig a befejezés...

Az alábbi statisztika – amely köré nyugodtan fűzhettek egy piálós játékot – a filmekben felhangzó megszólításokat, illetve előforduló momentumokat számszerűsíti. Lehetnek tévedések.

 

A Gyűrű Szövetsége

A két torony

A király visszatér

„Frodó uram”

9

17

14

„Drágaszágom”

4

18

17

Legolas megmondja a nyilvánvalót

3

2

2

Legolas ennyi orkkal végez

23

22

37

Gimli ennyi orkkal végez

5

18

3

Éneklés

4

1

3

Hamis halál

4

2

4

Forró pillanat

4

1

5

Közeli a Gyűrűről

30

4

8

Gandalf varázsol

3

1

1

Elf duma

8

9

3

 

III. RÉSZ: A GYŰRŰNEK ANNYI!

18:31. Kezdetét veszi A KIRÁLY VISSZATÉR, és most először láthatjuk Andy Serkist CGI-álarc nélkül, aki ebben a pár perces jelenetben is bebizonyítja, hogy valóban bitang jó színész.

18:47. A mindig is bátran nyilatkozó Christopher Lee nem volt túlságosan elragadtatva attól, hogy karaktere egyszerűen eltűnt a mozi változatból, és ennek többször is hangot adott: cserébe elég csúnya halált hal. Még Drakula sem baszakodhat Peter Jacksonnal!

19:07. A tündékről kiderül, hogy baromi lassan közlekednek. Ez a második film, melyben nyugat felé vonulnak, de mikor Arwen rádöbben, hogy miért is érdemes feláldoznia halhatatlanságát – hogy utódot nemzzen Aragornnak, amit sok nőnemű néző magára vállalna –, és visszafordítja lovát, pikk-pakk az origóban, azaz Völgyzugolyban találja magát.

lotr_06.jpg

19:09. Ennek örömére összekovácsolják Narsilt, amely nélkülözhetetlen kellék ahhoz, hogy Isildur örököse elfoglalja trónját. Nem tudunk elmenni a tény mellett, hogy a kard fallikus szimbólum: amíg nem működik, addig a király nem térhet vissza, s nem gyárthat utódokat, de amint újra működik a szerszám, jöhet a mehet.

19:23. Peter Jackson cameo! Egy kalózhajón sertepertél, ráadásul ebben a változatban még vissza is tér a későbbiekben.

19:34. Tobzódunk a mágikus pillanatokban: a Minas Tirith-i jelzőfény meggyújtásával sikerül mozgósítani a gondori lovasokat: újra feléled a remény.

19:51. Lehet, hogy csak a fáradtság teszi, de Frodó túlságosan könnyen befolyásolható: Gollamnak a „morzáckász” trükkel sikerül elérnie azt, hogy elzavarják Samut.

19:59. A film egyik legdrámaibb jelenetében Faramir kilovagol a biztos halálba, hogy megfeleljen apjának, Denethornak, aki mindig is idősebb fiát, Boromirt favorizálta. A helytartó eme tettét úgy hálálja meg, hogy jól bevacsorázik, és a paradicsom leve úgy csorog az álláról, hogy az ember nem tud nem arra gondolni, hogy saját fia szívét falja fel éppen. Pippin, azaz a szereplő gárda legjobb hangjával rendelkező Billy Boyd eme jelenetet fájdalmas énekkel kíséri. Megszakad a szív.

lotr_07.jpg

20:03. Imádjuk Legolast! „Az emberek csendesek. A lovak nyugtalanok.” És tényleg.

20:23. Peter Jackson feszegeti a korhatár korlátait: előbb koponyalavinát zúdít hőseinkre (kizárólag ebben a változatban), majd levágott fejekkel bombázza Minas Tirithet.

20:27. Kezdetét veszi Minas Tirith ostroma, minden idők talán leglátványosabb filmes csatája, mi pedig azonnal elfelejtjük, hogy több mint 9 órája tart a maraton.

20:35. Peter Jackson újabb cameója: Gimli hathatós közreműködésének hála felnyársalja Legolas „figyelmeztető lövése”.

20:39. Ugyan a könyvben A két torony részeként bukkan fel a banyapók – és még jellemmel is bír az itt ábrázolt monszterrel szemben –, de Jackson úgy határozott, hogy a végére hagyja a legtöbb puskaport: a film 11 Oscar-díját elnézve nem döntött rosszul. Szóval betrappol a banyapók, mi pedig egymás háta mögé bújunk félelmünkben.

20:50. Úgy tűnik, Frodónak most már tényleg annyi, viszont megjelenik Samu, és Nicolas Cage-et is megszégyenítő elánnal ront rá a barátját bepólyázó pókra. „Engedd el, te mocsok!”

lotr_08.jpg

21:05. Az olifántok betrappolásával a film minden eddig látott mozis élményt maga alá gyűr, és ha ez még nem lenne elég, a gravitációra fittyet hányó Legolas minden idők legőrültebb, egyben legtúlzóbb mutatványát prezentálja, mi meg megkergült majmok módjára ugrálunk és tapsikolunk a kanapén. Én legalábbis biztosan. Az őrületet megfejelendő  Éowyn leböki a Boroszlánkirályt, akit ugyebár emberfia nem ölhet meg, csakhogy Éowyn nőből van. Ha ezt Aragorn látta volna…

21:31. Aragorn nem lacfacázik: előbb a palandíron keresztül küld egy látványos „fuck you”-t Szauronnak, aztán Szaruon száját (alias Bruce Spence-t, a Mátrix-folytatások masinisztáját) rövidíti meg egy fejjel.

21:47. A csata hevében a forró pillanatok is megszaporodnak, legalábbis nehéz nem fajok közti erotikára gondolni, mikor Legolas felajánlja Gimlinek, hogy szívesen lenne a barátja (a halálban), míg Mordorban Samu a félmeztelen Frodót ölelgeti – javára legyen mondva, hogy a könyvben Frodó teljesen meztelen.

21:49. Újabb kövér könnycseppet morzsolok el, mikor Aragorn csak annyit mond elő csalit játsszó barátainak, hogy „Frodóért”, aztán szépen elvonul a biztos(nak tűnő) halálba.

21:53. Újabb „na ne már!” momentum jön, mikor a mindvégig elszánt és kitartó Frodó az utolsó pillanatban meginog, és ha nem kapná nyakába a halottnak hitt Gollamot, akkor talán minden oda is lenne.

lotr_09.jpg

21:55. A másik fronton Aragorn egy trollal találja szemben magát: eredetileg itt magával Szauronnal kellett volna megküzdenie, de mivel a Szövetség intrójában már kiderült, hogy ez a harc esélytelen lett volna, így maradt ez az aprócska troll…

21:58. Miután Samu tekintetével ismét szerelmet vall Frodónak, miközben az utóbbi kinyújtott karján lóg, a Gyűrű végre megsemmisül, mi pedig már majdnem fellélegzünk, hogy itt a vége, fuss el véle, mikor rádöbbennünk, hogy még majd fél órányi színtiszta játékidő van hátra a filmből.

21:59. Példának okáért több szögből is megnézhetjük Szauron tornyának megsemmisülését, melynek összedőlésénél a Weta munkatársai nagyon ügyeltek arra, hogy még véletlenül se emlékeztessen a WTC pusztulására. Itt akár vége is lehetne a filmnek… de nem. Gandalf berepül néhány sas hátán Mordorba a két hobbitért, az egyszeri néző meg elgondolkodik azon, hogy a légierőt esetleg nem lehetett volna odafelé-menet is igénybe venni?

22:03. Férfiember ilyet nem néz: Frodó magához tér ágyában, mire a többi hobbit körbeugrándozza, és ha ez nem lenne elég, ezt a ruhás orgiát a többiek mohó mosollyal az arcukon figyelik.

22:09. Férfiember ilyet néz: Aragorn oylan kőkemény nyelves csókot ad Arwennek, mint Axl Rose annak a model csajszinak a November Rain klipjében.

22:17. Réges-rég, de nem egy messzi galaxisban: Galadriel bejelenti, hogy eljött az emberek ideje, mellyel kétségkívül arra utal, hogy ez a történet nem egy fantáziavilágban, hanem a Födünkön játszódott.

22:26. El sem hisszük: összesen hat befejezés után végre itt a VÉGE felirat!

Meglátásaink: embert próbáló hossza és pofátlanul sok befejezése ellenére A király visszatér minden idők egyik legjobb filmje – igazi mozivarázslat, ami csak úgy tobzódik az ikonikus momentumokban, csak bár ne Frodó filmvégi debil vigyora égne be a retinánkba! Tekintetünk zavaros, szemünk vörösben ég, csípőtől lefelé alig érezzük magunkat, mégis elégedettek vagyunk: megcsináltuk! és köszönjük nektek, Keves Olvasók, hogy végig kitartottatok velünk.

poster_lordoftherings_king.jpg

Címkék

fantasy hobbit lord of the rings viggo mortensen cate blanchett orlando bloom vox peter jackson elijah wood the hobbit adventure ian mckellen the lord of the rings liv tyler sean bean hugo weaving karl urban andy serkis

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr867029605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Plesonandi · pixelhunt.blog.hu 2015.01.01. 22:19:26

A rohani lovasokat mozgósítják, nem a gondoriakat. :D

Nyílméregbéka 2015.01.01. 22:48:15

"Gandalf berepül néhány sas hátán Mordorba a két hobbitért, az egyszeri néző meg elgondolkodik azon, hogy a légierőt esetleg nem lehetett volna odafelé-menet is igénybe venni?"

Nem igazán. Sauron halála eőtt nem sok esélyük lett volna a Nazgûlok ellen. :)

Páran, Tolkien-fan haverok, már várjuk a Hobbit3 bővitett kiadását, és akkor bepróbálkozunk egy Tolkien ultramaratonnal, a két trilógia rendezői változatban, egyhúzóra... :)))

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2015.01.01. 23:03:18

"Frodó magához tér ágyában, mire a többi hobbit körbeugrándozza, és ha ez nem lenne elég, ezt a ruhás orgiát a többiek mohó mosollyal az arcukon figyelik."

Mibe is volt?

"Basszus Fordó és többiek ott vonaglanak az ágyon. Samu meg csak áll azzal a meleg homokos tekintettel az arcán..." :)

Gallion 2015.01.01. 23:18:49

@Nyílméregbéka: "Nem igazán. Sauron halála eőtt nem sok esélyük lett volna a Nazgûlok ellen. :)"

A filmből az ellenkezője derül ki. A sasok Szauron halála előtt feltünnek és elég jól elgyepálják a nazgulokat.

Gallion 2015.01.02. 11:33:31

Sajnos a könyvben és a filmekben lévő sasoknak nem sok közük van egymáshoz. A könyvekben van saját személyiségük, a filmekben gyakorlatilag Gandalf csicskái akik feltünnek ha egy deus ex machinára van szükség. 6 monstre filmben nem kaptak egyetlen percet se amiben el lenne helyezve a szerepük ebben a világban.

LasDen 2015.01.02. 14:54:43

"Nem igazán. Sauron halála eőtt nem sok esélyük lett volna a Nazgûlok ellen. :)"
@Nyílméregbéka: Húú a retteget Nazgúlok, akik jönnek rikácsolnak 2-3-t és elmennek. A lidérceikkel együtt kutyafaszát nem csináltka a Nazgúlok :D

Nyílméregbéka 2015.01.02. 16:15:19

@Gallion: Nem emlékszem már a filmben hogy volt, de a könyvben ugye az volt, hogy Mordor földjére semmi és senki nem tudott behatolni, semmilyen sereg vagy csapat nem elég erős hozzá, a sasoknak sem lett volna esélye... ezért alakult a gyűrű szövetsége, gondolták, hogy talán a Hobbitoknak sikerül belopózni fű alatt :)

@LasDen: A Nazgûlok, maguk a lidércek! :D Amúgy Sauron és a Balrog után ők középfölde leghatalmasabb lényei a sötét oldalon, volt boszorkánykirályok elpusztíthatatlan lidércei ők, csak az egy gyűrű pusztulása ölheti meg őket, kivéve a vezérüket, akin átok, vagy jóslat volt, hogy ember/férfi kéz nem árthat neki... Igaz a filmben ez nem igazán volt jól ábrázolva, de könyvben elég jól leírták, milyen erősek a Nazgûlok. Bár a Hobbit3-ban jól ábrázolták, hogy közepfölde három leghatalmasabb lényének, Elrondnak, Sarumánnak és Galadrielnek is mindent be kellett vetni, hogy megússzák az összecsapást velük.

Gallion 2015.01.02. 16:47:38

@Nyílméregbéka: Persze olvastam én is a könyveket és ott semmi baj nincs a sasokkal, de ebben a bejegyzésben nem a könyvekről hanem a filmekről van szó. A kritikus megjegyzések is rájuk vonatkoztak és teljesen ülnek is.

_Sky 2015.01.02. 19:30:41

Illetve balrogból is több volt - ld. szilmarillok. Amivel Móriában találkoztak egy volt a megmaradtak közül, melyek Szauron elpusztulásakor elbujdostak.

Brushy 2015.01.03. 10:01:37

Azok a k*rva sasok.. A filmben egy pillanatig sincsenek megmagyarázva. Az a baj velük is, mint Gandalffal, a film nem ad semmi hátteret, hogy kik ők, mik ők, mik a feladatuk. Nagyon leegyszerűsítve és egyénileg értelmezve ők, amolyan felvigyázói Középföldének. Hatalmuk elviekben a Szauronéval vetekszik, de "halandó" formájukban nem használhatják. A filmek és a történet szempontjából is teljesen logikus, hogy miért nem varázsol Gandalf egyet, azt meg van oldva minden baj, illetve, hogy a sasok miért nem vitték el Mordorba a Gyűrűt. Teljesen kézenfekvő megoldás, de nem ez a feladatuk. Ők, amolyan egyensúly őrzők, főleg a jó szolgálatában, nem végeznek "alja" munkát, inkább terelgetik a népeket a kívánt állapot felé. Gandalf jobban húz a halandók felé, ezért is segít annyit, amennyit tud, de igazi, teljes hatalmát nem használhatja. Ő egy az öt akkor még létező istari közül, egy maiar szellem, túlképp egy "földre szállt angyal", a teremtett földből, Ardából származnak. A sasok is hasonló céllal léteznek a világon, a Valák hívták őket életre. Persze ez valamennyire az én értelmezésem is, a filmekben egyértelműen semmi magyarázat nincsen, a könyvekben is több helyen kell keresni az istari és a sasok eredetét.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.05. 14:14:21

ugye, hogy ott az a szerelem samu és frodó között. :D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása