aeon flux

ready for the action now, danger boy?

egy maraton mind felett, 2. rész: a két torony Zalaba_Ferenc
2014. december 22. 08:55:00

Kategória: film 8 komment

Két évvel ezelőtt, A hobbit-trilógia első részének bemutatója környékén a VOX néhány vállalkozó szellemű szerkesztőjével közösen leültünk egyhuzamban lezavarni a teljes Gyűrűk Ura-trilógiát, méghozzá a bővített változatokat. A bő félnapos esemény krónikája a 2012. decemberi számban jelent meg - némileg megvágott kiadásban. Akkor ígéretet tettem arra, hogy a jövőben valamikor leközlöm nektek a - nevezzük úgy, hogy - rendezői változatot, és mivel A Hobbit utolsó fejezete épp a héten futott be a mozikba, hát van is apropója. Mivel tényleg masszív írásról van szó, ezért - a trilógia-szemlélethez is igazodva - három adagban kapjátok majd, hogy meg ne feküdje a gyomrotokat. Az első részt itt találjátok, ez pedig a folytatás...

Az alábbi statisztika – amely köré nyugodtan fűzhettek egy piálós játékot – a filmekben felhangzó megszólításokat, illetve előforduló momentumokat számszerűsíti. Lehetnek tévedések.

 

A Gyűrű Szövetsége

A két torony

A király visszatér

„Frodó uram”

9

17

14

„Drágaszágom”

4

18

17

Legolas megmondja a nyilvánvalót

3

2

2

Legolas ennyi orkkal végez

23

22

37

Gimli ennyi orkkal végez

5

18

3

Éneklés

4

1

3

Hamis halál

4

2

4

Forró pillanat

4

1

5

Közeli a Gyűrűről

30

4

8

Gandalf varázsol

3

1

1

Elf duma

8

9

3

 

II. RÉSZ: TORNYOSULÓ VESZEDELMEK

14:42 Kezdetét veszi A KÉT TORONY, melynek feliratát immáron Tolkien-szakértők is lektorálták, ennek örömére több benne az elírás.

14:51. Teljesen valójában megmutatkozik Gollam, és ezzel kezdetét veszi az azóta is tartó „Oscar-díjat egy CGI-figurának” mozgalom, továbbá a statisztikák összeállításánál már nem csak Sam "Frodó uram"-ozására kell rettenetesen koncentrálnunk, hanem a „Drágaszágom” számolgatására is. Kemény munka ez, kérem.

15:04. Tobzódunk az új szereplőkben: megjelenik Théoden, Lovasvég meglehetősen lerobbant királya, balján a rosszban sántikáló Grímával, valamint két fogadott gyermeke, Éomer és Éowyn. Ez utóbbi a könyv egyetlen igazi női szereplője, és ugyan Zsuzsa már a megjelenésétől is ork-sört hány, a többiek egyetértenek abban, hogy sokkal jobban passzol Aragornghoz, mint az az Aerosmithes bige.  

15:20. Burárum! Betoppan a képbe Szilszakáll, a trilógia legősibb, egyben leglassabb figurája, és tesz róla, hogy a középső epizód tűnjön a leghosszabbnak.

15:31. Legolas megmondja a tutifrankót: ez az erdő öreg, nagyon öreg. Később a holtjaiból visszatérő és immáron Fehér Gandalf az egész társaságot palira veszi, mikor úgy tesz, mintha ő lenne Szarumán, aztán meg olyanokat mond, hogy kiballagott a térből és időből, ahol minden pillanat egy emberöltőnek tűnt. Úgy tűnik, a szintlépéshez LSD-trip is jár.

15:58. Mindenesetre Fehér Gandalf jóval hatékonyabb társnak bizonyul: itt például lazán levezényel egy ördögűzést Théoden királyon, aki hajléktalanból hirtelenjében daliás vitézzé nemesül – zöld szakállal.

16:17. Gollam nagy pillanata: két énje szócsatát vív egymással azon, hogy mi a fontosabb, a Gyűrű, vagy a Gazda, azaz Frodó, mindezt Peter Jakson két kameraállás váltogatásával érzékelteti. Andy Serkis remek munkát végez a hangjával és a gesztusaival, de akik itt igazából Oscart érdemelnek, azok az animátorok (meg is kapják).

lotr_04.jpg

16:27. Éowyn már bebizonyította, hogy nem csak könnyezni tud, de kardozni is, viszont most megtudjuk, hogy a főztje ehetetlen, mi mégis őt választanánk, nem úgy Aragorn, aki álmában megidézi Arwent, szóval amíg Zsuzsa a képernyőre tapad, a többiek kimehetnek lazítani.

16:34. Ébresztő! A hobbitban majd újradizájnolt formában megidézett wargok jöttére végre kezdetét veszi A két torony első igazi csatája, Gimli és Legolas most már nyiltan rivalizál egymással (lásd a statisztikát), és – úristen! – szemtanúi lehetünk Aragorn halálának

16:45. …akit a szellem-Arwen, illetve saját lovának csókja hoz vissza a halálból.

17:04. Mikor már azt hinnéd, hogy Szméagol győzedelmeskedett Gollam felett, az őt fogságba ejtő Faramir és emberei, hogy szándékait kiszedjék belőle, úgy megdolgozzák, hogy Gollam ismét felszínre kerül: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. 

17:11. Közeledünk A két torony fénypontjához, a Helm-szurdoki csatához, melynek felvétele is közel olyan küzdelmes volt, mint maga a jelenet. Legolas hozzá a formáját: „Rémültek. Látom a szemükön”, mondja, miközben látjuk, hogy rémült szemű gyerekeket és öregembereket fegyvereznek fel.

17:27. Kezdetét veszi a csata, melyről soha nem gondoltuk volna, hogy a későbbiekben felül lehet múlni (és mégis). Figyeljétek a klasszikus Wilhem-sikolyt (meghal egy tünde), Peter Jackson kameóját (elhajít egy lándzsát), valamint Legolas gördeszkás trükkjét, aki mindezek ellenére most nincs annyira formában (Gimli ezúttal ráver néhány kört).

lotr_05.jpg

17:44. Szarumán az ipari forradalom allegóriájaként is felfogható erdőirtását látva az entek végre akcióba lendülnek, mi pedig kezdjük elfeledni, milyen hosszú utat jártunk be ahhoz, hogy végre felpörögjenek az események.

17:51. Gandalf érkezésére ötödnap hajnalában számítottunk, méghozzá keletről, és itt is van! Az ember azt kívánná, hogy a felmentő sereg mind egy szálig elkalapálja a szurdokban küzdőket sarokba szorító orkokat, de így is megható élmény.

17:55. Ugyanakkor nagy vitát okoz köreinkben az a jelenet, melyben Frodó gyakorlatilag felajánlja a szárnyas Nazgulnak a Gyűrűt, aki ugyan nem lát, de a keresett ékszer jelenlétét azért éreznie kellene. Dani szerint Szauron egyáltalán nem feltételezi, hogy ellenségei meg akarják semmisíteni a Gyűrűt, mi több, ezt Mordorban tervezik megtenni, így nem gondolja azt, hogy a Gyűrű közeledik hozzájuk. Ezen a meglátáson eltöprengünk kissé, miközben véget is ér a film.

Meglátásaink: A két toronyban rengeteget menetelnek, s miközben Aragornék komplett csatákat vezényelnek le, Frodó és Samu alig-alig halad. A Gyűrűről készült közelik megritkulnak, a Gimli méreteire vonatkozó poénok megszaporodnak. A szemünk alatt gyűlnek a karikák, hátsó fertályunk furcsán bizsereg, és már rá se bírunk nézni az orksörre.

poster_lordoftherings_towers.jpg

Címkék

fantasy hobbit lord of the rings viggo mortensen cate blanchett orlando bloom vox peter jackson elijah wood the hobbit adventure ian mckellen the lord of the rings liv tyler christopher lee hugo weaving andy serkis alternative version

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr67003541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.22. 09:03:48

"Kezdetét veszi A KÉT TORONY, melynek feliratát immáron Tolkien-szakértők is lektorálták, ennek örömére több benne az elírás."

Ez a mondat nagyon nagy. :D:D

Mester0523 2014.12.22. 09:33:38

Moziverzióban ezt szerettem legkevésbé, viszont bővített változatban ez lett a kedvencem! A Helm-szurdoki csata minden idők legfaszább ostroma amit filmen láttam. Kár, hogy a Hobbitok a nyomában sincsenek....

Atkakukac1989 2014.12.22. 10:08:18

@Mester0523: A Helm-szurdoknál lévő csata tényleg a valaha volt legjobb csata, amit filmen láttunk. Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok fanatikus rajongója a szériának. Az SW például csak álmodhat egy ilyen csatáról, pedig ott is elég nagy az univerzum, sőt nagyobb is.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.12.22. 10:42:04

"A hobbitban majd újradizájnolt formában megidézett wargok"

Ez eleinte zavart engem, de aztán kiderült, hogy több (három) warg faj is létezik, és a vadonföldiek (ahol a Hobbit játszódik) olyanok, mintha rohadt nagy farkasok lennének.
A Szarumán-féle, hiénás wargokat meg direkt a háborúra tenyésztették ki - akárcsak a nazgúl-sárkányt.

Gandalf Garaboncias 2014.12.22. 16:43:26

"Kezdetét veszi A KÉT TORONY, melynek feliratát immáron Tolkien-szakértők is lektorálták, ennek örömére több benne az elírás."

Tudtommal nem magát a feliratot, hanem csak a fordítást. De egyébként kíváncsi lennék egy hiba-listára. A Gyűrű Szövetségében tuti több fordítási hiba volt a magyar változatban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.12.22. 17:28:11

@Pisti, az aragorn: Sajna ilyen nem készült, de ígérem, a legközelebbi maraton során majd jegyzetelek. :)

Jester. 2014.12.22. 17:54:45

Jó írás, bár kicsit lenéző és cinikus.

LasDen 2014.12.22. 18:43:16

Ez az Aragorn-Éowyn-Arwen szerelmi háromszög totál felesleges volt.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása