aeon flux

ready for the action now, danger boy?

blu-ray, ami holtan érkezett? Zalaba_Ferenc
2014. november 19. 17:40:00

Kategória: bd 223 komment

Mint kiderült, A galaxis őrzői, azaz az idei év egyik legnagyobb sikere itthon nem jelenik meg sem BD-n, sem BD3D-n. A filmet itthon home videón forgalmazó Pro Video az imént a következő hivatalos közleményt jelentette meg facebook-oldalukon:

"Tisztelt Vásárló!

Ezúton szeretnénk tisztázni a The Walt Disney Company magyarországi Blu-ray kiadványai körül kialakult helyzetet. 

Mérhetetlenül csalódottak voltunk, amikor az első információk eljutottak hozzánk azzal kapcsolatban, hogy A galaxis őrzőivel kezdődően a Walt Disney új filmjei Magyarországon nem jelenhetnek meg Blu-ray formátumon. Hosszú hónapokon keresztül tárgyaltunk a Disney illetékeseivel, de sajnos minden erőfeszítésünk ellenére sem tudtuk elérni, hogy meggondolják magukat. A döntés hátterében a Disney tájékoztatása alapján költséghatékonysági megfontolások állnak, azaz címenként nem fogy annyi Blu-ray lemez a hazai piacon, hogy a Disneynek megérje a magyar változatot elkészíteni. Ezzel természetesen pont azokat a rajongókat, gyűjtőket hozzák kellemetlen helyzetbe, akik hajlandóak legális forrásból megvásárolni a kívánt termékeket...

A forgalmazók lehetőségei nagyon korlátozottak egy ilyen helyzetben, alapvetően egyáltalán nincs beleszólásunk abba, hogy mely filmek, mikor és milyen formátumban jelenhetnek meg. 

A fenti döntéssel kapcsolatos észrevételeiket, panaszaikat az alábbi e-mail címen tehetik meg:

registration@disney.hu 

A Pro Video továbbra is minden tőle telhetőt megtesz, hogy az elérhető legnagyobb választékkal, változatos termékekkel (pld. díszdobozos/többlemezes kiadvány, future pack, rendezői változat, digi-book stb.) és izgalmas akciókkal álljon partnerei és vásárlói rendelkezésére.

Üdvözlettel,

Pro Video Film & Distribution Kft."

Tömören összefoglalva a Disney nem volt elégedett a film hazai forgalmazója által leadott eladási prognózissal, ezért nem tettek magyar vonatkozást a korongra. Sőt, innentől kezdve egyetlen régiós kiadvány sem kap magyar vonatkozást. Búcsút mondhatunk hát a Marvel-filmek, a Pixar-rajzfilmek és a Star Wars-epizódok magyar felirattal és/vagy szinkronnal ellátott változatainak. És ez már nem az első, de mindezidáig a legijesztőbb jele annak, hogy a Blu-raynek leáldozóban van Magyarországon, méghozzá anélkül, hogy igazából teret nyerhetett volna magának. Megvizsgáltam az okokat.

Elöljáróban annyit, hogy a lenti sorokat átlagfelhasználói szemmel írom: nem támaszkodom sem eladási adatokra, sem statisztikákra. Nem konspirálok, csupán felmérem a helyzetet, amit velem együtt mindenki más megtehet.

Túl korán jött, mégis túl későn

Az azóta megboldogult HD DVD-vel rendesen elharapózó formátumháborúnak köszönhetően a Blu-ray megjelenése minden volt, csak nem dörgedelmes. Természetesen a médium legnagyobb éllovasa, a Sony indított olyan lemezekkel, melyeken magyar vonatkozás is helyet kapott (2007 első felében), hogy aztán más stúdiók 1-2 éves késéssel kövessék azt (2008 nyarától a Warner, ugyanezen év őszétől előbb a Fox, aztán a Universal, 2009 tavaszától a Paramount és a DreamWorks, az év nyarától - jelzésértékűen utolsóként - pedig a Disney). A kezdeti penetráció világszerte alacsony volt - a stúdiók nem várhattak csodát, hisz a Blu-ray nem nyújtott annyi újdonságot a DVD-hez képest, mint anno az a VHS-sel szemben (szélsőségesen fogalmazva a BD csak egy felturbózott DVD), ráadásul a megjelenéskor meglehetősen kiforratlan és nehézkes volt (a lejátszók percekig töltögették a lemezeket, több funkció eléréséhez firmware-t kellett frissíteni, vagy édes egyszerűen lejátszót cserélni), és a stúdióknak is jó darabig eltartott, mire a formátum lehetőségeit elkezdték igazán kihasználni.

Nálunk még nagyobb fórral indult a BD, ugyanis egy olyan piacon jelent meg, ahol a home videónak kezdett leáldozni. A DVD-t aláaknázó trendekről már lamentáltam egy, a BD-t egészen más, ám szintén nem túl szép jövő elé helyező cikkemben, de a lényeg a következő: miért fektessen be egy újabb formátumba az a gyűjtő, aki épp átélte DVD-kollekciójának teljes elértéktelenedését, miért higgye azt, hogy eme új, jóval drágább formátummal nem történik meg ugyanaz. A vásárlói bizalmatlanság eleve adott volt, és ezt további tényezők rontották:

- mivel a BD prémiumtermékként jelent meg, azaz egy olyan médiumként, melynek alternatívájaként létezik egy funkcionalitásában egyező, olcsóbb, de kevesebbet nyújtó változat (a DVD), azaz az árát eleve magasan lőtték be, amely nem a hazai forgalmazók nyerészkedési kényszeréből adódik (a BD-k árrése nem magasabb, mint a DVD-ké, sőt!), hanem a magasabb jogdíjakból (jobb formátum, nagyobb fejlesztési költség, nagyobb sáp), a jobb paraméterek magasabb költségeiből (többet kell tejelni a Dolby-nak a trueHD-ért, mint az 5.1-ért, és ezek keverése is nagyobb költséggel jár), a magasabb gyártási költségekből, illetve abból, hogy mindezt jóval kevesebb eladott termékre kell szétosztani;

bd_player_1st_gen.jpgA Sony egyik első generációs játékosa: lassú, de böszme

- a termék magyarországi bevezetésére nem fordítottak elég figyelmet: egy-két, elég korán elhalt próbálkozástól eltekintve a vásárlóközönség csak akkor találkozhatott a BD-vel, ha találkozni akart vele, és igazából nem is nagyon akart vele találkozni, mert nálunk a "nagyobb" elve elég ritkán találkozik a "jobb"-bal - az emberek veszik a nagy képernyős tévét, és nézik rajta a kábelszolgáltatók egyre silányabb minőségű adását, és a mai napig többször panaszkodnak, ha a kép alján, tetején, oldalán csík van, mint amiatt, hogy a szétaprózott digitális streamnek hála csak foltok kergetik egymást a laposon;

- igazából talán nem is a tömegeket kellett volna megcélozni: emlékszem az egyik magyar forgalmazó sajtótájékoztatójára, ahol kijelentették, hogy kizárólag olyan BD-t forgalmaznak majd, melyen van magyar szinkron; azt lehetne gondolni, hogy a XXI. században ez már evidens elvárás, de a célközönség nagyobbik részét sokkal jobban érdekli a külső/belső extrakörítés, mint hogy Keanu magyarul mondja azt, hogy "tudok kungfuzni"; szóval fontosabb lett volna kezdetektől fogva slipcase-szel, kétoldalas borítóval, egyéb látványos csecsebecsével, és persze sok-sok extrával ellátni a kiadványokat, mint arra rámenni, hogy "csak szinkron legyen rajta, a többi nem számít"; kérdem én, melyik feküdt jobban a gyűjtőknek, a csak külföldön megvásárolható kétlemezes Iron Man (sok-sok magyar extrával), vagy a sztereó szinkronnal megvert, itthon is megjelent Ál/Arc? ó, csak nem megint egy Disney-termékről van szó?

- eddig még egy szóval sem bántottam a potenciális magyar vásárlóközönséget, de nem mehetek el amellett, hogy a kalózkodás, letöltögetés nem csupán elfogadott, megtűrt és évtizedek óta nagyüzemben folytatott tevékenység, mellyel ott vagyunk világszinten az élvonalban; ennek számos vonzata, formája van (pl. ránk orrolt meg először a - meglepetés! - Disney a kamerás feltöltögetésnek hála), és egyébként a magyar igényekről elég sokat elmond az is, hogy még az ingyen körbetorrentezett filmek esetében is sokkal többen klikkelnek a kisebb, rosszabb minőségű változatra, mint a HD-ra (amúgy a BD3D a még magasabb ára ellenére egy darabig egészen jól ment, míg ki nem derült, hogy azt is le lehet tölteni a netről), mint ahogy az is elég faramuci dolog, hogy általános sávszélességben nagyon ott vagyunk a toppon, és amint ehhez hozzányúlt volna a (torrentezés kapcsán nem túl sok elmarasztalást eszközölő) kormányunk, máris kivonultunk az utcákra tüntetni;

guardiansofthegalaxy_torrent.jpgMinél kisebb, annál menőbb a torrent

- de nem akarok politizálni, sem másokat elmarasztalni: a gombamód elszaporodó tévécsatornák, az alacsony életszínvonal és a fogyasztói társadalom természetes átalakulása (a fizikai birtoklás kulturális termékeknél már egyre kevésbé szempont) egyaránt betett a dolognak.

Fent a magasban, mégis lent a mélyben

Jelen helyzetben a kiadók egyetlen esélye a Blu-ray eladási adatainak megnövelésére az árszint csökkentése lehetne. Tőlünk nyugatabbra már rég megoldották a kezdeti problémákat, a gyermekbetegségeket kinőtték, és végre megjelentek az olyan kényelmi funkciók is (pl. az, hogy a lemezt berakva mindenféle tökölődés nélkül onnan folytatódjon a lejátszás, ahol legutóbb abbamaradt), melyek ma már triviálisnak tűnnek, tehát tartalmukat tekintve egyre színvonalasabb kiadványok jutottak el hozzánk is. 

Illetve juthattak volna, ha prezentáljuk a számokat, csakhogy mivel a formátum penetrációja eleve alacsony volt, és nem is igazán mozdult el onnan, az árakból nem lehetett visszavenni, és ezzel be is zárult az ördögi kör: a stúdiók több eladást várnak ahhoz, hogy belemenjenek a költségek csökkentésébe, a forgalmazók pedig nem tudnak nagyobb eladást produkálni, mert az árak magasan vannak, és hát közben megjelentek a HD-tévéadók, az internet még gyorsabb lett, a HD-ripek még jobban elszaporodtak, a lehetséges vásárlóknak meg még jobban tele lett a hócipőjük. És ezen az se segített, hogy a kis piacra a kisebb kiadók egyszerűen nem tudtak betörni - a független kiadványok is magas jogdíjjal dolgoznak (a Sony-nak is perkálni kell ám!), és ők nem tudják szétosztani több országra a termékeiket, itthon kell eladni mindet.

A kialakult helyzetre a stúdiók és a kiadók egyaránt spórolással reagáltak: az előbbiek megvonták tőlünk az extrákat (megint csak a Disney-vel kell példálóznom, amely már az InterComos időkben elkezdte lespórolni a bónuszkorongot, illetve a BD mellé csomagolt DVD-t, pedig eme kombónak szinte csak az animációs filmeknél van értelme), az utóbbiak pedig egyre óvatosabb előrendelési számokat adtak le a stúdióknak, melyek aztán vagy elindították a gyártósort, vagy nem.

bd_theincredibles_hun2.jpgEgylemezes kiadás :(

Szóval zsugorodik a BD-piac, és nem A galaxis őrzői az első (nincs se Indiana Jones-trilógiánk, se bővített LotR-trilógiánk BD-n), amelyik nem jelent meg itthon BD-n, és attól tartok, nem a Disney az utolsó stúdió, amelyik azt fontolgatja, hogy pát intsen Magyarországnak.

Mit lehet tenni?

Vásárolni. Az semmiképp se megoldás, hogy "ha ez és ez nem jelenik meg, akkor én már ezt és ezt se veszem meg", vagy "mostantól azt is külföldön veszem meg, ami megjelenik, és akkor majd megtanulják". Ha tényleg fontos a magyar vonatkozás, akkor meg kell venni a filmet itthon, megjelenéskor, megjelenési áron. Nem tanácsos megvárni az akciós árat (mivel a címekből egyre kevesebb jön be hozzánk, és egyre több az olyan, amelyik már nem éri meg az akciós időszakot, mert egyszerűen elfogy), és nem is ajánlott ugyanazt a kiadványt külföldről beszerezni, csak mert ott is van magyar vonatkozás, mert a magyar piac eltűnésével a magyar vonatkozású lemezek is el fognak tűnni - nem csak itthonról, mindenhonnan. Tudom, ez kb. hiábavaló kérés, melyet én magam sem tudok mindig betartani.

A kiadóknak pedig nem kellene akciózniuk. Próbáljanak meg alacsonyabb árat kiharcolni, és ezt tartani. No, ezt a kérést talán a fentinél is nehezebb lenne teljesíteni...

Címkék

disney kalozkodas provideo kibeszelo magyarvalosag disney bd bd magyarorszag bd hir guardians of the galaxy velemegy

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr346895737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2014.11.20. 07:29:13

@Atkakukac1989:

Szerinted, ha HD nem fogy, akkor majd az UHD-ért ölik itthon egymást az emberek? :)

Hajnal70 2014.11.20. 08:36:29

amikor egy üzletben tv vásárláskor a legelső kérdés
- ugye lejátssza a letöltött filmet?

isvaen 2014.11.20. 08:38:10

én rendre elolvasom ezeket a cikkeket, de rendre arra jövök rá, hogy a fanatikus filmvásárlók/rajongók nem mindig látnak tovább a formátumoknál: a téka, ahol be-beugrom, valami oknál fogva 2009 után újabb reneszánszát éli. sorra vesszük fel a tagokat, csörög a kassza és hihetetlen, de egyre több régit keresnek. bd-t nem tudnánk kitermelni jogdíjjal, mert sose hoznák vissza az árukat.
na már most: a tagok többségét megszondáztatva azt szűrtem le, hogy budán, ami nem egy csepel, havanna, orczy tér - nem igénylik a BD-t. egy egy tag bejön, rákérdez a 3DBD-re, aztán kivisz egy fapados DVD-t. ja, extráktól mint csipkebokor a tűztől, távol maradnak. szóval ez csak sztem egy szűk réteg igénye, vágya, és hiába tehetné meg még mindig sok ember, semmit nem lát benne, amiért váltania kéne.
aztán:
sokkal nagyobb, és a tékás szempontokat is alapul véve a skandináv, koreai és eleve: művészfilmeket hiányolom a polcokról, piacról. keresnek biert, ki-dukot, stb és széttárt karral azt kell mondanom, hogy kis ország, kis piac, nagy kulturális igénytelenség. magyarán a tömeg szarik az art mozikra (akik nem, azokat lefedi a cirko, művész, toldi), az extrákra, a BD-re. és amíg pl egy coen-film (komoly ember) nem jelenik meg itthon, addig én nem is lamentálok a BD hiányán.
végül: megértem az erre vágyókat (nyilván a gasztró, irodalom és etc vonalon mozgók számára is vannak vakfoltok), de nekem, mint dvd-vásárlónak tökéletesen elég két keresztapa díszdoboz dvd-n nem kell egy harmadik doboz is...

(és még eszembe jutott még egy: amíg d. tóth kriszta legújabb csodaregényét reklámozó plakát előtt kell elsétálnom nap mint nap, miközben nem teljes egy cormac mccarthy könyvsorozatom, nem is csodálkozom a honi totális ostobaságon.)

lavór 2014.11.20. 08:41:58

@Hajnal70:

A BD játszóknál is ez a kérdés az első.. na nem csak az ákcijósoknál. Az OPPO-nál pont ugyanez megy fél milláért.

Németh Barna 2014.11.20. 08:52:39

@isvaen: Ha nem teljes a McCarthy-sorozatod, tedd teljessé, pár napja érkezett meg a nyomdából a trilógia záródarabja, most már minden boltba meg kellett érkeznie :)

Hajnal70 2014.11.20. 09:00:47

@lavór:

ha azt vesszük a bd egyfajta luxuscikk, kell tv,kell lejátszó, és kell hang

alsó hangon is tudjuk mennyi ez így

havonta, vagy inkább 2 havonta háromszor elmegyünk moziba a párommal akinek a heppje a 4DX (ha adnak, ha nem akkor sima 3D)ezt is tudják sokan mennyi.

Ez a mai magyarország,

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.20. 09:15:50

@isvaen: ritkán szoktam veled/önnel egyetérteni, de most 100%ban.

isvaen 2014.11.20. 09:17:12

@Németh Barna: MI?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?! hol ki mi merre? WTF??!?!?!

isvaen 2014.11.20. 09:17:56

@doggfather: önnel? 33 múltam szóval velem :D (legédesebb amikor lecsókolomoz egy 12 éves gyerek, majd kikéri a fűrészt az apja jelenlétében :D:D:D)

Jack Skellngton 2014.11.20. 09:20:51

@Zalaba_Ferenc: Ezt most nem igazán értem! A Fórum Hungaryt nem fogom megkárosítani egy fillérrel sem... Nem tudok már tovább elmenni a pusztán merkantilista mentalitás mellett. Vegyék számba egy adott ország lehetőségét, s ne büntessék az itteni vásárlókat! Vagy, ha ők így, akkor Tőlem se várjanak más mentalitást. Miért kellene nekem ezt lenyelni. Nekem fog legjobban fájni, hogy az új Star Wars-ok egy kibaszott winchesteren lesznek, de azon lesznek. Ha ez a cél, hát sikerrel jártak. Gratulálok! Hosszútávon remélem megszívják...

isvaen 2014.11.20. 09:22:05

@Németh Barna: egyszer akarom lehúzni a honi könyvpiacot, akkor is beszopat a magvető :D ilyenkor mondják az xpress fórumozói a 20. alien kiadás kapcsán, hogy: azonnal berendelve! :o)
(a héten a gondolat is megtette ezt szorokin kapcsán. cserébe egy falloszt dedikált a könyvembe...)

isvaen 2014.11.20. 09:27:00

egyet viszont nem értek, és ebből kifolyólag egy hivatalos állásfoglalást kérnék, hogy majd mondhassam a tagoknak: szóval megvan nekünk mind a 6 star wars. viszont csak a sithen van szinkron. miért? 3 apuka már lincselni akart, amiért nincs rajta szinkron. szóval?

lavór 2014.11.20. 09:35:25

@Hajnal70:

A mozibiznisz sem dübörög igazán. Budapest egy dolog, de vidék...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.20. 09:37:50

@isvaen: vazz, én meg 32. :D
Csak nem volt tiszta, hogy a vitáink közben eljutottunk e már a magázódós részre, mint Rejtőnél szoktak. :D

"Egy másik asztalnál az alacsony, kövér Krimalsky és az óriás, kopasz Korzakoff kártyázott. Különben alig voltak beszélő viszonyban, kizárólag a legszükségesebb bemondásokra korlátozták mondanivalóikat és hogy a további undok nézeteltérésnek elejét vegyék, mindkettő kitette maga mellé rohamkését az asztalra.
– Ön elfelejtett tizet befizetni – szólt kurtán Krimalsky, mert általában a huszadik parti után már „önözték” egymást. Korzakoff jegesen válaszolt:
– Ön ne figyelmeztessen engem. Egy olyan ember, aki az ötödik ásszal csinálja az utolsó ütést, az én számomra erkölcsi halott."

via.: Halál fia

isvaen 2014.11.20. 10:02:16

@doggfather: ha már idézetek: winston wolf: - azért még ne kezdjük egymás f*szát szopni. ;o)

Berti77 2014.11.20. 10:45:02

Évek óta Németországban élek. Amikor kijöttem számomra nagyon furcsa volt, hogy az itteni kék lemezek árai jóval kedvezőbbek mint otthon(2€ eltérés van a DVD-vel szemben). Tudom nagy piac...DE! a kérdésem a következő: nem lehet ehhez a nagy német piachoz csatlakozni??? Eredeti nyelv mindegyik lemezen van. Egy felirat hozzátételével(esetleg hangsáv?) jelentősen lehetne az árakon faragni! És mindenki boldog. A gyűjtő: mert olcsóbban vásárol és neki nem fontos a szinkron megléte, a kiadó: mert igen kevés munkával piacot szerez(még ha kicsit is). A másik járható út az online téka(Amazon Instant Video, Netflix stb...persze választható hangsávval vagy feliratsávval,fix normális havidíjért). Első körben ezeket kell megtenni! A kék lemez ideje nem járt le csak ideje lenne optimalizálni a dolgokat és nem minden mindegy alapon hozzáálni. (értelmes kínálat értelmes áron).

pizsama 2014.11.20. 10:57:45

@Berti77:
Igazából a BD vásárlók és két csoportra bonthatóak:
- valaki igényli a szinkront és a teljese honosítást
- valaki meg elvan felirattal, sőt, nem riad vissza a külföldről rendeléstől sem

Én magam nem igénylem a szinront, szóval megelégednék azzal is ha rádobnának egy magyar feliratot valamelyik régiós kiadványra. Most amúgy erősen gondolkodom a Galaxis Őrzői angliai beszerzésén (azon van angol felirat is, a németen nincs), de jobb lenne ha itthon tundám megvenni a Disney BD-ket, még ha szinkron nélkül is.

pizsama 2014.11.20. 11:01:43

@pizsama:
Mielőtt a nyelvtannácik felakasztanak, elnézést a félregépelésekért, telefonról írok.

CrM 2014.11.20. 11:40:23

Ez főleg a mesefilmek miatt érint érzékenyen, mert a gyerekek szinkronosan tudják csak élvezni, a DVD képe meg igencsak silány az 55"-os TV-n. Részemről a kényszermegoldás az lesz, mint eddig is volt abban az esetben, ha nálunk csak DVD-n jelent meg: (nem szívesen, de) megveszem a magyar DVD-t a hanghoz, kintről megveszem a BD-t a képhez, majd a kettőt összerakom mkv-ba. A hangminőség ugyan romlik kissé, a filmért is 2x fizetek, de ez van, ebben az országban élek.

lavór 2014.11.20. 11:40:45

@Berti77:

Voltunk a német piachoz csapódva annak idején. Meg is jelentek a Bruce Lee filmek, Az utolsó cserkész...stb. vágva. Mecsoda botrány volt abból is. Mondjuk érthető.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.20. 13:34:11

@Berti77: A szinkron lehagyásával még csak-csak, de miután 7 éven át jöttek a szinkronos BD-k, most már nem lenne szabad lehagyni a lemezről a magyar hangot, onnantól kezdve pedig már mindegy, melyik régió lemezéhez csapnak minket hozzá, ugyanis a magyar vonatkozás költségei ugyanúgy változatlanok - ugyanúgy be kell szerezni a magyar hangot és feliratot, ugyanúgy intézni kell magyar nyelvű menüt (erről amúgy kezdenek lejönni, nem tudom, észrevettétek-e), esetleg magyar feliratos extrákat, aztán magyar borító, marketinganyagot, promóciót, miegymást - és ezeket mind-mind szigorúan ellenőrzik a fentiekben már ismertetett okokból.

kpetya 2014.11.20. 13:35:20

@Max Renn:
baszki a torrent sincs ingyen, mert amin tárolom azért kő keményen fizetni kell az artisjusnak.
aki cam-s verziót tölt le az meg is érdemli.
A magyar dvd/br a magyar fizuhoz képest irreálisan drága. terheli 27% áfa és mindenki nyerészkedni akar rajta. sokat.
A minőségről, kedvenc példám a btf volt. Az első lemezen a szikront bacták el, a másodikon a képarányt.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.11.20. 13:43:02

Nem baj, úgyis előbb tölthető. Így a letöltőnek már semmiképpen nem kell lelkiismeretfurdalása legyen...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.20. 13:55:16

@kpetya: Azért az a "keményen" egyáltalán nem olyan sok. Pár forint, főleg ahhoz képest lópikula, amennyi anyagot tudsz rajta tárolni. A BD ára meg azért ilyen magas nálunk, mert nagyon kevés eladott példányra nagyon sok költség jut, és azt már kibeszéltük, hogy nem az átlagembertől kérjük számon a BD-vásárlást, hanem attól, aki a milliós tévéjén nézi a letorrentezett divxet.

Jozsó_ 2014.11.20. 14:14:04

Én még az elvet sem értem, hogy miért kéne nekem BD-t vennem. Otthon ücsörgök, eccer csak jön az ihlet, hogy filmet néznék. Öltözzek fel, menjek el a boltba, vegyem meg, vigyem haza, majd miután megnéztem dobjam ki? Plusz még vegyek hozzá lejátszót is, ami egyébként semmire sem kéne? Ez halott dolog.

És ez nem pénz kérdés. Annak idején (réges régen) előfizettem egy warez ftp-re, mert nekem megért havi 1-2k-t, hogy azonnal ott volt minden, 15 perc alatt lejött bármi, nézhettem. Most a telefonomon van Deezer, néha belehallgatok. Appok közül is veszek meg néha egyet-egyet. Ja, és még moziba is szoktunk járni.

Szóval az egész messze nem arról szól, hogy most akkor 5k, vagy 10k egy lemez, mert pont azok sírnak, akik ennek a többszörösét költik a cigi/pia/mobiltelefon hármasra.

Egyszerűen baromi kényelmetlen.

CrM 2014.11.20. 14:35:40

@Jozsó_: Erre találták ki a netflix-et és barátait. Talán egyszer nálunk is lesz, bár engem nem hoz lázba egyáltalán. Ha a fizikai birtoklást ki is vesszük a képből (tudom, sok embernek nem fontos), a minősége akkor is messze a BD alatt van, a képarányok sem mindig stimmelnek, ráadásul az elérhetőség sem garantált, az aktuális szerződések alapján változik.
Ha lenne egy olyan szolgáltatás, ahol letölthetném (nem stream!) a filmet a BD-vel megegyező(!) minőségben, majd azt szabadon lejátszhatnám az eszközeimen korlátlan alkalommal, az már talán érdekelne. Mivel ilyen nincs (talán nem is lesz), két opció marad: megveszem a BD-t, vagy letöltöm a BD-t. Amíg van pénzem rá, az elsőt választom.

derceto 2014.11.20. 14:54:50

Mire a BD felfutott (nem itthon, hanem úgy általában), akkor kezdett a fizikai médium úgy cuzammen hanyatlani. Ma már a nagyobb piacokon nem igazán van szükség lemezre, hogy otthon megnézzenek egy filmet. Az ismertebb szolgáltatások (Netflix, Hulu, Amazon) alapból elérhetőek a konzolokon és okostévéken. Nálunk ennek az olcsósított változata - kényszerből és csóróságból - a torrent, de a lényeg ugyanaz. Az vesz lemezt, akinek valamiért fontos, hogy kézbe vegye, polcra tegye a filmet, a többségnek erre szimplán nincs igénye. Nem hiszem, hogy közülük senki sem ad a minőségre, de a borsos felár nem biztos hogy megéri annak, akinek nem ez az elsődleges szempont. Egy fapados lemez szimpla tokban az első tíz darabig poén gyűjteni, száz fölött már csak egy a sokból. A díszdoboz meg az extrák épp olyan körítés, mint egy artbook vagy más relikvia, és ez utóbbi kevésbé "avul el".

Mert a BD mocskosul elavult. Így, jelen időben.

Épp egy filmes/broadcast konferencián vagyok Japánban, és itt már minden a 4K-ról szól (a 8K még újdonság, a 3D-re már kevesen emlékeznek). Láttam olyan 4K60p HEVC streamet ami 18mbit-re volt tömörítve, az már 4g-n is bőven lecsorog, kábelen pláne. Oké a bokámat nem fostam le a minőségétől, de teljesen nézhető volt, szóval ez abszolút itt áll a küszöbön, a kiadók nyavajgás meg kivonulás helyett inkább az online szolgáltatásra koncentrálhatnának. Ott a Fekete leves-nCore kezdeményezés, és tökre megértem a készítőket. Azért fizetni a drága DVD masteringért és gyártásért, hogy pár száz forintért kiszórják a hipermarketekbe, értelmetlen. Masszív ráfizetés. Így viszont tiszta hasznot termel.
Ha megnézem a gyűjteményemet ami kb. 400 DVD és kb. 100 BD, akkor azt kell mondjam, hogy nem vennék több BD-t. A kedvenceimet nagyjából beszereztem, még egy-két Ghiblit veszek, ha már itt vagyok, de ennyi. Nincs sok értelme. Azért semmiképpen, hogy a döglött (nem döglődő) piacba próbáljunk életet lehelni.

CrM 2014.11.20. 15:08:21

@derceto: És akinek a minőség az egyik legfőbb szempont? Lehet, hogy a fizikai média elvault, de a minőségnek nem kellene. Pedig az a trend. Egyik részről a nyomatják a 4K-s kijelzőket, a másik részről meg szénné tömörítik, hogy az 1080p BD-nek még mindig jobb a képe, mint a 4K streamnek. A hordozhatóság, hozzáférhetőség szempontjait meg már említettem.

derceto 2014.11.20. 15:21:48

@lavór: "Otthon is lehet jót csinálni, ha megvan a hardvered, szoftvered na és ami a legfontosabb: szakértelmed. az se baj, ha igényes vagy."

Akinek megvan a szakértelme, szoftvere, ideje, az nem fog ingyen dolgozni. Akkor sem ha történetesen a forgalmazó alkalmazottja. Ezzel nem lehet spórolni, sőt.

pizsama 2014.11.20. 15:22:08

@derceto:
Ó, hogy rohadj meg, de szívesen beszereznék egy-két Ghibli BD-t!!! Egy díszdobozos Laputa BD-ért (robot szoborral) odaadnám a fél karom.

StanLee · https://newsroll.net 2014.11.20. 15:23:58

Amazon Prime elofizetesunk van. A sorozatok egy reszet ingyen nezhetem meg HD-ben, de van koztuk sok fizetos is. Pl.: True detective. Megvehetem BD-n 28 euroert vagy 23-ert HD-ben letolthetem. Nekem megerne az 5 euro extra anyit, hogy fogja a port, marmint ha meg akarnam nezni. Sokaknak a Netflix, Amazon Prime hasznalat nem alternativa. Itt vagyok München-tol nem messze, a lakasban csak egy 10 Mbit-es DSL hozzaferes van, neha annyira szar a savszel az Amazon-tol hogy habar HD-ben nezhetnem a tartalmakat, csak SD-ben jon. Kikolcsonoznem az Oblivion-t Amazontol, 12 euro. Ugyanez kiszallitassal BD-n 10. A minoseg kulonbsegrol ugye nem is kell beszelnem. Aztan ha hazamegyek Mo-ra, akkor online nem is nezhetem meg azt amiert fizettem, mert csak nemet IP-rol mukodik a moka.

Szuper, hogy promozzak a 4K-t, de azert gondoljunk bele, hogy mindenhol rendelkezesre all-e a szukseges savszelesseg? legyunk joindulatuak, es csak 20 Mbps kelljen, pl. az atlag nemet, angol csalad kilove, pedig ok lennenek a fizetokepes piac. Az infrastruktura nincs meg hozza. Szoval aki minosegi kikapcsolodast akar, annak a BD-t ki kell fizetnie.

lavór 2014.11.20. 15:24:03

@derceto:

Most akkor lehet jót készíteni vagy nem lehet? Mert ez volt a kérdés. Az anyagi szál másodlagos az alapkérdés szempontjából.
Egy word dokumentumot se lehet megcsinálni jól otthon biztos.

derceto 2014.11.20. 15:31:20

@CrM: "És akinek a minőség az egyik legfőbb szempont?"
Mondhatnánk, hogy az most szív, de ez nem igaz. Egyrészt BD van és lesz még egy ideig, még ha nem is magyarul, de ugye a legfőbb szempont a minőség, nem a nyelv. (Az én megoldásom egyébként: BD-ROM + AnyDVD + XBMC + feliratok.info)
Nem mondanám trendnek a minőség romlását, ma még elég korlátozott a kapacitás, de ez évről évre javul. Rosszabb biztosan nem lesz, jön a HEVC majdnem dupla hatékonysággal, én optimista vagyok.

derceto 2014.11.20. 15:34:21

@lavór: Lehet, de nem biztos, hogy egy forgalmazónak jobban megéri alkalmazni egy szakembert, mint külsőssel csináltatni az authoringot.

lavór 2014.11.20. 15:37:29

@derceto:

De még mindig nem az a kérdés, mi éri meg a forgalmazó cégnek. Nekik az érné meg, ha ingyen csinálná meg valaki.

Egyébként a forgalmazó általában nem ért az authoringhoz. :)
Egy dologhoz értenek: "A sajtóvetítésre legyen kész az anyag!" :D

derceto 2014.11.20. 15:49:21

@lavór: Én az "otthont" úgy értettem, hogy az ügyvezető, vagy a marketinges hétvégén otthon összekattintgatja az amúgy hivatalosan méregdrága hd digibeta-n kapott anyagból a BD-t valami ingyenes szoftverrel a saját laptopján, persze plusz fizetés nélkül. Így együtt.

lavór 2014.11.20. 15:52:39

@derceto:
Szó sem esett ingyenes szoftverekről egy uathoring munkát nem is tudnál ingyenes szoftverekkel elkészíteni. Önmagában a laptop nem lenne kizáró ok, ha sok ideje van rá. :)

Szóval: elkészíthető otthon egy kiadvány, ha rendelkezel
a kellő szoftverekkel, hardverrel és szakértelemmel. Pont ezek vannak meg egy "munkahelyen" is. :) Csak oda bejársz.

CrM 2014.11.20. 15:57:13

@derceto: Szeretnék én is optimista lenni, de sajnos azt látom, hogy a fogyasztói igények csökkennek. Egyszerűen nem igénylik az emberek a minőséget. Van olyan ismerősöm, akit váltig állítja, hogy a 720p-s web download és a BD minősége között nincs látható különbség. Egyre többet látom, hogy facebookozás meg netezés közben, kis ablakban megy a film, 500 forintos fülhallgatóval. Vagy nézzük meg a házimozi erősítők és hangfalak eladási trendjét, meredeken zuhan, sokkal menőbb a soundbar, meg kisebb helyet is foglal... A TV meg 1mm vékony dekorkellék, persze szigorúan LED, vagy most majd 4K, mert az a trendi. Aztán mehet rajta a torrentezett divx... Nyilvánvaló, hogy az otthoni mozizás a legtöbbek számára manapság már olyan konzumtevékenység, mint egy hamburger a gyorsétteremben vagy a pizzarendelés, nem pedig a teljes odafigyelés az elsötétített szobában, nyugodt körülmények között.
Márpedig ha az igény ez, előbb-utóbb a kínálat is ez lesz.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.20. 15:59:43

@derceto: Az a baj, hogy az online szolgáltatások (egyelőre) minőségben messze nem érnek fel a BD-vel. És ennél is nagyobb baj, hogy nincs is rá igény, hogy felérjen.

CrM 2014.11.20. 16:03:38

@Zalaba_Ferenc: Pontosan. Kösz a tömör összefoglalást :)

lavór 2014.11.20. 16:09:34

@Zalaba_Ferenc:

Igény van rá, fizetőképes kereslet alig... Mint az eladott darabszámok is mutatják.

CrM 2014.11.20. 16:13:48

@lavór: Sajnos igény sincs rá. Nem csak nálunk, ez globális trend.

lavór 2014.11.20. 16:25:22

@CrM:

Ezt kifogást már párszor hallottam, olvastam.
Annak idején tárgyaltunk több magyarországi forgalmazóval, miszerint: legyenek Dolby sorround-os VHS kazetták. A UIP Dunafilm is pont ezt mondta: "Nincs rá igény". Az Intercom például azonnal vevő volt a kérdésre. Ki as jöttek elsőként a sourrond-os filmek. A mentalitásoddal még mindig mono sávon hallgatnánk a filmeket. Ha lesznek értelmes, jó minőségű kiadványok, lesz az emberek zsebében erre a hobbira pénz, lesz vásárló. Amíg vatzak szinkronok, gagyi feliratok vannak a kiadványokon, minek is rohanjak a boltba? Pénzt adjak azért, hogy mérgelődjek?

CrM 2014.11.20. 16:25:47

Streaming vonalon aztán persze eszembe jut a kedves Disney tavalyi akciója, amikor is karácsony előtt elvették jópár karácsonyi meséjük lejátszási jogát az Amazonon azoktól is, akik azokat előzőleg megvették(!) azért, mert azt akarták, hogy a Disney Channel-en legyenek csak elérhetőek.

grigorij 2014.11.20. 16:28:06

Nagyon jó és hasznos anyag!
Én - koromnál fogva - picit másképp látom a problémát...
- Elsőként vegyük a generációs kérdést! A "felhasználók" elég nagy hányada - én is ezek közé tartozom - nem a friss primőrre vágyik (én az itt is említett 20 új filmből 25-re nem vagyok kíváncsi...), hanem kedvenc színészeinek, rendezőinek műveire, plusz bejön a romantika, a nosztalgia. Mi még a filmre koncentrálunk és nem egy audiovizuális demót várunk el egy kiadványtól!!!!
A DB kínálat azonban, érthető okokból az új termékeket preferálja, ennek egy másik generáció a vevőköre...
- Aztán ott a műszaki probléma! Jómagam pár évtized alatt végigjártam a VHS->VCD->SVCD->DVD utat, ugye hányszor cserélhettem le az archívumomat..? Ha ehhez hozzáveszem, hogy párhuzamosan műholdaztam is, drága vevőkkel, motoros tányérral a fél Európa kínálatát nézhettem, ráadásul ott is már Dolby Surround erősítőn keresztül élvezhettem a svéd jégkorong, az olasz foci és persze a mozicsatornákon az itthon nem is álmodott filmeket. Tudjátok milyen az, amikor a skandináv (angol nyelvű) TV1000 mozicsatornán 23:00 után fullos pornó következett minden éjjel?
Szóval ma már a faszomat sem érdekli a DB! Most vegyek DRÁGÁN eszközt? Drágán pár olyan filmet, ami érdekel? Egy nagy faszt!
- Hozzájön ehhez a technika párhuzamos elhaladása! Ma a kábelszolgáltatók gond nélkül megvalósíthatják a fizetős filmszolgáltatást, csak idő kérdése, hogy a UPC saját pénzen szinkronizáltat le HD-s, 3D-s filmeket - választható eredeti hang + felirat - és otthon a szép új tévéden egy normális összegért megnézheted majd ezeket. Mondjuk 5-800 ft-ért... És akkor vegyél lemezt vagy sokezerért menj popkornt és kólát fogyasztani egy plázába? Szóval a szolgáltatás irányváltása már alapból öli meg az ilyen termékeket!
- A letöltés is alternatíva - de az nem csak itt, hanem az összes film vagy zene esetén is az! -, mert számos esetben előbb LÁTNI AKAROM azt, amiért majd több ezres leszurkolok! Mert a hivatalos trailereknek semmi közük magukhoz a filmekhez. Így - és ugye a bloggerek többsége is csak a hivatalos infót ömleszti a nyakunkba - ma lutri, nagon drága lutri egy BD-s film megvásárlása (a mozival egyetemben persze)
A hiányt hamar pótolni fogják, lesz eredeti kiadás, alávágják a DVD-s 5.1-es szinkront és mkv-ben megy a "kölcsönzőbe" 3-8 GB méretbe. És ez ELÉG! A filmek 85% még ezt a minőséget sem érdemli meg, nem hogy a 40 GB-os méretet.
.
Szóval ebből sok szempontból nem lett és nem lesz semmi, minden ellene szól.
Hogy ban egy generáció, aki gyűjt? Én is gyűjtöttem! De ma már csak a régiekre vadászom, mert 1 mai érték mellett még tucat régi klasszikus bukkan fel, hiszen a régiek filkópiáinak feldolgozása (nem a DB miatt, hanem a tévék érdekében, minek ugye a HD-s tévé, ha nincs rá műsor?) nem nagy gond, ráadásul ezekhez sok esetben még a régi, klasszikus szinkronok is elérhetők... Ezek pedig ezerszer értékesebbek, mint a Csatahajó DB-n 3D-ben...

CrM 2014.11.20. 16:28:43

@lavór: Az én 'mentalitásom' pont az ellenkezője. Nekem a minőség kiemelkedően fontos, ezért is veszek BD-t. Körülöttem viszont azt látom, hogy a nagy többségnek ez már egyáltalán nem fontos, és ezt megerősítik több olyan országbeli ismerőseim is (pl. Svédország, USA), ahol bőven megengedhetik maguknak az emberek a BD-t.

grigorij 2014.11.20. 16:36:21

És ami kimaradt:
A HD-s korszakból elég kevés olyan filmet tartanék méltónak arra, hogy drágán megvegyem (mondjuk még akkor is ott az, hogy mivel játszom le...)!
Például az Apokalipszis, most! Redux-os, 2,5 órás, vágatlan rendezői változat ezek közé tartozik.
De Fellini Amarcordja mit ad többet DB-n, mint DVD-?
A kínálat viszont a "Csatahajó", meg az Avatar-szint, meg az Éhezők viadala...
Na jó, a Prometheus is HD-t érdemel...

derceto 2014.11.20. 16:44:49

@Zalaba_Ferenc: Hát bajnak éppen baj, de ez már úgymond a mi bajunk. Akinek nincs rá igénye, azzal én nem vetetném meg a BD-t (újonnan drágán, nem akciózva), hogy a 82 centis LEDes tévéjén nézessem vele, csak azért, mert én azt az évi 1-2 filmet amit egynél többször megnéznék, azt feltétlenül itthon akarom megvenni. Egyrészt egyszeri megnézésre nekem gyakran elég a 720 webdl, legalább is nekem sem éri meg sem anyagilag sem kényelmileg hogy én BD-t vásárolgassak látatlanba. A Netflix kényelmes, olcsó, cserébe rosszabb minőségű, nálam mindegyik szempont számít. Másrészt te meg én megrendeljük külföldről is ami kell, csak én már nem teszek úgy, mintha ez fájna. Marad egy maréknyi ember, aki szinkront ÉS BD minőséget akar, nekik lelkiismeret furdalás nélkül azt tudom mondani, hogy torrentezzék le a szinkronos 1080p-s verziót, mert már tényleg olyan kevesen vannak, hogy a pénzükkel nem fogják tudni visszahozni a piacot a halálból, és a Disney-nek sem fog hiányozni.

Ami a streaming minőséget illeti, ahogy lesz igény jó minőségű 4K-ra, amit ugye a BD sem tud, akkor majd lesz olyan szolgáltatás is ami ezt kielégíti. Még egy bukásra ítélt fizikai hordozóval senki nem fog előállni. Ha valaki zenében a legjobb minőséget akarja, már az sem az elavult CD-t veszi, hanem a 96/24 FLAC-ot online (igen vannak ilyen boltok, nemrég épp kerestem őket). Ahol szar a kiépített net, ott 4G-n, ahol még nincs ott műholdon vagy a tököm tudja, tényleg lassan a mobilnet kezdi kiszorítani a vezetékest, aztán egyszer csak valaki előáll a mobilnet+korlátlan netflix 4G-s csomaggal. Én tudom milyen formában kéri és tárolja a Netflix a filmeket, na abból bőven lehet jobb minőséget streamelni a BD-nél, minden csak a fizikai korlátok és hozzáállás kérdése.

lavór 2014.11.20. 16:45:05

@CrM:

Valószínűleg ízt látod, hogy a korunk meghaladta a lemezes formátumot. Emellett mint írtam, nincs elegendő felesleges pénz az emberek többségénél, hogy például most megvegye a Transformers 4-et 10.000-ért. A BD és HDDVD elindulásakor súlyos gondot okozott a filmgyártóknak, hogy elkezdjenek nagy felbontású konzervfilmeket venni az emberek. Amerikában is. A HDDVD kivásárlásával a Sony egyeduralkodóvá vált, kicsit felgyorsult a folyamat. az is jót tett, hogy a "lapos" tévék is elterjedtek. Na meg például mit tennél? Ha más korongon nem kerülne forgalomba a kedvenc filmed?

Hajnal70 2014.11.20. 17:40:32

Az otthoni authoring is meglevő, nem is akkora dolog mint ahogyan sokan elképzelik és akár ingyenes szoftverekkel is megoldható (nem mondanám ha nem csináltam volna)

Anno amikor elkezdtem ezzel foglalkozni a számomra érdekes de nem megjelentetett BD filmeket alkottam meg.

Múlthét hétfőn bementem a digihez, kicseréltem a boxot HD-re, hazavittem, beállítottam ......és azóta nem volt bekapcsolva a tv.Nincs ingerem idióta műsort és idióta embereket nézni. Élvezhető film sincs amit megnéztem volna mostanában.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.20. 19:01:19

@pizsama: Angliában most jelenik meg egy Miyazaki összes díszdobozban, extra koronggal, méregdrágán. Mégis kelleni fog.

CrM 2014.11.20. 19:31:25

@grigorij: Tiszteletben tartom a véleményedet, nem vagyunk egyformák. Nekem még a majd' 90 éves Metropolis is sokkal nagyobb élmény BD-n, mint DVD-n. A Ben-Hur DVD össze sem hasonlítható a Blu-ray kiadás minőségével. És itt nem csak a felbontásról van szó, a képstabilitás, élesség, kontraszt, színek terén is ég és föld a különbség. A DVD a PAL (ill. NTSC) szabvány korlátai miatt meg sem tudja közelíteni a film-szerű képet, míg a Blu-ray nagyon közel tud kerülni hozzá. Paradox módon ez a régi, még filmre forgatott műveknél még jobban kiütközik, a digitális kamerákkal forgatott mai filmek jobban idomulnak a DVD korlátaihoz. A rendező nem véletlenül forgatott pl. 35mm-es filmre annak idején, és nem mondjuk 8mm-re.

lavór 2014.11.20. 19:46:35

@CrM:

Mondjuk nézd 70 cm-es CRT tévén. Ott példul mindegy, hogy DVD, BD, ha jó a transzfer.

CrM 2014.11.20. 20:00:18

@lavór: Ez igaz, sőt 12"-os junoszty TV-n a VHS is overkill :) De nem azon nézem, hanem 55"-ös plazmán.

lavór 2014.11.20. 20:03:30

@CrM:

Ja, A Junost! Az nagyon jó! :D

Snoopyzit29 2014.11.20. 20:04:15

Eddig szerettem ezt az oldalt, de a cikkíró óriási nagy hülyesége az internetadóról, elrúgta a pöttyöst. Annyira szűk látókörre és tudatlanságra vall az, hogy az internetet egyenlővé teszi a letöltésekkel. Te szent ég! Az internet az egy csöppnyit tágabb fogalom, mint hogy arra használjuk, hogy letöltögetünk filmeket illegálisan.
Lehetne itt hivatkozni, gazdasági, politikai érdekről, de teljesen felesleges. Én nagyon sajnálom, hogy ekkorát kellett csalódnom ebben a honlapban.
Egy mondat erejéig. Ha az embereknek napi megélhetési gondjaik vannak vagy a legnagyobb luxus egy családban az, hogy kifizesse a havi 5-6 ezres internetszámlát, akkor hogyan tudna kipengetni 7-8 ezreket egy BD kiadványért? De nem kell ilyen messzire menni. Én filmrajongó vagyok, van sok eredeti dvd-m, talán nem is halok éhen, de eszembe nem jutna 7-8 ezret fizetni egy BD-ért. A DVD is horror már a maga 2-3 ezer forintos árával. Az online tereké a jövő, ahogy a CD is meghalt, úgy meg fog halni a DVD is. Lehet, hogy nem 1-2 év múlva, de hamarosan ugyanúgy lehet majd venni a filmeket a neten, ahogy most a zeneszámokat. A filmstúdiók meg sopánkodhatnak, hogy mekkora kár éri őket a kalózkodással, de mást se hallani, mint azt, hogy hülyére keresik magukat a stúdiók, a színészek stb.

pizsama 2014.11.20. 20:47:49

@Zalaba_Ferenc:
Láttam, gondolkodom is a beszerzésén, de igazából nekem ez az álmom:
www.ghibliworld.com/laputacollection.html

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.20. 23:16:46

@Snoopyzit29: Ne haragudj, de közel sem szűklátókörűség az, hogy csak egyik aspektusát vettem be az internetadónak, hanem szimpla szerkesztés: ez tartozott a tárgyhoz, azt viszont te sem tagadhatod, hogy nem elhanyagolható tényezője az utcára vonulásnak.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.20. 23:21:16

@derceto: "Másrészt te meg én megrendeljük külföldről is ami kell, csak én már nem teszek úgy, mintha ez fájna."

Kicsit azért fáj, főleg a Disney. Külön polcra gyűjtöttem össze a gyerekkompatibilis BD-ket (hónapról hónapra egyre több az ilyen), és onnan szoktunk válogatni a fiammal, hogy mit nézzünk. Utálom az érzést, hogy rajtam kívülálló okokból ez a polc újabb Disney-filmekkel nem fog majd gazdagodni. Már azt is utálom, hogy az Eszeveszett birodalom sem jelent meg itthon BD-n, pedig akkor még szó sem volt "teljes kivonulásról".

(((d(-_-)b))) 2014.11.21. 01:56:32

@Zalaba_Ferenc: Én pl. egész nap nyomatok valami webrádiót, az is fogyaszt...
Az a helyzet, hogy nem sajnálom a BD halálát, ahogy a többit sem...nekem bőven megfelel egy 720p film 3m képátlóval projektorral, amennyiben a film maga, mint alkotás érdemes arra, hogy megnézzem...akár 2.0 (vagy mono) hanggal, ha nem jött ki másképp...nyilván nem mai filmekről beszélek...ja, és a Nosferatu-tól kezdve a Csillagok közt-ig mindent winyón tartok.
Egy ideig erőlködtem a High-end hifizéssel, de nincs értelme, mint ahogy ennek sem...kicsit olyan, mintha megsértődtél volna a torrentező filmletöltőkre, mert elüldözték a Disney-t, és nem veheted meg a legújabb filmeket bd-n...JÉZUSOM...elvették a kis játékodat?

(((d(-_-)b))) 2014.11.21. 01:59:50

@Zalaba_Ferenc: "azt viszont te sem tagadhatod, hogy nem elhanyagolható tényezője az utcára vonulásnak"
Már hogyne tagadhatná, én is tagadom, meg még sokan!

Hajnal70 2014.11.21. 04:35:16

Megnéztem a kedvenc felhozott oldalról, melyik BD film is az amelyik az első a letöltések között

<a href="http://www.imagebam.com/image/467cde365736986" target="_blank"><img src="http://thumbnails111.imagebam.com/36574/467cde365736986.jpg" alt="imagebam.com"></a>

Hajnal70 2014.11.21. 04:39:46

na látom így nem megy a kép, az avatar bd3d pont 2 éves feltöltéssel és 3627-s letöltéssel...

Hajnal70 2014.11.21. 07:35:43

Valaki felhozta miért lett ide belekeverve az internetadós téma. Meg lehet nézni inkább hallgatni melyik torrentoldalr kiabálják be, el lehet olvasni fórumokon kik sírtak hogy mi lesz ha bevezetik, ki melyik filmet tölti le majd.
Máskülönben az oldalt fel lehet fogni egyfajta netflixnek is csak nem stream hanem ténylegesen letölti az ember.
Tényleges fizikai vége még odébb lesz, mint a bakelit lemeznek.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.21. 08:45:24

@(((d(-_-)b))): Végül megjelent az a réteg is, aki lesajnál azért, mert gyűjtő vagyok, és büszkén hirdeti az esztétikailag, erkölcsileg és törvényileg egyaránt kifogásolható tevékenységét. Egyébként nem te tehetsz róla: ebbe az országba ezt nevelték bele. Hogy is mondta egy barátom? Nálunk szoftverszocializmus van. Viszont hogy mindezzel együtt is tagadod, hogy mi volt az internetadó körüli hisztéria egyik legfőbb kiváltó oka (tényleg elég lett volna csak körbenézni a sajtóban és közösségi médiákon), az viszont szomorú.

Morrancs 2014.11.21. 09:45:08

@pizsama: Egyszerűen az átlag magyarnak az az elve, hogy amit el lehet lopni, vagy csalni, azzal meg is teszi. Ezért tartunk itt minden téren.
Mi is rengeteg játékot, filmet birtoklunk jogtisztán. A saját rokonaink néznek érte hülyének. Egyszer kapott tőlünk az egyik rokon gyerek jogtiszta játékprogramot. Az apja, a saját öcsém meg kioktatott, hogy "ilyesmire nem költünk pénzt, amikor megszerezhető ingyen is".
Ez a helyzet.

isvaen 2014.11.21. 11:01:02

@Zalaba_Ferenc: ezzel én is találkozom a tkban: elmennek a téka előtt és vagy röhigcsélnek egy sort, vagy tesznek valami pikírt megjegyzést, de azért számomra is hallhatóan.
na, ilyenkor rendre a nagymenők egyik klasszikus mondata jut eszembe, mikor pesci beszól a maffiózós srácnak, az meg egyszerűen csak azt mondja: - elmész te a jó k*rva any*dba. és vhogy mindig megnyugszom. :o)

amúgy én a mai napig nem értem, miért tüntettek a netadó ellen. és kik.

kaamir 2014.11.21. 11:27:00

@Zalaba_Ferenc: "büszkén hirdeti az esztétikailag, erkölcsileg és törvényileg egyaránt kifogásolható tevékenységét" - érdekes, hogy ez a vinnyogás a szerzői jogok miatt mindig csak a filmeknél jön fel. Gondolom, itt a blogon (vagy akár magánemberként) is meggyőződtök minden kép, videó esetén, hogy jogtiszta forrásból van-e. A Paramount-nak is fizetitek a jogdíjat az Aeon Flux név használata miatt. Ha kíváncsi vagy egy zenére, versre, festményre, akkor sem a Google-t használod.

Az egész szerzői jogi kérdés szabályozása évtizedekkel le van maradva a valóságtól. Tetszik, nem tetszik, amit ma digitalizálnak, az attól a perctől kezdve közkincs. Legyen az film, zene, kép, videó, könyv stb. Ez a tény. Ha a Disney, a Universal, az EMI vagy akárki ma ezen a piacon akar működni, akkor azt kell kitalálnia, hogy ilyen feltételek mellett hogyan tud működni. Nem fogjuk visszatekerni az időt csak azért, hogy ők a jól bejáratott módszereikkel, kényelmesen tudjanak kereskedni. Olyan terméket árulnak, amiért ma az emberek pontosan 0 forintot hajlandóak fizetni. Pech, fiúk, lehet új utakat keresni.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.21. 11:31:37

@kaamir: Én ezzel a bloggal aztán tényleg jó nagy kárt okozok. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.21. 11:33:00

@kaamir: Egyébként már egy ideje azt mondogatom, hogy mindenki azt csinál, azt tulajdonít el, amit akar, csak könyörgöm, ne gyártson mellé hamis ideológiákat.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.21. 11:34:44

És ez utóbbiról elég sok mindent elmond az, hogy a fenti cikkemben jelzett számtalan aspektus és trend közül pont ezen sikerült már megint fennakadni, pedig tényleg eléggé lejárt lemez. Csoda, hogy nem jött megint valaki azzal, hogy "Magyarországon ma letölteni legális".

kaamir 2014.11.21. 11:38:56

@Zalaba_Ferenc: A szerzői jogsértés az szerzői jogsértés.

Amúgy meg amit írtam, abban semmi ideológia nincs. Így alakult a piac az elmúlt évtizedben. És egyesek e mögé nemhogy ideológiát, de egyenesen törvényt szeretnének gyártani. Na, az az igazán káros.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.21. 11:52:06

@kaamir: No,s jelen helyzetben az van, hogy egy adott termék - film, zene, bármi - promótálása, arról való tudósítás ennek felhasználásával (klip, hang vagy kép beillesztésével) nem számít szerzői jogsértésnek. Igazából csak annyi hibát vétettünk, hogy nem tüntettük fel a felhasznált képek forrását, de hát szerintem el tudod képzelni, hogy ez mekkora munkával járna. Igen, az AE név használata miatt elmarasztalhatnának bennünket (no, nem a Paramount, sokkal inkább az MTV), de míg egy-egy kiszivárgott anyag posztolása, felhasználása miatt szinte azonnal megtalálnak minket (ezeket le is szoktuk szedni), emiatt soha nem zargattak, mert nem tartják visszaélésnek azt, hogy a név felhasználásával magával a figurát és a hozzákapcsolódó terméket népszerűsítem.

kaamir 2014.11.21. 12:01:38

@Zalaba_Ferenc: De most ezzel te is elkezdesz ideológiát gyártani. Mekkora munkával járna = mennyibe kerülne megvenni. Nem zargattak / nem tartják visszaélésnek = engem se zaklattak még egyetlen torrent miatt sem.

Szóval tényleg nem inkább az a helyzet, hogy elavult, betarthatatlan törvényekkel van szabályozva a dolog?

arsenal71 2014.11.21. 12:40:18

A "netadó" nem a filmlopás ellen van. Ezt kár volt leírni.

derceto 2014.11.21. 16:18:35

@isvaen: "amúgy én a mai napig nem értem, miért tüntettek a netadó ellen. és kik."

off:

Pl. én. És több okból. Forgalom alapján adóztatni irgalmatlan böszmeség, a forgalom évről évre exponenciális növekszik, míg az internet előfizetések ára inkább csökken. Újabb előfizetők bekapcsolása ugyan növelheti a bevételt, de jelentős beruházást is jelent. Süt az egészről a hozzá nem értés, ami egyébként más területekre is igaz, csak ez most több embernek feltűnt. Vannak szolgáltatók akik gazdaságosabban működnek, vannak akik kevésbé, a netadó nem veszi figyelembe a szolgáltató egyéb kiadásait, beruházásait. Az úgy világos volt, hogy a kissebbek rögtön tönkremennek vagy a kormányközeli emberek kezébe kerülhetnek. A kormány beígérte az EU-tól jövő sokmilliárdos fejlesztési támogatás osztogatását amivel kompenzálnának, mármint a haver cégeknek illetve azoknak akik követik az utasításokat, mint pl. egyes oldalak és emberek számára kellemetlen tartalmak szűrése, felhasználók adatainak kiadása, stb. Ugyanez történik a médiával, a közszolgáltatókkal...

Bocs a politizálásért, csak úgy érzem vannak komolyabb problémák is annál, hogy megjelennek-e a Di$ney BD-k itthon.

isvean 2014.11.21. 17:02:14

@derceto: engem ez a dolog egyáltalán nem érdekel: ha drága, lemondom, nem netezek ha drága, nincs videótár, több tag jön. ha drága a net, több ember fog olvasni, ergo műveltebb lesz a magyar. ha drága a net, több ember akar dvd-t bd-t venni, ergo a piac fellendül és mindenki boldog. ha drága a net, nem néz mindenki pornót, hanem csinálja, és több gyerek születik. szóval, hol itt a gond? :o) sztem legyen netadó, vagy távközlési adó. és okosabbak, fejlettebbek, többen leszünk, mint 30-50-70 éve. csak előny származik belőle. szóval én kiállok mellette :o)

kaamir 2014.11.21. 17:28:24

@isvean: Ez...ez...ez csak vicc, ugye?!

Hajnal70 2014.11.21. 17:39:01

Az hogy kivonult és ki fog vonulni a többi is az egy dolog. Lehet demográfiai, szociológiai vagy gazdaságtanilag körbejárni, nem érdemes. Amire nincs igény azt a terméket kivonják a forgalomból, lehet ráfogni bármire akár a letöltőkre is.
Mindenkinek más az igénye bármi legyen az, van akinek az útszéli q is megteszi.

lavór 2014.11.21. 18:21:18

@kaamir:

És majd várd, mikor jelenti be a többi filmstúdió ugyanezt.

Hajnal70 2014.11.21. 18:40:57

Ha lenne olyan összefogás, akkor én benne lennék hogy nem töltünk fel semmit, da sajnos mindig van 1 pa**szt aki nem tartaná be...

Bekim Kadiri 2014.11.24. 11:39:17

A torrent-et/P2P-t roppant egyszerű térdre kényszeríteni, nem a sokakat zavaró, munkához elengedhetetlen letöltést kell korlátozni, hanem a feltöltési sebességet ill. adatmennyiséget. Ha nincs aki feltöltsön (mert adovalval sulytott ill. korlátozott az adatmennyiség ) a torrent elhal. Németországi példa 100/6 Mbit/s és ezenkívül rengeteg szolgáltató 60GB-os max. upload-ra korlátoz :)

kaamir 2014.11.24. 11:52:23

@Bekim Kadiri: Vagy esetleg abba kéne hagyni ezt a nevetséges boszorkányüldözést. 10 éve hajkurásszák a torrentezőket / torrent oldalakat, minden eredmény nélkül. Ennyi idő alatt az összes film- és zenekiadó felépíthette volna a saját torrent oldalát, és akkor most az övék lenne az a haszon, ami annyira fáj nekik (mert ez erről szól, semmi másról).

Most komolyan, milyen törvény az, amit az emberek kb. 90%-a nem tart be? Az egy vicc, nem törvény.

Amúgy a feltöltés a munkához is kell, a német szabályozást meg inkább hagyjuk, a legrosszabb egész Európában. Tele van vele a net, hogy milyen visszaélések mennek.

Bekim Kadiri 2014.11.25. 01:00:58

@kaamir: " Olyan terméket árulnak, amiért ma az emberek pontosan 0 forintot hajlandóak fizetni. Pech, fiúk, lehet új utakat keresni. "

Még az a szerencse, hogy a kenyeret és tejet nem lehet torrentröl letölteni , mert akkor Magyarországon nem sok tehén lenne, sem paraszt aki búzát vet! Bár csak korlátoznák a feltöltési mennyiséget és senki nem lenne hajlandó visszaosztani amit letöltött! Bezárna mindent magyar torrent oldal. Akkor persze mi mondanánk : "Pech, fiúk, lehet új utakat keresni"
Ha jól számolom a linkelt képen, ,már most több mint 12000 letöltes volt a A galaxis őrzői valtozatokból, ÉS MÉG CSAK KINT SINCS A SZINKRONOS VERZIÒ!, ha ezeknek csak töredeke, mondjuk 5-10% vásárolna hivatalos kiadványt, a disney nemhogy kivonult volna a magyar piacról, hanem egyenesen magyar DTS-HD hangsávot gyártana a magyar vásárlók számára.

kaamir 2014.11.25. 07:59:36

@Bekim Kadiri: Ha le lehetne tölteni a tejet és a kenyeret, és azzal jól lehetne lakni, akkor te se gondolhatod, hogy az lenne a racionális viselkedés az emberek részéről, hogy elmennek a boltba és megveszik 300-ért. De ez egy nagyon demagóg analógia, a két dolognak semmi köze egymáshoz.

"Bár csak korlátoznák a feltöltési mennyiséget" - persze, tekerjük vissza az időt, lehetőség szerint egészen a betárcsázós netig. Ezzel amúgy sem lehetetlenítenéd el a torrentet, csak még inkább a 700 megás avi felé terelnéd a letöltőket. A seed szerverről és munkahelyi netről nyomulókat pedig ez se hatná meg, szóval bőven lenne visszaosztás.

"ha ezeknek csak töredeke, mondjuk 5-10% vásárolna hivatalos kiadványt" - attól mert letölti, még lehet, hogy megveszi. És ha nem tudná letölteni, nem biztos, hogy megvenné. Nincs összefüggés.

Egyébként remélem, a Youtube-ot és a Google-t is ugyanilyen vehemensen támadod. Ha meghallgatok a Youtube-on egy zenét, urambocsá megnézek egy koncertfelvételt, vagy visszanézem a hétvégi Arsenal gólokat, az ugyanolyan jogvédett tartalom, és ugyanúgy szerzői jogokat sért. Ha mindenki betartaná ezeket a törvényeket, bezárhatna az egész internet.

Bekim Kadiri 2014.11.25. 10:56:50

Na várj, lehet félreértesz, én nem az internet adta szabadság ellensége vagyok! Ami engem bosszant hogy mások illegális tevékenysége miatt lassan megszűnik a magyar szinkronos Blu-ray kiadvány. Marvel,Disney,.... filmek stb. Az hogy a kisebb verziókat letöltik cseppet sem zavar, mert az érintetlen Blu-ray kiadványnak nem jelent konkurenciát szerintem, ergo nem fog tovább csökkeni az ezek utáni kereslet, más cég nem követi a Disneyt stb.

"tekerjük vissza az időt, lehetőség szerint egészen a betárcsázós netig"
Az hogy mostantól csak DVD-t tudok csak vásárolni Blu-ray, később 4K, 8K.. felbontás helyett az nem visszalepés? Élni és élni hagyni amit kérek csupán!

Németh Barna 2014.11.25. 11:22:43

@Bekim Kadiri: Ugye milyen jó azoknak, akik feliratos verziókat szeretnének moziban látni, de nem tudnak?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.25. 11:31:54

@Németh Barna: És szerinted miért uralkodik a szinkron a mozikban?

kaamir 2014.11.25. 12:07:39

@Bekim Kadiri: mások illegális tevékenysége miatt lassan megszűnik a magyar szinkronos Blu-ray kiadvány - én meg továbbra is azt mondom, hogy nincs egyértelmű összefüggés. Aki letölt, az nem potenciális vásárló. Ha nem tudná letölteni, akkor megvárná, amíg valaki lemásolja a lemezt, vagy amíg valaki megveszi és megnéznék együtt. A torrent előtti (ős)időkben sem úgy nézett ki a dolog, hogy rohantunk megvenni a boltba minden filmet, ami érdekelt. Azóta pedig még inkább más irányba terelődtek a vásárlói szokások (nem csak és kizárólag, de részben a torrent miatt). Ma nem csak film esetében, de minden területen az azonnali hozzáférés dominál.

Szóval kár a torrentezőkön elverni a port. Irreális elképzelés, hogy aki eddig 0 Ft-ot szánt filmnézésre, azt bármilyen módon rá lehet venni, hogy 3-5-10 ezreket költsön blu-rayre. Egyszerűen nem ők a piac.

Németh Barna 2014.11.25. 14:52:01

@Zalaba_Ferenc: Mert ha az kell a népnek, azt adják a népnek. Azt, amiből profit van. Amiből nincs (szinkronos BD), azt nem adják. Ennyire egyszerű, nem is erre a részére kívántam reagálni, hanem az "élni és élni hagyni" kérésre. Amikor én tettem szóvá a feliratos kópiák hiányát, akkor általában azt kaptam a pofámba, hogy ne legyek szűklátókörű, nézzem szinkronosan. Most is ugyanez a helyzet, nem a BD szűnt meg, csak a számára legkényelmesebb verziója, szóval nem igaz, hogy mostantól csak DVD-t tud vásárolni, vagyis nem élet-halál kérdés a dolog. Ennek ellenére persze kicsinyes reakció volt a részemről, csak nem szeretem a kettős mércét.

Bekim Kadiri 2014.11.26. 00:15:24

@Németh Barna: "Ugye milyen jó azoknak, akik feliratos verziókat szeretnének moziban látni, de nem tudnak? "
BD-t meg tudod/tudnád/tudhattad volna nézni feliratosan, de ahogy az a Disney reakcióból kiderül,ezentúl nem lesz magyar vonatkozás a régiós kiadványaikon. Igen engem borzasztóan zavar, hogy a középerurópai megjelenésen : Román, Urdu,Tamil,Telugu.. szinkron lesz a magyar helyett.

derceto 2014.11.26. 12:25:07

player.hu/kult/a-disney-nem-akarja-hogy-a-magyar-torrentezzen

Jól megfogja a cikk a lényeget. A blu-ray Magyarországon prémium terméknek van beállítva, prémium áron, holott már régóta nem az. Könyörgöm, már a Barátok közt is HD-ben megy! Reálisan max. 500 forinttal kellene egy BD-nek többe kerülnie a DVD változatnál. A Disney-nek láthatóan nagyobb nyűg szarakodni a BD magyarosításával, mint maga a torrentezés. Végeredményben mi is, és a Disney is jobban jár, ha csak torrentezünk.

János Gajdácsi 2015.07.30. 20:44:03

Nos én csak a magam véleményét tudom leírni. De az igények meg lennének csak sajnos az anyagiak nem. Politika vagy sem, mikor az ország többsége csak napról napra tud élni az nem fog sem moziba járni sem lemezeket venni. A net az egy szükséges rossz mert a gyermekeim is sokszor azon kapják meg a tanulni valót. Ha nem lenne muszály a tanuláshoz talán egy évben egyszer el tudnánk menni nyaralni. Na már most aki támogatja a netadót vagy sajnálja azt a pár letöltést az ien családtól az gondolja át hogy miért probléma a magyar fiatalok elvándorlása.

mulholland2 2016.05.14. 14:20:56

Én tudnék egy megoldást, hogy a kecske is jóllakjon, de a káposzta is megmaradjon. Az alapvető dolog, hogy a a vevők is válogathassanak a jó minőségű magyar vonatkozású filmek között és a stúdiók is megkaphassák a "számaikat". Egyszerűen vissza kellene hozni a régiós kiadásokat, úgy, hogy egy film 3-4 országban is ugyanazon tartalommal jelenjen meg. Így a gyártási költségeket is lehetne mérsékelni, ezzel az árakat is. Ezáltal nőne az eladott mennyiség száma. DE hát Magyarországon a nagy stúdiók helyét piszlicsáré magyar kiadók vették át a blu-ray filmek forgalmazását. Akik közül nem egy színvonalon aluli minőségben (sztereo szinkron, extrákon még felirat sem a képminőség is gyengébb) hoznak forgalomba filmeket. Ehelyett lenne jó egy régiós kiadó, aki egy nagyobb területen belül központilag hozná forgalomba az adott filmstúdió filmjeit. Persze ez nem tetszene a fent már említett piszlicsáré magyar kiadóknak. Így marad ez a tarthatatlan helyzet, hogy egyszerűen a tartalom hiánya miatt belekényszerítik a magyar vásárlókat a torrentezésbe. Ha van HD TV akkor igen is legyen HD tartalom, magyar szinkronnal és extrával. A többi nyavajgás és másodlagos. Tehát hajrá régiós kiadások, nem feltétlen magyar kiadóval!!! :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása