aeon flux

ready for the action now, danger boy?

pilotmustra: z nation (2014) Németh Barna
2014. szeptember 14. 14:20:00

Kategória: tv 6 komment

Szemet hunyva a zsáner előtörténetében felkínált témalehetőségek fölött a világ filmesei a zombikat már jó ideje szinte csak a (fogyasztói) társadalom kritikájára használják annak ellenére, hogy azzal ütik a popkultúrát, ami időközben maga is a popkultúra részévé vált. De hát így működik a társadalom, illetve így működtetik a társadalmat: fogyasztani, fogyasztani, fogyasztani. Mindenkiben ott van a zombi, jelentette ki a The Walking Dead, a Z Nationt gyártó, jobbára mások popkulturális anyagcsere-termékeiben turkáló, már önmagában is a popkultúra kritikájaként felfogható The Asylum pedig hevesen bólogat hozzá. Kizsigereltük ezt a műfajt.

z-nation0.jpg

Persze nem volna fair, ha a Z Nationre kenném az egészet, hiszen nem ők az elsők, akik tort ülnek a csupasz csontok fölött; épkézláb karakterek és többlettartalom nélkül sokan csináltak már zombi-mészárszéket (Kaptár, Holtak háza stb.), viszont a The Asylum pénzemberei azt akarják, hogy hetente visszaüljünk az agyzabáló vérzivatar elé. Pedig olyan jól indult azzal az egész világhoz szóló rádióadással: "Kísérjék figyelemmel adásunkat a legfontosabb információkért... Karantén... Az elnök halott... Ez egy teljes kihalást előidéző esemény... Ne essenek pánikba!". A fél perc alatt lezavart apokalipszis teljes pusztulást hoz, mindennek vége, de ne tessenek kétségbe esni. az nem használ. Ezen a ponton még nem tűnt halottnak a remény, hogy a stúdió túl tudott lépni a nyolcvan perces gimmickjein, és a jobb arcát mutatva képes hosszú távra tervezni, felmutatva valami pluszt... de nem.

Tíz perccel később már a napnál is világosabb, hogy egy harmadosztályú videojátékban vagyunk, és át kell verekedni magunkat néhány pályán, hogy elérjük a végcélt. A zombivírus ellen kifejlesztett szérumok közül az egyik bevált, úgyhogy hőseinknek el kell juttatniuk az egyetlen hordozót a több ezer kilométerre lévő kaliforniai kutatóközpontba. Bárcsak azt mondhatnám, hogy ez a történet rövid összefoglalója, de valójában ez maga a történet, amelyet egy minden dimenziójától megfosztott emberállomány prezentál szűnni nem akaró vérengzés közepette, miközben az esztelen vágás (és a rohangáló zombik) próbálják elleplezni a szűkös költségvetésből adódó bénácska maszkokat.

Ha most nagyon "meta" akarnék lenni, a kereslet-kínálat farkastörvényeire hivatkozva mondhatnám, hogy a Z Nation végül is elérte a célját, hiszen aki egy zombitörténettől puszta hentelést vár, megtámogatva néhány gumicsontként elszórt poénnal (most a lesből támadó zombicsecsemő, jövő héten amish-zombik) annak többé-kevésbé kielégítik az igényeit. Akinek viszont több kell, az egyrészt várjon a The Walking Dead októberi visszatéréséig, másrészt kerülje el DJ Qualls utolsó jelenetét, mert az az alattomosan időzített, derült égből WTF újra felvillantotta a remény szikráját, hogy mégsem kell ezt az egészet komolyan venni, és talán felszínre bukkanhatunk a zsigertengerből.

z-nation2.jpg

Címkék

horror ** syfy zombiemovie the asylum tv kritika post apocalpytic pilotmustra pilotmustra 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr496696875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.14. 14:44:32

hát ez valószínűleg kimarad nekem. :S

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.09.14. 14:50:52

Az ugrózombibébinél már elveszítettek engem. És az már az előzetesben is benne volt. Amúgy is már csak 4 hetet kell várni.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2014.09.14. 16:48:29

"épkézláb karakterek és többlettartalom nélkül sokan csináltak már zombi-mészárszéket (Kaptár"

Na mondjuk annak az első része nagyon rendben volt azért. Az idézett állítást nem vitatom, de ennek ellenére igen hátborzongató volt.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.09.14. 17:14:25

@Pitypalatty úrfi: Főleg mikor Milla Jovovich lekungfuzta a zombikutyát. Abban volt ám mögöttes tartalom meg karakter. :)

Németh Barna 2014.09.14. 18:43:52

@Pitypalatty úrfi: Nézd egyben a mondatot. Szánnál az életedből minden héten egy órát a Kaptárra? Na ugye :)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2014.09.15. 09:56:14

Miért kell MINDIG 2 percben letudni a zombiapokalipszist és egy "X hónappal/évvel később" felirattal kezdeni?

Szerintem magának a zombiapokliszisnek kezdeti fázisáról és kibontakozásáról, sokkal érdekesebb pörgősebb sorozatot lehetne csinálni mint a n+1-ik "zúzunk a világvége után" apaszituból.

Bár nem zombik vannak benne de a Strain most éppen azt mutatja be az elmúlt részekben, hogyan indul/teljesedik ki ez a kezdetben "fű alatti" zombiapokalipszis.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása