aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: zúzók Takács Máté
2014. augusztus 10. 17:44:00

Kategória: film 13 komment

Augusztus csaknem átveszi július szerepét: a második hétvégén is igen komoly számokat termő produkció nyitott az élen a meglehetősen alábecsült Tini nindzsa teknőcök képében. Jól szerepelt még A vihar magja és Az élet ízeibe is kielégítő mértékben kóstoltak bele, ellenben a sokadik Step uptól már alig futotta valamire.

teenage_mutant_ninja_turtles_2014.png

> új filmek
A Tini nindzsa teknőcök nem egyszer hívták már fel magukra a figyelmet a mozikasszáknál: először 24 éve, mikor konkrétan az 1990-es évek egyik legnagyobb sikere lett az első filmváltozat és alig egy év múlva folytatódott is, legutóbb pedig 2007 tavaszán, amikor egy alábbvaló animációs verzió is szép summát tett zsebre. Ezek után nem úgy tekinteni az évtizedeken át konstans mód népszerű banda új, a modern technikával is megbirkózó kalandjára, mint potenciális jegypénztár-kiakasztóra, igen komoly balfogás. Márpedig a mostani Tini nindzsa teknőcök (Teenage Mutant Ninja Turtles; hazai bemutató: augusztus 28.) esetében a prognózisok szerénykedtek a 40-45 milliós tétjeikkel, amiknek persze megvoltak az alapjai, példának okáért A galaxis őrzői jelentette felettébb erős konkurencia és a teknőcök kisgyerek-elriasztó kinézete (megtoldva egy PG-13-as korhatárral, először a harcművész hüllők történetében) is előhívható, ám valójában ez a kinézet végre olyan, ami dukál: nem jelmezes, hanem mindenféle akciót megengedően animált. Az előzetes ígért is mindenféle akciót, egy kis humort és jó sok Megan Foxot, mert hát Michael Bay producer inkább a dögös csajokkal mozikba invitálható tinédzsereknek gyárt filmet, semmint a gyerekeknek, ezen felül ráadásul a teknőcök már felnőtt ősrajongói közül is bizonyosan sokan kívántak szerencsét próbálni. Olyan sokan, hogy egyetlen nap leforgása alatt több mint 25 millió dollár folyt be, a hétvégi eredmény pedig 65 millió körül alakult – a negyedik legmagasabb augusztusi nyitóbevétel ez A galaxis őrzői, A Bourne-ultimátum és a Csúcsformában 2. mögött. Az új életre hívott –de tévés jelenlétének hála valójában soha ki nem múlt– franchise tehát kedvező fordulatot hozott a Paramountnak, akik most azt számolhatják, hogy transformers- vagy teknőc-figurákból fogy több idén a játékboltokban. Minimum 150 millió dollár vándorol majd a 125 milliós akciófilm számlájára, de ennél pár tízessel több is simán elképzelhető, hiszen a családi mozik ritkán szenvednek a gyatra kritikák súlya alatt.

Bejött a Warner spekulációja is: felvillantani pár röpülő tárgyat, aminek amúgy a földön a helye, háttérben látványosan csavarodó szélviharokkal, még olcsó megvalósításban is elég nézőt ültet a vásznak elé. A Twistertől való elkülönülés kedvéért A vihar magja (Into the Storm; hazai bemutató: már a mozikban) a talált felvételes metódust alkalmazza és mellőzi Helen Huntot, meg úgy minden mást is, amivel átcsusszanhatott volna a kritikusok rostáján, miközben a 18 millió dollár arról árulkodik, akár komolyabb keretek között is be lehetett volna próbálkozni egy újabb tornádós katasztrófafilmmel, mert van rá igény. A Végső állomás valahanyadik részének rendezője ezzel tovább szilárdítja megbízhatóságát a producerek szemében, holott alighanem ezúttal is több időt töltött a büfében, mint a megafonnal, de hát nincs mit tenni: A vihar magja 45-50 milliót behúz hazájában, a nemzetközi érdeklődés pedig bőven 100 millió fölé löki majd. És hát ilyen egy jó üzleti vállalkozás.

Lasse Hallström rendezte a bestsellerből készült Az élet ízeit (The Hundred-Foot Journey; hazai bemutató: augusztus 14.), ami jól illeszkedik az augusztusi menetrendbe, hiszen korábban a Julie és Julia - Két nő, egy recept és az Ízek, imák, szerelmek is profitált a késő nyári premierből. Jelen produkció, illetve Helen Mirren azonban kisebb box office-poenciállal bírnak, mint említettek (meg az alapul szolgáló irodalmi formájuk) és főszereplőik, így a Disneynek be kell érnie egyelőre 11 millió dollárral, amit a középszerről tanúskodó kritikák nem fognak túlzottan megsegíteni, de a felnőtt női közönség felé nem veti a horgot egyéb film a hónap folyamán, úgyhogy végül 40 millió fölé is szólhat a százlábas utazás.

2006-ban megjegyzendő sikert ért el a Step up című táncolós film, ami Channing Tatum letagadni való karrierbeindítóját is jelentette egyben. A folytatás még nagyobb bevételi babérokra tört, a harmadik rész pedig a 3D-vel kívánta fokozni az izgalmakat és az anyagiakat, ám Észak-Amerikában leszállóágba álltak a dolgok, amit a két évvel ezelőtti negyedik rész csak tetézett. Ezek után mégis mi végre készült el a Step up: All in (hazai bemutató: augusztus 21.)? Egyszerű: nemzetközileg a legutóbbi két eresztés 100 millió felett bankolt, és az eddigi számok ennek is hasonló végkimenetelt helyeznek kilátásba, így ez a rém silány 6.5 milliós amerikai nyitány nyugodtan merülhet a feledés homályába.

> korábbi filmek
Bár nem tudta igazán hasznosítani azt a rendkívüli mértékű lelkendezést, ami övezi, A galaxis őrzői azért a méretes, rekorddöntő nyitány után képes volt megvetni lábát a toplistán, és csak józan mértékű csökkenést produkálni: 56%-ot veszített a Disney sci-fije, ami 41.5 milliós második hétvégét eredményezett – a legjobb második hétvégét az idei nyáron. A bivalyerős hétközbeni bevételekkel a film már 176 millió dolláron áll, ami végeredményként sem lett volna megvetendő, tíz napos forgalomnak pedig egyenesen pazar, hiszen már utol is érte Amerika Kapitány első bevetését. A vége bizonyára 250 millió felett lesz, és még a 2014-es elsőséget is megszerezheti, és tarthatja novemberig.

Már nagyobb bevételnél jár A megtisztulás éjszakája: Anarchia, mint amennyivel A bűn éjszakája zárta kapuit egy éve. Ez többszörösen figyelemreméltó fejlemény, hiszen nem csak egy horror-folytatásról van szó, hanem egy az első résznél alacsonyabban nyitó horror-folytatásról. A 70 millió feletti végeredményt ugyan nem kellett megvárni ehhez (mert elég volt három, sőt egyetlen nap hozzá), de számíthatunk a harmadik rész bejelentésére rövid időn belül.

> végszó & ami jön
Augusztushoz mérten újfent rendkívül erős víkendet zártak az amerikai mozik, és ez nem máson múlott, mint a megfelelő, jól célzott kínálaton. Ami a választékot illeti, az a következő héten sem lesz megvetendő, ugyanakkor a The Expendables - A feláldozhatók 3. kénytelen lesz vért izzadni, hogy megszerezhesse az első helyet. Az emlékek őre várhatóan a leszereplő fantasy/sci-fi regényadaptációk sorát gyarapítja majd, míg a szerdán startoló Kamuzsaruk mérsékelt sikerré léphet elő.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Az emlékek őre | 2800 | $8.5m
The Expendables - A feláldozhatók 3. | 3000 | $27.5m
Kamuzsaruk
| 3000 | $12m (p-v)

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Tini nindzsa teknőcök
$65.0m $65.0m $125m
2 1  A galaxis őrzői
$41.5m $175.9m $170m
3 ú  A vihar magja
$18.0m $18.0m $50m
4 ú  Az élet ízei
$11.1m $11.1m $22m
5 2  Lucy $9.3m $97.4m $40m
6 ú  Step up: All in
$6.6m $6.6m n.a.
7 4  Herkules
$5.7m $63.5m $100m
8 3  Get on Up
$5.0m $22.9m $30m
9 5  A majmok bolygója: Forradalom
$4.4m $197.8m $170m
10 6  Repcsik: A mentőalakulat $2.4m $53.0m $50m

Címkék

disney box office warner drama action paramount michael bay helen mirren lasse hallström disaster movie teenage mutant ninja turtles children movie dance flick guardians of the galaxy 3D cinema the purge

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr106592727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.10. 17:48:18

Na, ez meglepett! A Tini Nindzsák jól teljesítenek! Ez valószínűleg azt jelenti, hogy lesz folytatás is. Örülök. :)

Dean6 2014.08.10. 22:01:16

Elég meglepő,hogy sikeres lett/lesz a Ninja Turtle :) Nemzetközileg is elég szépen fog hozni,már ki is tűzték a folytatás dátumát,de azért a kritikák rém gyengék :/

isvean 2014.08.10. 23:42:29

naiv és "ártatlan" kérdés: volt az elmúlt 3 évben olyan, nagyon nagy robbantásos, ultralátványos, ultraostoba, CGI-fetisiszta film, ami nem hozott 150-250 alatt, felett, között, mellett, állva? mert ha nem, igazából sztem a nézőknek már teljesen mindegy, mit bámulnak, csak hangos, látványos legyen- és két pofára tömhessék kukoricával a szájukat. ha volt, akkor az is biztos kivétel és annak szabálya (szabványa?) :o)

elolvasva a jedi viszatér zanzásított making of-ját, milyen viccesnek tűnik, hogy akkor az a film pénztárakat robbantgatott. ma meg hetente jönnek ezek a "bombafilmek"... kritikus korban élünk...

isvean 2014.08.10. 23:46:38

(ja: lehet 10 év is.)
amúgy ezek így is nyereségesek? mert lehet, hogy hoz 250 milliót, ennek fele adó, mozik, gázsik, stb.

nortonp 2014.08.11. 09:39:48

isvaen:

nem kell olyan messze menni, 47 Ronin, RIPD a közelmúltból. azért valamilyen szinten szur a közönség, de a régóta bejáratott brandeknél a kritikák jóval kevésbé mérvadóak. ezen speciel én is meglepődtem, mert későn és lassan indult be a marketing, és már ott negativak voltak az első visszajelzések, minden tipp ellenére én buktát vártam tőle, és kb 20-25M körüli nyitást.

azért elég optimista az idei trendet tekintve őket 150M fölé, a vihart meg 50 körülre lőni.

más: az újak közül kimaradt, hogy Cameron doksija viszont eszetlen nagyot zakózott, még 500 dolcsi mozinkénti átlagot sem talált.

isvaen 2014.08.11. 09:56:21

a RIPD kurva szar film :D
a 47 roninra nem vesztegettem az időmet.
cameron, méyltenger, doksi... hát... kinek? a lőfegyvertartó egyesület tagjainak? a wall-mart dolgozónak? netán milly szájrusz fanoknak? vagy kinek? ugyan.-..:o))

Gallion 2014.08.11. 11:47:46

@isvean: A korábbi pénztárrobbantgatások kicsit nagyobbat szóltak mint a maiak: az emlegetett Jedi visszatér például mai értéken csak az USA-ban 766 milliót hozott (ami még viszonylag kevés is az első SW 1,4 milliárdjához vagy az Elfújta a szél 1,6 milliárdjához).

Talán azért mert ennyi "nagy film" van ma már nincs annyi nagy siker mint régen. Ha az inflációt is beszámitjuk akkor az elmúlt 10 évből csak 1 film tudott bejutni a top25-be: az Avatar. De az is "csak" a 14-dik helyre került.
Akit érdekel az ilyesmi, inflációval korrigált listát alább tud böngészni:

boxofficemojo.com/alltime/adjusted.htm

isvaen 2014.08.11. 12:18:18

@Gallion: és tod mi az érdekes: a top 13-ból egyik sem CGI-al agyonkurt film. na, ez a kritika.

cjnin 2014.08.11. 14:05:39

Régi filmek: különösebben nem sok értelme van a hasonlítgatásnak, ekkor még nem volt Netflix, letöltés, DVD, ilyen tévés kínálat, satöbbi. Mozin belül se akadt ekkora konkurencia, vagyis egy-egy filmet jóval tovább adtak (pl az Elfújta a szél - kisebb megszakításokkal - 4 évig volt műsoron).

Tini nindzsa teknőcök: hasonló meglepetés, mint a Smurfs, csak itt több az akció és a Megan Fox, ezt jobban el lehet adni. A Paramount biztos pezsgőt bontott, így nekik is meg lehet idén a milliárd.

A galaxis őrzői: nem értek egyet azzal, hogy a lelkendezést ne tudta volna hasznosítani. Kisebb csökkenést hozott, mint a Captain 2, pedig azt is nagyon szerették (túl is van értékelve mondjuk), és ott gyakorlatilag nem volt második hétvégés konkurencia. Itt meg a Teknőcős bohóckodás beszedett 65 milliót, úgy, hogy mindkét film fő közönsége a 25 évnél idősebb férfiakat fedi le (ritka mikor az ilyet ennyire benézik, de most belefért).

Az amúgy jóval érdekesebb, hogy végképp kukába lehet dobni azt, hogy a fő szezon májustól július végéig tart. Inkább márciustól augusztus végéig, plusz az év vége. Ezért is lesz ennyi Marvel meg DC film, mert már jóval kevésbé kell matekozni, mikor a naptárban keresik a helyet. Vagyis papíron csökken a rizikó, azt meg a stúdiók meglehetősen komálják.

cjnin 2014.08.11. 14:16:11

@isvean: Az elmúlt 3 évből néhány nagyobb bukta (legalábbis Észak-Amerikában; mert a növekvő nemzetközi piac azért sokakat megment).

Cím (költség, bevétel):

Pacific Rim (190m, 102m)
White House Down (150m, 73m)
The Lone Ranger (215m, 89m)
Ender's Game (110m, 62m)
After Earth (130m, 60m)
47 Ronin (175m, 38m)
R.I.P.D. (130m, 34m)
Wrath of the Titans (150m, 84m)
Dark Shadows (150m, 79m)
John Carter (250m, 73m)
Battleship (209m, 65m)
Total Recall (125, 59m)
Green Lantern (200m, 117m)

Gallion 2014.08.11. 14:27:07

@cjnin: nagyonis van értelme a hasonlitgatásnak, hisz igy látható hogy hogyan változott a mozis kultúra. Igen a moziknak már nincs akkora jelentősége mint régen, többek közt az adatok erről is jól számot adnak.

isvaen 2014.08.11. 14:33:59

@cjnin: hálás köszönetem ezért a listáért. micsoda illusztris címsor.
ezeknek a 2/3-át nem láttam. de a külföldi piac még ott van, nem?
a mozis kultúra sztem úgy változott, hogy az emberek 2/3 totálisan hülye és/vagy le van hülyítve, a maradék simán imbecillis. a változók mennek art mozikba.

Csaba Turbucz 2014.08.11. 14:54:49

Mit vártatok amúgy 2013 tól?csodálkoztok mikor májusban mindenhétre jutott egy blockbuster??persze,h megsinylették a produkciók!szinte levegöhöz se jutott a hülye amerikai már tolták a pofájába a következőt!persze,h hatalmasat zuhantak a premierek a 2ik héten!Erröl mi a véleményetek?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása