aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a megtisztulás éjszakája - anarchia [the purge: anarchy] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. július 17. 10:40:00

Kategória: film 3 komment

A közeljövő Amerikájában évente egyszer beköszönt a világvége: az egyéjszakás apokalipszis keretében minden bűn engedélyezett - a gyilkosságot is beleértve -, hogy az emberek szabadon levezethessék a felgyülemlő feszültséget, hogy aztán az év 364 és fél napjában birkaként terelgessék előre a gazdaságot. Igen, tudom, hogy nonszensz elképzelés, de mint társadalmi allegória-kísérlet meglehetősen ígéretes. Nos, 2023-at írunk, és ismét eljött az úgynevezett Megtisztulás, melynek keretében egy, a hajcihő közepette véletlenül összeverbuválódott csapat próbálja túlélni az éjszakát.

James DeMonaco író/rendező minden bizonnyal olvasta A bűn éjszakájáról íródott kritikámat, és elhatározta, hogy kárpótol az abban megfogalmazott hiányosságokért, az Anarchia ugyanis tényleg megpróbál átfogóbb képet festeni arról, mit is jelent ez a Megtisztulás a világ legfaszagányosabb országában. Lángoló buszok száguldanak keresztül a háttérben, jégbe hűtött sörös-hatosokkal felszerelt sniperek foglalnak helyet a tetőn, és machetéket lóbáló, álarcos motorosok razziáznak a sugárutakon. Mi több, egyes szabályok felállításán és sok-sok más eltörlésén túl még a kormánynak is akad egy-két sötét trükkje. Mindeközben az állami adókat meghekkelő, a Strange Daysből szalajtott feka próféta arról szónokol, hogy mindez mennyire ártalmas. Na ne mondja!

Ahhoz képest, hogy mindössze 9 millió dollárból forgott, és az első film sikerének köszönhetően alig egy év alatt rántották össze, A megtisztulás éjszakája meglepően akkurátusan mutatja be a Los Angelest pillanatok alatt eluraló káoszt, és miközben a meglehetősen felejthető hősök a bűnözőkkel teli városban próbálnak eljutni A-ból B-be, hogy aztán mindig C-ben kössenek ki, az embernek akaratlanul is beugrik a Menekülés New Yorkból - tehát DeMonaco ismét Carpentert idézi -, ami egyáltalán nem rossz érzés.

Eme érzésbe kapaszkodva el lehet nézni bizonyos hibákat - néhány ügyetlen akciójelenetet, az utóbbi évek legrosszabb CGI-sebesüléseit, illetve a jellegtelen szereplőket, akik közül a (szerencsére főszereplőnek megtett) Frank Grillo emelkedik csak ki, kinek jól artikulált céljai mellett még karizmája is van. Az első rész után várható volt, hogy egy idő után a film elkezd szatirikus húrokat pengetni, így mikor a szereplők a Brazilból szalajtott szupergazdagok által megrendezett pulykavadászaton találják magukat, már sejtheted, hogy a társadalmad elé tartott tükör durván eltorzult, így a rendező egy-két megmosolyogtató kijelentésével ellentétben az lesz a legjobb, ha simán csak hátradőlsz, és élvezed a vágtát.

Címkék

kritika horror *** action sequel frank grillo post apocalyptic the purge

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr526515671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.07.17. 17:05:05

3??? Az nem kevés. Kíváncsi leszek rá. Az első nálam nagyon mellé ment.

Nyílméregbéka 2014.07.17. 20:31:56

Jobb híján erre fogok elmenni a hétvégén, mivel a Majmok Bolygója ugye nem opció.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.07.17. 20:36:48

ma láttam, nem volt rossz, sőt.
kicsit jobb, mint az első (bár inkább másnak mondanám, mint jobbnak), de én azt is bírtam.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása