aeon flux

ready for the action now, danger boy?

sorozatkritika: trónok harca - 4.évad, 1.rész [game of thrones s04e01] (2014) Németh Barna
2014. április 05. 13:15:00

Kategória: tv 8 komment

A Trónok harca nézői már három évaddal ezelőtt megtanulták, hogy ez a sorozat a legvadabb elképzeléseiket és félelmeiket is valóra tudja váltani, úgyhogy - első és legfontosabb szabályként - nem érdemes túlságosan megszeretni egy-egy karaktert. Az új évad szlogenjévé emelt Valar Morghulis pedig intő jelként lebeg az alkotók azon ígérete felett, mi szerint ez lesz az eddigi legkegyetlenebb szezon. Mindenkinek meg kell halnia, ezért mindenkit közelebb kell hozni a nézőhöz...

(SPOILER-es lehet, amennyiben kimaradt az első három évad, egyébként nem az.)

got1.jpg

A harmadik évad vége egyeseknek pillanatnyi megnyugvást, másoknak egy ködbe vesző jövő képét hozta el. Daenerys mögött már nem csak a sárkányai és a hatalmas serege áll, hanem a felszabadított rabszolgák is a vállukon hordozzák. Bran folytatja útját a falon túlra, miközben Aemon mester értesíti Westeros urait a messzi északról érkező fenyegetésről, amely eltereli Stannis figyelmét a trónért folyó harcról. Eközben Yara, apja utasításait figyelmen kívül hagyva Rémvár ellen indul, hogy kiszabadítsa a megkínzott Theont. A "vörös esküvő" eseményeinek hírére Királyvár győzelmi mámorban úszik, hogy a győztes háborút lezárva készülődjenek Joffrey esküvőjére, miközben egy hosszú és kellemetlen kitérő után Jaime is hazatér.

Ezernyi szálon futó cselekmény és több tucat karakter mellett nem csoda, hogy a nézőt néha hatalmába keríti az érzés, hogy ez bizony szét fog esni egyszer. De az igazság az, hogy egy ilyen fegyelmezett és körültekintő írógárdával ez még jó darabig nem fog bekövetkezni. Igen, újra megcsinálták, és ismét túlteljesítették az elvárásaimat. Mindig is azt szerettem a Trónok harcában, hogy nem a nagy pillanatokért létezett, hanem még a látszólag eseménytelen időszakokban is a jövőt építette. Hatalmas fordulatokra vagy látványos csúcspontokra most ne számítson senki, mégis le merem írni, hogy ennél jobb szezonnyitót még sosem produkált a széria, sőt, mind írói, mind rendezői, mind színészi teljesítményben is ez volt az egyik legjobb, legösszeszedettebb epizód a sorozat történetében.

A szép lassan már bosszantó sematizmusba fulladó királyvári történésekben eddig a mindig nagyszerű Peter Dinklage tartotta a lelket, aki most két támaszt is kapott. Egyrészt ott van Jamie, aki nem csak hogy emberibb és szimpatikusabb karakter lett a vele történtek hatására, de ezek a változások Királyvár erőviszonyait is pozitív irányba mozdították el. Másrészt itt lép be a sorozat egyik új karaktere is Oberyn Martell (Pedro Pascal) személyében, aki már az első pillanatban nyilvánvalóvá teszi, hogy személye üde színfolt lesz Királyvárban, és a cselekményben is kulcsfontosságú lehet az a dekadenciája, ami bosszúvággyal párosul.

Tőlem már ezekért a változásokért is járna a piros pont, de a java még hátravan. Egyrészt nagyon szerettem, hogy Daeneryst végre megint lehozták a piedesztálról, hogy őszinte, emberi vonásokat kapjon. Nem igazán tetszett, hogy az utóbbi időben valahová egy istenség és egy jégcsap közé lőtték be a figuráját, úgyhogy most nagyon jól esett, hogy ismét földet ért a lába, karakterét nagyon finom kis pillanatokkal, néha humorosan, néha drámaian szoborták meg.

De a legjobbról még mindig nem beszéltem, mégpedig Arya és Véreb kettőséről, akik most igazi főszereplőkké léptek elő. Azt írtam korábban, hogy ne keressetek csúcspontot, pedig amit Maisie Williams és Rory McCann művel, az kimeríti a csúcsok csúcsát. Tökéletes az összhang, sziporkázóak a dialógusok, a drámának súlya van, Williams pedig végérvényesen színésznővé érett. Már egyszer mondtam, de mondom még egyszer: így kell elkezdeni egy évadot. Pontosan így.

A negyedik évad premierje idehaza már néhány órával az amerikai után, hétfőn (04.07.) este látható az HBO-n vagy már délelőtt az HBO Go-n.

got4poster.jpg

Címkék

hbo ***** sorozatkritika lena headey game of thrones emilia clarke peter dinklage

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr525949889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrews 2014.04.05. 13:55:20

NO most még jobban várom! :) Ismerve a könyvet jó lesz ez az évad is! :)

Az HBO-GO-n Hétfőn ingyenesen megtekinthető lesz a 4. évad 1. része, de lehet hogy még akár 1 hét erejéig is, pontosan nem tudom.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.05. 17:04:21

Jó rész volt ez, de azért ennyire nem érzem indokoltnak a szuperlatívuszokat. Ha pl. Királyvárnál említed a sematizmust, akkor Daenerys szálánál miről beszélhetünk? Következő város - következő követelőzés - következő visszautasítás - a sárkányok megölnek mindenkit. Ezt idáig 3-szor játszották csak el, és úgy néz ki, hogy most jön a negyedik, de az is legalább még két rész lesz, mire egyáltalán odaér.
A vége viszont tényleg nagyon jó volt, főleg, hogy már egy ideje érett ez a momentum, de egyébként nem mondanám, hogy mondjuk koncepcióban vagy karakterépítésben ennyire egyedülálló lett volna a sorozat történetében.

"Ezernyi szálon futó cselekmény és több tucat karakter mellett nem csoda, hogy a nézőt néha hatalmába keríti az érzés, hogy ez bizony szét fog esni egyszer. De az igazság az, hogy egy ilyen fegyelmezett és körültekintő írógárdával ez még jó darabig nem fog bekövetkezni."

Ebből a részből kiindulva tényleg nem, de a 3. évad számomra abszolút ezt vetítette előre, és alapvetően a tendencia még mindig ez. (Ebben egyszer egy könyvolvasó is megerősített.) Nem feltétlenül az, hogy szét fog esni, hanem hogy a saját terjedelme és komplexitása egyszerűen maga alá temeti. Egyes karakterek gyakorlatilag csak minden második részben szerepeltek, alig történt valami szignifikáns dolog. Egyre inkább afelé mutatott jó néhány szál, hogy a végére lesz 30 karakter, és minden részben integetnek egyet meg lesz két mondatuk. (Szegény Theon-nak pl. más sem jutott, mint hogy minden epizódban volt egy 1 perces szekció, ahol kínozták, és kész.)
Szóval amíg minden epizódnál van 2-3 történetszál, ami egyszerűen az időbe sem fér bele, addig ez egy folyamatos, de szerintem inkább csak elodázható, mintsem megoldható probléma lesz.

Németh Barna 2014.04.05. 19:01:49

@danialves: A Daenerys-szálnak az a feladata, hogy haladjon előre, akár várról várra. Közben lesz új serege, felszabadítja a rabszolgákat stb., vagyis halad előre. Ott a baj (mint írtam) magával a karakterrel volt, szerintem itt most nagyot lendítettek ezen (SPOILER!!! amikor megijed a saját sárkányától, amikor rendre inti a flörtölőket, amikor meglátod az arcát a keresztre feszített lány előtt SPOILER VÉGE!!!).

Ezzel szemben Királyvár egy dramaturgiai zsákutcába futott Joffrey-val és a nagyapjával. Külső történések alakítják a sorsukat, ők pedig egy helyben topognak. Ebből csak úgy lehet kikeveredni, ha föléjük keveredik valaki, vagy ha megölik egyiket/másikat. Erre most látom az esélyt.

A sok szálról és összeroskadásról: Minden sorozat így működik, amelyik sok karakterrel dolgozik. Nincs benne minden epizódban minden szereplő, és néha több részen át jegelnek egy-egy történetszálat, hogy majd a megfelelő időben vegyék elő. Nyilvánvaló, hogy itt extrém sok karakter van, de amíg sorozatként építik és nem hangos/képeskönyvként, addig nem lesz baj. Eddig is változtattak meg dolgokat, ezután is lehet. Az HBO-val alapvetően az a baj, hogy nem napra kész. Ha egy évad zöld utat kap, akkor azt megcsinálják és az van, a rá adott reakciókat pedig csak a következő szezonban lehet korrigálni. Szerintem az írók megértették ezt, és most korrigálnak. Szerintem jó irányba.

Andrews 2014.04.05. 19:15:13

@Németh Barna: Királyvárban lesz 1-2 változás majd! :)

Dave Campestre 2014.04.06. 09:09:58

írtok TWD 4. évados kritikát ?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.06. 19:57:19

@Németh Barna: Mondjuk ezzel nem értem, hogy szeretnéd cáfolni a sematizmusát :D Ja, a következőnél majd mondjuk lesznek hajói, aztán meg matrózai meg még ki tudja mi, csak közben még 6szor eljátszatják vele ugyanazt a sztorit. Mert nyilván nem dobhatják át még Westerosra, ahhoz túl nagy szám lenne az, de Martin ugyanakkor meg nem erőlteti meg magát kreativitás terén ebben a szálban.
Karakterileg viszont tényleg fejlődött, pl. a második évadban elképesztően idegesítő volt ez az akarnok stílusa, amit a nagy semmi birtokában adott elő.

"Külső történések alakítják a sorsukat"
Ez még a második évad környékén úgy elment volna, de jelen helyzetben ez komolyan írod?
Az elmúlt évad egy elég erős konfliktust épített a Tyrion-Tywin-Joffrey háromszögben, a Tyrellek szarkavarásáról nem is beszélve, és akkor még Varyst meg Kisujjt gyakorlatilag pihentették. Ez lenne a dramaturgiai zsákutca, hogy Tyrion a város megmentőjéből eljutott oda, hogy halálosan fenyegeti a királyt?
Nyilván áthelyeződtek a hangsúlyok, most nem Joffrey karakterével foglalkoznak, de ettől még a kapcsolataik alakulása, és elsősorban Tyrion elég erős szállá teszi ezt.

A terjedelmet meg nem csak a karakterek számára értem, hanem a másik tengelyen a történet hosszúságára is. Ugye erre hoztam példának a Theon szálat, hogy egy évadon keresztül semmi érdemlegeset nem tudtak beletenni, de pl. amit fent is írok Daenerysről, az abszolút ugyanez. Nagy durranásnak szánják a visszatérését, viszont pontosan emiatt minél jobban ki akarják tolni.
De még nem is a sok karakter szorozva ezzel a sok elnyújtott történettel lenne a probléma, hanem hogy az első évad kvázi két szálon futó nyitánya után ez a szám folyamatosan csak nőtt és nő továbbra is még a Martin-féle karaktergyilkoló tempó mellett is. Szóval az egy dolog, hogy most még tudnak korrigálni rajta, de amikor lesz kétszer ennyi helyszín és szereplő, akkor mit fognak csinálni?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.07. 15:13:51

nah megnéztem én is ezt a 4x1-et és azt kel mondjam első résznek tökéletes, mindenkiből egy kicsit kaptunk, csak félek az egész évad nehogy ilyen legyen.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása