aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: megdöntve Takács Máté
2014. február 17. 19:21:00

Kategória: film 4 komment

Szabad hétfő ugyan nem, de Valentin napja errefelé is segítette a mozikat a hétvégén. Az alkalomra nálunk is serényen készültek a forgalmazók, hiszen a Végtelen szerelem és a Téli mese is befutott hozzánk is, ám különösebb felbolydulást egyik sem keltett. Nem így a magyar versenyző: a Megdönteni Hajnal Tímeát a lista élén nyitott magas összeggel. Ezalatt Justin Biebernek kevesen tették ki magukat...

megdonteni_hajnal_timeat.jpg

> új filmek
A magyar film megint szép lesz... de legalábbis nézhető és nézett – erre utal az utóbbi két honi komédia fogadtatása. A visszaszoktatást nem is lehet mással elkezdeni, mint vígjátékokkal, amikre amúgy is nagy számban jártunk a '90-es évek végén és a 2000-es évek elején. A Megdönteni Hajnal Tímeát 53 mozit árasztott el, és 34.361 nézőt csábított megtekintésre. Ennél és a 45.7 milliós első hétvégi bevételnél magasabbat csak A Lego-kaland produkált idén, magyar film pedig már az Üvegtigris 3. óta nem. A siker tulajdonképpen nem meglepő; az előzetesekből is prímán leszűrhetően, pontosan azt nyújtja az Osvárt Andrea főszereplésével készült film, amire a hazai közönség leginkább vevő: szex és taplóság. De szükségtelen gyorsan ítélkezni, nem feltétlenül az azonosulási vágy hajtja a közönséget, hanem –ahogy az Üvegtigris esetében is– a távol álló közegen való nevetés lehetőségét látják benne, ergo szórakozást. Ráadásul ahogy a Coming out esetében, úgy ezúttal is a vártnál jobbak még az újságírói reakciók is a filmről, szóval a magyar film minden fronton rálépett a feltámadás útjára. Most az InterCom bizakodhat a jó szájhagyományban –ami a magyar filmeknél mindig is kardinális kérdés volt–, és annak csúcsra járásában, ami akár még 200.000 néző feletti terepre is fújhatja a Megdönteni Hajnal Tímeát. Még néhány hasonló kötelező kör, aztán talán be lehet próbálkozni komolyabb hangvételű darabokkal is.

A Valentin napot tehát egy inkább vígjáték, mint romantikus film uralta, de randevúfilmnek valójában bármi megteszi ilyenkor. A Végtelen szerelem így tényleg csak a legelhivatottabbakra számíthatott, hiszen mégis csak egy ismeretlen színészeket felvonultató drámára kellett vállalkozni, ám nem is olyan kevesen vannak ők: 12.139 néző foglalt helyet a 32 teátrum valamelyikében. A UIP-Duna Film terjesztése 15.5 millió forintot köszönhet nekik, amivel még beférkőzött a top 5-be a szinkronizált remake (az eredetit amúgy nálunk nem játszották a mozik). Látszólag átlagos számok ezek, de valójában a most célirányosan mozizó párok alaposan felpumpálták őket, szóval megbecsülendő, még ha hosszabb távra kevés alapot is szolgáltató eredményről van szó.

Ahogy a tengerentúlon, úgy nálunk is a Téli mese szorult partvonalra. Az InterCom kettes számú heti premierjének ügyét a legkevésbé sem segítette, hogy feliratosan fut. Márpedig egy romantikus fantasy nehezen boldogul így manapság, pláne ezen a romantikailag prominens hétvégén, intenzíven jelentkező alternatívákkal körbevéve. Persze nehéz megmondani, mennyivel is lett volna több a 10.580 néző szinkronizált verzió mellett (maximum 14-15 ezerről lehet szó). Lényeg a lényeg, ezt a filmet a Warner világszinten elbarmolta a zavaros előzetesekkel, úgyhogy a honi forgalmazó is "leírhatja az adóból" a 14.2 millió forintos apró fiaskót. Igen, olyan jegyáraknál járunk, hogy 14 millió forint már-már gyenge eredménynek számít 30 mozit felölelő bemutató mellett. A szépítés lehetősége még fennáll, de a télből már nincs sok hátra...

Vagy a Forum Hungary nem érzett rá jól a fiatal lányok Valentin napi álmára, vagy a fiatal fiúk voltak hajthatatlanok, de a Justin Bieber: Believe-re nagyon kevesen ültek be. A tengerentúlon is zakózó zenés dokumentumfilm 2.651 beliebert irányított 19 Cinema City valamelyikébe vagy a kecskeméti Malom moziba, ami ugyan a Jonas Brothers koncertélményénél erősebb start, de önmagában aligha zavarta össze a kasszákat a 3.2 millió forint. 3D-vel és szinkronnal biztosan itt is többre ment volna a forgalmazó, de hát előbbi nem volt adott, utóbbi pedig idegen a műfajtól. Szóval csak a nyilvánvaló következtetés marad: megkésett ez a film, lévén már kinőttek a rajongók Justin Bieberből, ahogy ő maga is saját magából. Már ha ennek van értelme.

Az Anjou Lafayette némi hallgatás után ismét filmmel jelentkezett. Az Eltűnő hullámok három mozi műsorára került fel, ahonnét 54,6 ezer forintot termelt 47 néző jóvoltából.

> korábbi filmek
Jól tartotta magát A Lego-kaland. Az InterCom gondozta animációs vígjáték újabb 28.185 főt vonzott, így összesen már több mint 70 ezren látták. A nem a megszokott keretek között mozgó animációkra a magyarok nehezebben harapnak rá, és hát jelen film sem hozza majd azt, amit otthonában, távolról sem, de legalább nem gyarapítja a csalódások számát sem.

Bronzérmes a Robotzsaru. A Forum szinkronizált akció-sci-fije 40%-ot ereszkedett, ami bizonyosan kedvezőbb változás, mint amit majd ezen a héten produkál a film a tengerentúlon. A törvényvigyázó bádogkopper 12.684 friss látogatójával a 40 ezres szintet ostromolja, ami nem nagy kunszt, de megint csak igaz: rosszabbul is alakulhattak volna dolgai. De jobban is, ha 3D-s.

A negyediknél rosszabb helyezéssel még nyolc hétvége után sem kellett beérnie A Wall Street farkasának. A ProVideo világraszóló sikere valójában még többeket (12.826) is vonzott most, mint a bevételi rangsor szerint előtte álló Robotzsaru, szóval levakarhatatlan a magyarokról Scorsese filmje. Jelenleg 383 ezret számlál a jegyeladási mutató, aminél többeket csak a Jégkorszak 4: Vándorló kontinens a Skyfall vonzott az elmúlt két évben.

Az idei felhozatalból elsőként A mogyoró-meló lépte át a 100 millió forintos bevételt. A ProVideo rajzfilmjétől ez a teljesítmény mindenképpen dicséretes a top 10-et most hátrahagyó Jégvarázs és A Lego-kaland kereszttüzében.

> végszó & ami jön
Annak, hogy csak az első tíz helyezettre 190 millió forintot költöttek a nézők az elmúlt négy nap folyamán, egyre kevésbé van jelentősége az emelkedő jegyárak mellett, annak viszont, hogy csaknem 140 ezren mozdultak ki otthonról mozgóképes program céljából, egyre nagyobb. Az ütős szám megszületését most persze segítette a péntek (hétvégi szinten hét filmre is több mint 10 ezren ültek be!), de valójában minden a kínálaton múlik, ami a továbbiakban is kielégítőnek ígérkezik. A Pompeji nálunk komoly várományos, pláne szinkronizáltan és térhatással, úgyhogy Hajnal Tímeának talán csak egy víkend jut a dobogó legfelső fokán. Érkezik még a szintén jól pozicionáltnak látszó Műkincsvadászok, ugyancsak szinkronizáltan, illetve a Maisie tudja és A titokzatos szerető című drámák.

> a top 10 (csütörtök-vasárnap)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 ú  Megdönteni Hajnal Tímeát
45.7m - 45.7m 34.361
2 1  A Lego-kaland
37.6m -24.8% 93.0m 70.213
3 2  Robotzsaru
18.8m -39.7% 57.2m 39.706
4 3  A Wall Street farkasa
17.7m -23.6% 517.1m 383.854
5 ú  Végtelen szerelem
15.5m - 15.5m 12.139
6 4  A mogyoró-meló
15.3m -32.6% 104.2m 78.323
7 ú  Téli mese
14.2m - 14.2m 10.580
8 5  Herkules legendája
11.2m -33.8% 63.0m 43.271
9 6  Amerikai botrány
7.3m -40.7% 84.5m 61.777
10 7  A túlélő
6.8m -27.5% 18.6m 13.414

 

 

 

 

 

 



Címkék

remake fantasy magyarfilm box office comedy forum hungary intercom documentary romance justin bieber eurocinema uip duna film box office hazai anjou lafayette

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr35819142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atkakukac1989 2014.02.17. 19:51:00

Attól függetlenül, hogy én a Her-t néztem meg a hétvégén, nagyon örülök a hazai film sikerének. Baromi kis lépés ez a végső siker felé, de legalább nem hátrafelé megy a honi film, hanem előre. És ez jó.

isvaen 2014.02.17. 20:02:15

nem hátrafelé? hanem előre? és mi van előtte?
ha holnaptól féláron lesz a bigmac, azt mondod, hogy az emberek legalább meleget esznek? francba, egy mozijegy lassan kétezer forint. nem kell féláron a bigmac: így is úgyis szar. :D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.02.17. 20:26:57

Egész jó csökkenést könyvelt el A túlélő, amit igazán beküldhetett volna több moziba is a forgalmazó, de azért szemlátomást jó szóbeszéd övezi itthon is.

freddyD 2014.02.17. 21:22:56

@Zalaba_Ferenc: Pedig még többet érdemelne ez a klassz kis film

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása