aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a lego-kaland [the lego movie] (2014) Takács Máté
2014. február 08. 19:57:00

Kategória: film 20 komment

Azt nem állíthatom, hogy sosem volt a kezemben ezekből a kis sárga építőelemecskékből, ámde nekem konkrétan sosem volt Legóm. Eszembe sem jutott, hogy én ilyesmivel szeretnék játszani, jól megvoltam a matchboxaimmal. De még mielőtt túl személyesre fordulna, rátérek a tárgyra: jobb is, hogy gyerekkorom az oly népszerű játék nélkül múlt el.

lego_movie.jpg

Mert így tényleg csak legyintettem egy Lego-film ötletére... és így annál is kellemesebb csalódás ért, amiben túlontúl ritkán lehet része a megrögzött mozizónak manapság. Legyintgetésem közepette hajlamos voltam nem tudomást venni róla, hogy az alkotók korábban kétszer is betaláltak már: a Derült égből fasírttal és a 21 Jump Street - A kopasz osztaggal, amely filmek különbözőbbek nem is lehetnének első pillantásra, ám mindkettő bővelkedik a jó poénokban, a mókás vizuális megoldásokban és igazán kirobbanó energia fűti őket. Ez nincs másképpen A Lego-kalanddal sem.

A fene se gondolta volna, hogy ebből mi mindent ki lehet hozni! Kezdve attól az adutól, amire minden más stúdió irigy pillantásokat vet: a brand összefog számtalan filmszereplőt, a DC-képregények hőseitől kezdve A Gyűrűk Urán át Harry Potter univerzumáig, és még olyan képtelenségek is megtörténhetnek, hogy ezek a figurák William Shakespeare-rel és Shaquille O'Neallel kokettálnak.

De mit érne ez a sereg név, ha nem lenne saját arca a filmnek. Ezt a szerepet Emmet tölti be, az építőmunkás, aki éppen olyan, mint bármely Lego-figura, és nagy örömét leli napi rutinjában, ami szabályszerű tévézéssel, munkálkodással és fél napon át tartó dalolással telik. Mígnem kiválasztott lesz belőle... Igen-igen, ez is egy olyan kiválasztottas sztori, de legalább ahol teheti, elvicceli a dolgot, és az Emmetet kísérő kompánia tagjaiból (Vadóc, a belevaló lány-Lego; Batman; a bölcs szerepét betöltő Vitruvius; Benny, a '80-as évekbeli űrhajós; Fémszakáll, a transformerbe oltott kalózkapitány; Csoda Kitty, a mindig vidám macska) is kifacsarja azt, amitől gyerekek, vagy még inkább szüleik derülhetnek.

A 6-os korhatárt indokló fékeveszett tempót és képi hatásokat mulatságos animációs fogások kísérik –hiszen itt szinte minden Legóból van, a víztől a tűzig–, így átvészelhetőek ezek a tényleg nagy intenzitással pörgő szekvenciák, hogy aztán a nem mindennapi végjátékkal helyére kerüljön az utolsó kocka is. Sorban ki lehet pipálni minden alkotórészt, amire szüksége van egy igazán jó animációs filmnek (amiből kevés akadt az utóbbi időkben). Korosztálytalan, végig vicces és látványos, ahol pedig kell, ott tanító célzatú és szívet melengető.

Szóval A Lego-kaland, ha nem is szupi-szuper (ezt bele kellett írni, mese nincs) animációs film, de felettébb jó darab, ami lazán leiskolázza a komplett 2013-as felhozatalt disneystül meg mindenestül, s az idei esztendőnek is alaposan feladja a leckét. Erre még egy héttel ezelőtt se számítottunk, valljuk meg, szóval meglepetés ez a javából. Apropó meglepetés... a Kindernek vajon mikor jut az eszébe valami hasonló vállalkozás?

lego_movie_hun_poszter.jpg

Címkék

kritika **** lego batman comedy animation action morgan freeman will ferrell cobie smulders phil lord christopher miller chris pratt children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr175805363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csgergo 2014.02.08. 20:12:36

A magyar szinkron a szokásos animáció minőség? (azokat nem szokták elszúrni valamiért)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.08. 20:15:04

@csgergo: Iszonyat rossz szerintem. Nagyon jó a film, de a szinkron sokat ront...

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2014.02.08. 20:21:06

@csgergo: Nekem két (és fél) kifogásom van:

Vitruviushoz Kőszegi Ákos nem elég idős, meglehet, Helyey Lászlónak szánták, csak hát az ismert okok miatt ez nem valósulhatott meg, így Kőszegit találták meg gyorsan a figurához (az eredetiben Morgan Freeman szinkronizálja).

A másik meg Fluor Tomi Supermanként. Én nem ismerem zenei munkásságát, de azt gondolná az ember, aki énekes, annak van hangja a szinkronizáláshoz is. Hát neki nincs.

Illetve a Star Wars-os Landóhoz igazán szerződtethették volna Gesztesi Károlyt, ha már a többiekre tekintettel voltak. :) (Király Attila szólaltatja meg.)

De hogy jót is kiemeljek: a főszerepet szinkronizáló Molnár Áron kiváló volt, ahogy Haffner Anikót (Csoda Kitty) is nagyon nagy élvezet hallgatni. Plusz Kerekes József és Csernák János is csúcsformában nyomott le két szerepet is.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2014.02.08. 20:23:10

@REMY: Arra mondjuk kíváncsi lennék, aki ilyen lazán dobálózik az "iszonyat rossz" szókapcsolatokkal, mit mondana valamire, ami úgy istenigazából pocsék.

csgergo 2014.02.08. 20:25:13

@REMY: @Takács Máté: Köszi, akkor ennek tudatában ülök be holnap rá.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.08. 20:25:26

@Takács Máté: Hát most mondhatnám, hogy Emmet jó volt, meg még 1-2 karakter (cameo), de nekem nagyon bántotta a fülemet a legtöbb szinkronhang. Nekem ez volt a legnagyobb negatívumom a filmmel kapcsolatban. Ez ugyebár nem a film hibája, de mindenképpen letolom eredeti hangon is, mert ez csalódás volt.

HaPLeX 2014.02.08. 20:46:51

Azt kell, hogy mondjam, hogy ez borzalmas film volt. Mindenhol csak azt olvastam, hogy milyen remek film & szórakozás ez még a felnőttek számára is. Sőt, volt ahol azt írták, hogy "hibátlan film". IMDB-n is velem - és ismerőseimmel akikkel beültem a filmre - egykorúak 8.5-et adtak rá.
Ezen felbuzdulva rángattam el 3 jó barátom a filmre. Vártam, hogy valami áttörés következik majd be a poénokat tekintve, de nem. Az egész film alatt összesen háromszor nevettem el magam. A film többi része valami elképesztően unalmas volt. És a durva az, hogy a gyerekek sem nevettek többet, mint mi. Így egyszerűen nem tudom hova tenni továbbra sem azokat a kommenteket, hogy "Végig röhögtük! Nagyon jó!" (Be voltak tépve?!) és társai.
Röviden: Sajnáljuk mind a négyen a filmre kidobott pénzt. Senkinek nem ajánlom 12 év felett a filmet, kivéve ha extrém "szipi-szuper" érzékeny a humorérzéke. Részünkről / részemről: 2/10

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.08. 20:55:15

@HaPLeX: Uhh ez a 2/10 mi? Értem én, hogy nem tetszett, de a 2 pont már az a kategória, ami nézhetetlen, szar, felesleges volt elkészíteni, minden tekintetben rossz, stb... ha csak a látványra, és arra a 3 felröhögésre gondolsz, már jobban érdemelne :D

TomPowell25 2014.02.08. 20:58:25

@Takács Máté: Kőszegivel egyet értek, de gondolom az összes többi nagyöreg fel lett használva a kisebb szerepekre, de igen, ez Helyeyvel lett volna az igazi.

Fluor Tomival csak részben értek egyet, ugyanis rosszabbra számítottam, és talán csak egy két helyen volt valóban gáz az a néhány mondatos szerepe.

Csernák a szerepéből adódóan kellemes meglepetés (pedig az előzetesben Csankó Zoltán jól tolta), de ez is azt bizonyítja, hogy a szinkronrendezők részéről már összeforrt Neeson-nal. Gesztesi meg azért a pár mondatért gondolom nem fáradt be, Fekete Ernő viszont még mindig jól tolja a Batman tónust.:)

Ja, és mellesleg a kritikával is abszolút egyet értek.

HaPLeX 2014.02.08. 21:04:58

@REMY: A 3 felröhögés miatt kapott 2-t, és nem 1-et. :D Látványtól különösebben nem ájultam el, tekintve, hogy 2D-ben néztük.
Eddig életem során kettő film volt, amire ilyen alacsony pontot adtam (Nagyfiúk; Only God Forgives - És itt az avatarod miatt megjegyzem, hogy a Drive viszont a kedvenc filmem ;D ). Nem azért adtam rá ilyen alacsony pontot, mert "szar, nézhetetlen", hanem mert nincs miért több pontot adnom rá. Ahhoz képest, hogy vígjáték, alig sikerült megnevettetnie (mint ahogy a Nagyfiúk-nak se), és mivel a történetnek sem sikerült különösebben magával ragadnia, ezért 2/10-nél nem tudok többet adni. Voltak már ettől milliárdszor jobb animációs filmek, amiken trilliószor többet lehet nevetni.

freddyD 2014.02.08. 21:19:40

Amúgy ez stop motion vagy CGI? Csak mert régen láttam ebből egy trailert és az alapján nekem úgy tűnt, hogy hol ez,hol az

Lennox 2014.02.08. 21:33:33

@freddyD: Pontosan úgy is van. CGI - Stop Motion egyesítésével készült.

A film egyébként A tökéletes animációs film. Rég szórakoztam ennyire jól filmen, és baromi okosan lett megírva.

A szinkron meg az elmúlt évek egyik legjobbja.

vargatom 2014.02.08. 22:15:43

Nincs benne stop motion elvileg, minden CG, csak úgy animálták a figurákat és a kamerát, mint ha stop motion filmet csinálnának.

Wyx23 2014.02.08. 22:50:42

@vargatom: Ez az egyik nagy kérdés a megvalósítás kapcsán, hogy csak CGI vagy van benne normál stoptrükk is. Valamiért ez tényleg komoly ügy egyeseknek. ÁLLÍTÓLAG itt-ott került bele stop-motion, legalábbis pár kritika és cikk említi, hogy az egyik készítő ezt vallotta. De messze a java CGI.

vargatom 2014.02.09. 00:38:48

@Vrahno: gondolkozz logikusan - ha a film minden más részét meg tudják oldani CG-vel, akkor minek erőlködnének (az egyébként sokkal komplikáltabb) stop-motion megoldással?*

Pár napon belül valószínűleg lesznek részletesebb infóim is a filmről egyébként, van egy vfx levlista ahol (értelemszerűen) mindenki lego fanatikus és biztosra vehető hogy kikérdezik az alkotókat :)

*

SPOILER

TÉNYLEG SPOILER

sajnos az egyik review lelőtt egy fordulatot, ami alapján lehet hogy tényleg van benne stop motion is, de nem technikai okokból

freddyD 2014.02.09. 14:18:10

@Zalaba_Ferenc: Köszi. Ebből én azt szűrtem le, hogy minden CGI, csak stop motionös stílusú

meronem 2014.02.09. 16:16:26

Jó film volt, bár nem olyan vicces, mint vártam. De eszembe jut, hogy pl a Toy Story sem viccesebb ennél.
Az utolsó 15 perc jó csavar volt (a la Mátrix) és végül az utolsó 5 másodpercen hangosan felröhögtem. Az apák egy része biztosan magára ismert Lord Bussiness alakjában!

bpelhos 2014.02.09. 23:25:36

@REMY: leirtam masol is, ide is bemasolom.

Egy 5,5 es egy 8 evessel neztem meg ma 3d-ben. Nekem nem tetszett a film, de nem a szinkron miatt.
Egymast kovetik a porgos jelenetek, a gyerekek csak kapkodtak a fejuket. Lego City-bol Vadnyugatra, aztan egy "osszevissza" orszagba... es igy tovabb.
Aztan a vegen osszeall a kep, de az mar keso.
A gyerekek egyszeruen nem tudtak elmondani, hogy mirol szolt a film, mi tetszett benne.
3D effekt nincs benne, semmi nem akart "kijonni a kepbol", csak a focim betui a vegen.
90 perc reklamfilm.
Irom ezt Lego rajongokent.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása