aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a nő [her] (2013) Zalaba_Ferenc
2014. január 20. 10:40:00

Kategória: film 6 komment

Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) egy meg nem nevezett nagyvárosban él valahol a nem túl távoli jövőben, levélíróként dolgozik, azaz mások helyett ír érzékeny, személyes hangvételű leveleket családtagoknak, szerelmeknek. Ha úgy vesszük, tud bánni a szavakkal, de ez mégsem elég ahhoz, hogy működő kapcsolatban éljen, a felesége és élete szerelme (Rooney Mara) ugyanis már egy éve elköltözött, és még azzal a rámenős, intelligens és szexi nővel (Olivia Wilde) sem tud mit kezdeni, akiről kilométerekre látszik, hogy rá von mozdulva. Úgy tűnik, hogy Theodore magányra kárhoztatott, ekkor azonban letölt egy új operációs rendszert az iMindenesére, melyet a gyártó úgy hirdet, mint az első olyan, mesterséges intelligenciával rendelkező OS, amely több annál: egy igazi személyiség. Hamarosan be is bizonyosodik, hogy nem túloznak: a magát Samanthának nevező operációs rendszer (Scarlett Johansson) valóban úgy viselkedik, mint egy ember, pontosabban mint egy eszményi ember, mivel egyszerűen tökéletes - figyelmes, alkalmazkodó, érdeklődő, fejlődésre, megújulásra képes, és baromi szexi a hangja. Theodore azon kapja magát, hogy kezd beleszeretni a test nélküli hangba, az pedig viszonozza érzéseit.

her620.jpg

Vannak problémák ezzel a filmmel. Egészen pontosan vannak problémák, melyeket körbejár, és vannak, melyeket generál. Gondolkodásra és érzésre késztet. Eme két intuíció meglehetősen ritkán jár kéz a kézben egy filmélmény párlataként, A nőben viszont egyenesen szent szövetséget kötnek, szóval Spike Jonze író/rendező már csak ezért is megérdemelné a hátba veregetést, és a filmjét is szanaszét magasztalhatnám, de nem, mert vannak vele problémák. De talán pont ez volt a cél.

Az első és legfontosabb probléma Scarlett Johansson. Fantasztikus munkát végez hangjával, elbódít és betakargat, felvillanyoz és elandalít, férfivé és kisfiúvá tesz, szóval muszáj beleszeretned, de mégis csak Scarlett Johansson hangja, azé a csajé, aki vagy milliónyi "a világ legszexisebb nője" lista csúcsán regnál évek óta. Egyszerűen lehetetlen tőle elvonatkoztatni. Abban a pillanatban, hogy megszólal, őt látod magad előtt, ahogy a vonal másik végén ül egy mikrofon előtt, és férfiálmok ezreit megédesítően húsos ajkait szólásra nyitja. Mikor Theodore arról fantáziál, hogy megöleli, megcsókolja őt, akkor te Scarlett Johanssont képzeled el karjaiban, és ez így nincs rendjén, ugyanis Smanathának valóban csak egy hangnak kéne lennie, hogy ne tudj elmenekülni a helyzet abszurditása, nyugtalanító mivolta elől. 

De talán pont ez volt a cél. Napjaink egyre "testetlenebb", hús-vér kapcsolatokat háttérbe szorító világában percenként alakulnak ki ilyen abszurd kapcsolatok, melyekben a másik oldalra Brad Pitteket és - surprise, surprise - Scarlett Johanssonokatt képzelünk. Szép képzet, és van is helye Jonze utópisztikus világában, ahol minden szép a szó nem giccses és nem is feltétlenül felszínes értelmében véve, hisz Theodore-nak valóban szép, egyben mély gondolatai vannak ("a szív nem olyan mint egy doboz: minél többet töltesz belé, annál nagyobb lesz"), empatikus emberek, igazi jó barátok (Amy Adams és Chris Pratt) veszik körül, akik kapcsolatát a lehető legnagyobb toleranciával fogadják, a Sanghaj és Los Angeles mixtúrájából készült nagyváros pedig nyüzsgést és melegséget sugároz a lelketlen loholás és elidegenedettség helyett, egy olyan környezetet, ahol minden sarok festőket ihlet meg, ahol öten sietnek felsegíteni, ha elbotlasz az utcán, és mégis, egy ilyen környezetben is lehet valaki elhagyatott.

Valami baj lehet ezzel a társadalommal. De vajon mi? És ez a film másik problémája: nem nagyon foglalkozik a makrokörnyezettel, a néző csak akkor szemlélhet körbe, ha Theodore is felnéz a kütyüjéből, és ez bizony nem túl gyakori esemény. Közevetlen környezete is csak pasztell színű, toleráns, segítő és megértő: mintha ők is ugyanolyan tökéletes intelligenciák lennének, mint amilyen Samantha OS-e. 

De talán pont ez volt a cél. Spike Jonze ugyanis az egyénre fókuszál, illetve arra, hogy az egyén hogy éli meg egy kapcsolat kezdetét és végét. Nem rendez kirohanást a technológia ellen, nem vizsgálja egy ilyen veszélyes program társadalmi hatásait - pontosabban játszik a gondolattal, de nem létesít vele mély kapcsolatot, pedig nem nehéz elképzelni, hogy fektetné két vállra az amúgy is elidegenedett világot egy olyan program, melybe egyszerűen muszáj beleszeretni. Nem. Spike Jonze saját magaddal, lehetetlen vágyaiddal és szerelmi naivitásoddal szembesít, és hangzatos szavak, kinyilatkoztatás helyett inkább félrevon, mélyen a szemedbe néz, és miután bemutatta neked Theodore Twombly-t, ezt a kissé zárkózott, kissé esetlen, de szellemes, értelmes és érzelmes férfit, akiben te is magadra ismerhetsz, no szóval ezután azt kéri tőled, hogy mesélj. Te pedig ülsz majd a nézőtéren, és elmerülsz az érzéseidben, emlékeidben, gondolataidban. Mesélsz magadnak. Valószínűleg Theodore számára is ez nyújthat megoldást: ha rájön, hogy az a hang, amivel beszélget, akit szeret, tulajdonképpen saját lelkének kivetülése.

Kövess minket facebookon és twitteren!

Az új pontozási rendszerről itt olvashatsz.

poster_her_hun_final.jpg

Címkék

kritika **** sci fi scarlett johansson drama joaquin phoenix kutyu romance spike jonze amy adams olivia wilde rooney mara

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr485770464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deepblue Noir (törölt) 2014.01.20. 11:26:55

és még azzal a rámenős, intelligens és szexi nővel (Olivia Wilde) sem tud mit kezdeni, akiről kilométerekre látszik, hogy rá von mozdulva"

SPOILER SPOILER

-When am I gonna see you again?
You know, at this age, I feel likeI can't let you waste my time ifyou don’t have the ability to be serious
[theodore bizonytalankodik]
She looks at him slightly disgusted.
You’re a really creepy dude

That’s not true....
BLIND DATE
Yeah, it is. I have to go home.
THEODORE
Well, I’ll walk you.
BLIND DATE
No, don’t.

ez történik. azaz rámászik, de mikor úgy tűnik esetleg csak egyéjszakás kalandról lenne szó a férfi részéről, a hölgy sértetten elvonul:)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.01.20. 11:29:33

@Deepblue Noir: Igen, köszönöm, láttam a filmet. :) Az a nő nem egy egy éjszakás numerára volt kalibrálva, ezért nem tudta helyén kezelni őt a faszi.

Deepblue Noir (törölt) 2014.01.20. 11:54:27

@Zalaba_Ferenc:

SPOILER
azért rögtön belement a szexbe, kis ártatlan...no mindegy, az én értelmezésemben a férfi bár hibás, de jobbára nők áldozata, vannak kritikusok akik némileg nőellenesnek( de minimum erősen férfiközpontúnak) tartják a filmet, pedig hát istenem, az ilyen férfiak jobbára így járnak, most hazudjon az író?:)

csgergo 2014.01.20. 13:52:04

Nagyon könnyű belekerülni a film világába és sodródni vele. Elrepült az a 2 óra :)

sidek 2014.01.20. 21:20:53

El se hiszem, hogy végre a magyarok tudtak normális címet adni egy filmnek, azaz tudtak normálisan fordítani. Pedig teljesen elképzeltem, hogy majd valami "A számítógép szerelme" és társai címe lesz a Her-nek.

És annak is örülök, hogy jó pontot kapott. Eddig is nagyon vártam, de most már még jobban!

theus 2014.04.27. 11:06:32

Azért írom ide, hogy ha valaki mielőtt megnézné rákeresne itt lukadna ki.
Ne nézd meg ezt a filmet, nem jó! Bármi amit abban a két órában csinálhatsz jobb szórakozás lesz, mint ezt a filmet nézni. Nyíltpályán veszteglő vonaton ülni lemerült mobillal is jobb szórakozás, mint ez a film.
Borzasztó szar, az meg eddig fel sem tűnt, hogy Scarlett Johansonnak ilyen csúnya hangja van.
Istentelen szar egy film!!!négy

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása