aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: no big deal Takács Máté
2013. december 22. 18:12:00

Kategória: film 8 komment

A szezon egyik legnagyobb durranását tűnt előzetesen az Anchorman 2: The Legend Continues című vígjáték-folytatás, s noha Ron Burgundy nem lebecsülendő módon őrizte meg híveit egy évtized távlatában, nem sikerült leszorítania A hobbit: Smaug pusztaságát a dobogóról hétvégi viszonylatban. Ezalatt az Amerikai botrány ígéretesen, a Banks úr megmentése pedig ráérősen lépett országos szintre, míg a Dinoszauruszok, a Föld urai című animációs filmre nagyon kevesen voltak kíváncsiak.

poster_anchorman2_03.jpg

> új filmek
2004 nyarán szép sikert aratott A híres - Ron Burgundy legendája című vígjáték: mai jegyárak mellett 100 millió dollár feletti összeget fizetett volna ki cirka 13.7 millió amerikai nézője. Ehhez képest –no meg Will Ferrell csillagának további erősödése ellenére– a folytatás nehéz szülésnek bizonyult. Viszont mikor végül a Paramount zöld utat adott az Anchorman 2: The Legend Continues-nak, nem spórolt a marketingmunícióval: Ferrell intenzív személyes részvételével próbálták az utolsó emberig visszacsábítani a mozikba Ron Burgundy csaknem tíz évvel ezelőtti nézőit, és ez a csúcsra járatott kampány ugyancsak felpörgette a bevételi várakozásokat, ahhoz képest pláne, hogy a film majdnem el sem készült. A decemberi szezonban nem szükséges egyből kasszát robbantani, ám az Anchorman 2-től 50-60 milliókat sem restelltek egyes szakavatott weboldalak elvárni a szerdai nyitánytól a vasárnapi kasszazárásig eső öt napra. Nos, ehhez képest a 40 milliót is alig üti meg a mérce, úgyhogy ha a kilenc és fél évvel ezelőttieket sikerült is a több mint 3500 filmszínház nézőtereire terelni, az újabb hívek toborzása még feladat maradt. A kellő kezdőmagasság megvan ahhoz, hogy lazán 100 millió dollár felett zárjon a film végül, és tulajdonképpen az sem kis teljesítmény, ha hozza az első rész nézettségét a második, csak hát a felfokozódott remények, a főszereplők azóta megnövekedett ázsiója és a masszív kampány mellett annyira azért nem nagy szám.

Egyre könnyebb dolga van manapság egy kritikailag méltatott stúdiófilmnek a jegypénztáraknál, és ez komoly részben az igénynek is köszönhető. Két hónapja a Phillips kapitány vált pikk-pakk az újságírók mellett a nézők kedvencévé is, pedig "csak" annyi volt az egész, hogy Tom Hanks hajóját kalózok szállták meg. Az Amerikai botrány (American Hustle; hazai bemutató: január 23.) ráadásul még ennyire világos sztorit sem vázol, ellenben szereposztása vonzó, és a címben foglalt "hustle" szó is sokat sejtető ahhoz, hogy már a díjeső előtt megszedje magát vele a Sony. A 7 Golden Globe-jelölés persze érezteti most hatását a 19 millió dolláros nyitányban, de David O. Russell filmje A harcos és a Napos oldal átlagosan 112.9 milliós bevétele után már hetek óta evidens kasszasikerként várta bemutatóját. Ezek után meg az is aligha kérdés, hogy az Oscar-jelölések kihirdetését már 100 millió közelében fogja várni az Amerikai botrány.

Jóval szerényebben lépett ki a limitált keretek közül a Banks úr megmentése (Saving Mr. Banks; hazai bemutató: január 30.) A Disney filmje Walt Disneyről és a Mary Poppins szerzőnőjéről ugyanakkor nem is az a fajta film, ami hétmérföldes lépésekkel szokta gyűjteni dollármillióit, ellenben olyan, ami szép csalja a népeket a vásznak elé. A 9 milliós nyitány érdektelen, de kielégítő kezdet tehát, s még ha nem is lesz semmilyen külső hatás, ami erősítse a film jelenlétét a toplistán (például díjak vagy jelölések), akkor is számításainál lesz a forgalmazó. Tegyük fel, hogy legalább annyira kedvére lesz a közönségnek Tom Hanks és Emma Thompson családbarát torzsalkodása, mint Matt Damon két évvel ezelőtti állatkert-vásárlása, és akkor annak mintájára 75 millió dollárt biztosan ott hagynak majd a kasszákban.

S ha már visszanyúltunk pár évet, akkor a Dinoszauruszok, a Föld urai (Walking with Dinosaurs; hazai bemutató: már a mozikban) tragikusnak tűnő debütjére is alighanem találhat a Fox biztató mintát az elmúlt karácsonyokból, de azért ezt a 7.3 millió dollárt egy több mint 3200 moziban pergő családi kalandfilmtől nem fogják a fa alá tenni. A dinók talán kevésbé mozgatják meg a mostani 6-12 évesek fantáziáját, mint akár csak egy évtizeddel korábban, de még inkább lehet okolni a hatástalan marketinget, melyek csak menetelő ősgyíkok ígéretével szolgáltak – mindezeknél azonban kényelmesebb a Jégvarázs gyerekelszívó jelenlétét megtenni felelőssé a kezdeti kudarcért. Azért a következő egy-két hét sokat fog javítani a képen, de a 80 milliós költségvetés javának visszatermelése a többi országra vár.

Betört a top 10-be a Dhoom 3 című bollywoodi folytatás, ráadásul az indiai filmek között az eddigi legmagasabb rajttal: 3.3 milliót gyűjtött 236 moziból.

> korábbi filmek
A várakozásokkal ellentétben, A hobbit: Smaug pusztasága meg tudta őrizni a vezető pozíciót, ámbár ez inkább az Anchorman 2 alulteljesítésének következménye, semmint a Warner fantasyjének érdeme. A film ugyanis 57%-ot veszített nyitányából, vagyis 31 millió dollárral áll az élen, összbevétele pedig 10 nap után még nem éri el a 130 milliót. A Váratlan utazás ezen a ponton 150 millió felett járt már, tehát a különbség apránként növekszik a két epizód között. A jövő hét a rengeteg új pályázó miatt biztosan nem hoz ebben fordulatot, de azért érdekes lesz figyelni: hátha sikerül állnia a sarat még harmadik nekifutásra is...

A Jégvarázs páratlan sikertörténetté dagad a Disney számára: az 53. egész estés rajzfilm négy hétvége után 190 millió dollárt tudhat magáénak, és teljesen szabad a terep számára a következő napokban családi fronton. Vajon megállapodik 250-275 milliónál, vagy magasabbra is tör végül?

A tizedik helyen lépte át a 200 millió dollárt a Thor: Sötét világ ezen a hétvégén, teljesítve ezzel küldetését.

> végszó & ami jön
Felemás nyitányok jellemezték ezt a hétvégét, de az összforgalom alaposan megfejelte a 2012 utolsó előtti hétvégéjén mértet. Az éves szintű felülmúlás azonban erősen kétséges, ehhez a bravúrhoz az utolsó nevezők mindegyikének nagyot kell szólnia: a Walter Mitty titkos élete és A Wall Street farkasa jó esélyekkel vág neki a zsúfolódó listának, miközben A pofon egyszerű című De Niro/Stallone bokszmeccs is hozhatja a Rocky Balboa hét évvel ezelőtti számait. A 47 ronin az esztendő utolsó megfeneklésének tűnik, és Justin Bieber nimbusza sem ragyog már olyan fényesen, hogy a Believe című filmmel bele tudjon szólni a dolgok menetébe.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés (p-v)
47 ronin | 2600 | $11m
Believe
| 1000 | $6m
A pofon egyszerű
| 2750 | $15.5m
A Wall Street farkasa
| 2400 | $23m
Walter Mitty titkos élete
| 3000 | $27.5m

> a top 10 (előzetes becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 1  A hobbit: Smaug pusztasága
$31.5m $127.5m $225m
2 ú  Anchorman 2: The Legend Continues
$26.8m $40.0m $50m
3 2  Jégvarázs
$19.2m $191.6m $150m
4 15  Amerikai botrány
$19.1m $20.2m $40m
5 18  Banks úr megmentése
$9.3m $9.9m $35m
6 4  Az éhezők viadala: Futótűz
$8.8m $371.7m $130m
7 3  A Madea Christmas
$8.5m $28.3m $25m
8 ú  Dinoszauruszok, a Föld urai
$7.3m $7.3m $80m
9 ú  Dhoom 3
$3.3m $3.3m n.a.
10 5  Thor: Sötét világ
$1.3m $200.8m $170m





Címkék

disney box office comedy animation will ferrell emma thompson tom hanks sequel dinosaur david o russell anchorman children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr915704744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.12.22. 18:19:53

Mit várt a stúdió a Dinoszauruszok, a Föld urai filmtől? Előzetesek is röhejesek voltak, ráadásul még 80 millát áldoztak az elkészítésére? OMG...

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.12.22. 18:25:46

A dínóknak egyedül a "turn off your cellphone" reklámja volt jó, a többi tényleg katasztrófa + az animáció se a legigényesebb... szóval nem kell ezt a Frozenre fogni.

Én arra vagyok kiváncsi, hogy így a második alapján hogy teljesít majd a harmadik Hobbit.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.12.22. 20:49:25

A pofon egyszerű. Jaj.

Az A2-től én másfélszer ekkora összeget vártam volna, de a harmadik rész még így is ott lehet a palettán a franchise-ok tekintetében erősen leslankult Paramountnál.

nortonp 2013.12.22. 23:06:05

@Zalaba_Ferenc: az a baj, ha bejöttek volna az előzetesen tippelt számok (sok helyen simán 150M fölé lőtték a végét), már a következő héten bejelenthetnék a folytatást, így viszont - ha csak nem lesz nagyon erős a nemzetközi bevétel - jó párat fognak rá aludni.

más:

1. Mr. Banks biztosan szépen fut majd le, de sokan várták azért 100M fölé, úgyhogy ez is csalódás.
2. mi ez a 2600 mozi a Roninnak?? Eleve nem is akarnak több pénzt elcseszni a forgalmazásra, inkább hozzon valamennyit a tengerentúlról? Reméltem, hogy egy erős hétvégével megfejelve 100M fölé mehet, de ennyi moziban esélytelen.
3. Walter Mittynek szurkolok, de szerintem közelebb lesz a 20-hoz, Stallone meg a 10-hez.

A Hobbit is bedőlt, 250M sem lesz belőle, baromi csalódás ez a karácsonyi időszak egyelőre, egyedül a Frozennél jött ki nagyon a lépés.

isvaen 2013.12.22. 23:55:43

coenék filmje még mindig minimálban mozog. nem úgy volt, hogy héten ez "szétterül"?

a pofon egyszerű? aki ezt kitalálta, kap tőlem egy medvecsapdát karácsonyra. benne a havi fizetésével...

Cel 2013.12.27. 00:01:03

Kérdés: csak én nem találkoztam a magyar box offica-cal???

Cel 2013.12.27. 00:13:33

@Zalaba_Ferenc: Köszi. Nem is várható már gondolom?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása