aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: vészjáték Takács Máté
2013. november 03. 17:31:00

Kategória: film 9 komment

Novemberrel kezdetét vette az év végi csúcsszezon, és ugyan a forgalmazók fel is sorakoztattak három teljesen különböző, jó sok moziba betuszkolt produkciót, egyik sem volt képes kiemelkedni az átlagból. Ez leginkább a Végjáték című sci-fire nézve vészes fejlemény; az Orson Scott Card-adaptáció mindenesetre a vezetést megszerezte. A Pulykaland című animációs film és a neves színészekkel zsúfolt Last Vegas sem váltotta meg minden lehetséges dollárját, bár e kettő esetében kisebb gond a nem túl acélos kezdet.

endersgame620.jpg


> új filmek
Orson Scott Card a '80-as évek közepén publikált tudományos-fantasztikus regényének filmadaptációja évtizedeken át lógott a levegőben, lévén a szerzőnek cseppet sem volt mindegy, ki és miként alakítja mozgóképpé művét. Maga Card írta meg az első forgatókönyvet a Végjátékhoz (Ender's Game; hazai bemutató: november 7.), de ennek is már több mint másfél évtizede, és úgy hozta a sors (és a hollywoodi dátumozási verseny), hogy éppen egy olyan esztendőben került végül a közönség elé a kész mű, amikor is megannyi másik science fiction történettel bombázzák a stúdiók a nagyérdeműt. Jó pár rossz és néhány mérsékelten jó élményt szerzett mostanra az, aki idén elmerült a műfaj delikvenseiben, de a Végjáték irodalmi alapjai azért kétség kívül előnnyé kovácsolódtak, ha már a Lionsgate nem volt képes egyik eddigi legnagyobb vállalkozását (110 millió dolláros költségvetés) a megfelelő módon reklámozni. Mert bizony az előzetesek kesztyűs kézzel bántak a sztori vázolásával (ebben az esetben ez hiba), sokkal inkább azt hangsúlyozták ki, hogy a főhőst alakító Asa Butterfielden kívül már minden főbb szereplőt jelöltek Oscarra. A látvány és az, hogy valami tétje azért van az egésznek, valamelyest kompenzált, úgyhogy a tompított elvárásoknak képes volt megfelelni Gavin Hood filmje, ám kétségtelen, hogy a 28 millió dollárnak legalább a másfélszerese szükségeltetne a befektetők nyugodt éjszakájához. Ezt elérni sokkal ütősebb marketinggel lehetett volna, mert amúgy más egyéb stimmelt: ideális a premier időpontja és akad pár jól csengő név fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. A kritikák elnézőek a Végjátékkal szemben, szóval ha valamilyen úton módon sikerül a hálaadás hétvégéjéig nem kibukdácsolnia a top 5-ből, akkor még megközelítheti a 100 milliós küszöböt, de a 75-80 millió dolláros végződés valószínűsíthetőbb, pláne olyan várakozók mellett a láthatáron, mint a Thor: Sötét világ és Az éhezők viadala: Futótűz.

Nem is próbálta leplezni a CBS Films, hogy a Last Vegas (hazai bemutató: már a mozikban) amolyan nyugdíjas Másnaposoknak szánja, ami éppenséggel jó kiegészítés is lehetett volna a neves színészgárda mellé (Michael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman, Kevin Kline), csak hát a Warner sikervígjátékának és jelen filmnek a célközönsége között igen méretes szakadék tátong, szóval túl sok fiatalt nem állíthatott csatasorba a több mint 3000 moziban vetített vígjáték. Akiket viszont érdekelt, 16 millió dollárt hagytak a kasszákban, és amúgy meglehetősen elégedetten álltak fel székükből a hírek szerint, úgyhogy eme kezdet (ami mondjuk bőven lehetett volna jobb is) nem csak a 28 millió dolláros költségvetés mellett kielégítő, hanem úgy egyáltalán is, hiszen 50 millió dollár fölé vezet majd az út, amivel a CBS legeredményesebb bemutatója válik majd belőle.

A harmadik premier is független forgalmazó terméke, és a Pulykalanddal (Free Birds; hazai bemutató: december 26.) a Relavity Media saját rekordot is döntött: ilyen sok moziban (3736) még egyetlen filmjüket sem játszották. Sajnálatos módon azonban nem tudták betölteni az űrt, ami egy aktuális DreamWorks-animáció hiányában keletkezett így november elején, s ez javarészt elbaltázott marketingmódszereiknek következménye: egyszerűen nem voltak képesek igazán érdekessé tenni a gyerekek számára (sem) ezeket a mérges pulykákat, pedig jó sztori veszi őket körül: időben is utaznak, hogy töröljék magukat a hálaadási menüről. A 16 millió dollár igencsak kevés egy ilyen széles körben futtatott filmtől, animációs produktumtól meg pláne. Ez azért is kiábrándító, mert lényegében zéró konkurenciával kellett szembenéznie a Pulykalandnak. Bármennyire is szapulja a kritika, azért nem fog kiveszni egyhamar a mozikból, ám az 55 milliós költségvetést túl sokkal nem ugorja majd meg a végső bevétel.

> korábbi filmek
A múlt hetet nyerő Bad Grandpa ezúttal is szép számmal vonzotta a korhatáros vígjátékok kedvelőit, hiszen a Paramount terjesztése kevesebb mint 40%-ot lépett vissza. 10 nap után több mint 60 millió dollárra tett szert a toplista második helyén álló film. A top 5-öt a Gravitáció zárja 13 millió dolláros hétvégi bevétellel, összesen pedig csaknem 220 milliót hajtott fel a Warner thrillere.

Több mint 400 filmszínházban látható már a 12 év rabszolgaság. A Fox Searchlight egyre inkább bízhat a teljes box office-sikerben, hiszen továbbra is őrzi a film 10 ezer dollár feletti mozinkénti átlagos bevételét, egyébiránt pedig már közel 9 milliót gyűjtött csupán három hétvége leforgása alatt.

> végszó & ami jön
Egy november eleji hétvége igazi sikerfilm nélkül igencsak lelombozó, ám annak ellenére, hogy a három premier közül egyik sem bírt kitörni, túl nagy lemaradás nem tapasztalható a tavalyival szemben. De még ilyen kis hézagok sem engedhetők meg ahhoz, hogy éves szinten új bevételi rekord szülessék, szóval a Thor: Sötét világ éppen jókor jön majd, hogy felpörgesse kicsit az eseményeket (nemzetközileg már megtette 109 millióval). Országos szinten lesz látható a mostani limitált bemutató után az Időről időre is.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Időről időre | n.a. | $9m
Thor: Sötét világ | 3800 | $85m

> a top 10 (előzetes becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Végjáték
$28.0m $28.0m $110m
2 1  Bad Grandpa
$20.5m $62.1m $15m
3 ú  Last Vegas
$16.5m $16.5m $28m
4 ú  Pulykaland
$16.2m $16.2m $55m
5 2  Gravitáció
$13.1m $219.2m $100m
6 3  Phillips kapitány
$8.5m $82.6m $55m
7 8  12 év rabszolgaság
$4.6m $8.8m $20m
8 5  Derült égből fasírt 2: A második fogás
$4.2m $106.3m $78m
9 6  Carrie
$3.4m $32.0m $30m
10 4  A jogász
$3.3m $13.4m $25m






Címkék

harrison ford box office independent comedy animation sci fi michael douglas robert de niro morgan freeman kevin kline adaptation children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr855612942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.11.03. 17:43:25

Hát az Ender's Game előzetese olyan, mintha egy másik filmben szerepelne ilyen fake-trailerként, ami direkt a gagyiságra megy rá.

Illetve tök fura olvasni, hogy a Thor már megy valahol...

Dzsedáj 2013.11.03. 17:48:24

Borzasztó volt az Ender's Game marketingje.
Kit érdekel, hogy hány Oscar díjas és jelölt színész szerepel egy sci-fi látványfilmben?
Erre pazaroltál az időt, és nem rittyentettek össze valami érdekfeszítő előzetest.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2013.11.03. 18:14:14

Az első kritikák mit mondanak a Végjátékról?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.11.03. 18:58:17

...és ezzel a folytatásoknak búcsút is lehet inteni. Maximum akkor nem, ha nemzetközi vizeken hoz 3-400 milliót, amit nem hiszek.

Dzsedáj 2013.11.03. 19:08:19

@Zalaba_Ferenc: Ezt a 110 milliót inkább adták volna Wolfgang Petersen-nek, hogy végre megcsinálhassa a Vének Háborúját. És az is remek frencsájz lehetne, mert még van pár könyvfolytatása..
Sokkal jobban jártunk volna nem??

vargatom 2013.11.04. 00:25:32

@Dzsedáj: Ender's game látványfilm? Hogyan?

vargatom 2013.11.04. 00:26:39

@Zalaba_Ferenc: Én arra vagyok még kiváncsi hogy a Digital Domain (VFX stúdió) jól jár-e majd a társproducer szerepkörrel. Elég sok pénzük van a projektben elég régóta... Ha bukta lesz, akkor az egész iparág megérzi majd.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.04. 09:56:01

@Dzsedáj: Részemről megszavazva az ötlet. (Bár Wolfgang Petersen? De legyen, ha kap egy jó forgatókönyvet.)
@vargatom: Ha el kéne dönteni, melyik a jobb, éhbérért dolgoztatják őket, és az Oscar-díjas stúdió egyből mehet is csődbe, vagy hogy a maguk urai próbálnak lenni, inkább az utóbbira szavaznék.
Amúgy miért ne lenne látványfilm? Nézz meg egy trailert, nem arról szól, hogy hogyan kínozzák Ender lelkét, hanem tele van moneyshot-okkal, gondolom azért egy-két dolgot megpróbáltak úgy megalkotni, hogy a Transformers-en edződött nézőket is becsalogassák.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása